Δελτίο αντιπληροφόρησης (29-1-2014)

Download here! - Downloads: 119 - Plays: 27

εργατικά

1. Σε κλιμάκωση του αγώνα, με μπλόκα στους δρόμους, θα προχωρήσουν τις επόμενες μέρες οι  αγρότες, που ξεκίνησαν στις αρχές της περασμένης βδομάδας την πανελλαδική κινητοποίησή τους, με εκατοντάδες τρακτέρ να έχουν βγει στις πλατείες δεκάδων χωριών των νομών της Θεσσαλίας και σ’ όλη τη χώρα. 
Για το Σάββατο έχει προγραμματιστεί παναγροτικό συλλαλητήριο, στο πλαίσιο της έκθεσης AGROTICA.
 
2. Σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΑΔΜΗΕ στο Ροσινιολ έχουν προχωρήσει οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, οι όποιοι διαμαρτύρονται για το σχέδιο αποκρατικοποίησης του. Παράλληλα, αποκλεισμένα από εργαζόμενους μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι  τα δυο κέντρα μεταφοράς στον Άγιο Στέφανο και τη Θεσσαλονίκη. Από την πλευρά τους σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες καλούν από την Τρίτη οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ.
Σημειώνεται πως την Τρίτη  εισήχθη στη Βουλή με συνοπτικές διαδικασίες το νομοσχέδιο για την εκποίηση του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, το οποίο προβλέπει την πώληση του 66% των μετοχών της του ΑΔΜΗΕ, θυγατρική της ΔΕΗ που ελέγχει το δίκτυο μεταφοράς. 
 
3. Οι απεργοί του  του εργοστασίου της Coca Cola Τρία Έψιλον που βρίσκονται επί 4 μήνες σε απεργία, πραγματοποίησαν την Τρίτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας "ενάντια στην απόφαση της κερδοφόρου πολυεθνικής εταιρείας να κλείσει το εργοστάσιο στην Θέρμη και να γυρίσει τις πλάτες στο λαό της βόρειας Ελλάδας". Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στο άγαλμα Βενιζέλου στην Θεσσαλονίκη με τους εργαζόμενους να δηλώνουν ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί μέχρι την ανάκληση της απόφασης για κλείσιμο του εργοστασίου στην Θέρμη.

 
4. Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ απαιτώντας την πληρωμή τους έκαναν οι εργαζόμενοι στα «πεντάμηνα» στο Δήμο Περιστερίου, οι οποίοι αν και συμπληρώνουν δυο μήνες δουλειάς δεν έχουν ακόμα πληρωθεί.

 
5. Εκδικάστηκε την Δευτέρα η αίτηση του ελληνικού δημοσίου για να τεθεί η ΕΛΒΟ στην ειδική εκκαθάριση του άρθρου 14Α. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης εκφράζοντας την διαμαρτυρία τους για την αίτηση του ελληνικού δημοσίου και την προσπάθεια της κυβέρνησης να κλείσει το εργοστάσιο και ζητώντας άμεσα την αποπληρωμή των επί 5 μήνες απλήρωτων εργαζομένων της.
 
6. Στη Στάση εργασίας που εξήγγειλαν οι ενώσεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και ηλεκτρονικών σε πολλές χώρες, για θέματα που αφορούν στη βιωσιμότητα των παρόχων αεροναυτιλίας, συμμετείχαν και οι Έλληνες ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίοι προκήρυξαν τρίωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, ζητώντας επίσης άμεσες προσλήψεις περίπου 70 ατόμων.

Παράλληλα, τετράωρες στάσεις εργασίας κήρυξε η Ένωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφαλείας Εναερίου Κυκλοφορίας από τις 10:00 έως τις 14:00 για την Τετάρτη και την Πέμπτη.

 
7. Απεργιακή συγκέντρωση διοργάνωσε την τρίτη το Σωματείο Λειτουργίας εργαζόμενων Αττικό ΜΕΤΡΟ  και ο Συντονισμός ενάντια στα κλεισίματα, τις διαθεσιμότητες, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις εργολαβίες.
 

8. Η Πανελλαδική Ένωση Εργατικού & Υπαλληλικού Προσωπικού Ελαιουργείων – ΠυρηνελαιουργείωνΣπορελαιουργείων Καλλυντικών & Απορρυπαντικών καλεί σε απεργία όλο τον κλάδο (ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣΕΛΑΙΣΜΙΝΕΡΒΑLEVER κ.ά. ) την Τετάρτη στη Χαλκίδα, με αίτημα την ακύρωση των απολύσεων στην Εταιρία ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ.  Οι συγκεκριμένες απολύσεις καμία σχέση δεν έχουν με τη διάσωσή της, όπως επικαλείται η διοίκηση της εταιρείας, μοναδικός τους στόχος είναι η τρομοκράτηση των εργαζομένων, η κατάργηση των εργατικών κατακτήσεων και η διάλυση του Σωματείου.

 

κοινωνικά
1. "Με χιόνι, με βροχή και δακρυγόνα εμείς θα συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα" φώναζαν αδιάκοπα χθες εκατοντάδες κάτοικοι της Χαλκιδικής και αλληλέγγυοι που ανέβηκαν για ακόμη μία φορά στο βουνό Κάκαβος στις Σκουριές της Χαλκιδικής προκειμένου να δουν με τα μάτια τους πως υλοποιείται η «ανάπτυξη» που τους υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός πριν λίγους μήνες και αντικρίζοντας εικόνες απόλυτης καταστροφής.
 
2. Σταμάτησαν οι μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς στο νοσοκομείο Γεννηματάς, επειδή το νοσοκομείο δεν έχει πληρώσει τις εταιρείες που διακινούν αυτά τα μοσχεύματα.  καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων.
 
εκπαίδευση
1. Κλειστά θα μείνουν όλη την τρέχουσα εβδομάδα τα σχολεία στην Κεφαλλονιά, αφού ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για τις σεισμικές βλάβες από τα αρμόδια κλιμάκια και κατά συνέπεια δεν έχει ξεκαθαριστεί αν υπάρχουν κτίρια που είναι ακατάλληλα. 
 
2. Στα πλαίσια του αγώνα που δίνεται τους τελευταίους μήνες στη λέσχη του ΑΠΘ ενάντια στην εκ νέου προσπάθεια της διοίκησης να επιβάλλει αποκλεισμούς από τη σίτιση, ομάδες φοιτητών και όχι μόνο, προχώρησαν τη Δευτέρα στο ξήλωμα και την κατάσχεση τραπεζιών που είχαν τοποθετηθεί μαζί με ηλεκτρική εγκατάσταση προκειμένου να μπουν σε αυτά μηχανές ελέγχου-ταυτοποίησης των εισερχομένων.
 
3. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΕΠΑΛ Ευκλείδη στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς ενάντια στις διαθεσιμότητες – απολύσεις και την υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από περιοχές όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά και όλης της Β. Ελλάδας. 

Υπενθυμίζεται πως οι μαθητές του όγδοου ΕΠΑΛ έλαβαν την απόφαση να προχωρήσουν σε κατάληψη του Ευκλείδη.

 
4.  Τη διαγραφή των χρεών του Σχολείου Αλληλεγγύης "Οδυσσέας" προς την εφορία απαιτούν Φορείς, οργανώσεις και συλλογικότητες με κοινό ψήφισμα .

 

καταστολή
1. Συνεχίζεται το πογκρόμ εναντίων αναρχικών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχοντας ως πρόσχημα τη διαφυγή του Χριστόδουλου Ξηρού, με δεκάδες ως τώρα εφόδους σε σπίτια.
 
2. Την ενοχή του Τάσου Θεοφίλου για τη ληστεία μετά φόνου στην Πάρο, τον Αύγουστο του 2012, αλλά και για συμμετοχή του στην οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς, ζήτησε η εισαγγελέας έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, συνεχίζοντας αυτή τη δίκη φαρσοκωμωδία,  παρά τα αποδεικτικά στοιχεία που διαψεύδουν κάθε κατηγορία.

 

διεθνή
1. Δεκατρείς Μαροκινοί μετανάστες οι οποίοι κρατούνται σε κέντρο κράτησης μεταναστών στη Ρώμη έραψαν τα στόματα τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διάρκεια της κράτησής τους
 
4. Με εκβιασμό σε βάρος των εργαζομένων, επιχειρεί η διεύθυνση της εταιρείας «Electrolux» να πιέσει προς τα κάτω τους μισθούς των εργαζομένων της στα εργοστάσιά της στην Ιταλία, ζητώνταςνα μειωθούν κατά σχεδόν 50% οι μισθοί των εργατών.
 
5. Πάνω από τριάντα εργάτες που δούλευαν στη σήραγγα της Μάγχης, που συνδέει υποθαλάσσια τη Γαλλία με τη Βρετανία, υπέστησαν δηλητηρίαση από διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα το Σαββατοκύριακο
 
7. Πάνω από 3000 φοιτητές και φοιτήτριες της Χιλής βγήκαν στους δρόμους τις προηγούμενες ημέρες, για να διεκδικήσουν μεταρρυθμίσεις στο σύστημα δημόσιων μεταφορών
 
8. Πάνω από 2.000 διαδηλωτές συμμετείχαν το Σάββατο στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας σε κινητοποίηση που διοργανώθηκε μέσω facebook ενάντια στο υψηλό κόστος και την αστυνόμευση του Παγκοσμίου Κυπέλλου . Συνελήφθησαν 130 άτομα, ενώ έρευνα πραγματοποιείται εναντίον αστυνομικού ο οποίος πυροβόλησε εναντίον ενός άνδρα μετά τη λήξη της πορείας.
 
11. Τέσσερις Κινέζοι ακτιβιστές οδηγήθηκαν τη Δευτέρα σε δίκη, κατηγορούμενοι για διασάλευση της δημόσιας τάξης επειδή κάλεσαν αξιωματούχους να αποκαλύψουν τα περιουσιακά στοιχεία τους, καταγγέλλοντας τους για διαφθορά.
 
12. Άρθηκε στο ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου η απαγόρευση για ομοφυλοφιλικές πράξεις, που επέφερε ποινή φυλάκισης 5 ετών. Επρόκειτο για την τελευταία εναπομείνασα θεσμοθετημένη απαγόρευση της ομοφυλυλοφιλίας επί ευρωπαϊκού εδάφους.
 
καλέσματα
 
1. Κάλεσμα συμπαράστασης στη δίκη κατά της ΜΚΟ. "ΜΕΤΑδραση", την Τρίτη στις 9.00, στα Δικαστήρια Ευελπίδων, από σύλλογο μεταφραστών επιμελητών διορθωτών και το σωματείο βάσης εργαζομένων μη κυβερνητικών οργανώσεων.
 

περισσότερα καλέσματα στο kinimatorama.net