Δελτίο αντιπληροφόρησης 29.10.2013

Download here! - Downloads: 151 - Plays: 29

Εργατικά

 
 1. Κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία, με την οποία παρατείνονται έως το τέλος του 2013, οι συμβάσεις μίσθωσης έργου γιατρών και οδοντιάτρων του ΕΟΠΥΥ που έληξαν εντός του έτους. Μαζί με αυτές, παρατείνονται επίσης και οι λήξασες συμβάσεις μίσθωσης έργου των γιατρών των ασφαλιστικών φορέων που εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ.
 2. Βαριά περιστατικά από όλη την Αττική και την Ελληνική Περιφέρεια χωρίς αξονικό τομογράφο καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γιατροί και νοσηλευτές στη γενική εφημερία του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός»,  θέτοντας έτσι άμεσα σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές με την ανεπάρκεια σε ανθρώπινο κ υλικό δυναμικό.
 3. Με απεργία την Κυριακή 3 Νοέμβρη, πρώτη μέρα εφαρμογής του νόμου για την κατάργηση της Κυριακής-αργίας, απαντούν εμποροϋπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι. Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη, το αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί στις 10 π.μ. στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους, ύστερα από σχετικό κάλεσμα της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων.
 4. Το σωματείο εργαζομένων της wind εκφράζει την οργή του, για τους διοικούντες που προχώρησαν σε κατάσχεση σπιτιού τετραμελούς οικογένειας, για χρέη παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας μερικών εκατοντάδων ευρώ. Η κινητοποίηση πολιτικών οργανώσεων, συλλογικοτήτων και κατοίκων του Πύργου που έδειξαν την αλληλεγγύη τους στην οικογένεια εμπόδισαν τον πλειστηριασμό.
 5. Tη διαβεβαίωση ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΡ θα ασκήσει κάθε ένδικο μέσο για να μην απολυθούν οι 45 εργαζόμενοι που προήλθαν από την πρώην ΔΕΥΑΙ, έδωσε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Ρόδου.
 
Κοινωνικά
 
 1. Περίπου 2.000 διαδήλωσαν το Σάββατο από την πλατεία Βικτωρίας προς τον Άγιο Παντελεήμονα κατά του φασισμού και ενάντια στο ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής. Συλλογικότητες από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, αριστερές οργανώσεις, μεταναστευτικές οργανώσεις, φορείς, σωματεία και τοπικές ΕΛΜΕ εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για την Χρυσή Αυγή ενώ προσπαθούν να επαναφέρουν την περιοχή σε όλους τους κατοίκους της. Η παιδική χαρά της πλατείας άνοιξε, συρματοπλέγματα ξηλώθηκαν και πλέον η πλατεία υποδέχεται ξανά παιδιά όλων των κατοίκων. Έχουν προγραμματιστεί καλλιτεχνικά δρώμενα με μουσικούς και καλλιτέχνες του θεάτρου του δρόμου.
 2. Σε εξέλιξη βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες στο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Κομοτηνή. Πάνω από τετρακόσιοι μετανάστες κρατούμενοι προχώρησαν σε διαμαρτυρία με αποχή από το φαγητό ενώ κάποιοι σε κλίμα αστυνομικής τρομοκρατίας έραψαν τα στόματά τους, καθώς αντιδρούν στο ότι έχει σταματήσει η διανομή ειδών υγιεινής.
 3. Εισβολή στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί αστυνομικοί της δίωξης ναρκωτικών και υπάλληλοι του Ε.Ο.Φ., μετά από ανώνυμη καταγγελία για διακίνηση ναρκωτικών. Από την πλευρά τους, τα μέλη του κοινωνικού ιατρείου κάνουν λόγο για σκευωρία και για κατευθυνόμενες καταγγελίες.
 
 
Εκπαίδευση
 
 1. Σε σχολική γιορτή, διευθυντής απαγόρευσε να ακουστεί ρεμπέτικο τραγούδι που αναφερόταν στους αντάρτες και τον Άρη Βελουχιώτη, προφασιζόμενος παράπονα γονέων. Οι μαθητές και η καθηγήτρια μουσικής ως αντίδραση στη λογοκρισία δεν είπανε κανένα τραγούδι πέραν του εθνικού ύμνου.
 2. Με εντολή Σαμαρά, ο Υπουργός Παιδείας ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να πραγματοποιήσει διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο στις επιτροπές ερευνών των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
 3. Με την ΚΥΑ της 24ης Σεπτεμβρίου σχετικά με την διαθεσιμότητα Διοικητικών Υπαλλήλων σε 8 ΑΕΙ της χώρας, καταργήθηκαν στο σύνολό τους οι θέσεις νυχτοφυλάκων στο ΑΠΘ. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι τρεις νυχτοφύλακες του Σεισμολογικού Σταθμού, οι οποίοι ειδοποιήθηκαν ήδη ότι βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Η δυσλειτουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας έχει και ευρύτερες κοινωνικές επιπτώσεις, κάτι που καταδεικνύει ότι οι Διοικητικοί υπάλληλοι που τίθενται σε διαθεσιμότητα δεν περισσεύουν.
 4. Δεκάδες χιλιάδες γονείς, μαθητές και φοιτητές πραγματοποίησαν πορείες σε 50 ισπανικές πόλεις κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, κάνοντας λόγο για «οπισθοδρόμηση 30 χρόνων» και ζητώντας από το κοινοβούλιο να την καταψηφίσει.
 
 
Διεθνή
 
 1. Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις το Σάββατο στην Πορτογαλία εναντίον της πολιτικής λιτότητας, των περικοπών των μισθών και των μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα που επιβάλλει η κυβέρνηση.
 2. Η εταιρεία Tullow Oil ανακοίνωσε το Σάββατο ότι έχει αναστείλει τις γεωτρήσεις σε δύο μπλοκ στη βορειοδυτική Κένυα, εξαιτίας ανησυχιών ασφαλείας, μετά τις διαμαρτυρίες που πραγματοποίησαν κάτοικοι της περιοχής απαιτώντας να τους δοθεί ένα δίκαιο μερίδιο εκ των θέσεων εργασίας στις εγκαταστάσεις. 
 3. Εκατομμύρια φοιτητές και μαθητές απείχαν από τις αίθουσες και διαδήλωσαν στους δρόμους της Ισπανίας την προηγούμενη εβδομάδα, διαμαρτυρόμενοι για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που προβλέπει την κατάργηση βοηθημάτων βιβλίων και σίτισης σε εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές , το δραστικό περιορισμό των υποτροφιών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και την αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια.
 4. Στο Βερολίνο, μετά τη λήξη της απεργίας πείνας και δίψας δεκάδων προσφύγων, αιτούντων άσυλο, ο δήμος μεθοδεύει την απομάκρυνση του καταυλισμού διαμαρτυρίας από την Οράνιενπλατς. Αντιπαράθεση με την αστυνομία και βίαιες συλλήψεις σημειώθηκαν την περασμένη Τετάρτη κατά τη διάρκεια πορείας. 
 5. Μαζικές διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους Μετανάστες την Πέμπτη στο Αμβούργο ενάντια στη ρατσιστική πολιτική του δήμου
 6. Σε προάστιο του Βερολίνου το Σάββατο πάνω από 1000 ακτιβιστές και ακτιβίστριες κατάφεραν να εμποδίσουν πορεία ακροδεξιών ενάντια στην φιλοξενεία μεταναστών σε ξενώνες στην περιοχή. 
 7. Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων το Σάββατο για διαλύσει περίπου 100 φοιτητές που διαδήλωναν στο κέντρο της Άγκυρας εναντίον κατά της κοπής των δέντρων σε χώρο του πανεπιστημίου, προκειμένου να προχωρήσει ένα αμφιλεγόμενο οδικό έργο.
 8. Εκατοντάδες οδηγοί και μέλη προσωπικού λεωφορείων της Βοστόνης κατέβηκαν στους δρόμους την προηγούμενη εβδομάδα ενάντια στις μαζικές απολύσεις εναντίον μελών του σωματείου. 
 9. Διαδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το Σάββατο εκατοντάδες Αμερικανοί έξω από το Καπιτώλιο, φωνάζοντας συνθήματα κατά των κυβερνητικών προγραμμάτων παρακολούθησης, τα οποία αποκάλυψε ο πρώην τεχνικών της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν. 
 10. Παρά τις προειδοποιήσεις από το υπουργείο Εσωτερικών, γυναίκες στη Σαουδική Αραβία αποφάσισαν να πάρουν το τιμόνι στα χέρια τους το Σάββατο, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στην οδήγηση. Δυνάμεις ασφαλείας και άνδρες της θρησκευτικής αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί σε κεντρικές αρτηρίες πολλών πόλεων για να συλλάβουν τις γυναίκες παραβάτες.
 11. Ένα 13χρονο αγόρι που έφερε αντίγραφο πυροβόλου όπλου έπεσε νεκρό από τα πυρά αστυνομικών στην πολιτεία της Καλιφόρνιας.
 
 
Καλέσματα
 
 
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αγώνα των πανεπιστημίων, τη Δευτέρα, στις 9.00 
στα Προπύλαια Πανεπιστημίου 30 (Μετρό Πανεπιστήμιο), από Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων Iδιωτικού και Δημόσιου τομέα.
 
Αντιφασιστική πορεία, τη Δευτέρα, στις 10.30, στην Πλατεία Γαρδένιας (Γαρδένια), από Αντιφασίστες Ζωγράφου.
 
Ποδηλατοπορεία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, τη Δευτέρα, στη 13.00, στην Καμάρα
Εγνατίας 121, από  water warriors.
 
Συγκέντρωση κατοίκων ενάντια στο ξεπούλημα του αεροδρομίου Μάλεμε, τη Δευτέρα, στις 15.00, στο Αεροδρόμιο Μάλεμε, 
από  Επιτροπή Αγώνα κατοίκων Δήμου Πλατανιά.
 
Παρέμβαση αντιπληροφόρησης – μικροφωνική, την Τρίτη, στις 17.00, στην Πλατεία Αμερικής
Πατησίων & Μηθύμνης, από Αντιφασιστικό Συντονισμό στην Πατησίων.