Δελτίο Αντιπληροφόρησης (12-11-2012)

Download here! - Downloads: 248 - Plays: 40

εργατικά

 1. Η εργοδοσία των σουπερ μαρκετ "ΓΑΛΑΞΙΑΣ", θα καλέσει τους εργάτες να υπογράψουν νέες συμβάσεις εργασίας με μείωση μισθού της τάξης του 15%,  κατάργηση του επιδόματος ταμείου και του επιδόματος γάμου.  Οι εργαζόμενοι, σε καταστήματα ανά την Ελλάδα, οργανώνονται για την αντίσταση με κάθε μέσο, σε αυτά τα αντεργατικά μέτρα.
   
 2. Την περασμένη Πέμπτη, εργαζόμενος στην Olympic Handling, συμφερόντων του ομίλου εταιρειών MIG του Ανδρέα Βγενόπουλου, απολύθηκε λογω της συμμετοχής του στην απεργία της Τετάρτης. Όταν δήλωσε στη δουλειά του οτι θα απεργήσει, γίνανε προσπάθειες από τους προισταμενους να μεταπεισθεί ή να δηλώσει ασθένεια ή άδεια.
   
 3. Απεργούν από το απόγευμα της Παρασκευής οι εργαζόμενοι στην εταιρεία ΜΕΒΓΑΛ, απαιτώντας την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων για τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη. Την απεργία προκήρυξε η Ομοσπονδία Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών και για τα τρία εργοστάσια της εταιρείας. Οι εργαζόμενοι έχουν καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στην εργοδοσία για την εξόφληση των δεδουλευμένων. Το Σάββατο, προχώρησαν σε νέα γενική συνέλευση ενώ οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα λήξουν όταν συμφωνηθεί ο διακανονισμός για την καταβολή των δεδουλευμένων.

 4. Οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση προχώρησαν σε απεργία την Πέμπτη και την Παρασκευή και σε αποχή από κάθε εργασία το Σάββατο και την Κυριακή, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις ενάντια στα νέα μέτρα.
   
 5. Απλήρωτοι εδώ και 1,5 χρόνο είναι οι εργαζόμενοι στην «3Ε Εκτυπωτική» που από πέρυσι το Δεκέμβρη έχουν βγει και σε επίσχεση εργασίας και κατάληψη του εργοστασίου διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.
   
 6. Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν από την Παρασκευή περίπου 80 εργαζόμενοι των πολυκαταστημάτων «ΦΩΚΑΣ» στη Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας δεδουλευμένα 3 μηνών.
   
 7. Σε μείωση θέσεων προσωπικού κατά 1.600 άτομα προχωρά ο ΟΤΕ. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν σε επιστολή προς το χρηματιστήριο της Αθήνας, ενεργοποιούν πρόγραμμα «οικειοθελούς αποχώρησης» για εργαζόμενους στη σταθερή τηλεφωνία. Το κόστος του συνολικού προγράμματος φτάνει τα 153 εκατ. ευρώ.
   
 8. Από την Τρίτη, με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης για συμμετοχή στη 48ωρη πανελλαδική απεργία, απεργούν οι εργαζόμενοι της ιδιωτικής Κλινικής Γρηγοριάδη στο Ηράκλειο, που είναι απλήρωτοι ως και 25 μήνες, ενώ η εργοδοσία χρωστάει και τις ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ και επιδιώκει να προχωρήσει άμεσα και σε ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών.  Οι 50 εργαζόμενοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, όπως και να μη γίνουν απολύσεις, με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις, ενώ 20 απ αυτούς προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας.
   
 9. Έσπασε ο  απεργοσπαστικός μηχανισμός που επιχειρήθηκε να στηθεί από το Δήμαρχο Βόλου κι εγκάθετους απεργοσπάστες των υπηρεσιών πρασίνου, οι οποίοι μέσω προϊσταμένων και διευθυντών κάλεσαν τους εργαζόμενους, που πρόσφατα προσλήφθηκαν μέσω των δουλεμπορικών προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας , να παρουσιαστούν στην εργασία τους σε περιφερειακά σημεία προκειμένου να εργαστούν.
   
 10. Σε κατάληψη του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης προχώρησαν τη Παρασκευή οι εργαζόμενοι του Δήμου Θεσσαλονίκης και άλλων Δήμων του Πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και απαίτησαν να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ, προκειμένου να αποφασίσει ότι δε θα σταλεί καμία λίστα με ονόματα εργαζομένων προς απόλυση.
   
 11. Δυναμική κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ της Νάουσας πραγματοποίησαν τα σωματεία Οικοδόμων, Ξυλουργών και Διαλογής – Ψύξης, απαιτώντας να μην μπει σε εφαρμογή ο νόμος του 2011 που βάζει περιορισμούς στους εποχικά εργαζόμενους δικαιούχους του Ταμείου Ανεργίας και στην πραγματικότητα πετά έξω από την επιδότηση τη συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων. Σύμφωνα με το νόμο, από την 1η Γενάρη του 2013, όσοι εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει 450 ημέρες επιδότησης ανεργίας την τελευταία 4ετία δε θα δικαιούνται Ταμείο Ανεργίας. Οι εργαζόμενοι απαίτησαν χορήγηση του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους για όλη τη διάρκεια της ανεργίας, αύξηση του επιδόματος ανεργίας, υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου καθώς και μια σειρά μέτρα για την προστασία των ανέργων από τη φοροληστεία, τα χαράτσια και τη θηλιά των τραπεζών. Μέσα από Γενική Συνέλευση, την επόμενη Τετάρτη, οι εργαζόμενοι των τριών σωματείων θα αποφασίσουν νέες μορφές κλιμάκωσης του αγώνα τους.
   
 12. Σε κινητοποίηση προχωρούν την Πέμπτη με πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας η Ομοσπονδία Τύπου – Χάρτου, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθήνας – Πειραιά, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ. Τα τέσσερα συνδικάτα, απαιτούν την άμεση και συνεχή καταβολή των συντάξεων καθώς και δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
   
 13. Η ΑΔΕΔΥ κηρύσσει πανελλαδική στάση εργασίας 12 με λήξη ωραρίου, την Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012 και καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο Τομέα να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Σε μια περίοδο που καταπατώνται τα εργασιακά δικαιώματα, πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις και αυθαιρετουν εις βάρος των εργαζομένων κράτος και αφεντικά το "επίσημο", για το νόμο, συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων, κάνει ο,τι μπορει για να τη βγάλει όσο πιο καθαρη γίνεται η κυβέρνηση. Αν οι 24ωρες απεργίες είναι ντουφεκιές στον αέρα, η στάσεις εργασίας είναι απλές κοπάνες! 
εκπαιδευτικά
 
 1. Συναυλία ενάντια στον ρατσισμό και το φασισμό διοργανώθηκε το  Σάββατο, από τις  Α`, Β`, Γ`, Δ`ΕΛΜΕ και την Αντιφασιστική επιτροπή εκπαιδευτικών  στο Άγαλμα Βενιζέλου με τη συμμετοχή μαθητικών συγκροτημάτων.
   
 2. Ο σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων ΤΕΙ Πειραιά προχώρησε σε προειδοποιητική κατάληψη του Ιδρύματος την Παρασκευή, και σχεδιάζει κατάληψη διαρκείας σε περίπτωση που τεθεί σε διαθεσιμότητα οποιοσδήποτε δημόσιος υπάλληλος σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, σύμφωνα με απόφαση της γενικής συνέλευσής του.
   
 3. Ισχυρό ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας παρουσιάζουν τα σχολεία της Φλώρινας, καθώς τα αποθέματα σε πετρέλαιο είναι ελάχιστα και οι επιχορηγήσεις για προμήθεια καυσίμων δεν έχουν φτάσει. Σημειώνεται πως ήδη έχουν πέσει τα πρώτα χιόνια στο Νομό.
 
κοινωνικά
 1. Μουσική διαμαρτυρία «εν πλω» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο βράδυ κατά των μεταλλείων χρυσού. Συγκεκριμένα, πέρασε ένα καραβάκι κοντά στηΛεωφόρο Νίκης, στη Θεσσαλονίκη, με χορωδία, από άτομα που τάσσονται κατά των μεταλλείων χρυσού.
   
 2. Άγριος ξυλοδαρμός τριών Αφγανών μεταναστών σημειώθηκε τη νύχτα της Τρίτης στην περιοχή της Αγίας Σοφίας στην Πάτρα. Οι δύο επέβαιναν σε μηχανάκι το οποίο χτυπήθηκε από Ι.Χ. και οι δύο βρέθηκαν στο οδόστρωμα βαριά τραυματισμενοι. Σημειώνεται ότι νωρίτερα ειχαν δεχτεί φραστική επίθεση από τους επιβάτες του Ι.Χ.. Ο τρίτος μετανάστης χτυπήθηκε με σιδερολοστό και, όταν έπεσε κάτω, τον περικύκλωσαν έξι άτομα και τον χτυπούσαν αλύπητα.
   
 3. Κλειστά θα παραμείνουν τα τα φαρμακεία όλης της χώρας στις 26 και 27 Νοεμβρίου σύμφωνα με απόφαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Παράλληλα, οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία την ημέρα που θα συζητηθούν στη Βουλή τα μέτρα που αφορούν στην Υγεία. 
   
 4. Ομάδα από εργολαβικούς υπαλλήλους του ΑΠΘ , αλληλέγγυες και αλληλεγγυους, μπήκε στο "Ολύμπιον", όπου γινόταν η τελετή λήξης του Φεστιβάλ ταινιών Θεσσαλονίκης,  διαβάζοντας κείμενό τους στον κόσμο και πετώντας τρικάκια.
   
 5. Το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική – αντιρατσιστική συγκέντρωση στην πλατεία Καπνεργάτη της Καβάλας, ύστερα από κάλεσμα της αντιφασιστικής πρωτοβουλίας, την ίδια ώρα που η φασιστική οργάνωση 'Πατριωτική Κίνηση Πολιτών Καβάλας' πραγματοποιούσε συγκέντρωση – πορεία.
καταστολή
 1. Ο σύντροφος Gustavo Quiroga, ο οποίος βρισκόταν υπό κράτηση από τις 12 Σεπτέμβρη μετά την εκκένωση της κατάληψης Δέλτα, απελάθηκε τελικά  στην Κολομβία.
   
 2. Κατά τη συγκέντρωση της φασιστοσυμμορίας το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, σπάστηκαν μαγαζιά μεταναστών και χτυπήθηκαν μετανάστες με την αστυνομία να συλλαμβάνει 4 μετανάστες που προσπαθούσαν να αμυνθούν.
   
 3. Το βράδυ της Πέμπτης, φασίστες τραυμάτισαν 2 μετανάστες στα Χανιά. Τα θύματα περιέθαλψαν οι γιατροί του κόσμου και έπειτα, στο αστυνομικό τμήμα, κατά την κατάθεση μηνύσεων ο ένας μετανάστης κρατήθηκε και συνεχίζει να κρατείται διότι δεν είχε νομιμοποιητικά έγγραφα.
καλέσματα
 1. Παράσταση διαμαρτυρίας από την συνέλευση αλληλεγγύης στην επαναστατική οργάνωση συνομωσία πυρήνων της φωτιάς  την Δευτέρα στις 9.00 πμ στις Φυλακές Κορυδαλλού, εν όψει της συνέχισης της δίκης.
   
 2. Συναυλία αλληλεγγύης για τους εργολαβικούς υπαλλήλους του ΑΠΘ,  την Τρίτη στις 21:00 στο φουαγιέ της σχολής νομικών οικονομικών και πολιτικών επιστημών από αλληλλέγγυους φοιτητικούς συλλόγους.