Δελτίο Αντιπληροφόρησης (01-11-2013)

Download here! - Downloads: 122 - Plays: 31

εργατικά

1. 24ωρη γενική απεργία την Τετάρτη 6 νοέμβρη. Όλοι στους δρόμους.

2. Σε νέα 48ωρη απεργία προχωρούν από τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ.

3.  24ωρη  απεργία για τους εργαζόμενους στον κλάδο του εμπορίου την κυριακή 3 νοέμβρη. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

4. Κινητοποιήσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη στην Αθήνα από εκπαιδευτικούς και συνταξιούχους ενάντια στα νέα κυβερνητικά μέτρα.

5. Εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου που αφορά την μη καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζομένους της ΒΙΟΜΕ. Η απόφαση βγήκε κατά τις εργοδοσίας και έχει τελεσίδικο χαρακτήρα με ποινή 120 μήνες φυλάκιση με αναστολή για το αφεντικό.

6. Την κήρυξη δύο 48ωρων απεργιών αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της CocaCola3E Θεσσαλονίκης με αίτημα την άμεση  επαναπρόσληψη  των  33 απολυμένων συναδέλφων τους.

 
κοινωνικά
 1. Άλλο ένα ρατσιστικό πογκρόμ πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, από τους φασίστες του Δένδια στην περιοχή  Αγ. Μελετίου , απ'όπου μαζέψανε μεγάλο αριθμό μεταναστών και τους βάλανε σε κλούβες.
   
 2. Σε παν – αναπηρικό συλλαλητήριο έξω από το Υπουργείο Εργασίας κάλεσε την Πέμπτη η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, ενώ στην συνέχεια ακολούθησε πορεία μέχρι το Υπουργείο Οικονομικών. Στην διαδήλωση συμμετείχαν άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, οι οικογένειές τους καθώς και άλλοι αλληλέγγυοι στον αγώνα τους. 
   
 3. Συνελήφθη στην Θεσσαλονίκη ένας 37χρονος επαγγελματίας οπλίτης (ΕΠΟΠ) με την κατηγορία ότι λειτουργούσε παράνομο οίκο ανοχής σε διαμέρισμα που είχε νοικιάσει στο κέντρο της πόλης. Μαζί του συνελήφθησαν ένας 36χρονος αλλά και δύο νεαρές γυναίκες. Η έρευνα έδειξε ότι ο στρατιωτικός είχε παραχωρήσει το διαμέρισμα στον 36χρονο, ο οποίος εμφανιζόταν ως υπεύθυνος του παράνομου οίκου ανοχής.
   
 4. Με την κατάληψη Υφανέτ ασχολήθηκε ο γραμματέας της ΝΔ, ΑνδρέαςΠαπαμιμίκος, που μίλησε στη Θεσσαλονίκη για το Πανεπιστήμιο, μαζί με πρυτάνεις, καθηγητές και πολιτικά στελέχη. Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο Ανδρέας Παπαμιμίκος αναφέρθηκε στον τρόπο διοίκησης των πανεπιστημίων, κάνοντας λόγο για τοποθέτηση μάνατζερ στα ιδρύματα, ενώ στη συνέχεια δήλωσε πως φοιτητικές εστίες μπορούν να δημιουργηθούν με έργα μέσω Συμπράξεων Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) αναφέροντας ως παράδειγμα το κτίριο της ΥΦΑΝΕΤ.
   
 5. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης αποκάλυψε σε ξένο τηλεοπτικό δίκτυο πως η ΕΥΑΘ στην ουσία έχει ήδη ιδιωτικοποιηθεί, καθώς μεγάλα κομμάτια της έχουν παραχωρηθεί στους μνηστήρες της,ΑΚΤΩΡΑ και SUEZ.
   
 6. Αθώος κρίθηκε από το Πλημμελειοδικείο Βέροιας ο Νίκος Ασλάνογλου, ο οποίος κάθισε στο εδώλιο, κατηγορούμενος για επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος στο διαμέρισμα ενός άνεργου.  Επίσης το δικαστήριο έκρινε πως το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό θεμελιώδες και αθώωσε και τον άντρα στο σπίτι του οποίου έγινε η επανασύνδεση. 
  Ήταν η πρώτη επανασύνδεση που έγινε πανελλαδικά, όπως απολογήθηκε στο δικαστήριο ο Ν. Ασλάνογλου, ο οποίος όχι μόνο υπερασπίστηκε την ενέργειά του, αλλά επέμεινε ότι θα συνεχίσει τιςεπανασυνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος.
   
 7. Για κατάχρηση εξουσίας και για πράξεις συνέργειας σε λαθρεμπορία κατηγορείται ο πρώην διευθυντής του τελωνείου Ευζώνων καθώς και ένας υπάλληλος.
  Η εισαγγελία Κιλκίς άσκησε ποινική δίωξη κατά των δύο ανδρών.
   
 8. Σε φυλάκιση τριών ετών, ποινή που είναι εξαγοράσιμη προς πέντε ευρώ την ημέρα, καταδίκασε την Πέμπτη (31/10) το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης οδηγό του ΟΑΣΘ, ο οποίος ξυλοκόπησε νεαρό επειδή έκλεινε με το αυτοκίνητο του λεωφορειολωρίδα.
διεθνη
 1. Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου στη Γερμανία με κύριο αίτημα την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων. Τη Δευτέρα και Τρίτη απήργησαν σε προειδοποιητικές απεργίες 3.000 εργαζόμενοι σε μεγάλα καταστήματα του Αμβούργου και ακολούθησε την Τρίτη πορεία στα γραφεία της ένωσης εργοδοτών του κρατιδίου
 2. Μετά από 77 ημέρες σταμάτησαν την απεργία διαρκείας οι δάσκαλοι του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, έχοντας πετύχει αυξήσεις μισθών 5 έως 15% και την καταβολή των μισθών για την περίοδο της απεργίας.
 3. H πολυεθνική, νορβηγικών συμφερόντων αεροπορική εταιρεία, «Norwegian», προωθεί ρύθμιση με την οποία οι πιλότοι της θα προσλαμβάνονται με συμβάσεις από χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου με μισθούς γύρω στα 300 ευρώ. Σε απεργία κατέβηκαν οι εργαζόμενοι.
 4. Η ομάδα προσφύγων της Βιένης, που εδώ και χρόνια διαμαρτύρονται, διεκδικώντας τη χορήγηση ασύλου, αναγκάστηκαν την περασμένη Τρίτη να εγκαταλείψουν το κτίριο στο οποίοι διέμεναν, με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσουν κατάληψη στο κτίριο της Ακαδημίας των Τεχνών. Δίνεται μάχη από φοιτητές και αλληλέγγυους για να μην ζητηθεί η βίαιη απομάκρυνή τους.
 5. Πρόσφυγες, οι οποίοι διαμένουν σε απομονωμένο κέντρο κράτησηςστη Βαβαρία της Γερμανίας πραγματοποίησαν την Πέμπτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από Υπουργείο στο Μόναχο, ενώ κάτοικοι του Μονάχου πραγματοποίησαν συγκέντρωση αλληλεγγύης προκειμένου να αποτρέψουν την επέμβαση της αστυνομίας.
 6. Κατάληψη στα γραφεία του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Βρέμη, εις ένδειξη αλληλεγγύης στους μετανάστες στο Αμβούργο. Ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Αμβούργου εδώ και μήνες αρνείται να δώσει λύση στο πρόβλημα φιλοξενίας προσφύγων που έχουν αφιχθεί στην πόλη.
 7. 92 πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά πέθαναν από δίψα στην έρημο Σαχάρα, όταν έπαθε βλάβε το όχημά τους, κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς τους να μεταναστεύσουν από το Νίγηρα στην Αλγερία .
 8. Με συνθήματα υπέρ του δικαιώματος στη στέγη, ενάντια στο υψηλός κόστος των ενοικίων και τις εξώσεις, διαδήλωσαν την Πέμπτη στη Ρώμη χιλιάδες κάτοικοι της, ενώ οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και δυο από αυτούς τραυματίστηκαν, όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να προσεγγίσουν κυβερνητικά κτίρια
 9. η αστυνομία του Καίρου έκανε την Τετάρτη χρήση δακρυγόνων εντός του ισλαμικού πανεπιστημίου στο οποίο εξελισσόταν φοιτητική διαδήλωση
 10. Δυο 22χρονοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά του ισραηλινού στρατού την Πέμπτη σε δυο διαφορετικές τοποθεσίες μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο. Ο ένας εκ των δυο πυροβολήθηκε στην καρδιά το πρωί της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν ότι ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στην πόλη Καμπάτια της Δυτικής Όχθης.
 11. Ομάδα πολιτικών καταληψιών στο Δουβλίνο, που έχει καταλάβει μια σειρά από εγκαταλελειμένα κτίρια αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο έξωσης
 12. Ένας πολίτης στο Oakland των ΗΠΑ, απολύθηκε όταν η αστυνομία απέστειλε στους εργοδότες του φωτογραφίες με τον ίδιο να συμμετέχει σε αντιπολεμική διαδήλωση
 13. Εδώ και μια βδομάδα βρίσκεται σε απεργία πείνας ο ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων Κέβιν Τζόνσον, ο οποίος κρατείται στην απομόνωση σε φυλακή των ΗΠΑ.
 14. Φτωχές αγροτικές οικογένειες της Βραζιλίας κοντά στον Αμαζόνιο κέρδισαν δικαιώματα στα εδάφη τους, μετά από έναν αιώνα διεκδικήσεων απέναντι σε τεράστια οικονομικά συμφέρονται
εκπαίδευση
 
 1. Συλλαλητήρια ενάντια στη διαθεσιμότητα διοργανώθηκαν την Πέμπτη, το πρωί στην πρυτανεία του ΑΠΘ από τους διοικητικούς υπαλλήλους και το απόγευμα στο άγαλμα Βενιζέλου από τις ΕΛΜΕ
   
 2. O Σύλλογος Διοικητικού προσωπικού του ΑΠΘ, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις του, αποφάσισε να προχωρήσει σε τετράωρες στάσεις εργασίας από την Πέμπτη μέχρι και την 6η Νοεμβρίου, ημέρα 24ωρης γενικής πανελλαδικής απεργίας. Οι στάσεις εργασίας θα γίνονται καθημερινά από τις 11 το πρωί μέχρι και τις 15 το μεσημέρι.
καταστολή
 
 1. Την Τετάρτη το πρωί, μπάτσοι έκαναν έφοδο στο ΕλεύθεροΑυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ και συνέλαβαν δυο άτομα,την ώρα που έκαναν την πρόβα. Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην εισαγγελία όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παραβίαση σφραγίδων, διατάραξη οικιακής ειρήνης, και κατʼ επανάληψη κατάληψη δημοσίου κτηρίου.Εν συνεχεία κρατήθηκαν για να δικαστούν την επομένη με την αυτόφωρη διαδικασία.
   
 2. Αθώοι κρίθηκαν οι 7 συλληφθέντες της ημέρας εκκένωσης της  κατάληψης Σκαραμαγκά,και για τις 3 κατηγορίες.
καλέσματα
 1. Δίκης των 3 αγωνιστών για την υπεράσπιση των λόφων του Φιλοπάππου, την Παρασκευή, στις 9.00, στο Εφετείο Λουκάρεως.
   
 2. Μικροφωνική και συγκέντρωση για τον ολικό αρνητή στράτευσης Χατζηβασιλειάδη, την Παρασκευή, στις 18.00, στην Περιφέρεια Ηπείρου (πρώην Νομαρχία) Ιωάννινα, από Ξυπόλητο Τάγμα.
   
 3. Παρέμβαση για τις Σκουριές, την Παρασκευή, στις 21.00, στην πλατεία Παλαιών (Βόλος), από  την Κατάληψη Ματσάγγου.
   
 4. Αντιφασιστική-αντικατασταλτική πορεία, το Σάββατο, στις 11.00, στη Βεικου & Γαλατσίου, από τον Αντιφασιστικό Συντονισμό στην Πατησίων.
   
 5. Παρέμβαση ενάντια στις απολύσεις στον "Καφεναί", το Σάββατο, στις 20.30, στα Κεντρικά γραφεία τηςΔΕΔΔΗΕ 
  Εθνικής Αμύνης & Τσιμισκή, από την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον "ΚΑΦΕΝΑΙ".
   
 6. Συγκέντρωση στις φυλακές Αγίου Στεφάνου, την Κυριακή, στις 10.30, στην Πλατεία Τριών Συμμάχων, από αλληλέγγυους – αλληλέγγυες.
 7.