Δελτίο Αντιπληροφόρησης (01-04-2013)

Download here! - Downloads: 148 - Plays: 35

Εργασιακά

Με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες απαντούν οι εργαζόμενοι της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ στις απολύσεις και τις μηνύσεις εκ μέρους της εργοδοσίας της «ΚΟΛΙΟΣ», που κλιμακώνει την επιχείρηση τρομοκράτησης προκειμένου να σταματήσει τον αγώνα τους που εμποδίζει τα σχέδιά του για πτώχευση και κλείσιμο της ΑΓΝΟ ή για πώληση με ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα.

Σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου προχώρησαν την Πρασκευή οι εργαζόμενοι στη Χαλυβουργική αντιδρώντας στις απολύσεις και στις μειώσεις μισθών.

Μειωμένος κατά 10% αναμένεται να ειναι ο μισθός των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα από τη Δευτέρα 1η Απριλίου, καθώς θα σταματήσει η καταβολή του επιδόματος γάμου.

Συλλαλητήριο στην Αθήνα πραγματοποίησαν την Κυριακή οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα αντιδρώντας στις πολιτικές του μνημονίου και στα νέα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

3 εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α., καταδικάστηκαν σε 6 μήνες φυλάκιση για τη συμμέτοχη τους στον αγώνα των εργαζομένων στον δήμο του Νέου Ηράκλειου με κατασκευασμένες κατηγορίες. Η καταδίκη τους με τον νέο νόμο της ανοίγει το δρόμο της αργίας και απόλυσης.

 

Καταστολή

Το μονομελές πλημμελειοδικείο Αθήνας καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 6-μηνών 3 συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με την αιτιολογία ότι "παραβρέθηκαν" και στήριξαν τον απεργιακό αγώνα των συναδέλφων τους στο Νέο Ηράκλειο Αττικής το 2007.

Ειδικές δυνάμεις των ΕΚΑΜ εισέβαλαν στις 11 το βράδυ της Πέμπτης στα κελιά που κρατούνται τα φυλακισμένα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς στον Κορυδαλλό. Ακινητοποίησαν με τα όπλα τους κρατούμενους σε όλη την πτέρυγα, τους έδεσαν με χειροπέδες και άρχισαν να ερευνούν τα κελιά. Η τρόμο-επιχείρηση κράτησε μέχρι τις 6 το πρωί της Παρασκευής και οι κρατούμενοι έβγαλαν τη νύχτα ξάγρυπνοι και δεμένοι με χειροπέδες.

Την επόμενη μέρα, οι κρατούμενοι της Α' πτέρυγας αρνήθηκαν τη μεσημεριανή καταμέτρηση και δεν έμπαιναν στα κελιά τους ως ελάχιστη ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στρατιωτικού τύπου εισβολή των Ε.Κ.Α.Μ. για έρευνες. Το ίδιο έγινε σε μία πτέρυγα στις φυλακές Πάτρας – Άγιος Στέφανος.

Την ίδια ημέρα, η 37η συνεδρίαση της δίκης για την υπόθεση Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς δεν έγινε, καθώς οι κρατούμενοι δεν παρευρέθηκαν λόγω της έρευνας των ΕΚΑΜ που έγινε στα κελιά τους εν απουσία τους. Έτσι, η συνεδρίαση διεκόπη, μετά από διαδικασία ενός τετάρτου.

Συνέχιση της δίκης ανακοινώθηκε για τη Δευτέρα 1 Απρίλη.

Εντωμεταξύ, στη 36η συνεδρίαση της Τετάρτης, η συνήγοροι του Σακκά του Καραγιαννίδη εξέτασαν τον ασφαλίτη της Αντιτρομοκρατικής Χαρδαλιά. Το λόγο πήραν στη συνέχεια οι κατηγορούμενοι Καραγιαννίδης, Μητρούσιας και Σακκάς, που ανάμεσα στ' άλλα επεσήμαναν πολλά από τα ψέματα που κατέθεσε ο Χαρδαλιάς στην προανακριτική του κατάθεση.

Η δίκη ήταν να συνεχιστεί την Παρασκευή, με την εξέταση του Χαρδαλιά από τους υπόλοιπους συνηγόρους υπεράσπισης, αλλά δεν έγινε, όπως προαναφέρθηκε


Κοινωνικά

Αντιφασιστική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί στη Λάρισα, σαν απάντηση στη συγκέντρωση που κάλεσαν φασίστες. Αργότερα ακολούθησε πορεία μέσα στην πόλη, ενώ οι φασίστες που ήταν πολύ λιγότεροι σε αριθμό αναγκάστηκαν να κινηθούν εκτός κέντρου.

Το απόγευμα της Πέμπτης στην πλατεία των Τεσσάρων Μαρτύρων στο Ρέθυμνο, 10 φασίστες επιχείρησαν να μοιράσουν προπαγανδιστικό υλικό. Την ίδια ώρα αντιφασίστες και αντιφασίστριες μαζεύτηκαν απέναντί τους φωνάζοντας συνθήματα με σκοπό να τους απωθήσουν από το δημόσιο χώρο. Το περιστατικό έληξε με τους φασίστες να φυγαδεύονται άλλη μια φορά από την αστυνομία.

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική παρέμβαση και πορεία στο Παλαιό Φάληρο από 40 περίπου αντιφασίστες και αντιφασίστριες. Καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής πετάχτηκαν τρικάκια, κολλήθηκαν αυτοκόλλητα και μοιράστηκε κείμενο της αντιφασιστικής συνέλευσης Παλαιού Φαλήρου «Κυματοθραύστης».

Την Παρασκευή το απόγευμα πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική μικροφωνική στη στάση μετρό/προαστιακού Παλλήνης. Κρεμάστηκαν δύο πανό στις δύο πλευρές της λεωφόρου Μαραθώνος, ενώ εκφωνήθηκε και μοιράστηκε το κείμενο και πετάχτηκαν τρικάκια. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν μόνιμη, με 2 ασφαλίτικα να βρίσκονται απέναντι ακριβώς από το σημείο της μικροφωνικής.

Γύρω στα 100 και πλέον άτομα συμμετείχαν στην αλληλέγγυα συγκέντρωση για τον αγώνα ενάντια στα μεταλλεία στη Χαλκιδική, που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Πρέβεζας. Κατά τη διάρκειά της συγκέντρωσης υπήρξε ενημέρωση από αγωνιζόμενα άτομα της Χαλκιδικής και μοιράστηκαν κείμενα.

Αυτοκινητοπομπή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο ξεκινώντας από Ιερισσό με πάνω από 400 άτομα για να καταλήξει στο Στρατώνι σαν ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόδοση κατηγόριων στους 20 συναγωνιστές τους από τον εισαγγελέα των εργολάβων. Τελικά οι δυνάμεις καταστολής σταμάτησαν την πομπή έξω από το χωριό.

Με αποχώρηση από την Ελλάδα απειλούν οι εταιρείες εξόρυξης χρυσού, με φόντο τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και το θολό επενδυτικό τοπίο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Μεταλλευτικής Θράκης ΑΕ» ανακοίνωσε την απόλυση και των 30 εργαζομένων στην εταιρεία, ενώ δήλωσε ότι προς το παρόν η εταιρία θα κρατήσει μόνο τα γραφεία της στην Αθήνα και θα αποχωρήσει από τις Σάπες.

 

Εκπαίδευση

Το Υπουργείο Παιδείας καλεί όλα τα σχολεία σε όλη τη χώρα να υλοποιήσουν το ερευνητικό πρόγραμμα Ε.Υ.Ζ.Η.Ν, που διεξάγεται από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, με βάση το οποίο καλούνται οι καθηγητές Γυμναστικής των Δημοτικών Σχολείων και οι Νηπιαγωγοί, να διενεργήσουν σε πρώτη φάση μετρήσεις σωματικής διάπλασης και φυσικής κατάστασης. Στη δεύτερη φάση, θα διεξαχθεί η αξιολόγηση των συνηθειών διατροφής και φυσικής δραστηριότητας των μαθητών. Μετά την ολοκλήρωση της εισαγωγής του συνόλου των μετρήσεων κάθε παιδιού θα γίνεται αυτόματη επεξεργασία των δεδομένων και θα δημιουργείται Ατομική Αναφορά για κάθε μαθητή.

Ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καταγγέλλει τα ιδιωτικά συμφέροντα αυτής της έρευνας και καλεί το Υπ. Παιδείας να αποσύρει την συγκεκριμένη εγκύκλιο και να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες μαθητών, εκπαιδευτικών και δημόσιων σχολείων. Επίσης καλεί τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους διδασκόντων να μη συμμετέχουν στο εν λόγω ερευνητικό πρόγραμμα και παρέχει πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη. Τέλος καλεί τους Συλλόγους Γονέων να μη δεχτούν να παρέχουν στατιστικά στοιχεία των παιδιών τους που είναι «άγνωστο» σε ποιους και για ποιους σκοπούς θα δοθούν .


Διεθνείς ειδήσεις

Βαρύς ανθρώπινος φόρος σε εργατικά ατυχήματα σε ολόκληρο τον κόσμο τις τελευταίες ημέρες:

– στο Αρκάνσας των ΗΠΑ ένας εργαζόμενος σκοτώθηκε και 3 τραυματίστηκαν σε δυστύχημα σε πυρηνικό εργοστάσιο χωρίς να σημειωθεί διαρροή ραδιενέργειας

– στο Θιβέτ νεκρός εντοπίστηκε, έπειτα από 36 ώρες, ένας από τους 83 μεταλλωρύχους που παγιδεύτηκαν έπειτα από κατολίσθηση στο ορυχείο όπου εργάζονταν,

– στην επαρχία Ζιλίν της βορειοανατολικής Κίνας, έκρηξη μεθανίου σε ανθρακωρυχείο προκάλεσε το θάνατο 28 εργαζομένων

– στο Μάναους της Βραζιλίας ένας 49χρονος εργάτης έχασε τη ζωή του πέφτοντας από ύψος 5 μέτρων σε υπό κατασκευή γήπεδο για το Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου,

– τέλος, στη Βομβάη της Ινδίας τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τρεις τραυματίστηκε μετά από φωτιά που σημειώθηκε σε χημικό εργοστάσιο

Οι δρόμοι της πρωτεύουσας της Χιλής, Σαντιάγο, έμοιαζαν με εμπόλεμη ζώνη τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου καθώς διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Η δράσεις πραγματοποιήθηκαν την ημέρα μνήμης για τη δολοφονία δυο νεαρών αδερφιών από την αστυνομία το 1985, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της δικτατορίας Πινοσέτ.

Δεκάδες χιλιάδες Χιλιανοί σπουδαστές βγήκαν για ακόμα μία φορά στους δρόμους της πρωτεύουσας Σαντιάγκο την Πέμπτη, για να απαιτήσουν την εφαρμογή των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων για τις οποίες αγωνίζονται εδώ και δύο χρόνια. Η διαδήλωση κατέληξε σε γενικευμένες συγκρούσεις με πολλούς συλληφθέντες και όργιο αστυνομικής καταστολής.

Δυο μετανάστες από την Αφρική έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο το πρωί από υποθερμία πάνω στο σκάφος της ακτοφυλακής που τους μετέφερε στο λιμάνι του νησιού Λαμπεντούσα, στην νότια Ιταλία.

Περισσότεροι από 130 διαδηλωτές συνελήφθησαν στο Σικάγο κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας χιλιάδων δασκάλων, γονέων και μαθητών ενάντια στην απόφαση του δήμου να κλείσουν 54 δημόσια σχολεία

Μέχρι θανάτου ξυλοκοπήθηκαν δύο μαθητές δημοτικού σχολείου στη νότια Κίνα. Δράστης ήταν ένα μέλος του προσωπικού του σχολείου, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Επετράπη η ανοιχτή έκτιση ποινής στο Φινλανδό ολικό αρνητή στράτευσης που βρίσκεται στη φυλακή από τις 18 Δεκέμβρη μέχρι τις 24 Απρίλη, ενώ άλλος ένας Φιλανδός ολικός αρνητής παραμένει στη φυλακή μέχρι τις 5 Ιουνίου.

Δράσεις σε ολόκληρη τη Γερμανία πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες, με αφορμή της έναρξης της δίκης της ακροδεξιάς δολοφονικής οργάνωσης NSU (εν ες ου). 200 άτομα έκαναν την Πέμπτη πορεία στο Ντόρτμουντ, τιμώντας τα 8 χρόνια από τη ρατσιστική δολοφονία 3 ατόμων.

Αντιπαράθεση μεταξύ αντιφασιστών και ακροδεξιών χούλιγκανς σημειώθηκε το Σάββατο στο Άουξμπουργκ.

40 γνωστοί δικηγόροι της Βρετανίας υπέγραψαν αίτηση ανάκλησης του νόμου, που εδώ και έξι μήνες απαγορεύει ρητά τις καταλήψεις στη χώρα.


Καλέσματα

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους 3 που συνελήφθησαν για την διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης την Τρίτη στις 9.00 πμ στο Εφετείο Λουκάρεως.

Συγκέντρωση στα δικαστήρια για την υπόθεση του επαναστατικού αγώνα την Τετάρτη στις 9.00 πμ στις Φυλακές Κορυδαλλού από την συνέλευση αλληλεγγύης.