Δελτίο αντιπληροφόρησης (22-1-2015)

Download here! - Downloads: 145 - Plays: 69

Κοινωνικά

1 Οι επιζήσαντες του ναυαγίου στο Φαρμοκονήσι θα προσφύγουν εναντίον της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισχυριζόμενοι παραβιάσεις της ευρωπαϊκής σύμβασης δικαιωμάτων του ανθρώπου. Έναν χρόνο μετά το ναυάγιο η δικαιοσύνη έχει αποτύχει να ξεκαθαρίσει την υπαιτιότητα για τους 11 θανάτους, βάζοντας ήδη από τον περασμένο Αύγουστο την έρευνα στο αρχείο. Το ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες και η Ομάδα δικηγόρων για τα δικαιώματα των προσφύγων επιμένουν ότι η απόφαση του εισαγγελέα βασίστηκε νομικά μόνο στις μαρτυρίες των λιμενικών αφού οι ισχυρισμοί των επιζώντων κρίθηκαν επίσημα αβάσιμοι. Πρόσφατη έκθεση που προσκομίστηκε στους δικηγόρους υποστηρίζει ότι το καράβι ανατράπηκε γιατί ρυμουλκήθηκε με ακατάλληλο τρόπο από το σκάφος της ακτοφυλακής. Οι επιζήσαντες μίλησαν για εξύβριση, κακοποίηση και απειλές για χειρότερα,  από μεριάς των λιμενικών, αν το θέμα έβγαινε στη δημοσιότητα.

 

2 Ο δήμος Αριστοτέλη απάντησε αρνητικά στην επιστολή-εντολή του υπηρεσιακού αναπληρωτή υπουργού περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά, που απαιτούσε από την πολεοδομία την υπογραφή της άδειας δόμησης του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, πριν αλλάξει χέρια η κυβερνητική εξουσία. Ο αντιδήμαρχος Αριστοτέλη δήλωσε πως το έγγραφο πρωτοκολλήθηκε και πρέπει να περιμένει τη σειρά του πίσω από άλλες υποθέσεις που προηγούνται. Επίσης σημείωσε την έλλειψη δυναμικού στην υπηρεσία που καθιστά αδύνατη τη γρήγορη κίνηση διαδικασιών. Από την μεριά της η Ελληνικός Χρυσός δηλώνει άγνοια για την επιστολή, ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει να κινείται νομικά υπέρ των δικαιωμάτων της.

 

3 Οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες συνεχίζουν να παίζουν πεντόβολα με τους επιβαίνοντες στον Norman Atlantic αφού ο ιταλός εισαγγελέας δήλωσε πως «σύμφωνα με την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη οι αγνοούμενοι είναι δέκα, πάντως σε κάθε περίπτωση δεν ξεπερνούν τους δεκαπέντε".Ενώ ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 11, σε μια έξαρση λαϊκισμού, οι αρχές παρασημοφόρησαν τα πληρώματα που συμμετείχαν στην επιχείρηση.

 

4 Παράταση ενός χρόνου δίνει στα τηλεοπτικά κανάλια η Γενική Γραμματεία δημοσίων εσόδων, για την καταβολή του φόρου επί των διαφημίσεων. Πρόκειται για νόμο που θα έμπαινε σε ισχύ τον Ιούλιο του 2010 και ορίζει την καταβολή φόρου στο 20% επί της αξίας της διαφήμισης. Μετά από μια αλληλουχία αναβολών ο νόμος δεν είχε μπει σε ισχύ μέχρι τις αρχές του 2015. Τώρα με πρόσφατη εγκύκλιο η γραμματεία φροντίζει να προλάβει την αλλαγή των θέσεων εξουσίας και αλλάζει τη διαδικασία απόδοσης από μηνιαία καταβολή σε εκ των υστέρων καταβολή έναν χρόνο μετά.

 

Καταστολή

1 Το απόγευμα της Τρίτης μετά από αντιεκλογική παρέμβαση από αναρχικούς-αναρχικές με αφισοκόλληση και μοίρασμα κειμένου στις γειτονιές του Βύρωνα και του Παγκρατίου, έγινε βίαιη επίθεση από κατασταλτικές δυνάμεις και προσαγωγή 8 συντρόφων οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ και μετά την αναγνώριση τους από τις δύο υποψήφιες της ΝΔ, οι οποίες βρισκόταν στο προεκλογικό κέντρο την ώρα της παρέμβασης, απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 3 από τους 8 προσαχθέντες. Η δίκη τους αναβλήθηκε για 03/02 καθώς δεν εμφανίστηκαν οι μάρτυρες κατηγορίας.

Εργατικά

 

1) Σε απολύσεις εργαζομένων του μετρό Θεσσαλονίκης προχωρεί η αεγεκ(ανωνυμη εταιρεία γενικών κατασκευών) 21 Ιανουαρίου 50 εργαζόμενοι κλήθηκαν και υπέγραψαν τις απολύσεις τους με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος τους

2) Η συνέλευση βάσης εργαζομένων διανομέων Ιωαννίνων προχώρησε σε παρέμβαση στο panda pizza.Στις 31/12/2014 2 εργαζόμενοι διανομείς απολύθηκαν με sms διότι δεν δέχθηκαν να υπογράψουν εικονικά πως δέχτηκαν το δώρο των Χριστουγέννων. Ενάντια στις άθλιες συνθήκες μαύρης και ελαστικής εργασίας το σωματείο απαιτεί την έμμεση επαναπρόσλληψη των 2 εργαζομένων και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Εκπαίδευση

1 Το Συμβούλιο του Ιδρύματος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης αποφάσισε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της φοιτητικής εστίας, λόγω εργασιών που πρέπει να πραγματοποιηθούν. Όμως οι 210 σπουδαστές που διαμένουν εκεί θα μείνουν χωρίς στέγη, καθώς δεν τους δίνεται καμία εναλλακτική λύση για αυτό το χρονικό διάστημα.

Καλέσματα

1 Μικροφωνική ενάντια στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στο ΑΠΘ, την Πέμπτη στις 12, από Biologica.

2 Συγκέντρωση-πορεία ενάντια στο νέο λύκειο, στα Προπύλαια, την Παρασκευή στις 12, από Ανοιχτή Μαθητική Συνέλευση ενάντια στο νέο λύκειο.