Δελτίο αντιπληροφόρησης (20-1-2015)

Download here! - Downloads: 93 - Plays: 20

Κοινωνικά

 

1 Με επιστολή του στην πολεοδομία και στον ίδιο το δήμο Αριστοτέλη, τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, ζητά την άμεση έκδοση της άδειας δόμησης του εργοστασίου εμπλουτισμού της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές. Επίσης την περασμένη πέμπτη 15 συνδικαλιστές των σωματείων εργαζομένων στα μεταλλεία Κασσάνδρας εισέβαλαν στο γραφείο του προϊσταμένου πολεοδομίας απειλώντας τον να υπογράψει την άδεια δόμησης.

 

2 Την Κυριακή συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας με παρεμβάσεις σε μεγάλα καταστήματα και ολιγόωρους αποκλεισμούς.

3 Αντιφασιστική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη από αντιφασιστικές και πολιτικές συλλογικότητες την ώρα που η Χρυσή Αυγή παρουσίαζε τα ψηφοδέλτια της σε ξενοδοχείο της πόλης. Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

 

 

4 Την περασμένη Πέμπτη φοιτητές σαμποτάρισαν τα ελεγκτικά μηχανήματα που είχαν μόλις εγκατασταθεί στην είσοδο της φοιτητικής λέσχης του ΑΠΘ και αποσκοπούσαν στην καταγραφή και απαγόρευση εισόδου. Προωθώντας το καθεστώς ελέγχου, στα πανεπιστημιακά mail στάλθηκαν προειδοποιητικά μηνύματα παρότρυνσης στους φοιτητές, να καταγραφούν στις λίστες της κάρτας σίτισης.

 

5 Την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η δίκη του ανθρώπου που εισέβαλε οπλισμένος στον  ξενώνα ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο της ΑΡΣΙΣ, στο Ωραιόκαστρο. Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε ερήμην σε 9 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή και 300 ευρώ χρηματική ποινή. Οι κατηγορίες αφορούσαν εξύβριση και απειλή και η μήνυση έγινε από μέρους των εργαζομένων του ξενώνα που χαρακτηρίζουν την επίθεση ξεκάθαρα ρατσιστική Ωστόσο η εισαγγελέας δεν προχώρησε σε σχετική δίωξη πάνω στον ρατσιστικό χαρακτήρα της επίθεσης.

 

6 Την περασμένη Τετάρτη στο ειρηνοδικείο Νέας Ιωνίας απετράπησαν δύο προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί σπιτιών λόγω χρεών σε τράπεζα και ιδιώτες, μετά από μαζική κινητοποίηση. Τη δράση οργάνωσε η ένωση καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ, η πρωτοβουλία "Πλειστηριασμοί – STOP" και το κίνημα "Δεν Πληρώνω" με την συμμετοχή και πολλών άλλων συλλογικοτήτων.

 

7 Το συντονιστικό κατοίκων Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας και γύρω περιοχών εγκαλεί τη διοίκηση του δήμου να πάρει ουσιαστική θέση ενάντια στον αποχαρακτηρισμό του άλσους από δασική έκταση. Την περασμένη βδομάδα η τρέχουσα διοίκηση του δήμου έκανε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του αποχαρακτηρισμού του άλσους. Το συντονιστικό ζητάει:

→ Δέσμευση ότι δεν θα αναγνωριστεί προηγούμενη μελέτη του μεγαλοεπιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη που νομιμοποιεί το χτίσιμο εμπορικού και γηπέδου στο άλσος,

→ Διαγραφή του κονδυλίου 20 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό

→ Και προώθηση της κατάργησης του εν λόγω νόμου στη βουλή.

 

 

εργατικα

Η δημοτική αρχή του δήμου Βύρωνα κατέθεσε ως αντίδικος στο δικαστήριο της περασμένης πέμπτης ενάντια  στο δίκαιο αίτημα των εργαζομένων για την παροχή του γάλακτος. Οι εργαζόμενοι ζητούν τα χρήματα για την παροχή γάλακτος όλου του 2011, γιατί η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν τους είχε δώσει. Στο δικαστήριο η σημερινή δημοτική αρχή αμφισβήτησε  τις συλλογικές συμβάσεις και την νομοθεσία που σαφώς ορίζει ότι όταν δεν δίνεται ένα λίτρο γάλα την ημέρα αποτιμείται και δίνεται στον εργαζόμενο σε χρήμα.

 

 

Καταστολή

 

1 Έρευνα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις φυλακές Κορυδαλλού από διμοιρίες ΕΚΑΜ και την αντιτρομοκρατική σε κελιά κρατουμένων μελών της Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς καθώς και στα κελιά των κρατουμένων που βρίσκονται στην ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών. Κατασχέθηκαν προσωπικά αντικείμενα των κρατουμένων και η φυλακή παρέμεινε κλειστή όλη τη μέρα. Έρευνες έγιναν επίσης και στις φυλακές Δομοκού και Αυλώνας στο κελί του Νικου Ρωμανός.

2 Προσαγωγές δύο συντρόφων έξω από τα σπίτια τους από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευής στα Εξάρχεια. Οι προσαχθέντες μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ χωρίς να τους επιτραπεί επικοινωνία με δικηγόρο και χωρίς να τους εξηγηθεί ο λόγος κράτησης και αφέθηκαν μετά από δύο ώρες χωρίς να τους δοθεί καμία εξήγηση.

3 Προσαγωγή συντρόφου έγινε και στη Βέροια στον χώρο εργασίας του από Θεσσαλονικιούς μπάτσους, μετά από διαταγή του ανακριτή για συμμετοχή στην πορεία στις 6 Δεκέμβρη στην Θεσσαλονίκη. Ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του και κατασχέθηκαν μια αντιασφυξιογόνα μάσκα και ένα ζευγάρι παπούτσια. Ο σύντροφος είναι τώρα ελεύθερος και περιμένει κλήση από τον ανακριτή Θεσσαλονίκης.