Δελτίο αντιπληροφόρησης (04-11-2013)

Download here! - Downloads: 136 - Plays: 53
 1. Δικάζονται για παράβαση καθήκοντος δύο στελέχη της Πολεοδομίας Ηρακλείου, επειδή δεν εκδίδουν άδεια κατεδάφισης του Ηρώου, του οποίου οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου ζητούν την κατεδάφιση από το 2003. Η πλευρά της Πολεοδομίας, υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να εκδώσει άδεια κατεδάφισης χωρίς την έγκριση της 13ης ΕΒΑ που έχει την ευθύνη για ολόκληρη την εντός των τειχών πόλη, που έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος.
   
 2. Στην πανεργατική απεργία που διοργανώνουν για την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ,  συμμετέχουν και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.  Αναλυτικά, την Τρίτη 5 Νοεμβρίου οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και τον Προαστιακό θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 09:00 έως τις 12:00, ενώ την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και τον Προαστιακό θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία, στο πλαίσιο της κινητοποίησης της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥΤην ίδια μέρα, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινούνται από τις 09:00 έως τις 21:00.
   
 3. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν από το πρωί της Δευτέρας οι εργαζόμενοι τουΔρομοκαΐτειου, έχοντας καταλάβει συμβολικά την πύλη του νοσοκομείουΟι εργαζόμενοι ενημερώνουν ασθενείς και κοινό που εισέρχεται στο νοσοκομείο για τις αλλαγές που θα φέρουν οι περικοπές που προωθεί η κυβέρνηση στον τομέα της υγείας μοιράζοντας έντυπο υλικό. Η παρουσία της αστυνομίας είναι έντονη, ενώ όπως δηλώνουν οι ίδιοι, οι Αρχές έχουν πει πως «εάν κριθεί ότι παρεμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου θα προχωρήσουν σε συλλήψεις». 
   
 4. Σε πτώχευση και εκκαθάριση οδηγείται η εταιρεία Nutriat (πρώην Κατσέλης), ιδιοκτησίας της οικογένειας Δαυίδ, από τις πιο πλούσιες της χώρας (CocaColaFrigoglass), μετά την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών το οποίο έκανε δεκτή την αίτηση πτώχευσης που είχε υποβάλει η εταιρεία. Η πτώχευση της Nutriart οδηγεί οριστικά στην ανεργία τούς 480 εργαζομένους οι οποίοι έχουν απολυθεί και φυσικά δεν πρόκειται να επιστρέψουν στη δουλειά.
   
 5. Από χτες εφαρμόζεται ο νόμος 4150/2013 που αφήνει τους εφοπλιστές να μειώσουν κατά 45% τους ναυτεργάτες γενικών υπηρεσιών (μάγειροι, καμαρότοι κ.λπ.) Μέχρι στιγμής έγιναν γνωστές περίπου 150 απολύσεις.  Οι ναυτεργάτες υποστηρίζουν πως οι οργανικές θέσεις πληρώματος που μειώνονται, πέρα από την υποβάθμιση υπηρεσιών των πλοίων και την αύξηση χρόνου απασχόλησης για όσους παραμένουν, εγείρουν βασικά και καίρια θέματα ασφάλειας καθώς αντιπροσωπεύουν και θέσεις ανάγκης σε περιπτώσεις ατυχημάτων ή κινδύνου πλοίου και επιβατών.
   
 6. Η κυβέρνηση αντί να λύσει τα προβλήματα στο χώρο της Δημόσιας Παιδείας, προβλήματα που η ίδια δημιουργεί με τις πολιτικές της, προσπαθεί να καταπνίξει βίαια τις αντιδράσεις. Το πιο προκλητικό παράδειγμα, είναι αυτό του 5ου ΓΕΛ Θεσ/νίκης, οπου στις 4 Οκτώβρη, τρειςδεκαεξάχρονοι μαθητές, δύο εκ των οποίων αλβανικής καταγωγής, οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια σαν κοινοί εγκληματίες για ανάκριση και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, ενώ την ίδια μέρα η αστυνομία είχε εισβάλει, συνοδεία εισαγγελέα, στα σπίτια τους για “έρευνα” , την ώρα μάλιστα που οι γονείς τους ήταν απόντες! Κύρια αιτία αυτών των διώξεων είναι  η τριήμερη κατάληψη του σχολείου, με συμμετοχή δεκάδων μαθητών, ενώ αφορμή στάθηκαν οι φθορές που σημειώθηκαν τη νύχτα της τρίτης μέρας, ερήμην των μαθητών. 
 

εκπαιδευση

 1. Τη Δευτέρα, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε η αίτηση αναστολής για την ακύρωση της απόφασης των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Παιδείας με την οποία καταργήθηκαν 1.349 οργανικές θέσεις διοικητικού προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και οι εργαζόμενοι τέθηκα σε διαθεσιμότητα. Οι αιτήσεις κατατέθηκαν από τα Πανεπιστήμια και το Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

διεθνη

 1. Με βίαιη απομάκρυνση από την Ακαδημία των Τεχνών της Βιέννης απειλείται ομάδα 20προσφύγων που έχει καταφύγει εκεί μετά την έξωσή τους από χώρο φιλανθρωπικής οργάνωσης. Οι πρόσφυγες βρίσκονται εδώ και ένα χρόνο σε διαμαρτυρία, διεκδικώντας χορήγηση ασύλου.
   
 2. Κινητοποιήσεις σε όλη τη Γερμανία πραγματοποιούν πρόσφυγες και αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες, διεκδικώντας νομοθεσία για χορήγηση ασύλου και αναγνώριση των δικαιωμάτων τους. Στο Αμβούργο διαμαρτύρονται οι πρόσφυγες της ομάδας «Λαμπηδούσα» του Αμβούργου μαζί με αλληλέγγυους και αλληλέγγυες για δικαίωμα παραμονής, αντιμέτωποι με το σοσιαλδημοκράτη δήμαρχο της πόλης. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε τεράστια διαδήλωση αλληλεγγύης στους μετανάστες στο κέντρο του Αμβούργου με συμμετοχή 15.000 ατόμων.
   
 3. Επικρίσεις για τη μεταχείριση των μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στη χώρα μέσω θαλάσσης δέχεται η Ιταλία από διεθνείς οργανισμούς
   
 4. Δεκάδες άτομα αγνοούνται, μετά τη βύθιση βάρκας που μετέφερε πρόσφυγες από την εθνοτικήδιαμάχη στη Δυτική Μπούρμα.
   
 5. Πάνω από 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι της Ινδονησίας συμμετείχαν σε 48ωρη απεργία, απαιτώντας, πέρα από τη βελτίωση της περίθαλψης, την αύξηση κατά 50% του βασικού μισθού που σήμερα δεν ξεπερνά τα 330 δολάρια το μήνακαι που δεν αρκεί για να καλύψει τις βασικές ανάγκες των εργαζομένων.
   
 6. Πολλές χιλιάδες Πορτογάλοι διαδήλωσαν την Παρασκευή μπροστά από το κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν κατά των σημαντικών περικοπών στις δημόσιες δαπάνες που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2014
   
 7. Την Παρασκευή η αστυνομία της Βραζιλίας επιτέθηκε με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες εναντίον οικογενειών που διαδήλωναν για την στεγαστική κατάληψη William Rose, στηνπαραγκούπολη της οποίας στεγάζονται 3900 οικογένειες εδώ και 3 εβδομάδες.
   
 8. Στις απολύσεις 2000 εργαζομένων ετοιμάζονται να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα τα Ταχυδρομεία της Νέας Ζηλανδίας, έχοντας περιορίσει σε μόλις τρεις τις ημέρες της βδομάδας κατά τις οποίες θα γίνεται η αποστολή επιστολών και δεμάτων στους πελάτες της εταιρίας.Οι επικείμενες απολύσεις ισοδυναμούν με το 1/5 του συνολικού προσωπικού
   
 9. Εβδομάδα αντιφασιστικών εκδηλώσεων ξεκινάει την Τρίτη στη Γερμανία, εις μνήμην της συμπλήρωσης 75 χρόνων από τη Νύχτα των Κρυστάλλων, του πρώτου μεγάλου πογκρόμ που εξαπέλυσαν οι Ναζί σε Γερμανία και Αυστρία εναντίον των Εβραίων, στις 9 Νοεμβρίου του 1938.
   
 10. Η στεγαστική κολεκτίβα με τροχόσπιτα Τράιμπστοφ της Βιένης, η οποία βρίσκεται σε διαρκή διεκδίκηση χώρου που θα την φιλοξενήσει, προέβη εκ νέου στην κατάληψη έκτασης
   
 11. Η πρόταση για την κρατικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας του Βερολίνου δεν πέρασε στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, με διαφορά μόλις 0,8%,
   
 12. Η Γερμανία έγινε την Παρασκευή η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα επιτρέπει στους γονείς των νεογέννητων να αφήνουν κενή την ένδειξη του φύλου, αρσενικού ή θηλυκού, στα πιστοποιητικά γεννήσεων δημιουργώντας μια τρίτη, αδιευκρίνιστη κατηγορία, στόχο να επιτρέψει σε διεμφυλικάπρόσωπα να καθορίζουν το φύλο τους αργότερα στη ζωή τους.
 

καλέσματα

 1.   Κάλεσμα αλληλεγγύης ενάντια στην έκδοση του Τούρκου MEhmet Yayla, τη Δευτέρα στις 9.00, στο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά, από την Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους από την Τουρκία και το Κουρδιστάν.
   
 2.  Συγκέντρωση αλληλεγγύης σε ολικό αρνητή στράτευσης, την Τρίτη στις 8.30 το πρωι, στο Στρατοδικείο Ρουφ,από την Ανοιχτή Πρωτοβουλία αλληλεγγύης.
   
 3.  Κάλεσμα αλληλεγγύης ενάντια στην έκδοση των Τούρκων αγωνιστών Ahmet Duzgun & ErdoganCakir , την Τρίτη στις 11.00 , στο Εφετείο Λουκάρεως, από την Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους από την Τουρκία και το Κουρδιστάν.
   
 4. Διαδήλωση ενάντια στην εκδικητική απόλυση εργαζομένου στο βιβλιοπωλείο Ευριπίδης, την Τρίτη στις 18.30, στην Κεντρική πλατεία Χαλανδρίου, από το Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής.