Δελτίο Αντιπληροφόρησης (16-07-2013)

Download here! - Downloads: 230 - Plays: 79

Εργατικά

24ωρη γενική απεργία την Τρίτη με πορείες σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Ολοι/ες στους δρόμους.

Ονόματα εκπαιδευτικών που είναι υποψήφιοι για διαθεσιμότητα δημοσιοποιήθηκαν, μέσω του διαδικτύου, πριν καν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο που προβλέπει τις σχετικές ρυθμίσεις. Πρόκειται για 2.500 εκπαιδευτικούς που προτείνονται για διαθεσιμότητα εκ των οποίων οι 1000 αναμένεται να απολυθούν. Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι.

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο. Πιο συγκεκριμένα, καθημερινά πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις, παρεμβάσεις, πορείες και καταλήψεις σε δήμους.

24ωρη απεργία πραγματοποίησαν την Τρίτη οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση του.

Μετά από ρύθμιση του σχετικού υπουργείου όλα τα καταστήματα θα λειτουργούν 7 Κυριακές τον χρόνο ενώ αφήνεται παραθυράκι για να λειτουργούν κάθε Κυριακή.

Συνεχίζουν τον αγώνα οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ με δράσεις να πραγματοποιούνται καθημερινά.

Στη Θράκη, ένας κτηνοτρόφος πυροβόλησε εναντίον δύο νέων από τη Βουλγαρία που πήγαν να ζητήσουν την οφειλόμενη από μήνες αμοιβή του πατέρα τους που εργαζόταν εκεί.

14 μήνες απλήρωτοι στην καπνοβιομηχανία Γεωργιάδη, βρίσκονται πλέον σε επίσχεση. Από τους 60 εργαζόμενους απέμειναν οι μισοί μετά από απολύσεις και μειώσεις μισθών.

Κοινωνικά-Καταστολή

Την Πέμπτη 11 Ιούλη, με απόφαση εφετείου αφέθηκε ελεύθερος ο απεργός πείνας Κώστας Σακκάς, με εκδικητικούς περιοριστικούς όρους και εγγύηση 30.000 ευρώ. Εν τω μεταξύ, οι δράσεις αλληλεγγύης συνεχίστηκαν και μετά την απόφαση, σε κάθε γωνιά της χώρας. Σε προπαγανδιστική πορεία αλληλεγγύης στην Ακρόπολη, έπειτα από λυσσαλέα επίθεση από μηχανόμπάτσους και λοιπούς, έγιναν πολλές προσαγωγές εκ των οποίων 2 συλλήψεις. Οι κατηγορίες πλημελλειματικού χαρακτήρα και η δίκη λαμβάνει χώρα στις 18 του μήνα.

Ελεύθερος αφέθηκε ο Νεοζηλανδός που συνελήφθη στις 26 Ιούνη στην Πάτρα μετά από αντιφασιστική συγκέντρωση. Του δόθηκε προθεσμία ενός μήνα να φύγει από τη χώρα.

Στις 10 του μήνα, οι μπάτσοι προχώρησαν σε προσαγωγή ακόμα 2 κατοίκων Ιερισσού με την κατηγορία του εμπρησμού της χρυσοθυρικής εταιρίας στην Χαλκιδική. Άμεσα, οι κάτοικοι στήσαν μπλόκα και οδοφράγματα και πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες οδομαχίες και συγκρούσεις με δυνάμεις καταστολής. Αυτές συνέλαβαν έναν 73χρονο αφού τον τραυμάτισαν σοβαρά

Το απόγευμα της Τετάρτης 10 Ιούλη, φασίστες με μπλούζες του κόμματός τους εισέβαλαν στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο Συνεργείο, στην περιοχή της Ηλιούπολης, σπάζοντας και καταστρέφοντας ό,τι βρήκαν μέσα και τραυματίζοντας ελαφρά 3 άτομα. Ζητάδες και δελτάδες απλά κοιτούσαν τους ομοϊδεάτες τους να καταστρέφουν το χώρο, ενώ πριν και μετά τους συνόδευαν.

Το βράδυ της Πέμπτης 11 Ιούλη, συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη 2 άτομα κατηγορούμενα για αποστολή παγιδευμένου δέματος σε πρώην προϊστάμενο μπάτσο. Ταυτόχρονα έγινε ντου από δεκάδες μπάτσους στο στέκι ναδίρ στο χώρο των β' εστιών με καταστροφές στο χώρο και κατάσχεση υλικού.

Ακόμα ένας μετανάστης αυτοκτόνησε σε κρατητήριο, αυτή τη φορά στε κωμόπολη του νομού Κοζάνης.

Κατά την επίσκεψη του Βενιζέλου στα Χανιά, αποδοκιμάστηκαν διάφοροι πασόκοι με ντομάτες και λοιπά, ενώ έγιναν και σύντομες οδομαχίες με μπάτσους που προκάλεσαν με ψεκάσματα και κρότου λάμψης.

Εκπαίδευση

Το υπουργείο (παρα)παιδείας διέταξε την κατάργηση πολλών ιδιοτήτων απο ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, με αποτέλεσμα να χάνουν τη θέση τους περίπου 2500 καθηγητές, με δεκάδες χιλιάδες μαθητές να είναι αναγκασμένοι να μην εκπαιδευτούν ή να ακολουθήσουν τον επί πληρωμή δρόμο των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται δράσεις διαμαρτυρίας και ενημέρωσης της κοινωνίας για το θέμα.

Καλέσματα

Δευτέρα 15/7

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αναρχικό πολιτικό κρατούμενο Βαγγέλη Σταθόπουλο τη Δευτέρα στις 9 στο Εφετείο Αθηνών από την ομάδα 'Σύντροφοι για την Ανατροπή' και αλληλέγγυους/αλληλέγγυες.

Συλλαλητήριο ενάντια στο πολυνομοσχέδιο και περικύκλωση της Βουλής τη Δευτέρα στις 8 στην Πλατεία Συντάγματος από εργαζόμενους/εργαζόμενες και το Κίνημα Δεν Πληρώνω.

Τρίτη 16/7

Ανεξάρτητη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία την Τρίτη στις 10 στην Πλατεία Ελευθερίας στο Βόλο από το Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών και την ίδια περίπου ώρα απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Νομαρχίας Λάρισας από αναρχικούς/ες και αντιεξουσιαστές/-στριες.

Πορεία ενάντια στα νέα μέτρα την Τρίτη στις 10 κι μισή με προσυγκέντρωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατησίων από το Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής και το Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων και στις 11 στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Τετάρτη 17/7

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους απολυμένους των φροντιστηρίων Ανέλιξη την Τετάρτη στις 8μιση το πρωί στην Πλατεία 25ης Μαρτίου στην Ηλιούπολη από την Επιτροπή αλληλεγγύης στους απολυμένους καθηγητές.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αναρχικό Κώστα Σακκά που περνά από δίκη την Τετάρτη στις 11 στις Φυλακές Κορυδαλλού από αλληλέγγυους/αλληλέγγυες.

Σάββατο 20/7

Πανελλαδική-Αντιφασιστική πορεία ενάντια στο Φεστιβάλ της Χρυσής Αυγής το Σάββατο στις 7 στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας και μετά ανοιχτή συνέλευση για τον περαιτέρω συντονισμό των δράσεων από το Συντονισμό Σωματείων Κινήσεων Φορέων.