Δελτίο Αντιπληροφόρησης (07-10-2012)

Download here! - Downloads: 228 - Plays: 55

Εργατικά

Κινητοποίηση εργαζομένων στην υγεία, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα στo Σύνταγμα.

Διήμερο κινητοποιήσεων διοργανώνουν τα συνδικάτα την Δευτέρα και την Τρίτη ενόψει των νέων σκληρών μέτρων αλλά και της επίσκεψης της Α. Μέρκελ. Πιο συγκεκριμένα, την  Τρίτη έχουν αποφασίσει παναττική στάση εργασίας από τις 12 μέχρι τις 3 το μεσημέρι και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη 1 το μεσημέρι στο Σύνταγμα.

Ξεκινούν 10μερη αποχή από τα καθήκοντά τους τη Δευτέρα όλοι οι μηχανικοί μέλη του ΤΕΕ
Αγωγή 100.000 Ευρώ έκανε η εργοδοσία των φροντιστηρίων Μαχαράκη, προς το σωματείο και τον πρώην εργαζόμενο που απέλυσε πέρυσι. Η αγωγή θα εκδικαστεί στις 15 Οκτώβρη του 2013.

Στις 9 το πρωί της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί η δίκη των 12 συλληφθέντων απληρωτων εργαζομένων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος των 12 συλληφθέντων εργαζομένων για τα αδικήματα της αντίστασης κατά της αρχής, απρόκλητης διακεκριμένης φθοράς απόπειρας απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε βάρος αστυνομικών, παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας, διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας και διατάραξη κοινής ειρήνης.

Μετά την ανακοίνωση μέσω του διαδικτύου της απόφασης για την πώληση του 67,7% των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, στην εταιρία ΣΙΜΟΣ ΦΟΥΝΤ ,
που είναι το αποτέλεσμα του αδιαφανούς διαγωνισμού που κατέληξε σε πλιάτσικο της εταιρείας, αφού ο εν λόγω αγοραστής, αγοράζει την εταιρεία με 9 εκ. ευρώ, δηλαδή τα κέρδη μιας χρονιάς.
Οι Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηπείρου – μέτοχοι της εταιρείας μαζί με τους παραγωγούς και την κοινωνία της Ηπείρου, αποφάσισαν την ΚΑΤΑΛΗΨΗ για αόριστο χρόνο της εταιρείας.

Στην απόλυση 12.000 απεργών από τους συνολικά 21.000 εργαζόμενους προχώρησε η Amplats, θυγατρική του μεγαλύτερου παγκοσμίως ομίλου εξόρυξης πλατίνας Anglo American, στην Αφρική, ενώ η απεργία που έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες στα ορυχεία της στο Ρούστενμπουργκ της Νότιας Αφρικής έχει κριθεί ως «παράνομη». Σημειώνεται πως οι απολύσεις αυτές είναι οι πρώτες που ανακοινώνονται στα ορυχεία της Νοτίου Αφρικής, όπου οι μεταλλωρύχοι απεργούν διεκδικώντας αύξηση μισθών από 500 δολ σε 2.000 δολ.
Η ανακοίνωση των απόλυσεων προκάλεσε επλήθος αντιδράσεων, με επεισόδεια να σημειώνονται ανάμεσα αστυνομικούς και απεργούς και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για ένα νεκρό απεργό.
Οι κινητοποιήσεις των μεταλλωρύχων έχουν εξαπλωθεί σε επτά από τις εννέα επαρχίες της Νοτίου Αφρικής. Πάνω από 75.000 εργαζόμενοι σε ορυχεία, περίπου 15% του εργατικού δυναμικού της χώρας, απεργούν. Τις απεργίες ξεκίνησαν οι μεταλλωρύχοι, ωστόσο, στη συνέχεια σε κινητοποιήσεις προχώρησαν και οι εργαζόμενοι σε ανθρακωρυχεία, ορυχεία διαμαντιών, χρωμίου και σιδήρου.

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται από την Παρασκευή χιλιάδες εργαζόμενοι σε εργοστάσιο του ομίλου Foxconn στην Κίνα, που κατασκευάζει εξαρτήματα για το iPhone της Apple.

Τα τελευταία χρόνια στα εργοστάσια του ομίλου στην Κίνα έχουν σημειωθεί πολλές αυτοκτονίες, κυρίως λόγω των πολύ σκληρών συνθηκών εργασίας. Μάλιστα, τον περασμένο μήνα ξέσπασαν βίαια επεισόδια με συγκρούσεις ανάμεσα σε περίπου 2.000 εργαζόμενους και 5.000 αστυνομικούς.

Στην απεργία, σ' ένα από τα εργαστάσια στην κεντρική Κίνα, συμμετέχουν 3.000- 4.000 εργάτες. Οι απεργοί αντιδρούν στην  απόφαση της διεύθυνσης να αυξήσει το επίπεδο παραγωγής των προϊόντων της, ζητώντας από τους εργαζόμενους να δουλεύουν τις αργίες.

Καταστολή

Η υπόθεση των 15 συλληφθέντων συντρόφων από την αντιφασιστική μοτο-περιπολία της προηγούμενης Κυριακής έχει ως εξής: Ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και παρουσίασης κάθε 15 μέρες σε αστυνομικό τμήμα, καθώς και εγγύηση τριών χιλιάδων ευρώ στους 14 και δέκα χιλιάδων στον άλλο.

Κοινωνικά

Τη δολοφονική επίθεση σε εργαζόμενους από μέλη της Χρυσής Αυγής καταδικάζει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου. Συγκεκριμένα, 10 φασιστοειδή επιτέθηκαν σε 2 Πακιστανούς που εκείνη την ώρα εργαζόταν σε πλυντήριο  αυτοκινήτων.

Καλέσματα

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο μηνυμένο σωματείο μισθωτών εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης, τη δευτέρα στις 8μιση το πρωί στα δικαστήρια θεσσαλονίκης.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στη δίκη για την υπόθεση της επαναστατικής οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της φωτιάς, τη δευτέρα στις 9 το πρωί στα δικαστήρια των γυναικείων φυλακών κορυδαλλού.

Συλλαλητήριο ενάντια στα νέα μέτρα εξαθλίωσης τη δευτέρα στις 6 το απόγευμα στο σύνταγμα και συγκέντρωση διαμαρτυρίας την τρίτη στη μία στο σύνταγμα από εργατικά συνδικάτα.

Τέλος, μικροφωνική συγκέντρωση αντιπληροφόρησης ενάντια στην κρατική καταστολή την τρίτη στις 5 στη νομαρχία ιωαννίνων, από τη συνέλευση αλληλεγγύης Ιωαννίνων.