Δελτίο αντιπληροφόρησης (10-3-2014)

Download here! - Downloads: 107 - Plays: 37

Εργατικά

 
1. Απεργούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα την Τετάρτη, ενάντια στο νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση Νομικών Προσώπων του Δημοσίου, την άμεση απόλυση ή τη διαθεσιμότητα κι άλλων δημοσίων υπαλλήλων, ενώ προωθεί την καθιέρωση ενός μόνιμου μηχανισμού για τη συνέχεια των διαθεσιμοτήτων μέσω της εφαρμογής νέου συστήματος «αξιολόγησης» και της υποχρεωτικής ποσόστωσης.
Ταυτόχρονα την Τετάρτη, 19 Μαρτίου και Πέμπτη, 20 Μαρτίου, εν όψει των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων που ήδη βρίσκονται σε διαθεσιμότητα το τελευταίο οκτάμηνο προκηρύχθηκε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση.
 
2. Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν οι εργαζόμενοι στην τεχνική εταιρεία ανελκυστήρων «Σελιμάς – Κοσμάς και ΣΙΑ ΟΕ» στο Αγρίνιο. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την εφαρμογή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης και αντιδρούν στην προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει επιχειρησιακή σύμβαση με μειώσεις που φτάνουν ακόμα και σε 50%. Η Γενικής τους Συνέλευσης αποφάσισε 48ωρη απεργία για Δευτέρα και Τρίτη.
 
3. Συγκέντρωση στο Δημαρχείο Περάματος στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας έκαναν οι συμβασιούχοι καθαριστές και καθαρίστριες των σχολείων στο Δήμο, που παραμένουν απλήρωτοι για το 2014. Αποφασίστηκε κλιμάκωση με νέα 48ωρη απεργία τη Δευτέρα και την Τρίτη.
 
4. Σε 48ωρη απεργία προχωράνε και οι φαρμακοποιοί τις ίδιες μέρες, που θα είναι η αρχή  μιας σειράς κινητοποιήσεων που στοχεύουν να δείξουν, την ολοκληρωτική καταστροφή της  φαρμακευτικής περίθαλψης και των φαρμακείων.
 
Κοινωνικά
 
1. Το  περασμένο Σάββατο, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση σε στάσεις του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη καθώς και σε λεωφορεία. Σαμποταρίστηκαν 15 μηχανήματα έκδοσης και επικύρωσης των εισιτηρίων, ενώ μοιράστηκαν κείμενα και πετάχτηκαν τρικάκια.
 
2. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλατεία ταχυδρομείου στη Λάρισα, σαν αντισυγκέντρωση σε εκδήλωση που είχαν οι φασίστες. Η συγκέντρωση διήρκεσε περίπου 7 ώρες με πολύ κόσμο να βρίσκεται στην πλατεία και να φωνάζει αντιφασιστικά συνθήματα και να πετάει τρικάκια. 
 
3. Το Σάββατο το βράδυ μέλη της πατριωτικής κίνησης Καβάλας έκαναν απόπειρα εμπρησμού του αυτόνομου στεκιού χωρίς να υπάρξουν ζημιές. Οι μπάτσοι που έφτασαν στο σημείο διώχθηκαν από κόσμο που συγκεντρώθηκε στο χώρο. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι μπάτσοι συνέλεξαν το γκαζάκι με γυμνά χέρια κάτι που για άλλη μια φορά φανερώνει την αγαστή συνεργασία δυνάμεων καταστολής και παρακράτους.
 
4. Μετά την ανακοίνωση της χρυσής αυγής ιωαννίνων για φασιστομάζωξη στην Ελεούσα,το Σάββατο, ομάδα αντιφασιστών και αντιφασιστριών έκανε παρέμβαση στην περιοχή με σκοπό την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας. Πετάχτηκαν τρικάκια, μοιράστηκαν κείμενα και γράφτηκαν συνθήματα, προπαγανδίζοντας την αντιφασιστική αντισυγκέντρωση της Κυριακής, διαμηνύοντας ότι φασίστες δεν χωράνε ούτε στην Ελεούσα, ούτε και πουθενά.
 
5. Το Σάββατο επίσης έγινε αντιφασιστική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαϊδας, σαν απάντηση στον περιφερόμενο θίασο της Χρυσής Αυγής, που φιλοξενήθηκε από τοπικό ξενοδοχείο, για να παρουσιάσει το εκλογικό της ψηφοδέλτιο. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν 100 αντιφασίστες και αντιφασίστριες. 
Ακολούθησε πορεία αντιπληροφόρησης σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, στην οποία υπήρχε έντονος παλμός.
Τέλος καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας υπήρχε έντονο κλίμα αστυνομοκρατίας και τρομοϋστερίας, με εκατοντάδες μπάτσους όλων των ειδών να περιφέρονται προκλητικά σε όλη την πόλη.
 
Διεθνή
 

Αντιφασιστική συλλογικότητα της Γερμανίας εξέδωσε δελτίο τύπου, με αφορμή την επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου της Δημοκρατίας στο χωριό Λυγγιάδες Ιωαννίνων, όπου είχε διεπραχθή μεγάλη σφαγή από τους Ναζί. Οι αντιφασίστες της Γερμανίας καταγγέλουν ότι παρά το γεγονός ότι έχουν δημοσιοποιηθεί τα ονόματα αμετανόητων επιζώντων Ναζί στρατιωτών και αξιωματικών που συμμετείχαν στην σφαγή, η γερμανική δικαιοσύνη δεν κινήθηκε ποτέ εναντίον τους.

 

Κατάληψη τράπεζας για πάνω από 4 μέρες πραγματοποιούν διαδηλωτές στη Βαρκελώνη, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κατασχέσεις σπιτιών.

 

Διαδηλώσεις και συγκεντρώσει παγκοσμίως το Σάββατο για να τιμήσουν την Ημέρα του Αγώνα για την Απελευθέρωση των Γυναικών. Μεγάλη διαδήλωση σημειώθηκε στη Μαδρίτη, με κύριο αίτημα να μην περάσει η τροπολογία με την οποία απαγορεύονται οι εκ νέου οι εκτρώσεις στην Ισπανία. Στο Λίβανο, διαδηλωτές και διαδηλώτριες στη Βηρυττό διαμαρτυρύθηκαν καθώς δεν υπάρχει νόμος ενάντια στη ενδο-οικεγενειακή βία. Στη Βαρκελώνη πραγματοποιήθηκε πορεία τα μεσάνυχτα έξω από τις γυναικείες φυλακές. Στον Καναδά, έγινε συγκέντρωση ενάντια στις δολοφονίες αυτόχθονων γυναικών από το αποικιοκρατικό σύστημα.

 

Τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στην Αίγυπτο την Παρασκευή κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και των αστυνομικών δυνάμεων στο Κάιρο και σε πολλές άλλες πόλεις της Αιγύπτου.

 

1200 κρατούμενοι πρόσφυγες ξεκίνησαν απεργία πείνας σε κέντρο κράτησης στα Βορειοδυτικά της Ουάσινγκτον, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ζητούν καλύτερη σίτιση, συμπεριφορά, οικονομική αποζημίωση, λιγότερη επιτήρηση και πιο δίκαιη αντιμετώπιση.

 

 

Σε απεργία πείνας θα κατέβουν τον επόμενο μήνα οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις φυλακές Νεγκέβ του Ισραήλ, διαμαρτυρόμενοι για τις σκληρές συνθήκες, την κακή ιατρική περίθαλψη, τις προσβλητικές επιθεωρήσεις και την εξευτελιστική μεταχείριση των επισκεπτών. Ένας κρατούμενος των φυλακών μεταφέρθηκε στις φυλακές, λόγω επιπλοκών στην υγεία του, καθώς η ισραηλινή διοίκηση καθυστέρησε τις χειρουργικές επεμβάσεις που ήταν απαραίτητες για την υγεία του.

 

Συνεχίζεται η αναστάτωση δρόμους της Βενεζουέλας κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που εστιάζουν στην έλλειψη τροφίμων, ενώ η κυβέρνηση επιτίθεται φραστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δύο άτομα, ένας αστυνομικός και ένας διαδηλωτής έχασαν τη ζωή τους την περασμένη Πέμπτη, όταν άγνωστοι επιτέθηκαν εναντίον αντικυβερνητικού οδοφράγματος διαμαρτυρίας.

 

Χωρίς ηλεκτρικό κινδυνεύει να μείνει η Λωρίδα της Γάζας, μέσα στις επόμενες μέρες, καθώς τελειώνει η προμήθεια πετρελαίου που είχε δωρίσει το Κατάρ. Εν τω μεταξύ την προηγούμενη εβδομάδα χωρίς νερό έμειναν για τρεις μέρες περίπου 50.000 κάτοικοι της Ανατολικής Ιερουσαλήμ λόγω εξάντλησης των αποθεμάτων.

 

Εκρηξη σε χημικό εργοστάσιο σημειώθηκε στην περιοχή της Bόρειας Κίνας, Τανγκσάν, από άγνωστη αιτία, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου, ενώ αγνοείται η τύχη άλλων 12. Τον περασμένο Γενάρη 16 εργάτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια πυρκαγιάς που ξέσπασε σε εργοστάσιο υποδηματοποιίας

 

19.000 οδοκαθαριστές του Ρίο ντε Τζανέιρο, μετά από οκταήμερη απεργία που εσκεμμένα συνέπεσε με την αρχή του Καρναβαλιού, κατάφεραν να πετύχουν αύξηση του εξευτελιστικού μισθού τους κατά 37%.

 

4 πρώην εργαζόμενοι και εργαζόμενες σε ζαχαροπλαστείο στη Μασαχουσέτης των Ηνωμένων Πολιτειών, που απολύθηκαν το καλοκαίρι λίγες μέρες μετά τη διοργάνωση απεργίας, κατάφεραν μετά από εννιά μήνες να κερδίσουν αποζημίωση καθώς και τη δέσμευση της εργοδοσίας ότι δεν θα επαναλάβει διώξεις κατά συνδικαλιστών.

 

 

 

Νεοναζί που συνδέονται με το ναζιστικό Κόμμα των Σουηδών επιτέθηκαν με μαχαίρι σε εκδήλωση αναρχοσυνδικαλιστών στο Μάλμε της Σουηδίας το Σάββατο το βράδυ και τραυμάτισαν τέσσερα άτομα, με αποτέλεσμα δύο από αυτά να διακομιστούν στο νοσοκομείο.

 

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή σε πολλές πόλεις στην Ιαπωνία για τα τρία χρόνια από το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει ξανά κάποιους από τους 48 πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας.

 

Συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, στα πλαίσια διαμαρτυρίας ενάντια στην κατασκευή πετρελαιαγωγού με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

 
Καλέσματα
 
1. Δευτέρα στις 19.00 στο Ανευ Αρχών στη Θεσσαλονικη, ενημέρωση και οικονομική ενίσχυση για τους αγωνιστές από την Τουρκία.
 
2. Τρίτη στις 19.30 στην Αθήνα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας των απολυμένων από τα καταστήματα Μετρόπολις μπροστά από τον ελληνικό τελικό της eurovision.
 
3. Τετάρτη στις 19.00 στο δημαρχείο Συκεων, εκδηλωση σχετικα με την ιθαγενεια μεταναστων και προσφυγων.