Δελτίο αντιπληροφόρησης (26-5-2014)

Download here! - Downloads: 352 - Plays: 59

Εργατικά
1. Στη Μαγνησία, οι εργαζόμενοι της ΑΓΕΤ απέρριψαν μαζικά και οργανωμένα τη μείωση των αποδοχών τους, ενώ ταυτόχρονα καταγγέλλουν την εργοδοσία της ΑΓΕΤ, για απειλές, εκβιασμούς και πιέσεις εναντίον τους.

2. Στη Δράμα, η εργοδοσία της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «ΓΟΥΝΤΣΙΔΗ», αναγκάζει τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομική σύμβαση εργασίας, με μείωση του μισθού τους. Στην καταγγελία αυτή προχώρησε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων νομού Δράμας.

3. Κλιμακώνουν τον αγώνα τους με κινητοποιήσεις οι υπάλληλοι του ΙΓΜΕ, οι οποίοι απαιτούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλουν. Οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ καταγγέλλουν ότι, ενώ υπάρχουν χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό του Ινστιτούτου, η διοίκηση αρνείται να καταβάλει το 15πενθήμερο, με το πρόσχημα ότι το ποσό αυτό αφορά άλλες οικονομικές εκκρεμότητες του Ινστιτούτου.


 
Καταστολή

Την Πέμπτη προσήχθησαν δύο πολιτικοί πρόσφυγες από την Τουρκία οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο ΑΤ Άνω Πόλης στη Θεσσαλονίκη. Ο ένας αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ο άλλος κρατήθηκε με πρόσχημα ένταλμα έκδοσής του στην Τουρκία που εκκρεμεί, κάτι που δεν ισχύει καθώς το ένταλμα έκδοσής του έχει εκδικαστεί και έχει απορριφθεί στις αρχές του Μαίου. Άμεσα έξω από το αστυνομικό τμήμα μαζεύτηκε αλληλέγγυος κόσμος ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του πολιτικού πρόσφυγα, κάτι που έγινε αργότερα.

 

Εκπαίδευση
1. Η ΔΟΕ κηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας στις 27/5 προκειμένου να διευκολυνθούνε όσοι καθηγητές επιθυμούνε να συμμετέχουνε στην κινητοποίηση κατά της πειθαρχικής διώξης συναδέλφισσά τους έξω από γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης στην Αθήνα .

2. Η Α ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης μαζί με τους καθηγητές και τους μαθητές του 2ου Εσπερινού Γενικού Λυκείου Θεσ/νίκης
πραγματοποίησαν το Σάββατο συγκέντρωση διαμαρτυρίας και μοίρασμα υλικού, στην Πλατεία Αριστοτέλους με Τσιμισκή.

Οι καθηγητές και οι μαθητές, διαμαρτύρονται για την επικείμενη συγχώνευση του σχολείου τους με το 1ο Εσπερινό αλλά και για όλες για τις συγχωνεύσεις που προτείνονται από το Υπουργείο Παιδείας και οι οποίες θα υποβαθμίσουν περαιτέρω τη δημόσια εκπαίδευση.

 

Κοινωνικά
1. Συνεχίστηκε και την Παρασκευή η κατάληψη του υπουργείου Οικονομικών από τις απολυμένες καθαρίστριες, οι οποίες έμειναν έξω από το υπουργείο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Την Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών, αποφάσισε να υποβάλει αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης για προσωρινή επανατοποθέτησή τους ενώ θα προσφύγει και στον Άρειο Πάγο για την υπόθεση.

2. Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν δράσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, στο πλαίσιο της πανελλαδικής ημέρα δράσης ενάντια στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στη θάλασσα. 

3. Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε προσαγωγή 50 περίπου ατόμων στην Πάτρα, ύστερα από αίτημα της αρχαιολογικής υπηρεσίας λόγω του ανοίγματος του ελεύθερου χώρου της βεράντας του κάστρου. Η δράση πραγματοποιήθηκε έπειτα από κάλεσμα της Λαικής Συνέλευσης Άνω Πόλης, με στόχο το μέρος να καθαριστεί και να μείνει ανοιχτό, προσβάσιμο σε όλους. Οι προσαχθέντες μετά από λίγη ώρα αφέθηκαν ελεύθεροι.

4. Την Πέμπτη το βράδυ, δέχτηκε εισβολή και στη συνέχεια εμπρησμό από φασίστες, ο κατειλημμένος χώρος που στεγαζόταν η συνέλευση των αντιεξουσιαστριών-αντιεξουσιαστών Κατερίνης. Το αποτέλεσμα ήταν να καεί ολοσχερώς ο χώρος και να χρειαστεί η επέμβαση της πυροσβεστικής, ώστε να μην επεκταθεί η φωτιά και στο υπόλοιπο κτίριο.