Δελτίο αντιπληροφόρησης (19-5-2014)

Download here! - Downloads: 176 - Plays: 37

Κοινωνικά

1. Παράνομο βγάζει το δημοψήφισμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση. Με εγκύκλιο του υπουργού εσωτερικών Μιχελάκη, απαγορεύθηκε η τοποθέτηση παράλληλων καλπών και παραβάν στα εκλογικά κέντρα, προκειμένου να αποτραπεί η διαδικασία του δημοψηφίσματος.Στο μεταξύ ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Μαδεμλής, έδωσε εντολή στην αστυνομία να συλλαμβάνεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου, όποιος αντιγράφει ή κάνει χρήση των εκλογικών καταλόγων που έχουν στη διάθεσή τους οι δήμοι, για οποιονδήποτε άλλο σκοπό πλην της κανονικής εκλογικής διαδικασίας.Παρ' όλ' αυτά οι κάλπες για το δημοψήφισμα στήθηκαν κανονικά και αναμένονται οι περαιτέρω αντιδράσεις.

2. Ένα ακόμα τραγικό δυστύχημα με θύμα 47χρονο σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στη Λαρκο. Ο εργαζόμενος έχασε τη ζωή του πέφτοντας σε σιλό τροφοδοσίας μεταλλεύματος. Ο άτυχος άνδρας ήταν πατέρας τεσσάρων παιδιών, καταγόταν από την Μαλεσίνα και δούλευε με καθεστώς εργολαβίας τους τελευταίους 6 μήνες.

Εκπαίδευση

1.Την Τετάρτη και Πέμπτη, η ομοσπονδία εκπαιδευτικών ιδιωτικής εκπαίδευσης, θα πραγματοποιήσει στάσεις εργασίας και συνελεύσεις προκειμένου να αποφασιστεί αν θα συμμετέχουν ή όχι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για την περαιτέρω δράση του κλάδου.

2.Η διδασκαλική ομοσπονδία κηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας στις 27 Μαΐου, προκειμένου να διευκολυνθούνε όσοι καθηγητές επιθυμούνε να συμμετέχουνε στην κινητοποίηση κατά της πειθαρχικής διώξης συναδέλφισσά τους έξω από γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης στην Αθήνα .

Καταστολή

1.Αναβληθηκε για το Δεκέμβριο η δίκη για την υπόθεση Μαρφίν, που ήταν να γίνει την Πέμπτη, λόγω εκλογών.

2.Συνεχίστηκε την Τετάρτη στο Β΄Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη του χρυσαυγίτη Αποστολόπουλου, ο οποίος κατηγορείται – μαζί με τον  Χατζηπαυλίδη – για τη δολοφονική επίθεση κατά μαθητή τον Ιανουάριο του 2013 έξω από το σχολείο του στο Παλαιό Φάληρο, με την εξέταση τεσσάρων μαρτύρων, ενός από την πλευρά της πολιτικής αγωγής και τριών από την πλευρά της υπεράσπισης. Η δίκη διακόπηκε για την Τετάρτη 28 Μαΐου.

3.Επίθεση της αστυνομίας κατά αφισοκολλητών στο Βύρωνα τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης και 6 προσαγωγές. Μετά από λίγο, 50 αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των προσαχθέντων, αλλά απωθήθηκαν από τους μπατσους με μάνικα νερού, γκλομπς και κρότου-λάμψης μέσα στα στενά του Βύρωνα. Τελικά, οι 6 προσαχθέντες αφέθηκαν λίγο αργότερα ελεύθεροι.

Διεθνή

1. Οι κρατούμενοι μιας φυλακής στη βορειοανατολική Βραζιλία πήραν ομήρους 122 ανθρώπους, 118 από τους οποίους είναι μέλη των οικογενειών των κρατούμενων και οι υπόλοιποι 4 προσωπικό της φυλακής, διευκρίνισε η Σάντρα Μέλο, εκπρόσωπος της φυλακής αυτής που βρίσκεται στην πόλη Αρακατζού στη βορειοδυτική πολιτεία Σερζίπε. 

2. 301 νεκροί ο τελικός απολογισμός της τραγωδίας στο ορυχείο της Σόμα ενώ νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί στο κατεστραμμένο ορυχείο, καθυστερώντας τις επιχειρήσεις ανάσυρσης των θυμάτων. Η καταστροφή στη Σόμα συγκλόνισε την Τουρκία και προκάλεσε νέο κύμα οργής κατά της ισλαμικής συντηρητικής κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κατηγορείται για αμέλεια ως προς την ασφάλεια των ανθρακωρύχων και για αδιαφορία ως προς την τύχη τους.Φοιτητές έχουν καταλάβει από την Παρασκευή τη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης, αντιδρώντας στην τραγωδία στο ανθρακωρυχείο της Σόμα και στις σχέσεις ανάμεσα στη Σχολή και την εταιρεία που εκμεταλλευόταν το ορυχείο.Ήδη η διαμαρτυρία τους απέδωσε καρπούς, καθώς το Πολυτεχνείο ανακοίνωσε ότι διέκοψε τις σχέσεις της με τους ιδιοκτήτες του Soma Komur, που συμμετείχαν στο διοικητικό συμβούλιο του πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Καλέσματα

1.Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας την Τρίτη στις 19.00 στην Πρεσβεία του Μεξικού από την συνέλευση αλληλέγγυων στους Ζαπατίστας από τον αναρχικό/αντιεξουσιαστικό και ελευθεριακό χώρο.