Δελτίο Αντιπληροφόρησης (07-12-2012)

Download here! - Downloads: 194 - Plays: 38

ΕργατικάΔιαμαρτυρία πραγματοποίησαν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος έξω από το Βασιλικό Θέατρο,για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα αυτά αφορούν τις περικοπές στην κρατική επιχορήγηση κατά 1,5 εκατ. ευρώ που καθυστερεί, με αποτέλεσμα να μην καταβάλλονται τα δεδουλευμένα για δύο έως τέσσερις μήνες εδώ και δύο χρόνια.

Ο Όμιλος Φουρλή-ΙΚΕΑ, προχώρησε σε απολύσεις όσων διαμαρτυρήθηκαν και αρνήθηκαν να υπογράψουν νέες συμβάσεις για μειωση μισθού κατα 11% και καταργηση της κλαδικής σύμβασης. Την Τετάρτη, απολύθηκαν οι τελευταίοι 15 που είχαν αρνηθεί να υπογράψουν ενώ την περασμένη εβδομάδα είχαν φύγει άλλοι 10 εργαζόμενοι με τη μέθοδο της «οικειοθελούς αποχώρησης».Από την πλευρά τους οι απολυμένοι δηλώνουν αποφασισμένοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, ελπίζοντας στη δικαίωσή τους.

 

Τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας πραγματοποίησε την Πέμπτη η ΠΟΕ-ΟΤΑ, αντιδρώντας στο μέτρο της διαθεσιμότητας.

Την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας στο Δήμο Κοζάνης, που δουλεύουν σε 5μηνα προγράμματα, έκαναν πορεία στο Δημαρχείο της πόλης και στο παράρτημα του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, καθώς παραμένουν απλήρωτοι ήδη από τους τρεις πρώτους μήνες της δουλειάς τους. Οι 120 εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει και σε επίσχεση εργασίας.

Σε 24ωρη απεργία προχωρήσανε την Πέμπτη, και οι εργαζόμενοι στα 5μηνα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Νομό Λάρισας, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους,την έγκαιρη και σταθερή πληρωμή τους,αμεση ασφάλιση όλων των εργαζομένων και ίδια δικαιώματα, ωράριο και ασφαλείς συνθήκες δουλειάς για όλους.

Σε ωριαίες στάσεις εργασίας στο τέλος κάθε βάρδιας απο την Τρίτη μεχρι την Παρασκευή προχωρήσανε οι εργαζόμενοι της «COCA – COLA 3E» στην Πάτρα. Καταγγέλλουν την εργοδοσία, η οποία απαιτεί την «οικειοθελή αποχώρηση» πέντε εργαζομένων με τον εκβιασμό ότι αν δε τη δεχτούν τότε θα τους απολύσει. Δίωρη στάση εργασίας για την Παρασκευή αποφάσισαν και οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Αίγιο.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργάτες στην εταιρεία XENEX (κλάδος μετάλλου) στον Αυλώνα Αττικής. Την Τετάρτη, προχώρησαν σε νέα τρίωρη στάση εργασίας, απαιτώντας άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και την ανάκληση των απολύσεων, ενώ έχει ήδη προχωρήσει σε μειώσεις 10% έως 25% των μισθών.

Σε τρίωρη στάση εργασίας προχωρήσανε την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Αστέρας Βουλιαγμένης», αντιδρώντας στις 15 και πλέον απολύσεις που πραγματοποίησε η διεύθυνση του συγκροτήματος.

Δύο βδομάδες καταλήψεων συμπληρώσανε την Παρασκευή οι εργαζόμενοι της FINTEXPORT, οι οποίοι συνεχίζουν και εντείνουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, απαιτώντας την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και ένα χρόνο,από το Δεκέμβρη του 2011, ενώ από τον περασμένο Ιούνη βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.

Σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΙΚΑ προχώρησαν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στο Ιδρυμα, μετά την επίδοση της δικαστικής απόφασης στη διοίκηση που θεωρεί παράνομη την πρόσληψη 500 εργαζομένων. Η κινητοποίηση συνεχίστηκε και την Πέμπτη, ενώ για την Παρασκευη προγραμματιστηκε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας.

Κινητοποίηση για την παραμονή του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα οργανώσανε για την Παρασκευή, 14 Δεκέμβρη, η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Φαρμάκου στο υπουργείο Εργασίας.

Το ουσιαστικά «πάγωμα» της εφαρμογής της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων αορίστου χρόνου του Δήμου Ξάνθης, επιφέρει η έκδοση προσωρινής διαταγής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης την Τετάρτη, σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι 14 υπάλληλοι.που εμπίπτουν στις διατάξεις του Μνημονίου.

Καταστολή

Πολλές πρωινές μαθητικές πορείες πραγματοποιήθηκαν εν όψει 6 Δεκέμβρη σε διάφορες πόλεις.Στη Θεσσαλονίκη η  πορεία παρουσίασε ένταση στη Αγ. Δημητρίου και κατέληξε με 2 προσαγωγές.Στο χαλάνδρι υπήρξαν 16 προσαγωγές ανηλίκων και μία συλληψη στην 
Άρτα,στην Κόρινθο και στην Ηγουμενίτσα, όπου σπάστηκαν 2 ενεχειροδανιστήρια ενώ υπηρξαν και 3 συλληψεις.Τέλος στην Αθήνα έγιναν 19 προσαγωγές και 3 συλληψεις.

Τρικάκια πετάχτηκαν σε σχολεία της Νίκαιας στο πλαίσιο των 4 χρόνων που συμπληρώθηκαν από τη δολοφονλια του Γρηγορόπουλου από μπάτσο.

Πορεία στις 6 δεκεμβρη πραγματοποιηθηκε στη Θεσσαλονίκη με πολυ κόσμο και δυνατό παλμο. Η πορεία κατεληξε ειρηνικα στην καμάρα απ όπου και ξεκινησε. Αργοτερα πραγματοποιήθηκαν συγκρουσεις με τις δυναμεις καταστολης,που προχώρησαν σε ρίψη χημικών και κρότου λαμψης,οι οποίες κινήγησαν διαδηλωτές στο χώρο της καμάρας και τα πανω στενά. 

Με χρήση χημικών και κροτου λαμψης ξεκινησε η πορεία στην Αθήνα, ενώ και στη συνέχεια υπηρχε έντονη καταστολή με καποιους διαδηλωτές ελαφρά τραυματισμένους από μπάτσους. Οι προσαγωγές σε συνολο έιναι 78 και οι συλληψεις 9, μαζί με την πρωινή πορεία. Αυτόφωρο για τους συλληφθέντες ορίστηκε την Παρασκευή στις 10 το πρωί.

Πόρειες πραγματοποίθηκαν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπως στο Ρέθυμνο, την Καβάλα, τη Λάρισα όπου υπήρξαν συγκρούσεις με διμοιρίες των ΜΑΤ και την Καλαμάτα όπου οι δυνάμεις κατασταλής ταχθηκαν απέναντι στους διαδηλωτες μαζί με 20 φασίστες χωρίς όμως να υπάρξει σύγκρουση. Επίσης πορέια πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα,την Κοζάνη και  το Βόλο όπου μετά την πορεία ακολούθησαν συγκρουσεις με πάνω από 30 προσαγωγές και κατάληψη του Θόλου(πανεπιστήμιο Παπαστράτου) στο Βόλο μέχρι να αφεθούν ελεύθεροι και σε άλλες πόλεις.

Και στη Μπολόνια της Ιταλίας,μαθητές διαδήλωσαν στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Αναβλήθηκε η δίκη της Τρίτης 11 Δεκέμβρη για την υπόθεση του Επαναστατικού αγώνα λόγω απουσίας των συνηγόρων υπεράσπισης.

Τελείωσε η δίκη των αναρχικών Τζίφκα Σωκράτη, Τσιλιανίδη Μπάμπη, Δημτσιάδη Δημήτρη, Φεσσά Δημήτρη. Η ποινή και για τους τέσσερις ήταν 4 έτη και η έφεση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, το οποίο σημαίνει ότι οι τρεις από τους τέσσερις θα αφεθούν ελεύθεροι. Για τον Μπάμπη Τσιλιανίδη εκκρεμεί ακόμα το δικαστήριο για την ένοπλη ληστεία στο οικονομικό τμήμα του ΑΧΕΠΑ με δίκη στις 22 Ιανουαρίου.

Η δίκη του Μάριου Ζέρβα θα γίνει σε απροσδιόριστο χρόνο καθώς η δίκη του παραπέμπεται σε 3μελες εφετείο κακουργημάτων λόγω "κουκουλονόμου". Αποφασίστηκε παρόλαυτα θετικά η άρση του όρου της παρουσίας σε αστυνομικό τμήμα κάθε 1η και 16η κάθε μήνα, ενώ παραμένει η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Εκπαίδευση

Από τις 5 ως τις 6 Δεκέμβρη το ΤΕΙ κοζάνης τελεί υπο κατάληψη στο πλαίσιο της δολοφωνίας του Γρηγορόπουλου.
 

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι φοιτητές που μένουν στην Φοιτητική εστία της Καλαμαριάς αντιδρώντας στον νέο κανονισμό λειτουργίας. Σύμφωνα με τους φοιτητές που έχουν προχωρήσει σε κατάληψη των γραφείων της διεύθυνσης της εστίας, η στάση του Πρύτανη και του Αντιπρύτανη απέναντι στις κινητοποιήσεις ήταν εκβιαστική καθώς δε δίστασε να ζητήσει Εισαγγελική Παρέμβαση στα πλαίσια του Συμβολικού Αποκλεισμού που πραγματοποιήθηκε στην Πρυτανεία του πανεπιστημίου με σκοπό την ενημέρωση της πανεπιστημιακής κοινότητας.

 

Κλήση στον εισαγγελέα απέστειλε ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημιου Αθηνών, για την κατάληψη που πραγματοποιεί ο Σύλλογος Διοικητικού προσωπικού σε τμήμα των Διοικητικών υπηρεσιών του Ιδρύματος.

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοιποίησαν έξω από υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι σπουδαστές της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, αντιδρώντας για το σχέδιο «Αθηνά» που προβλέπει συγχωνεύσεις σχολών.Οι συγκεντρωμένοι απέκλεισαν και τις δύο εισόδους του κτηρίου, ενώ στο σημείο βρέθηκε και μια διμοιρία.

 

Κοινωνικά

Την Πέμπτη στην Καλαμάτα, δυνάμεις καταστολής μαζί με νεοναζί, παρατάχθηκαν απέναντι σε αντιφασίστες, την ώρα που η πορεία τους περνούσε κάτω από τα γραφεία της χρυσής αυγής.
 

Ξεκίνησαν οι παραγγελίες για το αγροτικό παντοπωλείο Καλαμαριάς που λειτουργεί στα πλαίσια της παράκαμψης των μεσαζόντων. Η παράδοση των προιόντων θα γίνει το Σάββατο στην πλαζ της Αρετσούς.

 
Ανάβαση στο δάσος των Σκουριών πραγματοποίησαν την Πέμπτη γυναίκες της Χαλκιδικής που εναντιώνονται στα μεταλλεία χρυσού, προκειμένου να διαπιστώσουν το μέγεθος της καταστροφής που έχει συντελεστεί, εξαιτίας της συνέχισης των εργασιών από την εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός". Από την επίσκεψη στην περιοχή διαπιστώθηκε πως ένα μεγάλο τμήμα του δάσους έχει αποψιλωθεί με σκοπό την κατασκευή εργοστασίου της εταιρείας.
 
Την Πέμπτη στην Καλλιθέα, ομάδα ασφαλιτών εισέβαλε χωρίς ένταλμα σε σπίτι Αρμένιων και συνέλαβε τρία μέλη της οικογένειας. Μάλιστα σύμφωνα με τους ίδιους στο α.τ. όπου μεταφέρθηκαν τους ασκήθηκε έντονη σωματική βία.

Διεθνή

Τουλάχιστον 5 νεκροί και 400 τραυματίες στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων εναντίον της πραξικοπηματικής συγκέντρωσης εξουσιών από τον πρόεδρο Μόρσι, ο οποίος έβγαλε στους δρόμους τα τανκς για να απομακρύνουν του διαδηλωτές.

Βίαιες ταραχές σημειώθηκαν στο Μεξικό κατά την ορκωμοσία του νέου προέδρου του Μεξικού την 1η Δεκέμβρη. 20 άτομα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο ενώ ένας ακτιβιστής έχασε τη ζωή του όταν χτυπήθηκε από κάλυκα δακρυγόνου.

100 ακτιβιστές στη Βιένη αντιπαρατέθηκαν τη Τετάρτη με την αστυνομία προκειμένουνα εμποδίσουν απέλαση προσφύγων. Κατάφεραν να εμποδίσουν την απέλαση ενός από τους έξι, ωστόσο ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε σοβαρά από την αστυνομική βία. Πορεία αλληλεγγύης στους Ρομά χωρίς χαρτιά πραγματοποιήθηκε επίσης την Τετάρτη στο Αμβούργο.

Πυρκαγιά σε βιοτεχνία εσωρούχων στην επαρχία Γκουανγκ-ντονγκ στην Κίνα, είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 14 εργαζόμενες, ενώ οι αρχές κάνουν λόγο για εμπρησμό.

Συνεχίζεται για πάνω από ένα μήνα η απεργία στην εταιρία συσκευασίας Νόϊπακ στο Αμβούργο. Η εργοδοσία πιέζει με απολύσεις συνδικαλιστών και απεργοσπάστες, ένας εκ των οποίων επιτέθηκε σε απεργό. 

Η εταιρία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Nokia Siemens ανακοίνωσε ότι θα κλείσει 16 εγκαταστάσεις στην Γερμανία όπου απασχολούνται 1.000 εργαζόμενοι

Νέο χαράτσι και μείωση επιδομάτων περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός λιτότητας στην Ιρλανδία, κατά την ψήφιση οποίου πραγματοποιήθηκε διαδήλωση τη Δευτέρα το βράδυ στο Δουβλίνο.

Διεθνής Συνδιάσκεψη ενάντια στην κρατική καταστολή, στις 6 και 7 Δεκεμβρίου στη Μαδρίτη της Ισπανίας, με συμμετοχή δεκάδων ακτιβιστών και οργανώσεων για τις πολιτικές ελευθερίες.

Καλέσματα

Παράσταση διαμαρτυρίας στα ζαχαροπλαστεία Χατζής την Παρασκευή στις 11 το πρωί στο άγαλμα Βενιζέλου από την επιτροπή αγώνα εργαζομένων.

Μικροφωνική ενάνια στην κρατική καταστολή, την Παρασκευή στις 5 το απόγευμα στην εκκλησία Χριστού Βέροιας, από τους ηλίθιους για την κοινωνική απελευθέρωση.

Πορεία ενάντια στη βιομηχανία γούνας και την εκμετάλλευση των ζώων το Σάββατο στις 12 στην πλατεία συντάγματος.

Αντιφασιστική συγκέντρωση το Σάββατο στις 12 στην κεντρική πλατεία Ξάνθης, από την Αντιφασιστική Δικτύωση Ξάνθης.

Αντιφασιστική πορεία το Σάββατο στις 12 στην πλατεία ΗΣΑΠ Νέου Ηρακλείου, από τη δικτύωση αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων βορείων συνοικιών Αθήνας.

Αντιφασιστική μικροφωνική το Σάββατο στις 12 στην οδό Ολυμπιάδος στη Θεσσαλονίκης, από την ανοιχτή συνέλευση αγώνα Άνω Πόλης.