Δελτίο αντιπληροφόρησης (09-4-2014)

Download here! - Downloads: 115 - Plays: 30

 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

1. Η κυβέρνηση, με τις μεθοδεύσεις του υπουργού Παιδείας, διατάζει τα σχολεία που έχουν χάσει μέρες μαθημάτων λόγω καταλήψεων να λειτουργήσουν και 3 μέρες μέσα στο Πάσχα. Ξεχνάει, μάλλον, ο υπουργός ότι χάθηκαν πολύ περισσότερες ώρες από τις ελλείψεις καθηγητών, εξαιτίας των οποίων πραγματοποιήθηκαν και οι καταλήψεις.

2. Αποφασίστηκε οριστικά η κατάργηση κάποιων αργιών της σχολικής χρονιάς και η καθιέρωση της «λευκής εβδομάδας» κατά την οποία δε θα γίνονται μαθήματα προκειμένου να αυξηθεί ο εσωτερικός τουρισμός, κατόπιν προηγούμενης αίτησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

 

Καταστολή

Συνεχίστηκε την Τρίτη η απολογία των υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας στην Ανακρίτρια, ενώ μέχρι στιγμή το σύνολο των κληθέντων σωφρονιστικών υπαλλήλων φέρεται να βαρύνεται από την ίδια κατηγορία, δηλαδή της διακεκριμένης περίπτωσης βασανιστηρίων κατά συναυτουργία για δύο συνεχόμενες ώρες, βασανιστήρια τα οποία επέφεραν τον θάνατο του κρατουμένου.
 

Κοινωνικά

Απεργία πείνας πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες οι μετανάστες στο Κέντρο Κράτησης Ξάνθης, όταν πληροφορήθηκαν γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που ανοίγει «παράθυρο» για πιθανή παράταση του χρόνου κράτησής τους.

Με τη ζωή της πλήρωσε την άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόταν μία 40χρονη μητέρα δύο ανήλικων παιδιών. Η άτυχη γυναίκα από τη Λέσβο υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και διαπιστώθηκε ότι δεν λάμβανε για μεγάλο χρονικό διάστημα τα απαραίτητα φάρμακα επειδή το βιβλιάριο υγείας της είχε λήξει προ πολλού και αδυνατούσε να πληρώσει τα χρήματα που απαιτούνταν για την αγορά των φαρμάκων.

Αναβλήθηκε επ’ αόριστο η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα αιμοδοσία των εργαζομένων του ΟΤΕ της Αθήνας, γιατί δεν υπήρχε διαθέσιμο προσωπικό από το ΕΚΑΒ για τη μεταφορά της κινητής μονάδας.

Εργατικά

Σε απεργία κατέβηκαν την Τρίτη εργαζόμενοι και εργαζόμενες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ζητώντας τη διατήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Γενική απεργία την Τετάρτη σε όλους τους κλάδους της εργασίας, με συγκεντρώσεις σε 62 πόλεις πανελλαδικά

Νίκησαν οι εργαζόμενοι στην ΕΒΓΑ καθώς μετά από απεργιακή κινητοποίηση η εργοδοσία πήρε πίσω τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, που άνοιγαν το δρόμο στην υπενοικίαση των εργαζομένων.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη. Το πρωί της Δευτέρας συγκεντρώθηκαν έξω από τα δικαστήρια, όπου εκδικάστηκε η προσφυγή της διοίκησης για να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, οι οποίοι διεκδικούν την υπογραφή ΣΣΕ και διαμαρτύρονται για την απόλυση ενός ατόμου.

Σε κινητοποιησεις κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες ξεκίνησαν την Τρίτη, βάζοντας μπρος στη Βουλή τη διαδικασία πώλησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Πάνω από 1.000 οδηγοί ασθενοφόρων πανελλαδικά, καθώς και πολλοί νυχτοφύλακες δημόσιων νοσοκομείων τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με το μέτρο της “κινητικότητας" την Τρίτη 8 Απριλίου. Παράσταση διαμαρτυρίας για το θέμα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το πρωί στο Νοσοκομείο Καρύστου και 3ώρη στάση εργασίας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

 

 

ΔΙΕΘΝΗ

Μετά από τέσσερις μέρες απεργίας, τη Δευτέρα οι εργάτες των Ολυμπιακών Αγώνων της Βραζιλίας μετέφεραν τις κινητοποιήσεις τους στο Ολυμπιακό Πάρκοκαι συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας διεκδικώντας υγειονομική περίθαλψη και υψηλότερους μισθούς

 

1. Με απέλαση προς τη Σλοβενία απειλούνται 7 πρόσφυγες, που βρίσκονται εδώ και 3 εβδομάδες στο χώρο τράνζιτ του αεροδρομίου της Βιέννης, χωρίς να τους επιτρέπεται η διέλευση των συνόρων. Ήδη από τη Δευτέρα έχουν συλληφθεί και κρατούνται παρά τη θέλησή τους. Τις προηγούμενες ημέρες είχαν πραγματοποιήσει απεργία πείνας.

 

2. Μετά από 2μιση χρόνια, ο καταυλισμός διαμαρτυρίας των προσφύγων στην πλατεία Οράνιενπλατς στο κέντρο του Βερολίνου εκκενώνεται, ενώ μερίδα των προσφύγων έχει συμφωνήσει με τις υποσχέσεις του δήμου και του κρατιδίου. Η εκκένωση ξεκίνησε την Τρίτη 8 Απρίλη με μπουλντόζες, ισχυρή αστυνομική παρουσία και διαδήλωση αλληλέγγυων ενώ ασκήθηκε βία στους μετανάστες που ήθελαν να παραμείνουν.

 

3. Το πρωί της Κυριακής αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στην κατάληψη CorralaUtopia στην πόλη της Σεβίλλης, πετώντας στους δρόμους 30 οικογένειες. Ως αντίδραση, τρία νέα κτήρια καταλήφθηκαν στην πόλη της Μαδρίτης την ίδια ημέρα. Οι κάτοικοι της εκκενωμένης κατάληψης έχουν στήσει κατασκήνωση σε κοντινή προς την κατάληψη, πλατεία πιέζοντας για μια μόνιμη λύση.

 

4. Εκ νέου ειδοποιητήριο έξωσης παραδόθηκε στην Κατειλημμένη τράπεζα της Βαρκελώνης, που έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο ενεργά κοινωνικά κέντρα της πόλης, ενώ η υπόθεση θα εκδικαστεί στις 29 Απριλίου. Παράλληλα μια νέα εγκαταλελειμμένη τράπεζα της Βαρκελώνης κατελήφθη στις 5 Απριλίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρόσφατη εκκένωση της κατάληψης στην τράπεζα Μπάρκλεϊς, η οποία κατά τα άλλα πρόσφατα απέλυσε 12.000 εργαζόμενους και εργαζόμενες και είχε κέρδος 2,9 δισεκατομμύρια λίρες.

 

5. Αιγυπτιακό δευτεροβάθμιο δικαστήριο επιβεβαίωσε τη Δευτέρα τις ποινές φυλάκισης που είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως σε τρεις κορυφαίους αντικυβερνητικού ακτιβιστές της Αιγύπτου.

 

6. Την Τρίτη, δικαστήριο της Αιγύπτου καταδίκασε 4 άνδρες σε έως και 8 χρόνια φυλακή, με την κατηγορία ότι διέπραξαν ομοφυλοφιλικές πράξεις.

 

7.Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε κελί των φυλακών Γιαλμπού, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και γκλομπ, ανάγκασαν τους Παλαιστίνιους κρατούμενους να βγουν και κατέστρεψαν τα προσωπικά τους αντικείμενα. Παράλληλα, πλήθος Παλαιστίνιων κρατουμένων απειλεί να προχωρήσει σε απεργία πείνας αν δεν διακοπεί άμεσα το καθεστώς απομόνωσης που έχει επιβληθεί εδώ και 3 μήνες στον κρατούμενο Ιμπραχίμ Χαλέντ, ο οποίος επίσης θα κατεβεί σε απεργία πείνας διαρκείας.

 

8. Την απελευθέρωση του τελευταίου βρετανού κρατούμενου από τις φυλακές του Γκουαντανάμο ζητούν οι δικηγόροι του. Το πράσινο φως για την αποφυλάκισή του από τις ΗΠΑ έχει δοθεί εδώ και 7 χρόνια, ποτέ δεν του αποδόθηκαν κατηγορίες, ενώ πάσχει από σοβαρή μετατραυματική ψυχολογική ασθένεια.

 

9. Τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε και δεκάδες τραυματίστηκαν το Σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια βίαιης συμπλοκής στην Ιορδανία, σε καταυλισμό όπου ζουν 106.000 πρόσφυγες από τη Συρία.

 

10. Μπλοκάρισμα Υποκαταστήματος σούπερ μάρκετ Walmart στο Μεξικό την Τετάρτη, για την επέτειο του θανάτου του υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Εμανουέλ Ντερέρα, ο οποίος πέθανε στην φυλακή, μετά τις προσπάθειές του να εμποδιστεί η κατασκευή υποκαταστήματος της αμερικανικής αλυσίδας στο Τεοτιχουακάν του Μεξικού.

 

11. Την προηγούμενη εβδομάδα στο πανεπιστήμιο της Σάντα Κρουζ των Ηνωμένων Πολιτειών, η διοίκηση κάλεσε την αστυνομία και συνελήφθησαν 22 φοιτητές και φοιτήτριες, που διαμαρτύρονταν με πικετοφορία για την κακή μεταχείριση των φοιτητών-υπαλλήλων από τη διοίκηση.

 

12. Με διαδήλωση έξω από τα δικαστήρια ξεκίνησε στην Αργεντινή η δίκη 8 αξιωματικών του στρατού και της Αστυνομίας, για τη συμμετοχή τους σε τουλάχιστον 100 βασανιστήρια, σε κέντρο βασανισμού του Μπουένος Άυρες κατά τη διάρκεια της δικτατορίας την περίοδο 1977-1978

 

13. Επιζώντες της σφαγής της Ζρεμπρένιτσα το 1995 κατέθεσαν νομική αγωγή στο δικαστήριο της Χάγης εναντίον της Ολλανδικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι οι ολλανδικές ειρηνευτικές δυνάμεις δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσουν τη σφαγή.

 

 

 

 

 

 

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ

1. Προσυγκέντρωση για τη γενική απεργία, την Τετάρτη στις 11.00 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, από σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής, Σωματείο Βάσης Ανέργων και Επισφαλών Εργαζομένων, αναρχικούς-ες, σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων.

2. Μικροφωνική παρέμβαση για τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, την Τετάρτη στις 12.00 στην πλατεία Γκύζη, από Συνέλευση Κατειλημμένων Προσφυγικών.

3. Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Κοζάν Νιχαγιέτ, την Τετάρτη στις 12.00 στα Δικαστήρια Ηρακλείου, από αλληλέγγυους/ες και αλληλέγγυους-ες Ηρακλείου Κρήτης.

4. Αντιφασιστική συγκέντρωση, την Πέμπτη στις 9.00 το πρωί στο Εφετείο Λουκάρεως, από Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος και Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και στη Φασιστική Απειλή (Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α.) .

5. Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, την Πέμπτη στις 12.00 στο Υπουργείο Εργασίας, από Σωματείο Βάσης Ανέργων και Επισφαλών Εργαζομένων.

6. Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους αγωνιστές από την Τουρκία, την Πέμπτη στις 12.00 στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης, από Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους πολιτικούς πρόσφυγες και αγωνιστές από την Τουρκία.

7. Μικροφωνική για την προπαγάνδιση της κυριακάτικης απεργίας, την Πέμπτη στις 18.00 το απόγευμα στη συμβολή των οδών Χρεμωνίδου και Υμηττού, από Πρωτοβουλία Αναρχικών-Αντιεξουσιαστών από τους Πρόποδες του Υμηττού, Συνέλευση κατοίκων Βύρωνα-Παγκρατίου-Καισαριανής και Αυτοδιαχειριζόμενος χώρος Fantasma (Σχολή Θετικών Επιστημών).

8. Συγκέντρωση-μικροφωνική ενάντια στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, την Πέμπτη στις 19.00 το απόγευμα στην πλατεία Κρονίου στις Σέρρες, από Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Τ.Ε.Ι Σερρών.

9. Αντικατασταλτική συγκέντρωση, την Πέμπτη στις 19.00 στην πλατεία Όλγας στην Πάτρα, από συνέλευση Αναρχικών πλατείας Όλγας.