Δελτιο Αντιπληροφόρησης 8-1-2013

Download here! - Downloads: 164 - Plays: 28
Κοινωνικά

Κατά τη διάρκεια της τελετής για την ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρείας από την Ελλάδα, η αστυνομία επιτέθηκε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιούνταν στα Προπύλαια, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και προσαγωγές. Είχε προηγηθεί απαγόρευση πραγματοποίησης διαδηλώσεων σε μεγάλο κομμάτι του κέντρου της Αθήνας.

 

26 προσαγωγές, εκ των οποίων οι πέντε έγιναν συλλήψεις, πραγματοποιήθηκαν  το απόγευμα του Σαββάτου στους χώρους γύρω και εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το τελευταίο διάστημα η αστυνομία έχει εγκατασταθεί στο χώρο του ιδρύματος και η παρουσία της ασφάλειας είναι πλέον μόνιμη, ενώ στο χορό των ελέγχων έχει μπει και το ΣΔΟΕ, σε μια προσπάθεια αποτροπής των πάρτυ και των εκδηλώσεων. Όπως όμως αποδεικνύουν και τα ευρήματα των συλλήψεων, η υψηλή εγκληματικότητα βρίσκεται προφανώς αλλού.

 

Ο αγωνιστής Σπύρος Στρατούλης μπαίνει στην 9η εβεδομάδα απεργίας πείνας με τις συνέπειες για βλάβες στα ζωτικά όργανα να είναι ήδη ορατές και τις πιθανότητες για περισσότερες και σοβαρότερες επιπλοκές να αυξάνονται με εκθετικούς ρυθμούς. Καθώς η κατάσταση υγείας έχει επιδεινωθεί, μεταφέρθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας με εντολή του θεράποντα ιατρού του. Παρά όλα αυτά, η αδιαφορία του αρμόδιου συμβουλίου παρατείνεται προκλητικά. 

 

Στα Χανιά, την Κυριακή, φασίστες έκαψαν δημοσίως ξενόγλωσσα βιβλία .Τα βιβλία είχαν απομείνει στις θήκες της υπαίθριας ανταλλακτικής βιβλιοθήκης στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων, απ' όπου τα έβγαλαν, τα πέταξαν στον δρόμο και τα έβαλαν φωτιά.

 

Βελτιώθηκαν σχετικά οι συνθήκες κράτησης για τις κρατούμενες στις Γυναικίες Φυλακές Θήβας, μετά από καταγγελία που πήρε μεγάλες διαστάσεις. Η καταγγελία ανέφερε ότι οι «Πεντακόσιες περίπου φυλακισμένες γυναίκες και 19 παιδιά έως τριών ετών κρατούνταν παρανόμως χωρίς γιατρό στις Γυναικείες Φυλακές Θήβας, ενώ οι ανάγκες για φάρμακα και είδη υγιεινής και καθαριότητας είναι τεράστιες. Επιπλέον σοβαρές επτά φυλακισμένες οροθετικές γυναίκες, κατήγγειλαν πλήρη εγκατάλειψή τους ως προς την ιατρική και φαρμακευτική τους περίθαλψη.»

 

Αποχή από το συσσίτειο για 2η μέρα πραγματοποίησαν 200 από τους περίπου 600 κρατούμενους στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας, στην Κύπρο, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης και τη μείωση της ποσότητας του φαγητού. Η ένταση ξεκίνησε μετά και την 3η απόπειρα αυτοκτονίας που συνέβηκε στις φυλακές μέσα σε λίγους μήνες δυο μέρες πριν την Πρωτοχρονιά.

 

Μετά από έναν όλεθρο δημοσιογραφικής προπαγάνδας για την απόδραση του κρατουμένου Χριστόδουλου Ξηρού, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ίδρυση και λειτουργία, εντός 100 ημερών, φυλακής υψίστης ασφαλείας στην οποία θα μετάγονται και θα εκτίουν τις ποινές τους οι χαρακτηριζόμενοι επικίνδυνοι εγκληματίες.

 

Καταστολή

 

Δράσεις αλληλεγγύης στο Σπύρο Στρατούλη συνεχίζουν να γίνονται από κρατούμενους άλλων φυλακών. Η συνέλευση αλληλεγγύης στην Αθήνα καλέι σε πανελλαδική ημέρα δράσης την Πέμπτη, καθώς συγκέντρωση αλληλεγγύης έχει κανονιστεί και στο Μοναστηράκι. Ο Στρατούλης βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 11 Νοεμβρίου, διεκδικώντας την απαλλαγή του από τις αστήριχτες και κατασκευασμένες κατηγορίες που του αποδίδονται και την άμεση επαναχορήγηση των αδειών εξόδου, τις οποίες λάμβανε κανονικά τα τελευταία δύο χρόνια, κάνοντας καλή χρήση αυτών.

 

Εργατικά
 

Λουκέτο μετά από 58 χρόνια λειτουργίας έβαλε την Τρίτη η βιοτεχνία ελαστικών Αφοί Καριπίδη στον Βοτανικό της Αθήνας, με αποτέλεσμα να απολυθούν απροειδοποίητα 17 εργαζόμενοι.

 

Σε οριστικό κλείσιμο οδηγείται αιφνιδιαστικά το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ξάνθη, ενώ οι εννιά εναπομείναντες εργαζόμενοι μετατίθενται μετά από 30 χρόνια δουλειάς στο εργοστάσιο της Ημαθίας.

 

Την αντίδραση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Μαρινόπουλος- Dia – Carrefour», προκαλεί η βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας, με πρωτοβουλία της εργοδοτικής πλευράς. Οι εργαζόμενοι προαναγγέλουν απεργείες για το επόμενο διάστημα.
 

 Με ανακοίνωσή του το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένω​ν TIM (WIND) καλεί σε συνέλευση για την αντιμετώπιση της δίκης της απολυμένης Ελ. Δεμέναγα, με δεδομένο ότι την Πέμπτη εκδικάζεται η προσφυγή της της ενάντια στη διοίκηση της Wind.
 

Σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα μπαίνει το 75% του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ καθώς την ερχόμενη Παρασκευή κατατίθεται το νομοσχέδιο με το οποίο ο Οργανισμός μετατρέπεται αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών. Έως και τις 10 Ιανουαρίου συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, χαρακτηρίζοντας αδιέξοδο το διάλογο με το υπουργείο Υγείας

Σε στάση εργασίας προχωρούν την Τρίτη οι εργαζόμενοι στον ΟΓΑ καθώς την ίδια ημέρα, εκδικάζεται στο Πρωτοδικείο  Αθηνών η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που έχουν καταθέσει συνάδελφοί τους κατά των διαπιστωτικών πράξεων της διαθεσιμότητάς τους.

Πανελλαδική στάση εργασίας προκήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ για την Παρασκευή, οπότε και δικάζεται σύσσωμο το 35μελές Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., καθώς κατηγορείται για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του Οκτωβρίου του 2011.

 
 

Εκπαίδευση

 

Στις 10 Ιανουαρίου ξεκινά στο Συμβούλιο της Επικρατείας η εκδίκαση της προσφυγής των πρυτάνεων για το μέτρο της διαθεσιμότητας.

 

Διεθνή

 

Δυο διευθυντικά στελέχη στο εργοστάσιο της Goodyear στη βόρεια Γαλλία κράτησαν κλειδωμένους τη Δευτέρα για 30 ώρες οι εργαζόμενοι που διαμαρτύρονται για το ύψος των αποζημιώσεων που θα λάβουν οι τελευταίοι μετά το κλείσιμο του εργοστασίου. Νωρίτερα το απόγευμα αφέθηκαν ελεύθερα τα δύο στελέχη.

 

Στο Ντύσελντορφ της Γερμανίας έχει προγραμματιστεί η αναγκαστική μεταφορά 4 οικογενειών μεταναστών με συνολικά 22 παιδιά, από τα προσφυγικά σπίτια τους σε κέντρο φιλοξενείας.

 

H αστυνομία του Αμβούργου κύρηξε μέρος της πόλης ως «επικίνδυνη περιοχή» από το πρωί του Σαββάτου και μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής είχαν γίνει 263 έλεγχοι προσώπων. Η κίνηση, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις μέρους της αντιπολίτευσης στην πόλη, ακολουθεί την ένταση που είχε επικρατήσει προ ημερών σε διαδήλωση για την διατήρηση της αναρχο-αυτόνομης κατάληψης της Rote Flora και επίθεση σε αστυνομικό τμήμα που οδήγησε στον τραυματισμό τριών αστυνομικών.
 
Κλήτευση με την οποία απειλεί να εκκενώσει το κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο La Gatonera στη Μαδρίτη, έστειλε η ισπανική αστυνομία στους καταληψίες
 
Την απαγόρευση των διαδηλώσεων, μέχρι νεωτέρας, ανακοίνωσαν το Σάββατο οι αρχές της Καμπότζης, ενώ νωρίτερα αστυνομικοί εισέβαλαν σε πάρκο της πρωτεύουσας και διέλυσαν αντικυβερνητικό καταυλισμό διαμαρτυρίας που είχε δημιουργηθεί το Δεκέμβρη. Την Παρασκευή είχε σημειωθεί βίαιη καταστολή διαδήλωσης εργαζομένων στον τομέα της υφαντουργίας με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις, εναντίον των οποίων η αστυνομία άνοιξε πυρ προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων.
 
Πολλές χιλιάδες Αφρικανοί μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων από το Σουδάν και την Ερυθραία, πραγματοποίησαν την Κυριακή και τη Δευτέρα διαδήλωση έξω από πρεσβείες δυτικών χωρών στο Τελ Αβίβ, ζητώντας τη χορήγηση ασύλου και την απελευθέρωση συμπατριωτών τους που κρατούνται από το Ισραήλ σε χώρους κράτησης επ' αόριστον, σύμφωνα με ένα νέο νόμο
 
Στάση εργασίας των δικηγόρων πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Βρετανία λόγω περικοπών. Οι δικηγόροι υπογραμμίζουν πως «δεν είναι διατεθειμένοι να εργασθούν για ωρομίσθια που είναι χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό».
 
Την ανανέωση της άδειας των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών να παρακολουθούν τις τηλεφωνικές συνομιλίες εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών επικύρωσε την Παρασκευή ειδικό ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ
 
Πάνω από 4.000 άτομα συγκεντρώθηκαν σε παραλίες της Αυστραλίας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την πρόθεση της κυβέρνησης να θανατώνει συστηματικά μεγάλους καρχαρίες γύρω από τις ακτές της.
 
Σε αποχή θα κατέβουν οι μαθητές του Βερολίνου στις 17 Ιανουαρίου, προκειμένου να διαδηλώσουν ενάντια στη σχεδιαζόμενη εκκένωση του καταυλισμού διαμαρτυρίας μεταναστών στην Οράνιενπλατς.
 
Έξω από τις φυλακές άλλαξαν τη χρονιά διαδηλωτές σε αρκετές Γερμανικές πόλεις, όπως το Ανόβερο, το Βερολίνο, το Φράιμπουργκ και τη Στουτγάρδη.
 

Καλέσματα

 

Πανελλαδική ημέρα αλληλεγγύης στον φυλακισμένο απεργό πείνας Σπύρου Στρατούλη,

στην Αθήνα την Πέμπτη, στις 5 το απόγευμα στο Μοναστηράκι, στην Νέα Φιλαδέλφεια στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Πατριάρχου
στην Πάτρα στις 5 το απόγευμα στην Πλατεία Όλγας
στη Λαρισα την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι στην Κεντρική Πλατεία

στο Αγρίνιο στις 6 το απόγευμα στην Πλατεία Δημάδη
στο Ηράκλειο στις 6 το απόγευμα στα Λιοντάρια
στα Γιάννενα στις 6 το απόγευμα στη Νομαρχία Ιωαννίνων

Η Συντονιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης της Αθήνας στον αγώνα των κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδικής θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014, στις 5μ.μ., στο Πολυτεχνείο (κτίριο Γκίνη).

Διήμερο για την οικονομική ενίσχυση του Radio Revolt με συναυλίες και θεματικές εκπομπές θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Ιανουαρίου. Η συναυλία της Παρασκευής θα ξεκινήσει  μετά τς 10 στο Πολυτεχνείο, ενώ το Σάββατο μετά τις 10 θα υπάρχει live στο Στέκι στο Βιολογικό. Οι θεματικές εκπομπές θα μεταδοθούν το απόγευμα της Παρασκευής μετά τις 3 το μεσημέρι.