Δελτιο Αντιπληροφόρησης (11-10-2013)

Download here! - Downloads: 127 - Plays: 16

Εργατικά

 
 1. Σε νέα 48ωρη απεργία προχωρούν την Πέμπτη και την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, διαμαρτυρόμενοι για τις πιέσεις που δέχονται για να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, αλλά και λόγω της αδιάλλακτης στάσης της εργοδοσίας, η οποία δεν δίνει κανένα στοιχείο για το μέλλον της επιχείρησης.
 2. Σε κυλιόμενες στάσεις εργασίας την Τετάρτη και την Πέμπτη και σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου προχωράνε οι εργαζόμενοι της ΜΟΔ στις Ειδικές Υπηρεσίες του ΕΣΠΑ. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις συνεχείς μειώσεις των αποδοχών τους και την καταστρατήγηση των όρων της συλλογικής τους σύμβασης.
 3. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης πραγματοποίησαν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, εναντιώμενοι στις απολύσεις. Την ίδια μέρα, πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας από απόφαση του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής-Στερεάς & Νήσων.
 4. Ενώ τα σωματεία του ΜΕΤΡΟ και του ΗΣΑΠ είχαν κηρύξει στάση εργασίας για την Πέμπτη, διεκδικώντας την άρση του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης, με δικαστική απόφαση κηρύχθηκε παράνομη και καταχρηστική.
 5. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη από εργαζόμενους στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αντιδρώντας στην εκ περιτροπής εργασία που τους έχει επιβληθεί.
 6. Σε 48ωρη απεργία προσχωρήσαν την Τετάρτη και Πέμπτη οι εργαζόμενοι της εταιρείας ΙΝΜΑΙΝΤ, θυγατρικής της ΙΝΤΡΑΚΑΤ του ομίλου ΙΝΤΡΑΚΟΜ. Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται ενάντια στις απολύσεις, στις μειώσεις μισθών και διεκδικούν την εφαρμογή της ΣΣΕ των ηλεκτροτεχνιτών. 
 7. Στα δικαστήρια προσφεύγει η COCA COLA 3Ε ζητώντας να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων στο εργοστάσιό της στη Θεσσαλονίκη που παλεύουν για την ανάκληση της απόλυσης 33 συναδέλφων τους. Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών προκήρυξε τρίωρη στάση εργασίας για την Παρασκευή, για τα σωματεία – μέλη της σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου. Καλεί σε συγκέντρωση στις 12 μ. στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, όπου θα εκδικαστεί η προσφυγή της πολυεθνικής.
 8. 24ωρη απεργία θα πραγματοποιήσανε την Τετάρτη οι εργαζόμενοι της Wind και την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στη Vodafone. Οι εργαζόμενοι των δύο εταιριών αντιδρούν στη σύσταση νέας εργολαβικής εταιρίας και μεταφοράς τεχνικών εργαζομένων σε αυτήν, που επιχειρείται από τις διοικήσεις Vodafone και Wind.
 9. Την ζωή τους έχασαν τουλάχιστον 10 άτομα από φωτιά που ξέσπασε, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σε εργοστάσιο υφασμάτων σε προάστιο της Ντάκα, πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές.
 
 
Κοινωνικά
 
 
 1. Σε διακομιστή επικίνδυνων τοξικών της Ελληνικός Χρυσός έχει μετατραπεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Καπετάνιος πλοίου της ΜSC που μεταφέρει συμπυκνώματα μετάλλων της Ελληνικός Χρυσός  αρνήθηκε να φορτώσει containers με φορτίο της εταιρείας καθ`ότι διαπιστώθηκε σε κάποια από αυτά διαρροή τοξικών. Συγκεκριμένα ενώ είχαν φορτωθεί τα 28 από τα 128 container με τους αρσενοπυρίτες διαπιστώθηκε η διαρροή υγρών τοξικών, το φορτίο ξεφορτώθηκε στο λιμάνι και από εκεί μεταφέρθηκε με φορτηγά σε χώρο όπου η εταιρεία τα αποθηκεύει προσωρινά.
 2. Ειδικός φρουρός συνελήφθη την Τετάρτη από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων για βάναυση κακοποίηση 22χρονης, για φοροδιαφυγή και άλλα αδικήματα, ενώ, εκτός των άλλων, βρέθηκε στην κατοχή του και ένα ξιφίδιο με τη ναζιστική σβάστικα.
 3. Εμπρηστική επίθεση πιθανότατα με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σημειώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Η επίθεση πιθανολογείται ότι σχετίζεται με τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών για της σχέσεις της νεοναζιστικής οργάνωσης της ΧΑ με εφοπλιστές μέσω των οποίων όπως αποδεικνύεται χορηγήθηκαν χρήματα στους φασίστες για να προωθούν τα συμφέροντα των εφοπλιστών τόσο στα σωματεία της ναυτιλιακής  ζώνης όσο και στο κοινοβούλιο της χώρας.
 
Καταστολή
 
 
 1. Η δίκη των ΣΠΦ διεκόπη εκ νέου για την Τρίτη 15/10 ενώ ορίστηκαν και οι επόμενες 2 συνεδριάσεις για τις 22 κ 29/10. Αίτηση συνεκδίκασης με την δεύτερη δίκη στην οποία συμμετέχει η ΣΠΦ δεν έγινε δεκτή.
 2. Με την παρουσία εισαγγελέα ισχυρή αστυνομική δύναμη συνέλαβε την Δευτέρα 7/10 20 μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Λαμίας που πραγματοποίησαν κατάληψη. Χωρίς παρουσία δικηγόρου 3 από τους μαθητές καταδικάστηκαν σε 20 ημέρες φυλάκισης με 3ετή αναστολή, ενώ άλλοι 3 καταδικάστηκαν σε 4 μήνες φυλάκισης με την ίδια αναστολή. Στο συγκεκριμένο ΕΠΑΛ δεν είχαν γίνει φθορές, ενώ η κατάληψη πραγματοποιήθηκε ενόψει της απόλυσης καθηγητών 46 ειδικοτήτων κ της παντελούς έλλειψης βιβλίων.
 3. 10 προσαγωγές πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της τετάρτης 9/10 στις οδούς Βελτετσίου και Μπουμπουλίνας μετά από τραμπουκισμούς δελτάδων. Οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι εκτός 2 που κατηγορούνται για αντίσταση, διατάραξη, επίθεση και οπλοκατοχή δηλαδή κατοχή άδειου μπουκαλιού μπύρας.
 
 
Εκπαίδευση
 
 
 1. Παρέμβαση σε εκδήλωση που διοργάνωνε ο ΣΚΑΪ πραγματοποίησαν την Τρίτη 8/10 οι Σύλλογοι Φοιτητών Οδοντιατρικής, Βιολογικού και Φαρμακευτικής μαζί με απεργό, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Μετά από σύντομη διαμάχη με τον Πορτοσάλτε που συντόνιζε την εκδήλωση στην οποία καλεσμένος ήταν ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θ. Πελεγρίνης, έγιναν δύο τοποθετήσεις μία από την απεργό και μία από μέλος του ΔΣ της Συλλόγου Φοιτητών Οδοντριατρικής. Αναφέρθηκαν στην κατάσταση στα Πανεπιστήμια, την δυναμική απεργία των διοικητικών υπαλλήλων και το νέο μαύρο τοπίο στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.Εκεί, συγκεντρώθηκαν περίπου 200 αλληλέγγυοι φοιτητές και εργαζόμενοι, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα και μοίραζαν κείμενα για την συγκεκριμένη δράση και την κατάσταση στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. 
 2. Συνεχίζουν οι μαθητικές καταλήψεις για τρίτη εβδομάδα σε Λασίθι, Ρέθυμνο, Χανιά, Μαγνησία, Αχαία, Ιωάννινα, Λαμία, Τήνο και άλλες πόλεις και περιοχές, ενώ το σύστημα χάνοντας πλέον την υπομονή του, στήνει 'μαθητοδικεία' επιβάλλοντας ποινές φυλάκισης σε καταληψίες μαθητές.
 
Καλέσματα
 
 
Παρασκευή 11/10
 
 
 1. Αντιφασιστική πορεία την Παρασκευή στις 6 στην πλατεία Νίκης στο Κερατσίνι από την αυτόνομη αντιφασιστική συνέλευση Κερατσινίου.
 2. Μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στην πολιτική πρόσφυγα Εμινέ την Παρασκευή στις 6 στην Καμάρα Θεσσαλονίκης από την Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν.
 3. Αντιφασιστική-Αντικατασταλτική μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης την Παρασκευή στις 7 στην πλατεία ΗΣΑΠ του Νέου Ηρακλείου από την Ελευθεριακή συλλογικότητα αναζωπύρωση.
 
 
Σάββατο 12/10
 
 
 1. Πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις και τους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους το Σάββατο στις 11 στο σταθμό του ηλεκτρικού στο Μοναστηράκι από την κατάληψη κτήματος Πραποπούλου, το κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο Κ*ΒΟΞ, την κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37, την κατάληψη Παπουτσάδικο, το σωματείο βάσης ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων, τον σύλλογο υπαλληλων βιβλίου-χάρτου Αττικής και άλλες συνελεύσεις και πρωτοβουλίες κατοίκων.
 2. Αντιφασιστική πορεία το Σάββατο στις 12 στην Πλατεία Ηρώων στο Πέραμα από την Αντιεξουσιαστική Κινηση Αθήνας.
 3. Έναρξη του 2ου αντιρατσιστικού φεστιβάλ Καλαμάτας το Σάββατο και την Κυριακή στις 6 στο Πάρκο Λιμενικού Καλαμάτας από Σωματεία, Φορείς και Κινήσεις της περιοχής.