Δελτίο Αντιπληροφόρησης (17-05-2013)

Download here! - Downloads: 144 - Plays: 32

 

εργατικάΜε ευθύνη των συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ ανεστάλη η απεργία των εκπαιδευτικών.Συνεχίζουν τον απεργιακό τους αγώνα για 21η μέρα σήμερα οι εργαζόμενοι της ΜΕΒΓΑΛ στην Αθήνα, απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τεσσάρων μηνών, τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας του ομίλου, χωρίς καμιά μείωση μισθών.Κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης οι γιατροί του «Γ. Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη. Διαμαρτύρονται για τις αντίξοες συνθήκες εργασίας και για την καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων που τους οφείλονται για τις εφημερίες από το Νοέμβρη του 2012. Οι γιατροί, μέσα από γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν, αποφάσισαν να αποσυρθούν από τις εφημερίες από εδώ και στο εξής και ζητούν από τη διοίκηση του «Γ. Γεννηματάς» να αποσύρει επίσημα το νοσοκομείο από την εφημερία.Στα Γιάννενα, 40 εργαζόμενοι μένουν στο δρόμο, καθώς ο συνεταιρισμός προμήθειας φαρμάκων ΠΡΟΣΥΦΙΠΕ, όπου και εργαζότανε, έβαλε λουκέτο.Η "Χαλυβουργία Ελλάδος" θα προχωρήσει στη μονομερή εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας, από την Παρασκευή μέχρι και τις 5 Ιουλίου. Οι εργαζόμενοι από τον Φεβρουάριο δουλεύουν με εκ περιτροπής εργασία.Οι νέες συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων του ΑΠΘ μετατρέπουν τους μισθωτούς σε 6ωρους ημερομίσθιους, με περίπου 400-450 το μήνα και να χάνουν την αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης.Σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Ευελπίδων καλεί το Δίκτυο Επισφαλώς Εργαζομένων, για την εκδίκαση της προσωρινής διαταγής απόλυσης συνδικαλιστή στην Bristol-Myers Squibb Α.Ε. Ελλάδος. Για τα ασφαλιστικά μέτρα η ημερομηνία εκδίκασης είναι 2/7 ενώ η κανονική δίκη θα γίνει τον Οκτώβριο. Η εταιρεία τον περασμένο Ιούλιο απέλυσε 51 εργαζόμενους ενώ πρόσφατα κάλεσε εκβιαστικά 16 εργαζόμενους να υπογράψουν οικειοθελείς αποχωρήσεις.Στη νότια Καμπότζη, τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε η οροφή ενός εργοστασίου κατασκευής υποδημάτων την Πέμπτη το πρωί.

εκπαίδευση-καταστολήΤην Τετάρτη, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, κατά τη διάρκεια εξετάσεων πιστοποίησης της ελληνικής γλώσσας εισέβαλλαν στο χώρο άνδρες της ασφάλειας Θεσσαλονίκης και του Αλλοδαπών, διέκοψαν τη διαδικασία και πραγματοποίησαν ελέγχους στα νομιμοποιητικά έγγραφα των μαθητών και στο ποινικό τους μητρώο. Στην αίθουσα επικράτησε πανικός με μετανάστες να προσπαθούν να βρουν τα έγγραφα τους, καθηγητές να αντιδρούν χωρίς όμως να μπορούν να παρέμβουν και τελικά τρεις μαθητές να συλλαμβάνονται.Συνεχίστηκε τη Δευτέρα και την Τετάρτη η εκδίκαση της υπόθεσης της Επαναστατικής Οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, με την πρόεδρο του δικαστηρίου και μπάτσους της αντιτρομοκρατικής να υποβοηθάν τη μνήμη των μαρτύρων πριν και κατά τη διάρκεια της δίκης. Η δίκη συνεχίζεται τη Δευτέρα 20 Μάη.Αναβολή για 22 Μάη πήραν οι τρεις γυναίκες από τη βορειοανατολική Χαλκιδική, οι οποίες προσήχθησαν την Κυριακή το πρωί κατά τη διάρκεια πορείας που πραγματοποιούσαν εξήντα γυναίκες στο δάσος Κάκαβος. Έπειτα από επίθεση μπάτσων, και τραυματισμούς των διαδηλωτριών συνελήφθησαν οι 3 με κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα.

διεθνή

Απεργία κατά τη διάρκεια των εισαγωγικών εξετάσεων ολόκληρη των εβδομάδα πραγματοποιούν οι συμβασιούχοι καθηγητές στο Βερολίνο, ζητώντας εξίσωση των μισθών τους με αυτούς των μόνιμων εκπαιδευτικών.

Δάσκαλοι, καθηγητές, μαθητές και φοιτητές σε όλη την Ισπανία απέργησαν και απείχαν την προηγούμενη εβδομάδα από τα μαθήματα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές οι οποίες επιβάλλονται στον τομέα της παιδείας στο πλαίσιο της πολιτικής δημοσιονομικής λιτότητας.

Κατά τη διάρκεια της απεργία τους, οι μεταλλωρύχοι στην κρατική εταιρία Codelco της Χιλής δέχτηκαν βίαιη επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής με δακρυγόνα και κανόνια νερού, ενώ αρκετοί από αυτούς τραυματίστηκαν ή συνελήφθησαν.

Με την απειλή της απεργίας, οι μεταλλουργοί του Μονάχου της Γερμανίας ανάγκασαν την Τετάρτη του εργοδότες να συμφωνήσουν σε αυξήσεις μισθών συνολικού ύψους 5,7% τα επόμενα δύο χρόνια, από τις οποίες αναμένεται να ωφεληθούν πάνω από 3,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι στη Γερμανία.

Απεργούν και πάλι οι εργαζόμενοι στην εταιρεία εξόρυξης λευκόχρυσου της Νότια Αφρικής, ζητώντας να μην γίνουν οι σχεδιαζόμενες μειώσεις 6.000 θέσεων εργασίας και να αυξηθεί ο μισθός τους. 30 απεργοί εργαζόμενοι στην εταιρία είχαν σκοτωθεί το περασμένο καλοκαίρι από πυροβολισμούς της αστυνομίας

300 εργοστάσια ένδυσης στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές αναγκάστηκαν να κλείσουν μετά τον ξεσηκωμό των εργαζομένων που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες εργασίας, τους χαμηλούς μισθούς και ζητούν την τιμωρία των υπευθύνων της κατάρρευσης του εργοστασίου πριν από δυο εβδομάδες. Ο αριθμός των νεκρών στο εργοστάσιο που κατέρρευσε έχει φτάσει τους 1100.

Στην Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από παιδικό κατάστημα καθώς προμηθεύονταν προϊόντα φτηνής εργασίας από το συγκεκριμένο εργοστάσιο του Μπαγκλαντές που κατέρρευσε.

Τμήμα εργοστασίου παπουτσιών κατέρρευσε την Πέμπτη στην Καμπότζη, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 6 νεκρά άτομα και αρκετά παγιδευμένα.

Τουλάχιστον δώδεκα εργάτες ορυχείου σκοτώθηκαν και δύο ακόμη τραυματίστηκαν από έκρηξη αερίου σε ορυχείο στην επαρχία Γκοζχού της νοτιοδυτικής Κίνας. Κατάρρευση ορυχείου με νεκρούς και αγνοούμενους την Τρίτη και στην Ινδονησία.

Εγκρίθηκε την Τρίτη στη Γαλλία ο νόμος «μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας», που οδηγεί σε ελαστικοποίηση και επιδείνωση των όρων εργασίας

Κυλιόμενη απεργία πείνας πραγματοποιούν πάνω από 1200 άτομα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, εις ένδειξη αλληλεγγύης στην απεργία πείνας των κρατουμένων του Γκουαντανάμο που φτάνει τις 100 μέρες. Μεταξύ των διαδηλωτών αλληλέγγυων απεργών πείνας βρίσκεται κι ένας πασιφιστής βετεράνος του Βιετνάμ 71 ετών.

Εκκενώθηκε το πρωί της Τετάρτης η κατάληψη κοινωνικό κέντρο “Κομμούνα” του Σαν Φρανσίσκο, ενώ πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το ίδιο βράδυ.

Ανακαταλήφθηκε το κινηματικό βιβλιοπωλείο στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, μετά από μεγάλη διαδήλωση.

60 άτομα ξεκίνησαν νέα κατάληψη σε εγκαταλελειμμένο κτήριο του Φράιμπουργκ, εις ένδειξη αλληλεγγύης στο απειλούμενο με εκκένωση κοινωνικό κέντρο Κου-Τσα. Με εκκένωση επίσης κινδυνεύει ο αυτόνομος χώρος Α Τσε στην Κολωνία.

καλέσματα

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον ολικό αρνητή στράτευσης Δ.Νιώτη την Παρασκευή στις 19.00 στην Πλατεία Λιονταριών στο Ηράκλειο από την  συνέλευση της Κατάληψης Ευαγγελισμού.Συγκέντρωση για την δολοφονική επίθεση ενάντια σε κάτοικο των άνω Πετραλώνων την Παρασκευή στις 20.30 στην Πλατεία Μερκούρη στα Άνω Πετράλωνα.Εκδήλωση για τη σημασία των αυτοοργανομένων χώρων στα πανεπιστήμια στα πλαίσια του διημέρου για τα 26 χρόνια στέκι στο βιολογικό το Σάββατο στις 18.00 στο στέκι.Διαμαρτυρία στην Αμυγδαλέζα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των κρατούμενων μεταναστών και προσφύγων,ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα κρατητήρια-φυλακές το Σάββατο στις 18.30.