Δελτίο Αντιπληροφόρησης (30-01-2013)

Download here! - Downloads: 228 - Plays: 54

εργατικά


 1. Απορρίφθηκε από το ΣτΕ η προσφυγή των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ ενάντια στην επίταξη όπως και το "πάγωμα" της διαδικασίας.
   
 2. Γενική συνέλευση πραγματοποίησαν την Τρίτη οι οδηγοί των αστικών λεωφορείων, για την περαιτέρω στάση τους, μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου που έκρινε παράνομη την απεργία τους.
  Εν τω μεταξύ οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ αποφάσισαν νέα 48ωρη απεργία για την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου και την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου διαμαρτυρόμενοι για την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ.
   
 3. Την κήρυξη 48ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, από την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί, αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.Οι ναυτεργάτες αντιδρούν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας με το οποίο επέρχονται σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά τους και στον κλάδο της ακτοπλοΐας.

   
 4. Την Τρίτη, οι αγρότες, έκλεισαν την εθνική οδο Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στη θέση Νίκαια, στη Λάρισα, σύμφωνα με απόφαση που πήρε η γενική τους συνέλευση.
   
 5. Στάση εργασίας για τους εργαζόμενους του Δημοσίου την Πέμπτη 31η Ιανουαρίου  και από ώρα 12:00 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη του πρωινού ωραρίου εργασίας.

  Η στάση εργασίας πραγματοποιείται προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους εργαζόμενους  να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια που πραγματοποιούνται για την ανατροπή των πολιτικών υποβάθμισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και την αποτροπή των απολύσεων μέσω της διαθεσιμότητας δια των νέων οργανισμών, των συγχωνεύσεων, των καταργήσεων Νοσοκομείων – Μονάδων και των Τμημάτων .
   

 6. Παράνομες κρίθηκαν οι μειώσεις μισθοδοσίας στη VFS LOGISTICS. Οι εργαζόμενοι της εταιρείας VFS είχαν προσφύγει στην επιθεώρηση εργασίας ώστε να διεκδικήσουν την καταβολή υπερωριών και δεδουλευμένων, καθώς επίσης και την ακύρωση της παράνομης μονομερούς μείωσης μισθοδοσίας στην οποία είχε προχωρήσει η εργοδότρια εταιρεία από τα μέσα του περασμένου έτους. Η επιθεώρηση έκρινε παράνομη αυτήν την ενέργεια της εταιρείας και την υποχρεώνει να επαναφέρει τη σύμβαση στα αρχικά μισθολογικά επίπεδα και με τους ίδιους όρους εργασίας. Ακόμη υποχρεώνεται πλέον η εταιρεία να παρέχει στους εργαζόμενους αναλυτικές μηνιαίες εξοφλητικές αποδείξεις ( κάτι που έως τώρα δε γινόταν ) καθώς και να καταθέσει εντός δεκαημέρου στοιχεία που αποδεικνύουν τι έχει έως τώρα καταβάλλει και τι μένει να καταβληθεί στους εργαζομένους.
   
 7. Πράξη πρόκειται να κάνουν οι εργάτες της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής το όνειρο για το οποίο αγωνίζονται εδώ και μήνες, να επαναλειτουργήσουν το εγκαταλελειμμένο από τον εργοδότη εργοστάσιο με όρους αυτοδιαχείρισης. Όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι εργάτες δεν μπορούν άλλο να περιμένουν ποτέ το χρεοκοπημένο κράτος "θα κάνει πράξη τις άσκοπες εκφράσεις ενδιαφέροντος και συμπαράστασης" και ότι "ήρθε η ώρα να ξαναλειτουργήσει η Βιομηχανική Μεταλλευτική -όπως και κάθε άλλο εργοστάσιο που έκλεισε, πτώχευσε ή απολύει- αλλά στα χέρια των εργατών της, και όχι στα χέρια των παλιών ή και νέων αφεντικών."Οι εργαζόμενοι καλούν σε 3ήμερο πρόγραμμα δράσεων αλληλεγγύης από την  Κυριακή 10/2 που θα κορυφωθεί την Τρίτη οπού καλούν εργαζομένους και πολίτες στο εργοστάσιο.

καταστολή

 1. Tο πρωί της Δευτέρας κάτοικοι και διαδηλωτές σήκωσαν τις μπάρες στα διόδια του Αιγινίου,  διαμαρτυρόμενοι για τη λειτουργία τους.

  ο δήμαρχος Πύδνας- Κολινδρού, κατήγγειλε πως τα ΜΑΤ χρησιμοποιώντας κρότου λάμψης και δακρυγόνα κινήθηκαν εναντίον των κατοίκων που προσπάθησαν  να εμποδίσουν υπαλλήλους της εταιρείας να μπουν στους σταθμούς
  Στην παρέμβαση αυτή προσήχθησαν τρία άτομα, ενώ ορισμένοι από τους συγκεντρωθέντες χτυπήθηκαν από τους μπάτσους.

 

εκπαίδευση

 1. Η Ε.Λ.Μ.Ε – Θεσσαλονίκης καλεί εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις και στις συναυλίες διαμαρτυρίας για την παιδεία που θα γίνουν ταυτόχρονα, στις 30 Γενάρη , στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και το Ηράκλειο. Για τα σχολεία της Β. Ελλάδας και της Θεσσαλίας η κινητοποίηση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Αριστοτέλους. 
   
 2. Στάση εργασίας κήρυξε για την Τρίτη η ΕΛΜΕ Χαλκιδικής προκειμένου οι καθηγητές να συμμετάσχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Πολύγυρο.
   Οι καθηγητές ζητούν να αποσυρθεί η εγκύκλιος για τις άδειες των αναπληρωτών και να υπάρχει προστασία και ίσα δικαιώματα για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.
   

καλέσματα

 1. Δίκη για τα γεγονότα της εξέγερσης του '08 την Τετάρτη στις 9.00 πμ στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους 4 απο τις 6 Δεκέβρη την Τετάρτη στις 10.00 πμ Πλατεία Ελευθερίας στο Βόλο από το Κινητό στέκι τροχηλατό, το εργατικό επαναστατικό κόμμα Μαγνησίας και αλληλέγγυους/ες. 
   
 2. Συγκέντρωση στην Επιθεώρηση Εργασίας Αθήνας  την Τετάρτη στις 12.00 από τη Συνέλευση ανέργων-εργαζομένων στην κοινωφελή εργασία και το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
   
 3. Συνέντευξη τύπου με μέλη καταλήψεων, στεκιών, πρωτοβουλιών κατοίκων και πολιτικών οργανώσεων,την Τετάρτη στις 13.00 στο κατειλλημένο Κοινωνικό Κέντρο ΒΟΞ από την πρωτοβουλία αλληλεγγύης στο Κ*ΒΟΞ.
   
 4. Παγκερκυραϊκό συλλαλητήριο ενάντια στην καταστολή τη Πέμπτη στις 18.00 με προσυγκέντρωση στο προαύλιο του τμήματος Ιστορίας από τον σύλλογο φοιτητών του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας.
 5.