Δελτίο αντιπληροφόρησης (27-2-2014)

Download here! - Downloads: 147 - Plays: 49

Εργατικά

1. Συλλαλητήριο και συμβολική κατάληψη του προαυλίου χώρου του διοικητηρίου στην Έδεσσα πραγματοποίησαν την Πέμπτη οι αγρότες της Πέλλας. Τα αιτήματά τους είναι η φορολόγησή τους, τονίζοντας πως οι νέες ρυθμίσεις δεν είναι δίκαιες και δεν μπορούν να εφαρμοστούν και η αγροτική ανάπτυξη, επισημαίνοντας πως ο αγροτικός τομέας σήμερα στην Ελλάδα εμφανίζεται αποδιοργανωμένος και χωρίς να διαφαίνεται μία θετική προοπτική.
 

2. Πέντε ανθρακωρύχοι βρέθηκαν νεκροί σε εγκαταλελειμμένο φρεάτιο κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ, ενώ ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι αιτίες θανάτου τους. Οι ανθρακωρύχοι προσπαθούν να βρουν την τύχη τους σε μερικά από τα παλαιότερα και βαθύτερα ορυχεία χρυσού ανά τον κόσμο, καθοδηγούμενοι από την απόγνωση και τη φτώχεια, συχνά εφοδιασμένοι μόνο με φακούς και αξίνες.

 

3. Συγκέντρωση κατά των επικείμενων απολύσεων στο Δημόσιο οργάνωσε την Παρασκευή η ΠΟΕ – ΟΤΑ έξω από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

 

4. Την Παρασκευή , οι εργαζόμενοι σε Vodafone και Wind πραγματοποιούν 24ωρη απεργία. Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στο σπάσιμο της ενιαίας βάσης του προσωπικού, του εργασιακού αντικειμένου και των Σωματείων στις εταιρείες αυτές, κάτι που ανοίγει το δρόμο σε μαζικές απολύσεις.

 

5. Τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Παρασκευή.

 

6. Την απόφασή της να προχωρήσει στην απόλυση 5.000 υπαλλήλων ύστερα από τις ζημίες που κατέγραψε ανακοίνωσε η Qantas (κουάντας), όπως αναφέρει το BBC και μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο. Οι απολύσεις εντάσσονται στα σχέδια της αυστραλιανής αεροπορικής εταιρείας να μειώσει τα κόστη της κατά 1,8 δισ. δολάρια μέσα στην επόμενη τριετία.

7. Την αντίθεσή τους στο νέο φορολογικό σύστημα, που επιβάλλει 13% φορολογία στο χωράφι, 27% προκαταβολή φόρου και 26% φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, έδειξαν την Τετάρτη οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών, με κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών. Αντιδρούν, επίσης, στο κόστος παραγωγής και ζητούν κατάργηση ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα. Ανάλογη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, έγινε και στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή παραγωγών από τους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης.

 

8. Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στην Τρίπολη έφεραν αποτέλεσμα. Ύστερα από πολυήμερες κινητοποιήσεις, οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα τους.

 

Κοινωνικά

1. Αθωώθηκαν τα οκτώ άτομα που συνελήφθησαν την Κυριακή στην Πάχη Μεγάρων κατά τη διάρκεια κινητοποίησης ενάντια στις αυξήσεις των διοδίων. Εις βάρος τους είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για το αδίκημα παρακώλυσης συγκοινωνιών.

 

2. Διαμαρτυρία στην τοποθεσία Χονδρό Δένδρο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη από κατοίκους της Χαλκιδικής που αντιδρούν στις παράνομες εργασίες της Ελληνικός Χρυσός. Οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν συγκεκριμένα για το ότι η εταιρεία συνεχίζει να μπαζώνει τους δρόμους με στερεά απόβλητα από τις επεξεργασίες της στα μεταλλεία, υλικά που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες.

 

3. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε συνταγματικό και νόμιμο το κλείσιμο της ΕΡΤ και των θυγατρικών εταιρειών της. Ειδικότερα, απέρριψε με οριακή πλειοψηφία την προσφυγή της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης» (ΠΟΣΠΕΡΤ), στην οποία ζητούνταν να ακυρωθεί , ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, η απόφαση με την οποία τη 12η Ιουνίου 2013 σταμάτησε η εκπομπή του σήματος της ΕΡΤ.

 

4. Συνεχίζεται για 11η (ενδέκατη) μέρα ο αποκλεισμός των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ Αγίου Δημητρίου- Δάφνης, όπου πλέον λειτουργεί πρόχειρο ιατρείο στα πλαίσια του αποκλεισμού, από γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.

 

5. Εκτός πανελλαδικών εξετάσεων θα μείνουν οι μαθητές των Φούρνων Ικαρίας μιας και οι ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και υποδομών αντιμετωπίζονται με πλήρη αδιαφορία και ημίμετρα από το υπουργείο παιδείας.

 

6. Κατάληψη των γραφείων του Ελληνικού Τμήματος της «Διεθνούς Αμνηστίας» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, σε μία συμβολική κίνηση δημοσιοποίησης του αγώνα και των δίκαιων αιτημάτων των κρατουμένων του Νοσοκομείου Φυλακών Κορυδαλλού.

7. Νέα κατάληψη πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, πρώτη απόπειρα κατάληψης στην Πάτρα εδώ και αρκετό καιρό και ιδιαίτερα μετά τις 3 εκκενώσεις που συνέβησαν το καλοκαίρι, σε μια περίοδο που η καταστολή αυξάνεται και οι καταλήψεις χτυπιούνται παντού και με μανία.
Καταστολή υπήρξε ήδη από την πρώτη μέρα της κατάληψης από την πλευρά της πρυτανείας, όπως και ήταν αναμενόμενο.

8. Το Σάββατο, μετά από κάλεσμα του σωματείου σερβιτόρων – μαγείρων και με τη συμμετοχή αλληλέγγυων συλλογικοτήτων και σωματείων, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση έξω από το μαγαζί "SCΗERZO" στο Μαρούσι, όπου εργαζόμενος μετανάστης ξυλοκοπήθηκε από το αφεντικό του γιατί διεκδίκησε τα δεδουλευμένα του.

 

Καταστολή

1. Στις 17 Φεβρουαρίου, 179 κρατούμενοι του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού ξεκίνησαν έναν αγώνα ενάντια στον ίδιο το θάνατο με πλήρη επίγνωση των απάνθρωπων συνεπειών που τους επιφυλάσσουν οι τιμωρητικοί «σωφρονιστικοί» μηχανισμοί και το Κράτος, προχωρώντας σε αποχή συσσιτίου και φαρμακευτικής αγωγής. Ο αγώνας των κρατουμένων είναι αγώνας επιβίωσης αφού οι 209 νοσηλευόμενοι στοιβάζονται ασφυκτικά σε βρώμικες «αποθήκες» χωρητικότητας 60 ατόμων. Στο σύνολο τους πρόκειται για βαριά ασθενείς ιδιαίτερα μεταδοτικών και επώδυνων νοσημάτων – εκ των οποίων οι 131 είναι οροθετικοί.

 

2. Την άμεση αποφυλάκιση του Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα Χασάν Κοσάρ (Τσετίν) ζήτησαν πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα στην ΕΡΤ3 από κοινού με την Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πολιτικούς πρόσφυγες από την Τουρκία και το Κουρδιστάν.

 

3. Πάση θυσία αναγνωρίσεις από τους μάρτυρες προσπαθεί να αποσπάσει η Κ. Μαυρικοπούλου, προεδρεύουσα του τρομοδικείου που δικάζει τον Δ.Πολίτη, αποκαλύπτοντας την ξέχειλη προκατάληψη με την οποία αντιμετωπίζει την υπόθεση.

 

Εκπαίδευση

1. Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις απολύσεις 1.845 εκπαιδευτικών από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ) και τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην Αθήνα την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου στη μία το μεσημέρι.

 

Καλέσματα

1. Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο και πορεία, την Παρασκευή στις 5 το απόγευμα στο σταθμό ΗΣΑΠ Πειραιά, από Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, Ανοιχτή πρωτοβουλία ενάντια στα κέντρα κράτησης, Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά, Αφγανική Κοινότητα.

 

2. Συγκέντρωση και πορεία στο Πράκτικερ, το Σάββατο στις 11.00 στην πλατεία Εσταυρωμένου (μετρό Αιγάλεω), από Κατάληψη Σινιάλο.

 

3. Μικροφωνική αλληλεγγύης με τους αγωνιστές απ΄ την Τουρκία, το Σάββατο στις 12.00, Τσιμισκή με Αριστοτέλους, από Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους από την Τουρκία και το Κουρδιστάν.