Δελτίο Αντιπληροφόρησης (12-04-2013)

Download here! - Downloads: 220 - Plays: 337

 

 

Εργατικά

 

 

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στο υπουργείο εργασίας απο τους εργαζομένους του ΟΚΑΝΑ. Η διοίκηση του οργανισμού τελεί υπό κατάληψη από τους εργαζόμενους για 21η μέρα, ενώ πραγματοποιούνται τετράωρες στάσεις εργασίας από την Τρίτη μέχρι την Παρασκευή. 

 

Την Τετάρτη το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Πύργο συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους εργαζόμενους στην ψυχική υγεία. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται γαι την υποχρηματοδότηση του κλάδου τους και διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους.Την Τετάρτη οι δάσκαλοι προχώρησαν σε τρίωρη στάση εργασίας διαμαρτυρώμενοι για την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που αφορά στη μείωση των οργανικών θέσεων.

 

Την Πέμπτη το πρωί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Αττικής από την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. για συμπράσταση στους τρείς οδηγούς που δικάζονται για τη συμμετοχή τους σε κινητοποίηση τον περασμένο Αυγουστο.

 

Διαμαρτυρία νοσοκομειακών γιατρών από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και του Έβρου πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη.

 

Την Πέμπτη το απόγευμα οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης. Παράλληλα οι σιδηροδρομικοί προχωρούν σε 4ωρες στάσεις εργασίας την Πέμπτη και την Παρασκευή το βράδυ διεκδικώντας εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας για τις υπερωρίες, τη νυχτερινή εργασία και την απασχόληση Κυριακές και αργίες.

 


 

Καταστολή


Το ξημερωμα της Τετάρτης, οι ειδικές δυνάμεις  της ΟΠΚΕ διέρρηξαν δύο σπίτια και «απήγαγαν» δύο κατοίκους της Ιερισσού Χαλκιδικής, οι οποίοι  διώκονται με άλλα 18 άτομα για την επίθεση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας χρυσού, στις Σκουριές που έγινε το Φεβρουάριο. Στη συνέχεια, κάτοικοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία του χωριού και κινήθηκαν προς το Αστυνομικό Τμήμα Ιερισσού στο οποίο έβαλαν φωτια. Νωρίς το πρωί της ίδιας μέρας, κάτοικοι από την Ιερισσό και άλλες περιοχές της Χαλκιδικής συγκεντρώθηκαν στον Πολύγυρο, όπου και αναμενόταν να μεταφερθούν οι συλληφθέντες, ενώ τελικα μεταφερθήκανε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης όπου και συγκεντρώθηκαν αλληλέγγυοι.
Οι συλληφθέντες θα κρατηθούν μέχρι και την Κυριακή, οπότε αναμένονται οι απολογίες τους στον ανακριτή. Την Πέμπτη, οι κάτοικοι στήσανε οδοφράγματα από τόνους χώματος στο δρόμο εισόδου στο χωριο, με στόχο να εμποδίσουν ενδεχόμενη νέα αστυνομική επιχείρηση.
 
Τη Δευτέρα συνεχίστηκε η δίκη για την υπόθεση Συνομοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Εξεταστήκανε ως μάρτυρες δύο ειδικοί φρουροί, ένας αστυνόμος Α’ στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής, μια μεσίτρια ακινήτων, η ιδιοκτήτρια που είχε νοικιάσει  διαμέρισμα στον Νικολόπουλο και ο αδελφός της. Ο ένας εκ των δύο ειδικών φρουρών αμφισβητήθηκε από τα παρευρισκόμενα στη συνεδρίαση μέλη της ΣΠΦ, για τα γεγονότα που κατέθεσε. Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή 12 Απρίλη.
 
Εκπαιδευση


 

 

 

Συνέχιση της κατάληψης του ΤΕΙ Καβάλας έως τις 16 Απριλίου αποφάσισαν την Τετάρτη, μέσα από τη Γενική Συνέλευσή τους, οι σπουδαστές του Ιδρύματος. Σημειώνεται πως το ΤΕΙ Καβάλας τελεί υπό κατάληψη εδώ και περίπου έναν μήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο "Αθηνά".

 

Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήσανε την Τετάρτη, στη Θεσσαλονίκη, φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, διαμαρτυρόμενοι για τη συγχώνευση του ιδρύματος με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, όπως ορίζει το σχέδιο "Αθηνά".
 
 
Κοινωνικά
 
Τα ξημερώματα της Δευτέρας το αυτόνομο στέκι Καβάλας δέχθηκε εμπρηστική επίθεση παρακρατικών, με 3 γκαζάκια. Οι υλικές ζημιές είναι μικρές, κινδύνεψαν όμως ανθρώπινες ζωές καθώς υπήρχε κόσμος μέσα στο στέκι και σε γύρω διαμερίσματα.
Την Δευτέρα κάτοικοι της Παναγίας στη Θάσο συγκεντρώθηκαν ώστε να απωθήσουν χρυσαυγίτες που είχαν προγραμματισμένη εκδήλωση εκεί, οι οποίοι δεν τόλμησαν να εμφανιστούν.
Την Τρίτη το πρωί στην Κέρκυρα η ομάδα Via Revolta προχώρησε σε κατάληψη του παρατημένου χώρου που λειτουργούσε σαν αποθήκη του Ψυχιατρείου και συστεγάζεται με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Αμεση ήταν η εμφάνιση ασφαλητών που απειλουσαν τον συγκεντρωμένο κόσμο να αποχωρήσει. Λιγό μετά μπάτσοι εισέβαλαν στο πανεπησήμιο χτυπώντας άγρια και συνέλαβαν 10 άτομα. Ακολούθησε συγκέντρωση αλλυλεγγύης στην ασφάλεια.
Για ακόμα μια φορά, δεκάδες μπάτσοι εξαπολύθηκαν την Τετάρτη στο κέντρο της Αθήνας, και συγκεκριμένα στην πλατεία Αττικής και στην περιοχή του Πολυτεχνείου, διώχνοντας, προσάγοντας μικροπωλητές και αρπάζοντας την πραμάτειά τους.
Αντιφασιστικου και αντιρατσιστικού περιεχομένου ψήφισμα έβγαλε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, με χαρακτηριστικό τίτλο "Έξω οι ναζί από τα νοσοκομεία".
Τρεις κρατούμενοι απέδρασαν τα ξημερώματα της Πέμπτης από τα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Αγίου Δημητρίου Αττικής.
Στο δρόμο κινδυνεύουν να βρεθούν τουλάχιστον 2.000 χρόνιοι ασθενείς, καθώς κινδυνεύουν να κλείσουν οριστικά οι μονάδες και τα θεραπευτήρια που φιλοξενούνται.
Διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο κέντρο κράτησης μεταναστών της Κορίνθου, στο οποίο στοιβάζονται πάνω από 2000 μετανάστες και μετανάστριες. Την Τετάρτη, 65 μετανάστες ξεκίνησαν απεργία πείνας ενώ αποπειράθηκαν κάποιοι να χειροδικήσουν. Οι μπάτσοι επενέβησαν με προπυλακισμούς, χημικά και κανόνια νερού με αποτέλεσμα να πιάσουν φωτιά δύο δωμάτια και τη σύλληψη 47 απεργών πείνας με ανυπόστατες κατηγορίες.
 


Διεθνή

 

 

Μεταναστευτικό

 

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν την Πέμπτη στους δρόμους στις Ηνωμένες Πολιτείες, ζητώντας να δοθεί η ιθαγένεια σε εκατομμύρια  μετανάστες, τη στιγμή που στο Κογκρέσο βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού νόμου.

 

Τρεις χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν για τη μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίας στο Αμβούργο το περασμένο Σάββατο

 

Το πρωί της περασμένης Κυριακής, η γερμανική αστυνομία εισέβαλε σε παλιό σχολείο του Βερολίνου, όπου είχαν καταφύγει πρόσφυγες που διαμαρτύρονταν, ζητώντας άδεια παραμονής στη χώρα.

 

Οι αρχές της Αυστραλίας διέταξαν έρευνα για το πώς κατάφερε μια βάρκα με 65 αιτούντες πολιτικό άσυλο από τη Σρι Λάνκα, να αφιχθεί ανενόχλητη σε ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια της χώρας. Την ίδια στιγμή 28 πρόσφυγες που βρίσκονται πάνω από 2 χρόνια σε κέντρο κράτησης μεταναστών, πραγματοποιούν απεργία πείνας ζητώντας την απελευθέρωσή τους.

 

Η αστυνομία της Ινδονησίας συνέλαβε 74 πρόσφυγες από τη Μπούρμα, που βρέθηκαν σε μια βάρκα στα ανοιχτά της Σουμάτρα.

 

 

Καταστολή

 

Ζώνες ασφαλείας έξω από τα σπίτια πολιτικών θα θεσπίσει η ισπανική αστυνομία, προκειμένου να τους προστατέψει από διαμαρτυρίες πολιτών ενάντια στις εξώσεις, που ζητούν αλλαγές στην νομοθεσία για τις υποθήκες.

 

Εμμέσω διαμαρτυρίας από 120 διαδηλωτές, πανίσχυρες δυνάμεις της γερμανικής αστυνομίας εκκένωσαν την Τρίτη το σπίτι μιας άρρωστης ενοικιάστριας στο Βερολίνο.


 

Συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών σημειώθηκαν την Τρίτη σε προάστειο της Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν η αστυνομία προσπάθησε να εμποδίσει πορεία ενάντια στην κρατική και αστυνομική καταστολή


Στη Βραζιλία αναβλήθηκε η δίκη 26 αστυνομικών, που κατηγορούνται ότι σκότωσαν άοπλους φυλακισμένους, κατά τη διάρκεια εξέγερσης στην Φυλακή του Καραντιρού το 1992.

 

Αφέθησαν ελεύθερα και περιμένουν δίκη τέσερα από τα εκατοντάδες άτομα που διαδήλωσαν τη Δευτέρα ενάντια στο κλείσιμο ενός από τους πιο ιστορικούς κινηματογράφους της Ισταμπούλ, που προβλέπεται να μετατραπεί πολυκατάστημα.

 

Τουλάχιστον τρία άτομα τραυματίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών έξω από φυλακές της Τουρκίας εν όψει της επανάληψης της δίκης για σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται πολιτικοί και στρατιωτικοί

 

 

 

Εργασιακά

 

Χιλιάδες μισθωτοί κατέβηκαν στους δρόμους στη Γαλλία την Τρίτη, κατά του νέου νόμου για τα εργασιακά, ο οποίος ψηφίστηκε στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

 

Σε εκβιαστικό κλείσιμο των σχολείων προέβη η διοίκηση των δημοτικών σχολείων της Δανίας, όταν κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις με τους δασκάλους για ώρες εργασίας. Χιλιάδες Δανοί δάσκαλοι και δασκάλες σχημάτισαν την Τετάρτη μια αλυσίδα μεταξύ δύο πόλεων, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το εκβιαστικό λοκ άουτ.

 

Εργατικό δυστύχημα με επτά νεκρούς σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή σε εργοστάσιο ζυθοποιίας στο Μεξικό.

 

Στον έκτο μήνα μπήκε η απεργία στην εταιρία συσκευασιών Νόιπακ στο Αμβούργο, ενώ το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης και στο Βερολίνο

 

Μέχρι το τέλος Απριλίου θα πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου για τη μεταρρύθμιση των Κυπριακών Αερογραμμών, που περιλαμβάνει απολύσεις, περικοπές μισθών και μείωση στόλου.

 

Στην περικοπή 500 θέσεων εργασίας – περίπου το 12% του προσωπικού της – ανακοίνωσε πως προχωρά η θυγατρική της General Motors στην Αυστραλία.

 

Στην περικοπή 400 θέσεων εργασίας παγκοσμίως σχεδιάζει να προχωρήσει η εταιρία καλλυντικών Avon, στο πλαίσιο προγράμματος για εξοικονόμηση 400 εκατ. δολαρίων μέχρι το 2016.

 

 

 

Αντιφασιστικό

 

Στο Ρόζενχαϊμ της Γερμανίας τις προηγούμενες μέρες, ομάδα νεοναζί τη επιτέθηκε και έστειλε στο νοσοκομείο δυο νεαρούς, ένας εκ των οποίων κατάγονταν από την Τουρκία, ενώ έγινε και επίθεση με μαχαίρια στο σπίτι στεγαστικής πανκ κολεκτίβας.

Την ίδια στιγμή οι αρχές αποκάλυψαν μια μυστική νεοναζιστική οργάνωση που είχε απλώσει τα πλοκάμια της μέσα στις φυλακές της Γερμανίας.

Επίσης, σε μια εβδομάδα ξεκινάει, εμμέσω διαδηλώσεων στο Μόναχο, η δίκη πέντε νεοναζιστών, που κατηγορούνται ότι ενέχονται στις δολοφονίες εννέα μεταναστών και μίας αστυνομικίνας την τελευταία δεκαετία.

 

Περίπου 11.000 άνθρωποι, μετείχαν τη Δευτέρα στην 22η Πορεία των Ζωντανών στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

 

Στα ίχνη όσων από τους 50 δεσμοφύλακες του Άουσβιτς βρίσκονται ακόμη εν ζωή, βρίσκονται οι γερμανικές Αρχές. Στόχος είναι η ποινική τους δίωξη με την κατηγορία της συνέργειας σε δολοφονία.

 

 

Καταλήψεις

 

Τη Δευτέρα 8 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε εκκένωση της κατάληψης Κάσαλ Ποπουλάρ ντε Γκράσια στη Βαρκελώνη. Στο μεταξύ κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο στη Μαδρίτη εκκενώθηκε πριν από μια εβδομάδα.

 

Συναυλία αλληλεγγύης προς τους αυτόνομους χώρους και της καταλήψεις της Ελλάδας το Σάββατο στο Μπρίστολ της Αγγλίας.

 

 

Παλαιστίνη

 

Συνελήφθη και πάλι στο Ισραήλ ο παλαιστίνιος πρώην διοικητικά κρατούμενος Θάερ Χαλάχλα που πέρυσι είχε αποφυλακιστεί μετά από μεγάλη απεργία πείνας.

 

Την καταδίκη ενός ακροδεξιού ισραηλινού εποίκου σε δις ισόβια, για τη δολοφονία δύο Παλαιστινίων το 1997, απόφάσισε την Τρίτη δικαστήριο του Ισραήλ.

Για βίαιο ξύρισμα του κεφαλιού ανδρών, οι οποίοι είχαν μακριά μαλλιά στη Γάζα, κατηγορεί την ισλαμιστική Χαμάς παλαιστινιακή οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

 

 

Κοινωνικά

 

Νομιμοποιήθηκε ο γάμος των ομοφυλόφιλων την Πέμπτη στην Ουρουγουάη, καθιστώντας την τη δεύτερη χώρα της λατινικής Αμερικής που το πράττει.

 

 

Νόμιμος ο γάμος ομοφυλόφιλων στη Γαλλία έπειτα από μήνες διαδηλώσεων.


Τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την επίθεση του συριακού στρατού εναντίον δύο χωριών της επαρχίας Ντεράα, στη νότια Συρία.

Καλέσματα
Αντιφασιστική συγκέντρωση το Σάββατο στη 13:00 το μεσημέρι στο πολιτιστικό κέντρο Τούμπας από την κίνηση ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και την φασιστική απειλή.
 
Πανελλαδικό κάλεσμα ενάντια στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής το Σάββατο. Στη Θεσσαλονίκη συγκέντωση στις 2 το μεσημέρι στην πλατεία Ναυαρίνου με Τσιμισκή από το ανοιχτό συντονιστικό ενάντια στα μεταλλεία χρυσού και στην Αθήνα στις 12 στο Μοναστηράκι. Αντιστοιχα καλέσματα και σε άλλες πολεις.
 
Συγκέντρωση αντιπληροφόρησης και αλληλεγγύης στις καταλήψεις, τους αυτο-οργανωμένους χώρους και τα εγχειρήματα το Σάββατο στις 12.00 το μεσημέρι στην πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο από το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Αγρινίου, την Κατάληψη Apertus και τη Ραδιουργία 88 FM.
 
Την ώρα που συντασονταν το δελτιο αντιπληροφορησης οι ραδιοζώνες ανατρεπτικής το athens.indymedia.org και το Ράδιο Ένταση δέχτηκαν καταστολή. Για το λογο αυτό καλείται την Παρασκευή στη 13:00 το μεσημέρι συγκέντρωση αλληλεγγύης στην κεντρικη πλατεία στην πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.
 
Τα μέσα αντιπληροφόρησης είναι τα δικά μας μέσα, η φωνή των δικών μας αγώνων που μας δείχνουν το δρόμο για να φτιάξουμε τον κόσμο που θέλουμε. Οσο μας φιμώνουν τοσο θα υψώνουμε τις φωνές μας. Αλληλεγγύη σε κάθε μέσω αντιπληροφορησης.