Δελτίο αντιπληροφόρησης (17-2-2015)

Download here! - Downloads: 140 - Plays: 53

 

Εργατικά

1. Συνεχίζουν την απεργία τους οι εργαζόμενοι στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» στη Φθιώτιδα. Διεκδικούν την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους, που φτάνουν ακόμα και τους 12 μήνες σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς και την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων τους.

 

2. Ανάκληση απόλυσης στα Todaylicious στη Θεσσαλονίκη: Η εργαζόμενη απολύθηκε εκδικητικά, λόγω της συμμετοχής της στην απεργία της 27ης Νοέμβρη. Μετά από τη μαζική κινητοποίηση, η εργοδοσία υποχώρησε και η εργαζόμενη θα επιστρέψει στην εργασία της στο καθεστώς που δούλευε, και θα πληρωθεί και τον ένα μήνα που ήταν εκτός εργασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.

3. Αθωώθηκαν εκ νέου, οι 3 εργαζόμενοι που δικάζονταν στις 6 του Φλεβάρη για τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση των εργαζομένων ενάντια στη φιέστα του Φούχτελ με δημάρχους. Οι κατηγορίες εναντίον τους αφορούσαν σε διατάραξη κοινής ειρήνης, παράνομη βία, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης και απείθεια.

 

4. Τρομοκρατία και εκφοβισμός από την εταιρεία «ΜΙΚΕL» στη Δράμα, προκειμένου οι εργαζόμενοι να υπογράψουν σύμβαση μερικής απασχόλησης. Σύμφωνα με συνδικαλιστές, η εργοδοσία προχωράει σε ανοικτό εκβιασμό της αντιπροέδρου του σωματείου, λέγοντας ότι αν δεν υπογράψει τη μερική απασχόληση, θα «αναγκαστεί» να απολύσει μια άλλη εργαζομένη που δουλεύει στο ίδιο πόστο με το πρόσχημα ότι η επιχείρηση δεν βγαίνει οικονομικά. Σημειώνεται ότι η εταιρεία «ΜΙΚΕL» παλαιότερα καθυστερούσε τις πληρωμές και δεν κατέβαλλε όλα τα δεδουλευμένα.

5. Νέες απολύσεις στη Vodafone κυρίως επινοικιαζόμενων και εργαζόμενων στα τηλεφωνικά κέντρα με την αιτιολογία της «χαμηλής απόδοσης». Το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone – ΠΑΝΑΦΟΝ, καταγγέλλει τις απολύσεις και τους εξωφρενικούς στόχους που θέτει η διοίκηση, και φυσικά πάγιο αίτημα και διεκδίκηση αποτελεί η επιχειρησιακή Συλλογική σύμβαση εργασίας, προετοιμάζοντας 24ωρη απεργία και κινητοποιήσεις.

 

6. Εκδικητικές απολύσεις από τον όμιλο Aldemar στη Ρόδο. Θυμίζουμε ότι πέρυσι ο όμιλος τρομοκρατούσε τους εργαζόμενους απαιτώντας δήλωση ότι δεν είναι μέλη σωματείου, που οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων απέτρεψαν. Οι απολύσεις που έρχονται φέτος είναι σαφέστατα εκδικητικές, καθώς αφορούν στα ενεργά μέλη της Επιτροπής Αγώνα που συγκροτήθηκε.

 
 

Κοινωνικά

 1. Το κλείσιμο της Αμυγδαλέζας σε 100 μέρες και απώτερο σκοπό την κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης, δηλώνει ο κρατικός μηχανισμός. Οι μετανάστες θα τελούν υπό ένα "καθεστώς εποπτευόμενης ελευθερίας" δήλωσε ο υπουργός προστασίας του πολίτη. Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν έξω απ' το στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας το περασμένο Σάββατο και την Κυριακή.

2. Προανάκριση και ένορκη διοικητική εξέταση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Μενεμένης για την αυτοκτονία του κρατούμενου μετανάστη την περασμένη Τετάρτη ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο ότι βρισκόταν σε απομόνωση ημερών.

3. Ταυτόχρονη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, της Επιτροπής Αγώνα Ενάντια στις Εξορύξεις Χρυσού και των Σωματείων Εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Η αστυνομία απέτρεψε την προσέγγιση της πορείας στο εργοτάξιο, όπου βρίσκονταν οι εργαζόμενοι της εταιρίας.

4. Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ζήτησε ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης για το έργο του μετρό και τους λόγους καθυστέρησης της περαίωσής του.

 

Καταστολή

1. Χιλιάδες γυναίκες στην Τουρκία κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία της 20χρονης Οτζεκάν Ασλάν από έναν οδηγό λεωφορείου, ο οποίος την σκότωσε όταν αυτή αντιστάθηκε στο βιασμό της. Η νεαρή φοιτήτρια απήχθη την Τετάρτη ενώ επέστρεφε στο σπίτι της. Ο οδηγός του λεωφορείου φέρεται να επιχείρησε να τη βιάσει ενώ όταν αυτή τον απώθησε προσωρινά με σπρέι πιπεριού, ο δράστης τη σκότωσε μαχαιρώνοντάς τη και  χτυπώντας τη στο κεφάλι με ένα σιδερένιο σωλήνα.

2. Επίθεση από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής καταγγέλλουν ότι δέχτηκαν οι Κοφίλ Μοχάμεντ και Ισμαήλ Μοχάμεντ, μετανάστες από το Πακιστάν, το Σάββατο το απόγευμα. Τρία μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης φωνάζοντας ότι είναι από τη Χρυσή Αυγή, χτύπησαν αναίτια με σιδερογροθιές τους μετανάστες που εργάζονταν σε κατάστημα της Ομόνοιας, τραυματίζοντας τους στο κεφάλι. Όταν το ένα από τα 2 θύματα ανέφερε το περιστατικό σε δύο αστυνομικούς που περνούσαν σε περιπολία, εκείνοι τον παρέπεμψαν να καταγγείλει το περιστατικό στο αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας. Μετά από λίγη ώρα ήρθαν αστυνομικοί με μηχανές που συνέλαβαν τους δύο από τους τρείς χρυσαυγίτες και κάλεσαν τους μετανάστες να πάνε στο κοντινό αστυνομικό τμήμα Ομονοίας.

3. Το Σάββατο το βράδυ και ενώ γινόταν στήσιμο αυτοοργανωμένης συναυλίας στο στέκι στο βιολογικό, 4 άτομα από το ΣΔΟΕ «επισκέφτηκαν» το στέκι με πρόφαση την αισχροκέρδεια, την κερδοσκοπία και παράνομη αγοραπωλησία. Αφού απωθήθηκαν εκτός του χώρου, ζήτησαν να δουν τον «υπεύθυνο», να μάθουν ποιο είναι το «μεροκάματο» των μπαντών καθώς και αποδείξεις της κάβας ενώ απείλησαν να ξαναέρθουν εάν οι συγκεκριμένες δραστηριότητες συνεχιστούν. Οι σύντροφοι ξεκαθάρισαν ότι ο χώρος είναι κατειλημμένος και δεν μπήκαν σε διαδικασία περαιτέρω συνδιαλλαγής με τον συγκεκριμένο ελεγκτικό μηχανισμό που αποσκοπεί στην έμμεση καταστολή.

 
 

Καλέσματα

1. Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους Μποτσατζή, Νικολάου, Χάλαζα, Συριανού την Τρίτη στις 9:30 το πρωί στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης.

2. Συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης την τέταρτη στις 9:00 για την υπόθεση στέκια Θεσσαλονίκης από terra ingognita-πυρανθος.

3. Συγκέντρωση-παρέμβαση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της απεργίας 28 Δεκέμβρη την Τρίτη στις 18:00 στην αρχή της Ερμού, και την Τετάρτη στις 9:00 στα δικαστήρια ευελπιδων στην Αθήνα από το συντονιστικό δράσης εναντία στην κυριακάτικη αργία και τα "απελευθερωμένα" ωράρια.

4. Διαμαρτυρία για τα αδέσποτα της Κωνσταντινούπολης την τέταρτη στις 11.00 στην τουρκική πρεσβεία Αθηνάς

5.  Πορεία εναντία στις πολιτικές διώξεις στο Ρέθυμνο την τρίτη στις 18:00 στο δημαρχείο Ρέθυμνου και συγκέντρωση αλληλεγγύης την τέταρτη στις 9:30 στα δικαστήρια Ρεθύμνου από την πρωτοβουλία ενάντια στις πολιτικές διώξεις.