Δελτίο αντιπληροφόρησης (28-02-2015)

Download here! - Downloads: 140 - Plays: 97

Εργατικά

 

Αθώους έκρινε το μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά τους 48 ναυτεργάτες, όλοι πλήρωμα του επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίου «SUPERFERRY II», οι οποίοι στάλθηκαν σε δίκη με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε πανεργατική, πανελλαδική απεργία στις 20 Φλεβάρη του 2013, ενώ ήταν επιστρατευμένοι.

Με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων έγινε η απεργία στον «Κυανού Σταυρό» για τα δεδουλευμένα και για να μπει οριστικό τέλος στο αίσχος της απλήρωτης δουλειάς. Η εργοδοσία επιχείρησε να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους στέλνοντας την παραμονή της απεργίας εξώδικο προς το Κλαδικό Σωματείο, με το οποίο απειλούσε τους εργαζόμενους ότι η απόφασή τους είναι παράνομη.

Ενας ναυτεργάτης νεκρός και 3 χωρίς τις αισθήσεις τους ανασύρθηκαν από το αμπάρι του φορτηγού πλοίου «KOSMAS V» σημαίας Μάλτας, λίγο πριν αρχίσει η διαδικασία της εκφόρτωσης του λιθάνθρακα που μετέφερε το πλοίο στις εγκαταστάσεις του «ΤΙΤΑΝ» στην Πάτρα.

 

Σε 48ωρη απεργία θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στη WIND στις 4 και 5 Μάρτη, διαμαρτυρόμενοι για τη μη υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Απολύθηκε εργαζόμενη από τα σουπερ μαρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος. Η εργοδοσία κινήθηκε εκδικητικά γιατί διεκδίκησε με αξιοπρέπεια τα δικαιώματά της: αντέδρασε στις απειλές που δεχόταν προσωπικά από τον διευθυντή καταστήματος, απαίτησε το 10λεπτο διάλειμμα που δικαιούνται οι 4ωροι εργαζόμενοι, διαμαρτυρήθηκε για τις απλήρωτες υπερωρίες και υπερασπίστηκε ανοιχτά την κυριακάτικη αργία.

Παρεμβάσεις με γιγαντοαφίσες και κείμενα ενάντια στο ταχυφαγείο Gamato πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες σε Ίλιον, Πετρούπολη και Άγιους Ανάργυρους, σε μια προσπάθεια δημόσιας ανάδειξης των συνθηκών εργασιακού μεσαίωνα με τις οποίες είναι αντιμέτωποι εργαζόμενοι/ες.

Με βρώμικες μεθόδους επιχειρεί η διεύθυνση του κεντρικού καταστήματος του ΟΤΕ στην Αθήνα να εξαναγκάσει σε παραίτηση τους εργαζόμενους ώστε να αποφύγει τις αποζημιώσεις λόγω απολύσεων, αλλά και επαναπρόσληψή τους με όρους κάτεργου από την EVALUE. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε λευκή απεργία, μέχρι να οργανωθούν για περεταίρω κινητοποιήσεις.

Στα δικαστήρια σέρνονται 3 απολυμένες από τα Hondos Center της Θεσσαλονίκης, καθώς και η πρόεδρος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων της πόλης. Η εργοδοσία προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, και κινείται εκδικητικά εναντίον των συγκεκριμένων προσώπων καθώς αυτά πρωτοστάτησαν το 2010 ενάντια στις απολύσεις της επιχείρησης, και στη συνέχεια κατέθεσαν υπέρ άλλων εργαζόμενων σε δίκη το 2011.

Δικαίωση για το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου από την Επιθεώρηση Εργασίας για την παραβίαση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η παραβίαση συνίσταται στην καταστρατήγηση της αργίας της Δευτέρας, των ωραρίων, τον έγκαιρο και σε βάθος χρόνου προγραμματισμό των εργασιών, την έγκαιρη ενημέρωση των εργαζομένων. Να σημειώσουμε ότι το Σωματείο προσέφυγε για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα 6 Μηνών στην Επιθεώρηση Εργασίας και δικαιώθηκε και τις δύο φορές. Σημαντική δικαίωση πέτυχαν όμως και για τα φαινόμενα διακριτικής μεταχείρισης των εργαζομένων με συμβάσεις εκ περιτροπής.

 

Καταστολή

Την Τετάρτη 15 περίπου μέλη της επιτροπής ενάντια στους πλειστηριασμούς στα Τρίκαλα απέκλεισαν την είσοδο του ειρηνοδικείου επιχειρώντας να αποτρέψουν την διαδικασία των πλειστηριασμών. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν εμφανής από την αρχή και αρκετά προκλητική με απειλές και ειρωνικά σχόλια, ενώ λίγη ώρα μετά μέλη της ομάδας ΔΙΑΣ επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους με αποτέλεσμα ένας από αυτούς να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Απεργία πείνας ξεκίνησε την Τετάρτη ο Θέμης Δήμου, κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, απαιτώντας το δικαίωμά του στη φοίτηση της σχολής ΙΕΚ που λειτουργεί εντός της φυλακής. Ο κρατούμενος ενώ πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για τη φοίτησή του το συμβούλιο της φυλακής έχει απορρίψει την αίτηση του λόγω της συμμετοχής του στις κινητοποιήσεις ενάντια στις φυλακές τύπου Γ.

Απεργία πείνας ξεκίνησε την Παρασκευή και ο Γιώργος Σοφιανίδης, κρατούμενος στην Ε1 πτέρυγα της φυλακής Γ’ τύπου του Δομοκού, απαιτώντας επίσης το δικαίωμά του στη φοίτηση. Σε ένδειξη αλληλεγγύης στον συγκρατούμενο τους και απαιτώντας το κλείσιμο των φυλακών Γ’ τύπου, όλοι οι υπόλοιποι κρατούμενοι της Ε1 πτέρυγας προχώρησαν σε αποχή συσσιτίου, ενώ αρνήθηκαν τον εγκλεισμό στα κελιά το μεσημέρι. Ο Γιώργος Σοφιανίδης ήταν κρατούμενος στον Κορυδαλλό. Φοιτούσε στο ΤΕΙ Πειραιά και παράλληλα στο ΙΕΚ των φυλακών Κορυδαλλού. Μετά την μεταγωγή του αιφνιδιαστικά στη φυλακή Γ’ τύπου του Δομοκού έχασε το εξάμηνο αφού δεν του επιτράπηκε να δώσει εξετάσεις παρά τις αλλεπάλληλες αιτήσεις του που απορρίφθηκαν.

Εκπαίδευση

Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί έμειναν απλήρωτοι λόγω μη έκδοσης απόφασης στη ΦΕΚ.

Κοινωνικά

Σύμφωνα με ανακοίνωση της "Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή" ο 21χρονος Μοχάμεντ Καμαρά κατέληξε στο Αμαλία Φλέμινγκ στις 20 Φλεβάρη, καθώς η υγεία του είχε χειροτερεύσει μέσα στα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ λόγω της εγκληματικής αδιαφορίας των αρχών.

Καλέσματα

Τοπική πορεία – συγκέντρωση στα κρατητήρια Ελληνικού το Σάββατο στις 11.00 στην πλατεία Σουρμένων, από Ναμούς: Αναρχική Συλλογικότητα από Ελληνικό, Αργυρούπολη, Άνω Γλυφάδα, Αλληλέγγυοι/ες από τα Νότια και Ανοιχτή πρωτοβουλία ενάντια στα κέντρα κράτησης.

Συγκέντρωση συμπαράστασης σε απολυμένη συνάδελφο, την Τρίτη στις 8.30 το πρωί στην Επιθεώρηση Εργασίας Αγίας Παρασκευής, από εργαζόμενους-ες στον κλάδο του εμπορίου και Σύλλογο Υπαλλήλλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής.
 

Διεθνή

Στο Μπαγκλαντές, εκατοντάδες νέοι και νέες διαδήλωσαν μετά τη φρικτή δολοφονία ενός μπλόγκερ άθεου και ένθερμου υποστηρικτή του κοσμικού κράτους, ο οποίος σφαγιάστηκε με ματσέτες από δύο αγνώστους σε δρόμο της Ντάκα. Μετά από αντίστοιχες επιθέσεις τα προηγούμενα χρόνια, οι ισλαμιστικές οργανώσεις συνηθίζουν να επιτίθενται κατά άλλων ακτιβιστών μπλόγκερ, κατηγορώντας τους για βλασφημία και ζητώντας την εκτέλεσή τους.

Η νοτιοκορεατική Επιτροπή Πυρηνικής Ασφάλειας ενέκρινε την ανανέωση της άδειας λειτουργίας του δεύτερου παλαιότερου πυρηνικού σταθμού στην χώρα ως το 2022 προκαλώντας έντονες αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και κατοίκων της περιοχής που επιδιώκουν το οριστικό κλείσιμό του.

16 εργάτες-μετανάστες που είχαν ξεκινήσει από την Κίνα αγνοούνται, μετά από ναυάγιο κινεζικού ταχύπλοου που τους μετέφερε ανοιχτά του Μακάο, ενώ τουλάχιστον τέσσερις από τους επιβαίνοντες κατάφεραν να φθάσουν στις ακτές κολυμπώντας.

Με εντολή εισαγγελέα συνελήφθησαν στο Κάιρο δύο αστυνομικοί ως βασικοί ύποπτοι για τον άγριο ξυλοδαρμό, βασανισμό και φόνο ενός 27χρονου δικηγόρου την περασμένη Τρίτη στη διάρκεια ανάκρισης, ο οποίος είχε συλληφθεί την Κυριακή ως ύποπτος για συμμετοχή σε «παράνομη» αντικυβερνητική διαδήλωση.

Οι εισαγγελικές αρχές της Βενεζουέλας θεωρούν ύποπτο έναν αστυνομικό για εμπλοκή στον θάνατο ενός 14χρονου εφήβου πέρυσι, κατά τη διάρκεια φοιτητικής διαδήλωσης εναντίον της αστυνομίας στην πόλη Σαν Κριστόμπαλ, μερικές εβδομάδες μετά την άδεια που έδωσε η κυβέρνηση στις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση θανατηφόρων όπλων για την επιβολή της δημόσιας τάξης.