Δελτίο αντιπληροφόρησης (24-3-2014)

Download here! - Downloads: 102 - Plays: 9
εργατικα

Απεργία προκυρήχθηκε για τις 9 Απρίλη.

Στην απεργία θα συμμετάσχουν και οι αγρότες που αποφασίστηκε κατά την πανελλαδική τους συσκεψη.

υμβόλαια αντί συμβάσεων εργασίας διάρκειας 36 μηνών και χωρίς αποζημίωση κατά τη λήξη της απασχόλησης, προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας. με τη συγκεκριμένη διάταξη αίρονται οι περιορισμοί για την πρόσληψη εργαζομένων μέσω Εταιριών Προσωρινής Απασχόλησης και στο εξής ο κάθε εργοδότης ή η επιχείρηση δεν θα χρειάζεται να επικαλείται έκτακτους λόγους ή εποχικές ανάγκες για να προσλάβει εργαζομένους μέσω των ΕΣΠΑ.

Σειρά κινητοποιήσεων αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αντιδρώντας στη μη καταβολή δεδουλευμένων σε πληρώματα πλοίων. Συγκεκριμένα, στις 27 Μαρτίου δεν θα επιτρέπουν να αναχωρήσουν από το λιμάνι του Πειραιά πλοία εταιρειών που δεν έχουν εξοφλήσει τις οφειλόμενες αποδοχές στα πληρώματα. Επίσης, αποφασίστηκε η κήρυξη 24ωρης απεργίας την ημέρα κατάθεσης στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας για τα σκάφη αναψυχής.Τέλος, δεμένα στα λιμάνια θα μείνουν τα πλοία και στις 9 Απριλίου λόγω της 24ωρης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας.

Το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε στο εμπορικό κέντρο Mall στο Μαρούσι μια ακόμα από τις προγραμματισμένες κεντρικές παρεμβάσεις του Συντονιστικού Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια.

Στο δρόμο, διεκδικώντας μέτρα προστασίας για τους ανέργους, θα βρεθούν την Πέμπτη 27 Μάρτη τα συνδικάτα της Αττικής.

Οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία Τύπου διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να διασφαλίζει ό,τι και η τελευταία. Αποφασίσαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, με προειδοποιητικές στάσεις εργασίας την Τετάρτη κατά τη διάρκεια των οποίων θα γίνουν συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς.

Την απόλυση τραυματιοφορέα ανακοίνωσε η διοίκηση του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» δύο ώρες μετά τη λήξη της στάσης εργασίας των εργαζόμενων με αίτημα τη διατήρηση της ΣΣΕ. Οι εργαζόμενοι απαιτούν ανάκληση της τρομοκρατικής απόλυσης του συναδέλφου τους. Πραγματοποιήσανε παράσταση διαμαρτυρίας και τη Δευτέρα νέα στάση εργασίας με καθολικό κλείσιμο όλων των υπηρεσιών του νοσοκομείου.

40 περίπου εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Αστόρια», στη Θεσσαλονίκη, πιεστήκανε να υπογράψουν ιδιωτικά συμφωνητικά. Σύμφωνα με αυτά, αποδέχονται να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η εργοδοσία σε 36 δόσεις, αρχής γενομένης το καλοκαίρι του 2014. Σύμφωνα με καταγγελίες, τους χρωσταει μισθους από το 2010.

Συμβόλαια αντί συμβάσεων εργασίας διάρκειας 36 μηνών και χωρίς αποζημίωση κατά τη λήξη της απασχόλησης, προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας. με τη συγκεκριμένη διάταξη αίρονται οι περιορισμοί για την πρόσληψη εργαζομένων μέσω Εταιριών Προσωρινής Απασχόλησης και στο εξής ο κάθε εργοδότης ή η επιχείρηση δεν θα χρειάζεται να επικαλείται έκτακτους λόγους ή εποχικές ανάγκες για να προσλάβει εργαζομένους μέσω των ΕΣΠΑ.

Απολύθηκαν και επισήμως το Σάββατο 22 Μαρτίου οι πρώτοι 200 εκπαιδευτικοί  και 1044 σχολικοί φύλακες με διαθεσιμότητα, ενώ τη σειρά τους περιμένουν άλλοι 1800 περίπου που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε έξω από το Υπουργείο Παιδείας όπου διεξάγονταν σεμινάρια αξιολόγησης, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και κλούβες βρέθηκαν παρατεταγμένες γύρω απο το υπουργείο Παιδείας αποτρέποντας τους εκπαιδευτικούς να προσεγγίσουν την είσοδο.

Καταστολή

Την Τετάρτη το βράδυ στην Κέρκυρα πραγματοποιήθηκαν  9 συλληψεις εις βαρος ατόμων για αφισοκολληση. Η αφισα που αφισοκολληθηκε είναι η αφισα του Κ ΒΟΧ με θεμα το  πλέον αναγνωρίσιμο εξαγώγιμο προϊόν του νησιού,τον Δενδια.  Οι συλληφθέντες κρατήθηκαν για μερικές ώρες στην ασφάλεια ενώ άμεσα πλήθος αλληλέγγυου κόσμου κατέφθασε στο χώρο.  Η κατηγορία που τους αποδόθηκε είναι πταισματικού χαρακτήρα.Την επομένη σε απάντηση των γεγονότων,πραγματοποιηθηκε στην πολη της Κερκυρας μαζικη αφισοκοληση και πορεια με συμμετοχη περιπου 80-90 ατομων.Την πορεία ακολούθησαν μαζικές προσαγωγές και ουσιαστικά επίδειξη δύναμης των μπάτσων που προσήγαγαν 15 άτομα.Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε μικροφωνική συγκέντρωση και μοιράστικαν κειμένα στην κεντρική πλατεία της πόλης.Ακολούθησε πορεία των συγκεντρωμένων η οποία πέρασε κάτω από τα γραφεία του Δένδια,όπου φωνάχτικαν αρκετά συνθήματα.Η πορεία έληξε στο σημείο από όπου ξεκίνησε ενώ το ραντεβού  ανανεώθηκε για τη Δευτέρα, στο τμήμα Ιστορίας στην ανοιχτή συνέλευση για τη διοργάνωση περαιτέρω δράσεων.

Την Παρασκευή πραγματοποιήηθηκε στην πόλη της Δράμας συγκέντρωση-μικροφωνική στην κεντρική πλατεία της πόλης από την Αντιφασιστική-Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Δράμας  με αφορμή τα εγκαίνια των γραφείων της Χρυσής Αυγής.Στην συνέχεια ξεκίνησε πορεία με έντονο παλμό στους κεντρικούς δρόμους της πόλης γυρω απ την πλατεία και το κέντρο, καθώς όλοι οι κεντρικοί δρόμοι και τα παράλληλα στενά που οδηγούσαν προς τα γραφεία τους ήταν υπο κλοίο των ΜΑΤ.

Συνεχίστηκε την Παρασκευή η δίκη των εργατών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας». Οι χαλυβουργοί αντιμετωπίζουν διώξεις, μηνύσεις και στημένες κατηγορίες από την εργοδοσία και τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που η ίδια έχει στήσει.Κατηγορούμενοι είναι οι 6 απεργοί που συμμετείχαν στη βάρδια της περιφρούρησης τα χαράματα της 20ής Ιούλη 2012, κατά την επέμβαση των ΜΑΤ και συνελήφθησαν έξω από την πύλη. Μαζί τους δικάζονται άλλοι 18 χαλυβουργοί και μια γυναίκα απεργού, που είχαν μηνυθεί στη διάρκεια της πολύμηνης απεργίας από το μηχανισμό της εργοδοσίας.
 

διεθνή

Εισαγγελέας της Παπούα Νέα Γουϊνέας υπέβαλε προσφυγή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σχετικά με τις φρικτές συνθήκες σε υπεράκτιο κέντρο κράτησης μεταναστών της Αυστραλίας, λίγες εβδομάδες μετά τη βίαιη εξέγερση των μεταναστών που είχε ως αποτέλεσμα έναν νεκρό μετανάστη και 77 τραυματίες.

Σε Σε 24ωρη απεργία ενάντια στην εκρηκτική ανεργία κατέβηκε την Τετάρτη το συνδικάτο Μετάλλου της Νότιας Αφρικής.

Στην Τουρκία ξεκινούν οι δίκες 26 διαδηλωτών της εξέγερσης του καλοκαιριού. Συνολικά έχουν παραπεμφθεί πάνω από 300 άτομα, με τις κατηγορίες της παράβασης του νόμου των διαδηλώσεων, της αντίστασης κατά της αρχής και των «τρομοκρατικών ενεργειών»

Ένας αξιωματικός της αιγυπτιακής αστυνομίας καταδικάστηκε σε ισόβια, για τη μαζική θανάτωση 37 κρατουμένων με αέριο μέσα σε αστυνομική κλούβα, τον Αύγουστο το 2013.

Απετράπη τις περασμένες ημέρες η εκκένωση κατειλημμένου κτιρίου στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, στο οποίο ζουν εδώ και 4 μήνες πάνω από 200 άτομα, κυρίως άστεγες οικογένειες.

Την απόφασή της να υπερασπιστεί το κοινωνικό κέντρο Α Μπε Ες στη Ζυρίχη της Ελβετίας, το οποίο κινδυνεύει με έξωση αρχές Απρίλη, ανακοίνωσε η συλλογικότητα, η οποία καλεί σε εβδομάδα δράσης από τις 24 Μάρτη.

Σε 14 μήνες φυλάκισης και 100 ώρες κοινωνικής εργασίας καταδικάστηκε την Γερμανός νεοναζί στα νοτιοανατολικά της χώρας, ο οποίος ανέβαζε στο διαδίκτυο βίντεο μέσω των οποίων έκανε λόγο υπέρ του ολοκαυτώματος, έδινε οδηγίες κατασκευής εκρηκτικών υλών, καθώς και παρέθετε ως στόχους ονόματα και φωτογραφίες αντιφασιστών.
 

καλέσματα

Μικροφωνική ενάντια στις φυλακές υψίστης ασφαλείας την Πέμπτη στις 18.00 στην Πλατεία Ναβαρίνου από την  Συνέλευση αναρχικών για τη σύνδεση των αγώνων μέσα στην κοινωνία φυλακή.