Δελτίο Αντιπληροφόρησης (26-11-2014)

Download here! - Downloads: 155 - Plays: 34

Καταστολή
1) Η κεραία του αυτοδιαχειριζόμενου ραδιοφωνικού σταθμού 105 FM της Μυτιλήνης ξηλώθηκε για τρίτη φορά τους τελευταίους 8 μήνες, την περασμένη Δευτέρα, από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Οι αρχές αρνήθηκαν να επιστρέψουν τον εξοπλισμό, ζητώντας ονοματεπώνυμο υπευθύνου και δέσμευση ότι δεν θα επανεκπέμψει ο ραδιοσταθμός. Η γραμμή καταστολής του ελεύθερου λόγου στα πανεπιστήμια είναι εμφανώς συνεννοημένη καθώς οι  τακτικές είναι παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται και στην καταστολή του 1431am. Από την πλευρά της η ομάδα του 105 FM επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί για την επανακατάληψη της συχνότητας αδιαφορώντας για τις απειλές της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών.
 
2) Στον Ευαγγελισμό βρίσκεται από το Σάββατο ο Ηρακλής Κωστάρης που είναι σε απεργία πείνας από τις 29 Οκτώβρη. Έχουν ήδη αποπειραθεί να του χορηγήσουν ορό με το ζόρι και ο ίδιος ζητά την μεταφορά του στο "νοσοκομείο" των φυλακών κορυδαλλού, αγανακτισμένος από την ασφυκτική παρουσία της αστυνομίας γύρω του και φοβούμενος ενδεχόμενη υποχρεωτική σίτιση.
 
3) Στο Τζανειο μεταφέρθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Νίκος Ρωμανός μετά από σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του, αφού διανύει ήδη την 16η μέρα απεργίας πείνας. Την απεργία πείνας συνεχίζει και ο Γιάννης Μιχαηλίδης
 
4) Με πάνω από 200 υπογραφές εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων δημοσιεύεται κείμενο αλληλεγγύης στους δύο απεργούς πείνας που ζητά άμεσα, «πριν να είναι αργά», τη χορήγηση των εκπαιδευτικών αδειών τους και τη διασφάλιση απρόσκοπτης παρακολούθησης των μαθημάτων τους.
 
5) Στις 24 Οκτώβρη οικείοι πολιτικών κρατουμένων κατέθεσαν στο συμβούλιο της επικρατείας αίτηση ακύρωσης της απόφασης του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, με την οποία οι φυλακές Δομοκού μετατράπηκαν σε φυλακές τύπου Γ. Το θέμα θα συζητηθεί στις 23 Απρίλη του 2015, ενώ το επόμενο διάστημα θα συζητηθεί στο συμβούλιο η αίτηση αναστολής της εφαρμογής του νόμου, το πάγωμα δηλαδή των μεταγωγών στο Δομοκό.
 
6) Παραμένουν από την Τετάρτη 19 Νοέμβρη στην πλατεία Συντάγματος οι Σύριοι μετανάστες. Απαιτούν κοινωνικά δικαιώματα στη χώρα, χορήγηση ασύλου και βίζας.
Την Τρίτη οι καθαρίστριες έφυγαν από το υπουργείο οικονομικών όπου είναι συγκεντρωμένες τους τελευταίους μήνες και ενώθηκαν στο Σύνταγμα με τους συγκεντρωμένους Σύριους πρόσφυγες.
 
7)  Χίλιοι μετανάστες κρατούμενοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε απεργία πείνας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αμυγδαλέζας εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Μοχάμεντ Ασφάκ την προηγούμενη βδομάδα. Ακόμη απαιτούν χαρτιά νομιμοποίησησς τους στη χώρα, αφού κρατούνται ήδη 26 μήνες, το διπλάσιο από όσο προβλέπει η αστική νομοθεσία χωρίς να έχει υπάρξει δίκη.
 
Cool Διαμαρτυρόμενοι κτηνοτρόφοι, στην προσπάθειά τους να μπουν στο κτίριο του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, ήρθαν αντιμέτωποι με δυνάμεις των ΜΑΤ, που έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών.
 
Εκπαίδευση
1) Αντιδράσεις των φοιτητών πυροδότησε η πρόταση των πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών να λαμβάνονται αποφάσεις μέσω ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος που μέχρι τώρα λαμβάνονταν μέσα από γενικές συνελεύσεις. Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι η υιοθέτηση του μέτρου θα οδηγήσει στην κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων, των γενικών συνελεύσεων και του διαλόγου εντός των πανεπιστημίων.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, προχώρησαν σε κατάληψη της κοσμητείας των Επιστημών Υγείας, του Οικονομικού Τμήματος και της Νομικής Σχολής.
Επίσης το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών πραγματοποίησε συμβολική κατάληψη στο κτήριο της Πρυτανείας.
Η Πρυτανεία αμυνόμενη μπροστά στις αντιδράσεις απέναντι στην πρότασή της, διευκρινίζει ότι δεν αμφισβητεί σε καμία περίπτωση τη νομιμότητα και τη χρησιμότητα των φοιτητικών συλλόγων, παίζοντας με τη λογικής μας. 
2) Παραιτήθηκε ο αντιπρύτανης Γιάννης Τζιφόπουλος, μετά από  τη δημοσιοποίηση της δήλωσής του ότι πρέπει να «φασιστικοποιηθούν αυτοί που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας». Αναγκάστηκε σε παραίτηση μετά από παρεμβάσεις φοιτητικών συλλόγων και αντιδράσεις της Πανεπιστημιακής κοινότητας.
 
Εργατικά
1) Γενική πανεργατική 24ωρη απεργία την Πέμπτη 27 Νοέμβρη, αντιδρώντας στις «πολιτικές της λιτότητας» και στις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού. Στη Θεσσαλονίκη συγκέντρωση στις 10 και μισή στο Εργατικό Κέντρο, στην Αθήνα στην πλατεία Κλαυθμώνος.

2) Απεργία των εργαζόμενων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης την Τετάρτη 26 Νοέμβρη, ενάντια στις απολύσεις, τις περικοπές, τις απληρωσιές και ζητώντας συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

3) Στο Αστυνομικό Τμήμα Πολίχνης οδηγήθηκαν, με εντολή του εργοδότη της εταιρείας επίπλου «ΜΕΞΥΛ – Σαρηκεχαγιάς», μέλη του Συνδικάτου Κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι μετέφεραν το κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία με ηχητική εγκατάσταση σε ένα αυτοκίνητο που γύριζε στις γειτονιές της Δυτικής Θεσσαλονίκης, ενώ ταυτόχρονα αποκάλυπταν και την εργοδοτική αυθαιρεσία της συγκεκριμένης εταιρείας που αρνείται να πληρώσει σε εργαζομένους της δεδουλευμένα 2 χρόνων

4) Καθημερινές δίωρες στάσεις εργασίας  πραγματοποιούνται από τη Δευτέρα στην «Μινέρβα Ελαιουργική», αντιδρώντας στην αιφνιδιαστική απόφαση της εργοδοσίας να προσλάβει εργαζόμενους μέσω γραφείου ενοικίασης.
 
Διεθνή

1) Κλιμακώνονται οι διαμαρτυρίες με χιλιάδες ανθρώπους στο δρόμο, σε δεκάδες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με αιτία την μη άσκηση ποινικής δίωξης στον Darren Wilson, τον αστυνομικό που δολοφόνησε τον 18χρονο άοπλο αφροαμερικανό Michael Brown τον περασμένο Αύγουστο. Ο αστυνομικός δήλωσε αμετανόητος.

2) Τουλάχιστον 24 εργάτες έχασαν τη ζωή τους και 52 τραυματίστηκαν λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε σε ανθρακωρυχείο σε βορειοανατολική επαρχία της Κίνας,

3) Δυο συνταξιούχοι συνταγματάρχες φυλακίστηκαν στη Χιλή, επειδή υπέβαλαν σε βασανιστήρια τον  πατέρα της Προέδρου της χώρας κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Πινοσέτ. Άλλα θύματα των βασανιστών κατήγγειλαν ότι οι ποινές ήταν πολύ ελαφρές. Πάνω από 3.000 άτομα σκοτώθηκαν και 40.000 βασανίστηκαν εκείνη την περίοδο και πολύ στρατιωτικοί παραμένουν ατιμώρητοι.

4)Η αστυνομία στην ακτή Ελεφαντοστού ψέκασε με δακρυγόνα και χρησιμοποίησε γκλομπ για να διαλύσει διαδήλωση την Τρίτη. Ο κόσμος διαμαρτύρονταν ενάντια στην απαγόρευση χρήσης πλαστικής σακούλας μιας χρήσης για τη μεταφορά του νερού, κάτι που όπως λένε θα καταδικάσει 200.000 οικογένειες σε πείνα