Δελτίο Αντιπληροφόρησης (19-06-2013)

Download here! - Downloads: 133 - Plays: 32

 

εργατικά

1. Στο μικρό supermarket EXTRA στο Λαύριο συνεχίζονται οι απεργίες για 25η μέρα. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν  48ωρη απεργία για Δευτέρα και Τρίτη ενάντια σε μία απόλυση και επαναφορά των αμοιβών στα προηγούμενα επίπεδα.2. Στα ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδη, 60 εργαζόμενοι εκβιάζονται με απόλυση να δεχτούν μειώσεις 20-25%. Υπέγραψαν μόνο 3. Εγιναν 7 απολύσεις. Οι υπόλοιποι συνεχίζουν να μην υπογράφουν και στηρίζουν τη δικαστική προσφυγή των απολυμένων αλλά και τους ίδιους με χρήματα.3. Παρέμβαση αντιπληροφόρησης για τους απολυμένους της ΕΡΤ με πανό, τρικάκια και μοίρασμα κειμένων πραγματοποιήθηκε την Κυριακη το απόγευμα από την Συνέλευση Εργαζομένων, Ανέργων, Φοιτητών στα ΜΜΕ έξω απ'το κτίριο της ΕΡΤ στην Κατεχάκη αλλά και στις περιοχές του Νομισματοκοπείου και της Α. Παρασκευής.Τη Δευτέρα η συνέλευση είχε καλέσει Πορεία-Συγκέντρωση που ξεκίνησε και κατέληξε στα γραφεία της DIGEA στο Μαρούσι.4. Την Παρασκευή το  δικαστήριο, εκδικάζοντας τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει οι όμιλοι Μπόμπολα, κήρυξε παράνομη την απεργία των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, για τυπικούς λόγους. Παρά τη δικαστική απόφαση, η απεργία συνεχίστηκε με ευθύνη των τεσσάρων συνδικαλιστικών οργανώσεων που καλύπτουν τους εργαζόμενους στις εφημερίδες  και σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Ενώσεων του Τύπου. Εν τω μεταξύ, το Σαββατοκύριακο κυκλοφόρησε απεργιακή εφημερίδα με τίτλο Αδεσμευτη γνώμη, με κείμενα και άρθρα των απεργών δημοσιογράφων.

Με προσωρινή διαταγή του, το ΣτΕ αναστέλλει την υπουργική απόφαση για διακοπή της μετάδοσης των ραδιοτηλεοπτικών και διαδικτυακών εκπομπών, οι οποίες πρέπει να επανέλθουν άμεσα υπό την αιγίδα ενός δημόσιου φορέα, απο την άλλη όμως δεν αναστέλλει ούτε το κλείσιμο της ΕΡΤ, ούτε τις απολύσεις των εργαζομένων,ενώ τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ και το περιοδικό "Ραδιοτηλεόραση" πλέον δεν υφίστανται.

Στη συνέλευσή της Τρίτης οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ αποφάσισαν να συνεχίσουν την κατάληψη και τη λειτουργία του Ραδιομεγάρου, έως ότου διασφαλιστεί η λειτουργία της ΕΡΤ και η παραμονή όλων των εργαζομένων. Επίσης αποφασίστηκε συμμετοχή σε πορεία την Τετάρτη μαζί με άλλους εργαζόμενους των οποίων οι φορείς καταργήθηκαν. Τέλος, καταγγέλθηκε η προσπάθεια πρόσληψης μικρού αριθμού απεργοσπαστών που θα στελεχώσουν τον νέο φορέα αντικατάστασης της ΕΡΤ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη λήγει η Δημόσια Διαβούλευση για τη χρήση των ψηφιακών συχνοτήτων, που σημαίνει ότι με την απουσία της ΕΡΤ, είναι εξαιρετικά πιθανό να αναληφθεί εξ' όλοκλήρου η διανομή ψηφιακού σήματος από τους ιδιώτες της Digea. 

καταστολη

1. Συνεχίζει την απεργία πείνας που ξεκίνησε στις 4 Ιούνιου, ο αναρχικός πολιτικός κρατούμενος Κώστας Σακκάς, διεκδικώντας την άμεση αποφυλάκισή του. Στις 4 Ιουνίου έληξε και το μέγιστο όριο προφυλάκισης που μπορεί να επιβληθεί σε έναν κρατούμενο, κατηγορούμενο για δυο υποθέσεις, που είναι 30 μήνες. Παρ' όλλα αυτά λίγες μέρες πριν λήξει το μέγιστο όριο προφυλάκισής του ενημερώθηκε ότι αυτή θα συνεχιστεί για τους επόμενους 6 μήνες,χωρίς καμία αιτιολόγηση. Σε ένδειξη αλληλεγγύης προχώρησαν σε αποχή συσσιτίου  οι Γουρνάς, Κορτέσης, Κουφοντίνας, Σταθόπουλος, Συριανός και Στρατούλης.Τη Δευτέρα ο Σακκάς εισήχθει στο Γενικό Κρατικό Νικαίας στην Α' Παθολογική κλινική λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης της υγείας του. Πάρα πολλές δράσεις αλληλεγγύης πραγματοποιούνται καθημερινά.2. Αθωωτική απόφαση από το δικαστήριο της Λάρισας για τους 4 που διώκονταν για απαλλοτρίωση σουπερ μάρκετ το Φεβρουάριο του 2009.Πλήθος αλληλέγγυων παραβρέθηκαν στο δικαστήριο και μετά την ανακοίνωση της απόφασης πραγματοποιήθηκε αυθόρμητη πορεία στην πόλη.3. Την Πέμπτη δικάζεται στο στρατοδικείο της Αθήνας στο Ρουφ, o Μ. Εξίογλου. O Εξίογλου είχε οδηγηθεί ενώπιον εισαγγελέα με διαδικασία αυτοφώρου και με προσωποκράτηση για δυο ημέρες, μεταγωγές και αφού είχε συλληφθεί κάτω από το σπίτι του, την ώρα που πήγαινε για εργασία.Ο Εξίογλου ξαναδικάζεται μόλις 6 μήνες μετά από τις 18 Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου οπότε και είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε 4 μήνες με ένα χρόνο αναστολή με την ίδια κατηγορία από το στρατοδικείο της Λάρισας.Θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση αλληλεγγύης εξω από το στρατοδικείο.4. Την Πέμπτη δικάζονται στα Δικαστήρια Ευελπίδων οι 6 συλληφθέντες από την παρέμβαση στα Προπύλαια ενάντια στη φίμωση των μέσων αντιπληροφόρησης. Θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση αλληλεγγύη. 

κοινωνικά

1. Συγκέντρωση αλληλεγγύης με πανώ και συνθήματα έγινε το πρωί της Τρίτης στα διακστήρια της Πρέβεζας, καθώς μία άπορη οικογένεια απειλείται με έξωση από το δήμο.

 

2. Πορεία από το Νομισματοκοπείο προς το κτήριο της ΕΡΤ πραγματοποίησαν την Τρίτη φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας ενώ στην Θεσσαλονίκη πλήθος κόσμου διαδήλωσε την Κυριακή ξεκινώντας από την Λ. Στρατού για να καταλήξει εκ νέου στην ΕΡΤ.

 
3. Στο κλείσιμο πολλών νοσοκομείων της Αθήνας, αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο υγείας. Σύμφωνα με τις επιταγές της Τρόικας μάλιστα αναμένεται, μακροπρόθεσμα να μπεί λουκέτο και σε νοσοκομειακές μονάδες που εμφανίζουν χαμηλή πληρότητα, κυρίως σε νησία, συρρικνώνοντας ακόμα περισσότερο την δημόσια υγεία.
 
4. Την επαναφορά της θανατικής ποινής με πρόσχημα την καταπολέμηση του εγκλήματος, εισηγείται σε ανακοινώσεις της η νεοναζιστική χρυσή αυγή, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό, τον περαιτέρω περιορισμό των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών ακόμα και αυτό της ανθρώπινης ζωής.
 
5. Δυνάμεις των ΜΑΤ παρατάχθηκαν την Παρασκευή έξω από το κτήριο της Ίριδας με σκοπό να διασφαλίσουν την απεργοσπαστική κυκλοφορία  φύλλων, που πρόσκεινται στα συμφέροντα των ομίλων Μπόμπολα και ΔΟΛ, σε μια καταφανέστατη επίδειξη καθεστωτικής συμμαχίας.
 
 
Διεθνή
 
 
 

Σε εφόδους σε σπίτια και μαζικές συλλήψεις πάνω από 100 διαδηλωτών προχώρησε την Τρίτη η τουρκική αστυνομία, ενώ άλλοι 460 συνελήφθηκαν το Σαββατοκύριακο, καθώς οι διαδηλώσεις ενάντια στην πολιτική του πρωθυπουργού Ερντογάν μπήκαν στην 4η εβδομαδα. Συνεχίστηκαν το βράδυ της Τρίτης οι συγκρούσεις με την αστυνομία στην Άγκυρα και την Ισταμπούλ. Η τουρκική αστυνομία έχει εκκενώσει πλήρως την πλατεία Ταξίμ και πλέον συγκρούσεις σημειώνονται πέριξ αυτής

 

Συνεχίζονται και αυτήν την εβδομάδα οι καθημερινές διαδηλώσεις δυσαρέσκειας σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας, με αφορμή την αύξηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και ενάντια στο υψηλό κόστος κατασκευής έργων για τη διοργάνωση κορυφαίων αθλητικών γεγονότων (όπως Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2014, Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο το 2016. Πολλές από τις διαδηλώσεις εξελίχθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

 

Απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Σουηδίας την Τετάρτη, ζητώντας αυξήσεις, διατήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και καλύτερα ωράρια.

 

Απεργία πραγματοποίησαν τη Δευτέρα οι εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Πορτογαλία, την πρώτη μέρα των τελικών εξετάσεων των μαθητών. Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν δημόσια δωρεάν ποιοτική εκπαίδευση και πλήρη εργασιακά δικαιώματα, με αφορμή τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για απολύσεις, αυξήσεις του ωραρίου των καθηγητών από τις 35 στις 40 ώρες, μείωση του μισθού και των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

 

Ρατσιστική επίθεση με μαχαίρι δέχτηκε τη Δευτέρα πρόσφυγας, κάτοικος της κατασκήνωσης διαμαρτυρίας των προσφύγων, στο Κρόιτσμπεργκ του Βερολίνου.

 

Μέχρι τον Οκτώβρη θα πρέπει να εκκενωθεί η κατασκήνωση διαμαρτυρίας των προσφύγων στη Βιένη, σύμφωνα με τελεσίγραφο της φιλανθρωπικής οργάνωσης στην οποία ανήκει ο χώρος.

 

Επεισόδια μεταξύ εξτρεμιστικών εθνικιστικών ομάδων σημειώθηκαν τη Δευτέρα, την τέταρτη ημέρα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια.  

 

Εκστρατεία πίεσης ενάντια στην αναγκαστική σίτιση των απεργών πείνας στο Γκουαντανάμο ξεκίνησαν πανεπιστημιακοί των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ επίσης δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των κρατουμένων.

 

Πορεία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των ταχυδρομείων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Πόρτλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

13.000 αιτήματα για την παράδοση προσωπικών δεδομένων ανακοίνωσε πως δέχτηκε κατά το τελευταίο εξάμηνο η υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Yahoo από τις αμερικανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

 
 
καλεσματα

1. Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον ολικό αρνητή στράτευσης Μ. Εξίογλου, την Πέμπτη, στις 9 το πρωί στο στρατοδικείο της Αθήνας, στο Ρουφ.

 

2. Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους 6 συλληφθέντες των Προπυλαίων την Πέμπτη το πρωί στα δικαστήρια Ευελπίδων, που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια δράσης αλληλεγγύης στα φιμωμένα μέσα αντιπληροφόρησης στις 24/4.

 

3. Αντιφασιστική μοτοπορεία την Πέμπτη το απόγευμα στις 6, στην πλατεία Εξαρχείων, από Αντιφασιστικό Μέτωπο.

 

4. Συγέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες για τη συμμετοχή τους στον αγώνα του Φιλοπάππου, την Παρασκευή το Πρωί στις 9, στα Δικαστήρια Ευελπίδων.

 

5. Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους 3 δικαζόμενους εκπαιδευτικούς, μετά από μήνυση των φροντιστηρίων Μπαχαράκη, στις 9 το πρωί της Παρασκευής, στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης.6. Θέατρο δρόμου έξω από το ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ3 επί της οδού Αγγελάκη, την Τετάρτη το απόγευμα στις 8. 7. Συναυλία με την κρατική ορχήστρα Θεσσαλονίκης την Τετάρτη στις 9 το βράδυ έξω από την ΕΡΤ3, στη Λεωφόρο στρατού