Δελτίο Αντιπληροφόρησης (01-05-2013)

Download here! - Downloads: 132 - Plays: 42

 

Εργατικά

 

Την Τετάρτη συμμετείχαν στην απεργία της Πρωτομαγιάς μεταξύ άλλων οι ηθοποιοί, πληρώματα πλοίων όλων των κατηγοριών, οι έκτακτοι αρχαιολόγοι, οι υπάλληλοι τραπεζών, οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, ενώ σε στάση εργασίας προχωρήσανε οι εργαζόμενοι σε μετρό-ηλετκρικό-λεωφορεία-τρόλευ (στην Αθήνα) και στον ΟΑΣθ (στη Θεσσαλονίκη). Η Ένωση τεχνικών ραδιοφωνίας Μακεδονίας- Θράκης κάλεσε τους εργαζόμενους σε συμμετοχή στις διαδηλώσεις.

Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε  τουλάχιστον 80 πόλεις.

Την πρωτομαγιά στη Χαλκιδική και μάλιστα στο βουνό γιορτάσανε οι επιτροπές κατοίκων ενάντια στον χρυσό. Διοργανώθηκε συγκέντρωση στη Μ. Παναγία στις 10.00 π.μ. (προσυγκέντρωση στην Ιερισσό 8.30 π.μ.) και θα ανεβήκανε στο βουνό.

 

Τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν το Σάββατο 27 Απριλίου οι εργάτες της «Χαλυβουργικής», συνεχίζοντας τον αγώνα τους ενάντια στις μαζικές απολύσεις που (μεταξύ άλλων) πραγματοποιεί η εργοδοσία. Την Κυριακή 28 Απριλίου, κάνανε 2ωρη στάση εργασίας και πραγματοποιήσανε εξόρμηση ενημέρωσης στα διόδια Ελευσίνας.

 

Οι μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα που πρόσφατα δέχτηκαν δολοφονική επίθεση από τους εργοδότες τους, όταν ζήτησαν τα λεφτά τους, απολυθήκανε ενώ παραμένουν απλήρωτοι, με τα συνολικά μεροκάματα που τους χρωστά η εργοδοσία να φτάνουν τα 200.000 ευρώ.

 

Δύο νεκροί και 8 αγνοούμενοι ναυτεργάτες είναι ο μέχρι στιγμής ο απολογισμός της σύγκρουσης δύο φορτηγών πλοίων που έγινε το πρωί της Δευτέρας 29 Απριλίου νοτιοδυτικά της Πύλου.

 

 

κοινωνικά

 

Το μεσημέρι της Κυριακής πραγματοποιήθηκε πορεία στη Νέα Μανωλάδα από μετανάστες που εργάζονται στην περιοχή, αριστερές οργανώσεις, αυτοοργανωμένες συλλογικότητες, αντιφασίστες και αντιφασίστριες. Η πορεία ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία και μέσω αγροτικού δρόμου κατευθύνθηκε στο γειτονικό χωριό Βάρδα, όπου πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία έξω από το αστυνομικό τμήμα. Η πορεία, που αριθμούσε τουλάχιστον 1000 συμμετέχοντες, η πλειονότητα των οποίων μετανάστες, ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα στη πλατεία της Μανωλάδας.

 

31 αλλοδαποί πολίτες διαφόρων υπηκοοτήτων επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους σε επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο από το Τμήμα Απελάσεων της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες κατάγονται από την Αλβανία, και οι υπόλοιποι είναι πολίτες της Αλγερίας, της Αιγύπτου, της Βουλγαρίας, του Ιράν, της Ρουμανίας, της Σρι Λάνκα και της Γερμανίας.

 

Απρόκλητη επίθεση δέχτηκε μαθητής από μέλος της Χρυσής Αυγής κατά τη διάρκεια την προετοιμασίας του μαθητικού φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Βέροια.

 

Το πρωί της Παρασκευής ο πυρήνας Κουκακίου-Πετραλώνων του Αντιφασιστικού Μετώπου μοίρασε αντιφασιστικό κείμενο με τη μορφή κόμικ σε κεντρικό σχολείο της περιοχής του Κουκακίου.

 

Την Κυριακή, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Β.Χαλκιδική από θεσμοθετημένους φορείς, συλλόγους και επιτροπές από την Χαλκιδική, τη Βόλβη, το Κιλκίς, τη Ροδόπη και τον Έβρο, αποφασίστηκε ομόφωνα η δημιουργία υπερσυντονιστικού οργάνου Β. Ελλάδος, με σκοπό την προβολή της κοινωνικής βούλησης των κατοίκων ενάντια στα μεταλλεία, το συντονισμό των ενεργειών και του κοινού τους αγώνα και την ανάδειξη του γεγονότος ότι όσοι ντόπιοι τάσσονται υπέρ των μεταλλείων αποτελούν ισχνή μειοψηφία. 

 

Τη Δευτέρα, μετά από παρέμβαση της "πρωτοβουλίας SOSτε το νερό" και του κινήματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης τάχθηκε με ομόφωνη απόφαση ενάντια στην πώληση της ΕΥΑΘ και την ιδιωτικοποίηση του νερού, ενώ ταυτόχρονα αποφάσισε τη διενέργεια δημοψηφίσματος με το ερώτημα "συμφωνείτε ή όχι?" με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Απόφαση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού αλλά και την επαναδημοτικοποίηση της ΕΥΑΘ έχει πάρει Περιφερειακή Ένωση Δήμων, όπως και οι Δήμοι Θέρμης και Πυλαίας-Χορτιάτη. Ο Δήμος Καλαμαριάς έχει πάρει απόφαση κατά της ιδιωτικοποίησης, ενώ ο Δήμος Ωραιοκάστρου έχει πάρει ρητή απόφαση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

 

Την Κυριακή αναρτήθηκε σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας πανό σε ένδειξη αλληλεγγύης με τα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα αντιπληροφόρησης, Athens Indymedia και Ραδιοζώνες Ανατρεπτικής Έκφρασης 98FM από το Αντιφασιστικό Μέτωπο και συγκεκριμένα από τον Πυρήνα Κουκακίου-Πετραλώνων.

 

 

καταστολή

 

Σε απεργία πείνας βρίσκονται από τη Δευτέρα 580 κρατούμενοι από τη φυλακή της Λάρισας με αιτήματα

 – την αλλαγή στην αντιμετώπιση προς τις άδειες, τις υφ'όρο απολύσεις

 – τη καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

 – τη μη αναγραφή των διαγραφέντων και από τον νόμο πειθαρχικών ώστε να μη γίνεται ούτε μνεία προς αυτά

την αλλαγή των συνθηκών αυτών και τις αλλαγές στα πρόσωπα που τις αντιπροσωπεύουν

και καταγγέλιες σχετικά με

 – την ανεπάρκεια της κοινωνικής λειτουργού της φυλακής

 – την άνομη κράτηση των αλλοδαπών κρατουμένων για μεγάλο διάστημα ύστερα από την υφ'όρο απόλυσή τους

απαιτώντας την αλλαγή των συνθηκών αυτών και τις αλλαγές στα πρόσωπα που τις αντιπροσωπεύουν. Να σημειωθεί ότι την προηγούμενοι εβδομάδα οι κρατούμενοι πραγματοποίησαν 7ήμερη αποχή συσσίτιου, όπου ζητούσαν επιπλέον το φαγητό να δοθεί σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

 

Έξι άτομα προσήχθησαν τη Τρίτη από την περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας, με τους μπάτσους της Αντιτρομοκρατικής να εξετάζουν τη συμμετοχή τους στην επαναστατική οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς" και τη συμμετοχή τους σε ληστείες. Λίγες ώρες αργότερα ο ένας εκ των προσαχθέντων αφέθηκε ελεύθερος. 

 

 

διεθνή

 

Στην Ιταλία, την Κυριακή, την ώρα ορκομωσίας της νέας κυβέρνησης ένας από τους παρευρισκομενους έξω από το προεδρικό μέγαρο άνοιξε πυρ, τραυματίζοντας σοβαρά δύο καραμπινιέροι. Αργότερα έγινε γνωστό ότι είχε μείνει άνεργος και είχε πολλά οικονομικά προβλήματα.

 

Πριν 2 περίπου εβδομάδες ο δήμαρχος του Βανκούβερ στον Καναδά, επαναβεβαίωσε την σύμπλευσή του με την αστυνομική διεύθυνση της πόλης, που απείλησε με συλλήψεις τους ειρηνικούς διαδηλωτές, στο φίμωμα των φωνών διαμαρτυρίας. Για δυο μήνες τώρα γίνονται συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες εναντια στα σχέδια ανάπλασης της περιοχής που περιλαμβάνουν απομάκρυνση κατοίκων με χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια.

 

Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν νωρίς την Κυριακή 28 Απρίλη δύο τοποθεσίες στο νότο της Λωρίδας της Γάζας, που ανήκουν στην ένοπλη πτέρυγα του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Δεν αναφέρθηκαν τραυματίες, αλλά ο χώρος των ασκήσεων υπέστη ζημιές, ανέφερε δήλωση των Ταξιαρχιών Εθνικής Αντίστασης. Ισραηλινό αεροσκάφος εκτόξευσε δύο πυραύλους προς το χώρο, δήλωσε η οργάνωση.

 

Στο Μεξικό χιλιάδες καθηγητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, διαμαρτυρόμενοι για τη σχεδιαζόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του προέδρου. Γονείς στη νότια πολιτεία Γκερέρο στήνουν τα δικά τους μαθήματα.

 

Στη Βαρκελώνη σε κατειλημμένο χώρο θα λειτουργεί έκθεση/δημοπρασία οικονομικής ενίσχυσης κρατουμένων, όλο το μήνα Μάιο.

 

Πορείες σε όλο τον κόσμο για την ημέρα της εργατικής πρωτομαγιάς. Δεκάδες αντιφασιστικές πορείες και μπλόκα το πρωί της πρωτομαγιάς σε όλη τη Γερμανία, προκειμένου να εμποδίσουν τους νεοναζί που γιορτάζουν επέτειο του Χίτλερ.

 

καλέσματα

 

Την Τετάρτη 1/5:

Απεργιακή πορεία στις 10 με προσυγκέντρωση στην Καμάρα της Θεσσαλονίκης από την Πρωτοβουλία για τον συντονισμό σωματείων βάσης, το Κίνημα Δεν Πληρώνω Θεσ/νίκης, την Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση (ΕΣΕ) Θεσ/νίκης, την Κατάληψη Libertatia και πρωτοβάθμια Σωματεία, και στις 10 και μισή από την ΟΚΔΕ στο Εργατικό Κέντρο.

Πορεία στις 10 στην Πρέβεζα, με προσυγκέντρωση στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας από τους Ελευθεριακούς Κύκλους Πρέβεζας και αναρχικούς/αναρχικές.

Πορεία στις 11 στο Βόλο με προσυγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας από την πρωτοβουλία για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών (ΑΚΑΕ).

Πορεία στις 11 στην Αθήνα με προσυγκέντρωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο από τη Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική Αυτοδιεύθυνση, την Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε, το  Κίνημα Δεν Πληρώνω,την Εργατική Εφημερίδα ΔΡΑΣΗ, το Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, το Σωματείο Βάσης Ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων (ΣΩ.Β.Α.), την πολιτική ομάδα senza classi και το Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής.

Προσυγκέντρωση για τη συμμετοχή στην απεργιακή πορεία στο κέντρο της Αθήνας στις 11 στη ΔΕΗ Παγκρατίου από τη Συνέλευση κατοίκων Βύρωνα-Παγκρατίου-Καισαριανής