Δελτίο αντιπληροφόρησης (15-03-2013)

Download here! - Downloads: 301 - Plays: 87

εργατικά

 • Απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποίησε την Πέμπτη ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, οι οποίοι ζητούν την ανάκληση των μαζικών απολύσεων στο έργο του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, την έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την απόσυρση του προσχεδίου του νέου οργανογράμματος του πρώην Υπουργείου Πολιτισμού.
 • Την απόλυση συνδικαλίστριας στον ΔΟΛ ανακοίνωσε ο οικονομικός διευθυντής του δημοσιογραφικού οργανισμού. Στην συνέλευση των εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, τα μέλη της ΕΠΗΕΑ αποφάσισαν  24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στον Οργανισμό, ξεκινώντας από την Παρασκευή. Να αναφερθεί ότι πρόκειται για την δεύτερη φορά που ανακοινώνεται η απόλυση της εν λόγω συνδικαλίστριας.

   
 • Στο Άγαλμα Βενιζέλου, το πρωί της Τρίτης, πραγματοποίησαν συγκέντρωση οι εργαζόμενοι της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ. Βρίσκονται σε απεργία από την Παρασκευή αντιδρώντας στην απόφαση της διοίκησης να θέσει σε τρίμηνη διαθεσιμότητα 110 εργαζόμενους και ζητώντας να ανακληθούν οι απολύσεις και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα 3 μηνών.
 • Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο κτίριο διοίκησης πραγματοποίησαν την Πέμπτη οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ αντιδρώντας στην διαθεσιμότητα 85 συναδέλφων τους.
 • Αντιμέτωποι με την πολύχρονη επιθετικότητα της εργοδοσίας βρίσκονται οι εργαζόμενοι της εταιρείας κατασκευής γυψοσανίδων «RIGIPS» στο Αιτωλικό, θυγατρική της πολυεθνικής «Saint Gobain».Οι εργαζόμενοι, από το 2009 μέχρι σήμερα, έχουν υποστεί συνολική μείωση μισθού που ισοδυναμεί με τις απολαβές ενός χρόνου.
 • Απεργία και συγκέντρωση πραγματοποίησαν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό, διεκδικώντας μεταξύ άλλων άρση των απολύσεων, αξιοπρεπή εργασία και μισθό, καθώς και διασφάλιση του ενιαίου φορέα προστασίας των μνημείων.
 • Την πρόθεσή της να προχωρήσει σε τετραήμερη απασχόληση μέχρι τα τέλη του Μάη, ανακοίνωσε την Τετάρτη η διοίκηση της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στους εργάτες των εργοστασίων στη Μαγνησία.
 • Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας προχώρησαν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι της εταιρείας «FINTEXPORT», απαιτώντας να τους δοθεί έκτακτο επίδομα καθώς η εργοδοσία δεν τους έχει καταβάλλει δεδουλευμένα από το Δεκέμβρη του 2011. Επιπλέον, απαιτούν δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οι εργάτες της FINTEXPORT, έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του εργοστασίου από τα μέσα του προηγούμενου Νοέμβρη απαιτώντας τόσο την άμεση εξόφλησή τους, όσο και την επαναλειτουργία του εργοστασίου. Υπενθυμίζεται ότι με ευθύνη της εταιρείας, το εργοστάσιο σταμάτησε τη λειτουργία του από το καλοκαίρι του 2012. Πρόσφατα, μάλιστα, σε τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στο «λουκέτο» του εργοστασίου.
 • Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της φαρμακευτικής εταιρίας «Boehringer», που ανακοίνωσε απολύσεις σε 60 από τους 100 ιατρικούς επισκέπτες, έκαναν το πρωί της Τετάρτης ιατρικοί επισκέπτες και εργαζόμενοι της εταιρείας στα πλαίσια της 3ωρης στάσης εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διευθυντής της επιχείρησης ήθελε να δει ξεχωριστά τους εργαζόμενους από το επιχειρησιακό σωματείο και την Ομοσπονδία, κάτι που φυσικά δεν έγινε δεκτό. Την Παρασκευή έχει οριστεί νέα 3ωρη στάση εργασίας και γενική συνέλευση των εργαζομένων για να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
 • Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι ειδικευόμενοι και οι ειδικοί γιατροί του Νοσοκομείου Σερρών, διεκδικώντας να πληρωθούν τις δεδουλευμένες εφημερίες που τους οφείλονται από το 2012. Η διοίκηση του νοσοκομείου με αφορμή την επίσχεση έρχεται να βάλει σε εφαρμογή την εφημερία τομέα, όπου στην ουσία περιστατικά θα εξετάζονται από γιατρούς εξειδίκευσης διαφορετικής απ ό,τι χρειάζεται, λόγω έλλειψης προσωπικού από την επίσχεση, βάζοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
 • Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας έκαναν το μεσημέρι της Τετάρτης οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Ναυπλίου – το οποίο έχει συγχωνευθεί με αυτό του Αργους – διαμαρτυρόμενοι μεταξύ άλλων για τις απλήρωτες υπερωρίες, 6 μηνών, για τη μείωση του προσωπικού κατά 20% σε δύο χρόνια και για την παράνομη είσπραξη του 5ευρω για συνταγογράφηση φαρμάκων και τα έκτακτα περιστατικά.
 • Σε 3ωρη στάση εργασίας προχώρησαν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» ενάντια στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους και προσλήψεις μόνιμου, με πλήρη δικαιώματα προσωπικού.
   
 • Το Υπ. Εργασίας σχεδιάζει την κατάργηση της Επιθεώρησης Εργασίας στο Βόλο. Το ίδιο επιδιώκεται σε αρκετές επαρχιακές πόλεις.
   
 • Πάνω από 13.000 υπολογίζονται οι άνεργοι ναυτικοί, μόλις 1000 παίρνουν κάποιο επίδομα πείνας, την Τετάρτη το πρωί έγινε σύσκεψη στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ
   
 • Η πανελλήνια ομοσπονδία εργαζομένων μετάλλου καλεί σε συγκέντρωση την Πέμπτη 14/3 στην πλατεία  Κλαυθμώνος, έχει προκηρυχθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 28/3 και συγκέντρωση στην Ομόνοια. Η ΠΟΕΜ με νεωτερη απόφαση κήρυξε 24ωρη απεργία στη ναυπηγική βιομηχανία  στις 14/3.
   
 • Από καταγγελίες σωματείων έγινε γνωστό πως όλο και περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες εκβιάζουν τα πληρώματα με απολύσεις για να κάνουν εκτεταμένες επισκευές στα πλοία. Πλέον πρόσφατο συμβάν στο πλοίο "Σκιάθος Εξπρές" που αναγκάστηκαν να ξηλώσουν όλη τη δεξιά μηχανή και την ηλεκτρομηχανή χωρίς κανένα προστατευτικό μέτρο. Ακόμη νοσηλεύεται στο ΚΑΤ καμένος ναυτικός από ατμούς, από ατύχημα στο "Θεολόγος"
   
 • Η SCA που παράγει τα προϊόντα Delica, εκβιάζει τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της Πάτρας για αποχωρήσεις και απολύσεις, απειλώντας πως θα κλείσει το εργοστάσιο. Πρόκειται για εταιρεία που εξαγοράστηκε και απαίτησε μαζί με άλλες από το Σαμαρα μισθούς 300 €. Ηδη άρχισαν να φορτώνουν το κλείσιμο στους συνδικαλιστές με δημοσιεύματα στον καθεστωτικό τύπο.
κοινωνικά
 • Στα πλαίσια των γεγονότων της μάχης της κοκκινιάς που έλαβαν χώρα 4-8 Μάρτη του 1944 οργανώθηκε αντιφασιστικό πενταήμερο ενάντια στη λήθη στη Νίκαια.  Κατά τη διάρκεια του πενταήμερου κολληθηκαν αφίσες, πετάχτηκαν τρικάκια και μοιράστηκαν  έντυπα με αναφορά στα ιστορικά γεγονότα των ημερών των μαχών του ΄44.  Την Παρασκευή 8 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική πορεία μνήμης και αντίστασης στις προσφυγικές γειτονιές και στο κέντρο της Νίκαιας.
   
 • Το Σάββατο  πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στην περιοχή της Αργυρούπολης, ενάντια στην αστυνομική τρομοκρατία .
   
 • To Σαββατο πραγματοποιήθηκε εμπρηστική επίθεση στη Eurobank στην Ιωνος Δραγουμη στη Θεσσαλονίκη. Η κινηση αυτη αφιερώθηκε στους Ν. Ρωμανο, Δ. Πολιτη, Γ. Μιχαηλιδη και Δ. Μπουρζουκο και τιμά τη μνήμη του Λάμπρου Φούντα. Την ανάληψη της ευθίνης ανέλαβαν οι Ανθρωποι της Πράξης.
   
 • Ηλεκτρονική συγκέντρωση υπογραφών ξεκίνησαν οι κάτοικοι της Καλαμαριάς αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση της  Μαρίνας Αρετσούς.
   
 • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται το απόγευμα της Πέμπτης στην Άνω Πόλη. Κάτοικοι της περιοχής ζητούν την απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας από την περιοχή. 
   
 • Μεγάλη η συμμετοχή στην Αθήνα στην πορεία αλληλεγγύης στους κατοίκους της Χαλκιδικής που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές. Η πορεία έγινε με τη συμμετοχή περισσότερων από 2000 διαδηλωτών και ξεκίνησε από τα Προπύλαια.
   
 • Ένας πυροτεχνουργός του Στρατού τραυματίστηκε θανάσιμα στη διάρκεια διαδικασίας εξουδετέρωσης άσκαστων οβίδων στο πεδίο βολής "Ψηλός Στάλος" της περιοχής Λαβάρων Έβρου.
   
 • Ολες οι οροθετικές που μάζεψαν και διαπόμπευσαν οι μπάτσοι και τα ΜΜΕ πέρυσι-προεκλογικά, αθωώθηκαν στα δικαστήρια για τη "σκόπιμη διασπορά του AIDS" 

  καταστολή

 • Την τετάρτη 6 Μαρτη εκδικάστηκαν οι υποθέσεις των 2 διαδηλωτών που είχαν συλληφθεί στα "φοιτητικά" του 2006-07. Το δικαστήριο τους έκρινε ένοχους με ποινές 13 μήνες  με 3ετή αναστολή για τον πρώτο και 17  για τον δεύτερο.
   
 • Την τετάρτη στην 33η συνεδρίαση της δικης της ΣΠΦ αναγνώστηκε δήλωση του Παναγιώτη Αργυρού ότι δεν επιθυμεί να παραστεί για λόγους υγείας, καθώς τον επέστρεψαν, από το Γενικό Γενικό Κρατικό Νίκαιας, στο κατ’ επίφαση Νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, χωρίς να έχει αποκατασταθεί πλήρως η υγεία του. 
  Στη συνεδρίαση συνεχίστηκε η εξέταση της δίκης, με τον αξιωματικό της Αντιτρομοκρατικής Χαρδαλιά, τον οποίο εξέτασαν οι συνήγοροι. Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή 22 Μάρτη.

   
 • Αθωώθηκαν την Πέμπτη από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης τέσσερις δικηγόροι οι οποίοι κατηγορούνταν  για διατάραξη συνεδριάσεως δικαστηρίου δικηγόρων. Οι κατηγορούμενοι στις 20 Μαρτίου 2008 υπερασπίστηκαν κινητοποίηση του κλάδου τους.
εκπαίδευση

 

 • Την Τριτη Εκατοντάδες φοιτητές των ΤΕΙ και  ξενόγλωσσων τμημάτων του ΑΠΘ που αντιδρούν στο Σχέδιο Αθηνά κλείσανε τις γραμμές του ΟΣΕ στον σταθμό της Θεσσαλονίκης
   

 • Την Τεταρτη στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια από φοιτητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου Αθηνών,οι οποίοι υπερασπίζονται την αυτονομία και αυτοτέλεια των Τμημάτων Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών της Σχολής και του Προγράμματος Ψυχολογίας του Τμήματος. Παράλληλα κατάληψη πραγματοποιήθηκε και στο Δημαρχείο Κοζάνης από φοιτητές του ΤΕΙ που αντιδρούν στο σχέδιο Αθηνά. Την ίδια μέρα σπουδαστές, εργαζόμενοι και καθηγητές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» στο συντριβάνι καθως και παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο διοίκησης του ιδρύματος
   
 • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργάνωσαν την τετάρτη οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων 14 Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων έξω από το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να αναβαθμιστεί ο τρόπος λειτουργίας και η παροχή εκπαίδευσης από τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία

  •  

   

 • Κατάληψη πραγματοποίησαν την τετάρτη μαθητές του 1ου και 2ου λυκείου μεσολλογγίου αντιδρώντας στο σχέδιο Αθηνά αλλα και στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην χαλκιδική.
   
 • Στους δρόμους βγήκαν χιλιάδες φοιτητές την πεμπτη στην Αθήνα με βασικό αίτημα την απόσυρση του σχεδίου "Αθηνά" . Σπουδαστές από σχολές και τμήματα των ΤΕΙ όλης της χώρας καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι από σχολές της Αθήνας πραγματοποίησαν πορεία προς την Βουλή την οποία απέκλεισαν για αρκετή ώρα σπάζοντας παράλληλα και τα σιδερένια κάγκελα μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Παράλληλα, σπουδαστές από όλη την Ελλάδα απέκλεισαν το υπουργείο Παιδείας.
διεθνή

 

 • Νέες διαδηλώσεις κατά των μονοπωλίων στην ενέργεια, και κατά της ανεργίας, της φτώχειας και της διαφθοράς πραγματοποίησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο δεκάδες χιλιάδες πολίτες στη Σόφια και σε άλλες πόλεις της Βουλγαρίας.
   
 • Διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο το Σάββατο 9 Μαρτίου, την επέτειο της έκρηξης του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα. 28.000 άτομα διαδήλωσαν στη Γερμανία για το κλείσιμο των εκεί πυρηνικών εργοστασίων, ενώ δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε 190 τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα.
   
 • Χιλιάδες οπλισμένοι αστυνομικοί επιτέθηκαν σε χωρικούς στην Γκουανγκ Ντονγκ της Κίνας, που διαδήλωναν εναντίον του τοπικού δημάρχου, ο οποίος πούλησε παράνομα 33 εκτάρια δημόσιας γης.
   
 • Απεργία πραγματοποιούν οι δημοσιογράφοι στο Μάλι τη Αφρικής, για το γεγονός ότι ένας συντάκτης συνελήφθη, επειδή δημοσίευσε το γράμμα ενός στρατιώτη για τις κακές συνθήκες στις στρατιωτικές δυνάμεις που μάχονται τους αντάρτες.
   
 • Στη Σομαλία, πέντε δημοσιογράφοι ξυλοκοπήθηκαν και συνελήφθησαν από την αστυνομία, στη προσπάθειά τους να καλύψουν δίκη, κατά την οποία μια γυναίκα κατήγγειλε ότι έπεσε θήμα βιασμού από ένστολους.
   
 • Χιλιάδες κορίτσια στην Ολλανδία υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση από κληρικούς στο σπίτι τους ή την εκκλησία και σωματική κακοποίηση από μοναχές της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας το διάστημα 1945-2010, σύμφωνα με ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή.
   
 • Ο πρώην υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές στο Εκουαδόρ, ιερέας Νέλσον Τσαβάλα, κρίθηκε ένοχος για ομοφοβικά σχόλια και του αφαιρέθηκαν τα πολιτικά του δικαιώματα για έναν χρόνο.
   
 • Στο Λονδίνο, εκκενώθηκε βίαια το Σάββατο η κατάληψη που πραγματοποιούσαν για δυο ημέρες φεμινίστριες στην ιστορική Βιβλιοθήκη των Γυναικών, η οποία κινδυνεύει με κλείσιμο λόγω περικοπών. Πάνω από εκατό αλληλέγγυοι συμπαραστάθηκαν φωνάζοντας συνθήματα κατά τη διάρκεια της εκκένωσης και της σύλληψης των καταληψιών.
   
 • Στο Βερολίνο, μέλη στεγαστικής κολεκτίβας με τροχόσπιτα που απειλείται με έξωση, ξεκίνησαν κατάληψη σε εγκαταλελειμμένη περιοχή σε προάστιο, την περασμένη Κυριακή.
   
 • Η ιταλικη κυβέρνηση αρνήθηκε να εκδώσει δύο Ιταλούς πεζοναύτες για να δικαστούν στην Ινδία, με την κατηγορία ότι δολοφόνησαν δυο ψαράδες πριν από έναν χρόνο.
   
 • Ενας 20χρονος άνδρας, πωλητής τσιγάρων, αυτοπυρπολήθηκε στο κέντρο της Τύνιδας διαμαρτυρόμενος για την ανεργία που επικρατεί στη χώρα, ένα χρόνο μετά την εξέγερση της αραβικής άνοιξης,
   
 • Αντιδράσεις έχουν σημειωθεί στις Φιλιππίνες ενάντια στην κατασκευή ηλεκτρικού εργοστασίου γαιάνθρακα, που θα θέσει σε κίνδυνο σπάνιο είδος παπαγάλων.
   
 • Διαμαρτυρία κατοίκων διέκοψε τη Δευτέρα τη λειτουργία ορυχείου γαιάνθρακα της Αυστραλίας, απαιτώντας να επιβληθεί μορατόριουμ ενάντια στην κατασκευή νέων εργοστασίων με χρήση γαιάνθρακα.
καλέσματα
 • Συγκέντρωση Αλληλεγγύης στον αναρχικό Γιάννη Μιχαηλίδη, που συνελήφθη για την διπλή ληστεία στην Κοζάνη, την Παρασκευή στις 9.00 πμ στο Εφετείο Λουκάρεως.
   
 • Αντιφασιστική συγκέντρωση και μικροφωνική την Παρασκευή στις 18.00,Χρεμωνίδου και Υμητου στο Παγκράτι από την  Πρωτοβουλία Αναρχικών-Αντιεξουσιαστών από τους Πρόποδες του Υμηττού.
   
 • Mικροφωνική – Αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής την Παρασκευή στις 19.00 στην Πλατεία Λιονταριών στο Ηράκλειο από την Συνέλευση της Κατάληψης Ευαγγελισμού.
   
 • Συγκέντρωση-Μικροφωνική για την υπόθεση του Επαναστατικό Αγώνα την Παρασκευή στις 19.30 στην Καμάρα από την Συνέλευση αναρχικών για τη σύνδεση των αγώνων μέσα στην κοινωνία φυλακή.
 •