Δελτιο Αντιπληροφόρησης (14-10-2013)

Download here! - Downloads: 116 - Plays: 26
Εργατικά
 
 
 1. Σε κινητοποιήσεις με απεργία και αποχή από τις προγραμματισμένες εργασίες, από το Σάββατο μέχρι τη Δευτέρα, προσχωρήσαν οι εργαζόμενοι στους εργολάβους των δικτύων της ΔΕΗ και των θυγατρικών της σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια και Κορινθία. Διεκδικούν, μεταξύ άλλων, άμεση καταβολή δεδουλευμένων, όχι μειώσεις σε μισθούς – μεροκάματα, όχι σε απολύσεις, να ισχύσουν οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι εργολάβοι με τη ΔΕΗ, μόνιμη και σταθερή δουλειά, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
 2. Απήργησαν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στον «Πειραϊκό Φαρμακευτικό Συνεταιρισμό», απαιτώντας ανάκληση της απόλυσης συναδέλφου τους, εκλεγμένου στην Επιτροπή Εργαζομένων. Η κινητοποίηση έγινε παρά τις απειλές της εργοδοσίας που τους έσυρε στα δικαστήρια την Τρίτη. Τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι θα παραβρεθούν στη συνεδρίαση του ΔΣ του Συνεταιρισμού, όπου θα συζητηθεί η ανάκληση της απόλυσης και μετά θα κάνουν γενική συνέλευση για να αποφασίσουν τη στάση τους.
 3. Το Σάββατο οι εργαζόμενοι του ΦΩΚΑ πραγματοποίησαν απεργία, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 6 μηνών.
 4. Η δημοτική αρχή του Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής επέβαλε πρόστιμο ίσο με τις αποδοχές τριών ημερών σε εργαζόμενο που κατήγγειλε την αυταρχική συμπεριφορά του προϊσταμένου καθαριότητας και ανέφερε προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη δουλειά τους οι εργαζόμενοι στα απορριμματοφόρα, με τα ελλιπώς συντηρημένα αυτοκίνητα.
 5. Εργατικό «ατύχημα» έγινε την Παρασκευή το πρωί στα διυλιστήρια της εταιρείας «Ελληνικά Πετρέλαια» στην Ελευσίνα, όταν κατά τη διάρκεια εργασιών καθαρισμού φίλτρου, ζεστό προϊόν έπεσε πάνω σε τρεις εργάτες, με αποτέλεσμα ο ένας εργάτης να υποστεί εγκαύματα στα πόδια και να μεταφερθεί στο ΚΑΤ. Είναι το τέταρτο «ατύχημα» στα συγκεκριμένα διυλιστήρια μέσα σε τέσσερις μήνες. 
Mήνυση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσε ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Αθηνών για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόστηκε το μέτρο της διαθειμότητας στο Ίδρυμα.
Οι  διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου αποφάσισαν νέα πενθήμερη απεργία για έκτη εβδομάδα, που ξεκινά από τη Δευτέρα αντιδρώντας στη διαθεσιμότητα. 
 

Σε πενθήμερη απεργία προχωρούν και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΜΠ που ήδη μετρούν 5 εβδομάδες κινητοποιήσεων, αντιδρώντας στο μέτρο της διαθεσιμότητας.
 

Στη Θεσσαλονίκη οι διοικητικοι υπάλληλοι του Αριστοτελείου αποφάσισαν νέα 48ωρη απεργία τη Δευτέρα και την Τρίτη και εκ νέου γενική συνέλευση για να καθορίσουν την συνέχιση των κινητοποιήσεών τους.

 
Την Τρίτη απεργούν ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, απαιτώντας, μεταξύ άλλων, την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου Αρβανιτόπουλου και διεκδίκώντας  υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στα κέντρα ξένων γλωσσών με αξιοπρεπείς όρους αμοιβής και εργασίας.
 
Κοινωνικά
 
 1. Με μια μεγαλειώδη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην ΔΟΥ Μυτιλήνης, στις 10 Οκτώβρη, οι άνεργοι και εργαζόμενοι στη Λέσβο έδωσαν την απάντησή τους στην απάνθρωπη προσπάθεια κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας συμβασιούχου υπαλλήλου του ΥΠΠΟΑ.
 
 
Εκπαίδευση
 
 
 1. Νέα πενθήμερη απεργία από Δευτέρα 14/10/2013 έως και Παρασκευή 18/10/2013 προκηρύσουν οι εργαζόμενοι στο ΕΜΠ. Να σημειωθεί οτι οι εργαζόμενοι βρίκονται ήδη σε 5 εβδομάδες κινητοποιήσεων και συνεχίζουν τον αγώνα τους.
 
 
 
Καταστολή
 
 
 1. 55 νέες διώξεις από την πλευρά του κράτους εις βάρος των κατοίκων της Χαλκιδικής που αγωνίζονται εδώ
  και μήνες απέναντι στην κρατική καταστολή και τα ιδιωτικά συμφέροντα.
 2. Ανεξέλεγκτη και αναίτια αστυνομική τρομοκρατία πραγματοποιείται τον τελευταίο καιρό στην περιοχή Εξαρχείων. Αυτή την φορά αφορμή φαίνεται να αποτέλεσε ο εμπρησμός 
  κάδου σκουπιδιών στην Στουρνάρη.  Σύνολο 7 προσαγωγές με έντονη άσκηση βίας και έναν ξυλοδαρμό.
 
 
Καλέσματα
 
 
Δευτέρα 14/10
 
 
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην πολιτική πρόσφυγα Εμινέ, τη Δευτέρα στις 8μιση στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης από την Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν.
 
 
Tρίτη 15/10
 
 
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης ενάντια στην εργοδοσία των φροντιστηρίων Μπαχαράκη την Τρίτη στις 9 στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης από το ΣΜΕΘ.