Δελτίο αντιπληροφόρησης (26-3-2014)

Download here! - Downloads: 72 - Plays: 21

Εργατικά

Συγκέντρωση για τη διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής προστασίας των ανέργων έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, στην Ομόνοια.

Σε απεργία προχωρήσανε την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στην εισπρακτική εταιρεία «Mellon», μετά την απόρριψη των αιτημάτων τους από την εργοδοσία. Διεκδικούν, μεταξύ άλλων, την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης για την επαναφορά των μισθών στα επίπεδα που προέβλεπε η παλιά κλαδική σύμβαση και τη σύμβαση να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους.

Με τον «μπαμπούλα» της «Χρυσής Αυγής» απείλησε διευθυντής και μέτοχος της αλυσίδας Σούπερ Μάρκετ «Λάρισα» εργαζομένους της επιχείρησης που παραβρέθηκαν στα δικαστήρια ως ένδειξη συμπαράστασης σε συναδέλφισσά τους, που διεκδικεί δεδουλευμένα προηγούμενων ετών. Στην ανακοίνωσή του το Σωματείο, ανάμεσα στα άλλα, σημειώνει ότι πριν 2 χρόνια είχε απειλήσει ξανά εργαζομένους, κατά τη διάρκεια απεργιακής κινητοποίησης έξω από κατάστημα της αλυσίδας, επικαλούμενος τη Χρυσή Αυγή. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η Χρυσή Αυγή είναι συνεπής στην αποστολή της να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργοδοτών.

Νέα γενική στάση εργασίας και συγκέντρωση έκαναν το πρωί της Δευτέρας οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τον αγώνα για την υπεράσπιση της ΣΣΕ που κατήγγειλε η διοίκηση , αλλά και την ανάκληση της τρομοκρατικής απόλυσης τραυματιοφορέα. Σε Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι αποφάσισαν κλιμάκωση του αγώνα τους, με 24ωρες απεργίες την Τετάρτη στα τμήματα Πληροφορικής και Τεχνικής Υπηρεσίας και την Πέμπτη στα χειρουργεία. Την Παρασκευή, οργανώνουν συγκέντρωση – ανοιχτή συνέλευση και την επόμενη Δευτέρα 24ωρη απεργία σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου.

Σε απεργία διαρκείας από την Τετάρτη, προχωρούν οι φαρμακοποιοί, απαντώντας στον αιφνιδιασμό της κυβέρνησης, που φέρνει την τελευταία στιγμή το νομοσχέδιο, το οποίο θα φέρει αλλαγές στο καθεστώς των φαρμακείων, οδηγώντας τον κλάδο των 12.000 φαρμακείων σε καταστροφή και τη Δημόσια Υγεία σε κίνδυνο.

Την τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης των εργαζομένων καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων στο Δήμο Βύρωνα, ζητώντας να κατέβουν άμεσα. Οπως και το σωματείο τονιζει μέσα από ανακοίνωσή του, πρόκειται για μια πολιτική πρακτική που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αρχή προστασίας των δικαιωμάτων, που επιδιώκει να επιβάλει ένα κλίμα ελέγχου, παρακολούθησης των εργαζομένων με στόχο τον φόβο, την πειθάρχηση και τον έλεγχο.

 

κοινωνικά

1. Παρέμβαση με τρικάκια, αφίσες, στένσιλ και συνθήματα σε τοίχους, ενάντια στις παρελάσεις, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στα Τρίκαλα παρά την έντονη αστυνόμευση.

2. Συγκέντρωση και πορεία στην περιοχή πέριξ της κατάληψης στέγης Σαχίνη, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στα Γιάννενα με αφορμή τον ένα χρόνο ύπαρξης της.

3. Κινητοποιήσεις των κρατούμενων ενάντια στο φασιστικό νομοσχέδιο του Αθανασίου ξεκίνησαν την Δευτέρα. Οι κρατούμενοι στις Α, Β, Γ και Δ πτέρυγες των ανδρικών φυλακών Κορυδαλλού, κρατούμενες στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού και οι κρατούμενοι στις φυλακές Δομοκού και Κέρκυρας αρνήθηκαν να κλειστούν στα κελιά κατά την καθιερωμένη ώρα του μεσημεριού αλλά και του βραδινού ελέγχου αντιδρώντας στο καθεστώς λευκών κελιών που εισάγεται μέσω του νέου νομοσχεδίου.

4. Με αφορμή τα εγκαίνια των γραφείων της νεοναζιστικής χρυσής αυγής στην Καβάλα, υπήρξε κάλεσμα για αντι-συγκέντρωση στο πάρκο Φαλήρου. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν περίπου 200 αντιφασίστες ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε και πορεία. Από την άλλη παράλληλα με την έντονη αστυνομική κινητοποίηση συγκεντρώθηκαν 70 περίπου φασίστες από τους οποίους τρεις τσακίστηκαν το ξημέρωμα της Κυριακής, έπειτα από συμπλοκή με αντιφασίστες.

Εκπαίδευση

1) Το υπουργείο Παιδείας, κατά τις κατασταλτικές επιταγές της κυβέρνησης, αποφάσισε εκδικητικά ότι τα σχολεία στα οποία έγιναν καταλήψεις, θα λειτουργήσουνε κατά την μεγάλη βδομάδα, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τα οποία θα είναι κλειστά. Επίσης οι μαθητές οι οποίοι συμμετείχανε στις καταλήψεις, θα αποκλείονται από τις σχολικές εκδρομές.

2) Οι τοπικές ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης κάλεσαν την Τρίτη σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λευκό Πύργο κατά των μαζικών απολύσεων που υφίστανται οι καθηγητές.

3) Στην Πάτρα 1.720 μαθητές βιώνουν ημέρες επισιτιστικής ανασφάλειας, ενώ άλλοι 457 μαθητές βρίσκονται σε λίστα αναμονής για την ένταξή τους σε πρόγραμμα επισιτισμού μαθητών. (δε ξέρω κάτα πόσο μπορεί να μπει έτσι)

Καλεσματα

1. Mικροφωνική ενάντια στους αποκλεισμούς στη λέσχη του ΑΠΘ, την Τετάρτη στις 12.00 Τσιμισκή με Ναυαρίνου, από αυτόνομα σχήματα και Συνέλευση για το κόστος φοίτησης.
 
2. Κάλεσμα για αγωνιστική παρέμβαση στο χώρο του επισιτισμού, την Πέμπτη στις 17.00 στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (3ης Σεπτεμβρίου 48β), από Πρωτοβουλία για αγωνιστική παρέμβαση στο χώρο του επισιτισμού.
 
3. Αντιφασιστική μοτοπορεία, την Πέμπτη στις 6 το απόγευμα στη Νέα Φιλαδέλφεια, από Αντιφασιστικό Μέτωπο. Συγκέντρωση στον πεζόδρομο του πρώην γηπέδου της ΑΕΚ.
 
4. Μικροφωνική ενάντια στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, την Πέμπτη στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Ναυαρίνου, από συνέλευση αναρχικών για την σύνδεση των αγώνων μέσα στην κοινωνία-φυλακή.