Δελτίο αντιπληροφόρησης (9-5-2014)

Download here! - Downloads: 157 - Plays: 23
Εργατικά
 
Πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της διαθεσιμότητας πραγματοποίησαν την Τρίτη το πρωί εργαζόμενοι του δημοσίου τομέαΗ συγκέντρωση έγινε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και συμμετείχαν σχολικοί φύλακες, καθηγητές, καθαρίστριες Υπουργείου Οικονομικών, υπάλληλοι Υπουργείου Πολιτισμού και άλλοι εργαζόμενοι.


Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, που βρίσκονται σε καθημερινές κινητοποιήσεις για περίπου 8 μήνες αντιδρώντας στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις.Σε 24ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία προχωρούν την Πέμπτη 15 Μάη 
εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις «Carrefour, Μαρινόπουλος, DIA» σε όλες τις εγκαταστάσεις και υποκαταστήματα των σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος». Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην απόφαση της μεγαλοεργοδοσίας να επιβάλει μονομερώς και παράνομα την εκ περιτροπής εργασία, πετσοκόβοντας ακόμα περισσότερο τους μισθούς.

Πανελλαδικό διήμερο αγώνα και αλληλεγγύης διοργανώνει την Κυριακή και Δευτέρα η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Αγώνα των εργατών της ΒΙΟΜΕ με συζητήσεις, εκδηλώσεις και συναυλίες στο χώρο του εργοστασίου. Παράλληλα, τη Δευτέρα  υπάρχει κάλεσμα για συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, με αίτημα να απορριφθούν οι κατηγορίες και να δικαιωθούν οι αγωνιζόμενοι εργάτες της ΒΙΟΜΕ.
 
Καταστολή
 
Την Τετάρτη το πρωί πραγματοποιήθηκε επανακατάληψη της συχνότητας των 105 FM από το αυτοοργανωμένο ραδιόφωνο στη Μυτιληνη. Η κεραία του σταθμού ανέβηκε ξανά, ως απάντηση στην όλο και εντεινόμενη προσπάθεια φίμωσης του αντικαθεστωτικού λόγου που παράγουν τα μέσα αντιπληροφόρησης.
 
Εκπαίδευση
 
Ο υπουργός παιδείας εντάσει στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές νέα τροπολογία που σταματάει την κρατική εποπτεία στην ιδιωτική εκπαίδευση (ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια) και ακυρώνει τη συνταγματική επιταγή για έλεγχο της πολιτείας επ' αυτής. Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ από τις 12 Νοεμβρίου 2012, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για σοβαρότατες υποθέσεις που εκκρεμούν και αφορούν εργασιακά ζητήματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, εκτός των άλλων.
 
Κοινωνικά
 

Tο πρωί της Πέμπτης, 39χρονος ομογενής από τη Ρωσία, καταπλακώθηκε από όγκους χωμάτων την ώρα που εκτελούσε εργασίες σε πηγάδι, στην περιοχή Κόκκινο Μετόχι Χανίων. Επιχειρείται ο απεγκλωβισμός του.Το βράδυ της Δευτέρας ψηφίστηκε τροπολογία με την οποία "βαφτίστηκαν" βοσκοτόπια, 50 περίπου εκατομμύρια στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων. Το πρόσχημα είναι η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και τα κονδύλια από το κοινοτικό σύστημα ενίσχυσης μετά τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.Στην καταδίκη τεσσάρων ατόμων για το θανάσιμο τραυματισμό 50χρονου εργαζόμενου, πριν από πέντε χρόνια, στο εργοτάξιο του μετρό της Θεσσαλονίκης, προέβη την Πέμπτη το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης. Για την υπόθεση κρίθηκαν ένοχοι για την πράξη της ανθρωποκτονίας από αμέλεια η τότε πρόεδρος της, πτωχευμένης σήμερα, εταιρείας που είχε αναλάβει την υπεργολαβία στα έργα του μετρό στο σιδηροδρομικό σταθμό, ο γενικός διευθυντής της ίδιας εταιρείας, ο τεχνικός της διευθυντής και ο τεχνικός ασφαλείας του έργου.


 

Καλέσματα
 
Μικροφωνική ενάντια στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, την Παρασκευή, στις 13.00, στο Άγαλμα Λαμπράκη.
 
Μικροφωνική ενάντια σε σεξισμό και καπιταλισμό, την Παρασκευή, στις 18.00, στην Καμάρα, από τον Αντιφασιστικό πυρήνα Θεσσαλονίκης – ACT.
 
Μικροφωνική ενάντια στις εκλογικές αυταπάτες, το Σάββατο, στις 11.00, στα Ζαρουχλέικα στην Πάτρα, από την ανοιχτή αντιεκλογική συνέλευση αναρχικών/αντιεξουσιαστών Πάτρας.
 
Συγκέντρωση – πορεία ενάντια στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, το Σάββατο, στις 12.00, στην πλατεία Στρατολογίας, από το Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι ΤΕΙ Καρδίτσας.
 
Συλλαλητήριο για τον αγωγό αερίου ΤΑΡ, την Κυριακή, στις 11.00, στην πλατεία Κρονίου στις Σέρρες, από την Κίνηση Πολιτών της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.