Δελτίο Αντιπληροφόρησης (20-04-2015)

Download here! - Downloads: 196 - Plays: 130

Καταστολή

1. Έληξε το Σάββατο 18/4, μετά από 48 ημέρες, η απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων – μελών του ΔΑΚ. Ύστερα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην ολομέλεια της βουλής, σημαντικό μέρος των αιτημάτων που τέθηκαν από το πλαίσιο του Δικτύου Αγωνιστών Κρατουμένων, εν μέρει κατακτήθηκαν. Συγκεκριμένα:

– Αποσύρθηκε το νομικό πλαίσιο που ορίζει την λειτουργία των φυλακών τύπου Γ΄.

– Καταργήθηκε η επιβαρυντική διάταξη για πράξεις που τελέστηκαν με καλυμμένα χαρακτηριστικά (κουκουλονόμος) για τις διαδηλώσεις, ενώ για τις ληστείες μειώθηκε το ελάχιστο όριο ποινής από 10 χρόνια στα 5 χρόνια κάθειρξη (αφήνοντας το στη κρίση του δικαστή, στα πλαίσια αξιολόγησης των συνθηκών τέλεσης της πράξης)

– Παραμένει υποχρεωτική η λήψη γενετικού υλικού από τους συλληφθέντες αλλά ορίστηκε η εμπλοκή ανεξάρτητου πραγματογνώμονα από το πρώτο στάδιο συλλογής DNΑ.

– Εφαρμόζεται η κατ' οίκον έκτιση της ποινής βαρυποινιτών με αναπηρία πάνω από 80%. Στην κατηγορία εμπίπτει και ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος έχει διαγνωστεί με ποσοστό αναπηρίας 98%, και θα συνεχίσει την έκτιση της ποινής του σε κατοίκων περιορισμό ώστε να μπορεί να λάβει την απαιτούμενη νοσηλεία.

2. Μετά από 19 ημέρες κατάληψης της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ από αλληλέγγυους στην απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων, η κατάληψη έληξε μετά από επιχείρηση εκκένωσης των ΜΑΤ νωρίς το πρωί της 17ης Απριλίου. Αρχικά

προσήχθησαν τα 14 άτομα που περιφρουρούσαν την κατάληψη και οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ ενώ έξω από το κτίριο είχαν συγκεντρωθεί αλληλέγγυοι που φώναζαν συνθήματα. Στη συνέχεια οι προσαγωγές έγιναν συλλήψεις και οι συλληφθέντες κατηγορούνται για: α) διατάραξη οικιακής ειρήνης, β)διακεκριμένες φθορές, γ) οπλοκατοχή (για μαυροκόκκινες σημαίες), δ)

απείθεια. Το πρωί του Σαββάτου 18/4 πέρασαν από Εισαγγελέα και αφέθηκαν ελεύθεροι. Η δίκη ορίστηκε την Δευτέρα 20/4 και αναβλήθηκε για τις 12 Ιουνίου του ΄15. Επίσης, συνελήφθησαν τις πρώτες πρωινές ώρες, της ίδια ημέρας, τέσσερα επιπλέον άτομα σχετιζόμενα με την κατάληψη του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ άλλα τέσσερα άτομα συνελήφθησαν στην περιοχή

των Εξαρχείων για επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών. Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ., τις τελευταίες ημέρες (από 30 Μαρτίου έως και 17 Απριλίου) συνελήφθησαν συνολικά 49 άτομα που σχετίζονταν με την κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ.

3. Το απόγευμα της Παρασκευής 17/4 πραγματοποιήθηκε πορεία αλληλεγγύης στους συλληφθέντες από την κατάληψη Πρυτανείας και στους απεργούς πείνας, ξεκινώντας από τα Προπύλαια με 300 άτομα. Έντονη ήταν η αστυνομική παρουσία. Μετά το τέλος της πορείας, στα Εξάρχεια (όπου είχαν παραμείνει αστυνομικές δυνάμεις) προσήχθη βιαίως (δια ξυλοδαρμού)

περαστικός στην οδό Στουρνάρη.

4. Την Πέμπτη 16/4, κατ' εντολή του δήμου, πραγματοποιήθηκε διακοπή της ηλεκτροδότησης του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου Σχολείο παρουσία κλούβας των ΜΑΤ. Ο συγκεκριμένος χώρος έχει δεχτεί ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια παρόμοιου τύπου επιθέσεις αφού είναι γνωστή η προσπάθεια της εκκλησίας (στης οποίας την ιδιοκτησία υπάγεται το κτήριο) να τον

διεκδικήσει. Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 18/4 μικροφωνικές σε Καμάρα και στο Σχολείο και την Δευτέρα 20/4 παρέμβαση στο Δημαρχείο.

5. Από το πρωί του Σαββάτου 18/4 τελεί υπό κατάληψη ο εγκαταλελειμμένος χώρος του Κενταύρου στο Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας. Λίγες ώρες μετά την κατάληψη διμοιρίες των ΜΑΤ προσέγγισαν το χώρο δίνοντας διορία για

εκκένωση, μετά από μήνυση που κατέθεσε ο δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος-μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Άμεσα συγκεντρώθηκαν αλληλέγγυοι και πραγματοποιήθηκε μικροφωνική στο χώρο της κατάληψης και πορεία γειτονιάς με αποτέλεσμα να αποτραπεί η εκκένωση.

6. Την Τετάρτη και την Πέμπτη, 15 και 16 του Απριλίου, βανδαλίστηκαν με μπογιές ή σπασίματα τα πολιτικά γραφεία της Ποταμίσιας και πρώην Δημαρίτισσας Κατερίνας Μάρκου, της ΑΝΕΛίτισσας Σταυρούλας Ξουλίδου και τα γραφεία του ΚΚΕ στις Συκιές. Οι δράσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν από αλληλέγγυους στους πολιτικούς κρατούμενους με σκοπό να καταδειχθεί πως

και τα συγκεκριμένα κόμματα είχαν επίσης ευθύνη για την χρονική διάρκεια της απεργίας πείνας των πολιτικών κρατουμένων, που έθεσε σε κίνδυνο την υγεία τους.

 

Εκπαίδευση

1. Χωρίς σχολικό έμειναν οι μαθητές των σχολικών μονάδων της Ασσήρου, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η μετακίνηση 200 περίπου μαθητών.

2) Επανέρχονται στην επαγγελματική εκπαίδευση ειδικότητες που είχαν καταργηθεί με προηγούμενη ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας το 2013 και είχε ως αποτέλεσμα την κατάργηση 2.472 οργανικών θέσεων και την υπαγωγή ισάριθμων καθηγητών τεχνολογικών ειδικοτήτων σε διαθεσιμότητα.

 

Καλέσματα

1) Παρέμβαση στην ΔΕΗ – ΔΕΔΗΕ για την άμεση ηλεκτροδότηση του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου Σχολείο, την Τρίτη στις 12.00 Τσιμισκή με Εθνικής Αμύνης από Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Σχολείο.

2) Aντιφασιστική συγκέντρωση-μικροφωνική, την Τρίτη στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας Λαμίας, από Συνέλευση Αναρχικών Αντιεξουσιαστών/τριών Λαμίας .

3) Αντιναζιστική-αντιφασιστική-αντιρατσιστική-αντιεθνικιστική συγκέντρωση, την Τρίτη στις 6.30 το απόγευμα στην Πλατεία Αγ. Νικολάου Βόλου, από Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας.