Δελτίο Αντιπληροφόρησης (01-06-2012)

Download here! - Downloads: 495 - Plays: 61

εργατικά

 • Σε 24ωρη απεργία προχωρήσανε την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στις μονάδες ειδικής αγωγής, ζητώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους,  την άμεση κάλυψη των αναγκών όλων των δομών από τον κρατικό προϋπολογισμό, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες πρόνοιας και ειδικής αγωγής και αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακές συνθήκες. 
   
 • Σε τετραήμερη απεργία από τη Δευτέρα 4 Ιουνίου και ώρα 01:00 π.μ. έως τις 8 Ιουνίου και ώρα 01:00 π.μ. προχωρούν οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, καθώς οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα καθορίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας των οδηγών τουριστικών λεωφορείων της χώρας, δεν είχαν επιτυχή κατάληξη.
 • Σε στάση εργασίας προχώρησαν την Τρίτη οι εργαζόμενοι στην εταιρεία ταχυμεταφορών «Speedex» ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και απαιτώντας την άμεση απομάκρυνση του υπεύθυνου ασφαλείας της εταιρείας, όπως και έγινε μία μέρα μετά.
 • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο Δήμος προσπάθησε να τους απωθήσει με τη βοήθεια της αστυνομίας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν συγκρούσεις.
 • Η εργοδοσία της επιχείρησης «Κωτσόβολος» αναγκάζει τους εργαζόμενους (1.100 περίπου στο σύνολο) να υπογράψουν ατομική σύμβαση εργασίας με μείωση μισθού κατά 12% υπό το φόβο της απόλυσης.
 • Με στάση εργασίας την Πέμπτη, και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας αντέδράσαν οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία «Ελπίς» και «Αγιος Σάββας» ενάντια στη συγχώνευση του πρώτου νοσοκομείου με το δεύτερο.Οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων έχουν άμεσες επιπτώσεις στους εργαζόμενους. Γιατροί και εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για τις δεδουλευμένες εφημερίες και τα δεδουλευμένα νυχτερινά και αργίες απ' τον Οκτώβρη του 2011.
 • Με συμβάσεις ορισμένου χρόνου οι οποίες λήγουν σήμερα, απλήρωτοι 3,5 μήνες και με αμοιβή ανάλογα με τους δακτυλισμούς στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή, 
  (άλλοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών, άλλοι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ,) εργάζονται 40 εργαζόμενοι στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στην οδό Παπαδιαμαντοπούλου στου Ζωγράφου. Οι 40 αυτοί εργαζόμενοι δουλεύουν στο ΙΚΑ σε υπεργολάβο, που εκτελεί για λογαριασμό του Ομίλου «Ιντρακόμ» έργο στο τμήμα αναβάθμισης πληροφοριακών συστημάτων. 
   
 • Την οργάνωση της δράσης τους συζήτησαν χτες το απόγευμα εργαζόμενοι σε ιδιωτικές κλινικές, γηροκομεία και διαγνωστικά κέντρα, με στόχο να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και να υπογραφεί κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για μήνες, κάποιοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας ενώ άλλοι έχουν απολυθεί
 • Σε 24ωρη απεργία προχωρήσαν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι του Γηροκομείου Αθήνας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 21 μηνών.
 • Παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Πειραιά στις 11 το πρωί της Πέμπτης έγινε από καθαριστές και καθαρίστριες Σχολείων. Διεκδικούν να μη γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου στην καθαριότητα σχολείων και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι καθαριστές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα και πλήρη και σταθερή εργασία.
 • Αντιμέτωποι με την ανεργία βρίσκονται τουλάχιστον 50 εργαζόμενοι της επιχείρησης ηλεκτρολογικού υλικού «Γιούνιβελ» στην Πιερία, μετά την απόφαση της εργοδοσίας να κλείσει το τμήμα παραγωγής και να το μεταφέρει στη Ρουμανία εντός των επόμενων 6 μηνών. Στην επιχείρηση, ελληνοϊταλικών συμφερόντων, απασχολούνται 90 εργαζόμενοι, από τους οποίους οι 50 στην παραγωγή.
 • Πάνω από 10 απολύσεις εργαζόμενων έχει κάνει τις τελευταίες μέρες η εταιρεία τηλεπικοινωνιών «WIND». Ταυτόχρονα δεν δίνει τις αυξήσεις που προβλέπονται από την αλλαγή κλιμακίου, παρά το γεγονός ότι υπάρχει επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας που είναι σε ισχύ.Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις οι εργαζόμενοι προχωρούν σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 6 Ιούνη.
 • Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας, που ξεκίνησαν εδώ και δύο μήνες οι εργαζόμενοι της κλωστοϋφαντουργίας FINTEXPORT. Απαιτούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους και την κανονική λειτουργία του εργοστασίου. Οι εργαζόμενοι της εταιρείας είναι απλήρωτοι εδώ και 7 μήνες, ενώ το τελευταίο τρίμηνο με ευθύνη της εργοδοσίας, το εργοστάσιο δεν έχει εργασίες λόγω έλλειψης πρώτων υλών.
 • Η  ναυτιλιακή εταιρεία NEL LINES εξακολουθεί να οφείλει δεδουλευμένα στους ναυτεργάτες, ενώ έχει λήξει και η σύμβαση ασφάλισης των πλοίων με το ΝΑΤ από τις 22/3/2012, με αποτέλεσμα οι ναυτεργάτες να είναι και ανασφάλιστοι. Η εταιρεία, παρά τη δέσμευσή της με συμφωνία με την ΠΝΟ για εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και ασφάλιση για το σύνολο των ναυτεργατών, δεν την εφαρμόζει.
 • Η εργοδοσία του ομίλου Φιλίππου προχώρησε σε άλλες 12 απολύσεις οδηγών – αντιπροσώπων στη «ΦΑΓΕ». Οι απολύσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια προηγούμενων απολύσεων, οι οποίες από το 2008 μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 200.
 • Tη ζωή του έχασε ακόμη ένας εργαζόμενος κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών με ξύλινους κορμούς,στο Κάτω Νευροκόπι.
φυλακές – δικαστήρια – καταστολή
 • Τη Δευτέρα έγινε η δίκη για τη ληστεία στον ΟΔΔΥ Θεσσαλονίκης. Η συνολική ποινή που επιβλήθηκε στον αναρχικό Ράμι Συριανό, ο οποίος έχει αναλάβει την ευθύνη, είναι 8 χρόνια για την κατηγορία της ληστείας και 8 μήνες κατά συγχώνευση για τις υπόλοιπες κατηγορίες. Ο  Σαββανίδης Κλεομένης κρίθηκε αθώος για όλες τις κατηγορίες.
   
 • Ο αναρχικός Σίμος Σεϊσίδης κρίθηκε αθώος για την αρπαγή οπλισμού του ειδικού φρουρού του Κεδίκογλου και αποφυλακίστηκε. 
   
 • Το δικαστήριο των 26 συντρόφων στην Βέροια, η οποίοι συνελήφθησαν την 25η Μαρτίου, πήρε αναβολή για τις 5 Μαρτίου.
   
 • Την Τετάρτη δικάζονταν οι 4 συλληφθέντες του σινέ νίκη στο Βόλο. Η δίκη πήρε αναβολή για τις 9-11-2012.
   
 • Την Τετάρτη συνεχίστηκε η δίκη της ΣΠΦ. Η συνεδρίαση ήταν πολύ σύντομη καθώς ζητήθηκε διακοπή λόγω της απουσίας κάποιων συνηγόρων. Ολοκληρώθηκε με δηλώσεις των Χ. Τσάκαλου και Μ. Νικολόπουλου για τη συντρόφισσά τους Ολγα Οικονομίδου, που βρίσκεται για 26η μέρα σε απομόνωση στις φυλακές Διαβατών. Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή 8 Ιούνη.
   
 • Συνελήφθησαν την Τρίτη 2 άτομα από το March to Athens. επειδή βιντεοσκοπούσαν αστυνομικούς στο δρόμο και έπειτα αρνηθήκαν να διαγράψουν την ταινία. Βρήκαν πάνω τους άδεια μπουκάλια μπίρας και τους κατηγόρησαν ότι θα τα χρησιμοποιούσαν για κατασκευή μολότοφ. Επίσης τους κατηγορούν ότι πρόσβαλαν/έβρισαν τους αστυνομικούς. Αυτές τις δύο μέρες δεν τους άφηναν να τηλεφωνήσουν σε κανέναν. Ούτε στην ισπανική ή στη γαλλική Πρεσβία, ούτε σε δικηγόρο. Οι κατηγορίες είναι: Εξύβρηση, αντίσταση κατά της Αρχής, κατοχή όπλων. Την Παρασκευή περνούν από δικαστήριο. 
   
 • Στις 11 Ιουνίου είναι το εφετείο του Αντρέ Μαζουρέκ, ο οποίος είναι συλληφθέντας του Δεκέμβρη του '08. Έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε 11 χρόνια κάθειρξης. Οι κατηγορίες ήταν απόπειρα ανθρωποκτονίας, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις φυλακές Λάρισας. 
κοινωνικά
 • Ζητήθηκε γραπτώς από το δήμαρχο Χανίων, και πρώην υπουργό υγείας, Μανώλη Σκουλάκη η έξωση της κοινωνικής κουζίνας από το χώρο που στεγάζεται. Αναφέρουμε πως η κουζίνα λειτουργεί επί καθημερινής βάσης σε αίθουσα που της  παραχώρησε γυμνάσιο της πόλης.
   
 • Δύο περιστατικά επίθεσης με μαχαίρι ενάντια σε μετανάστη έγιναν τις προηγούμενες μέρες σε σταθμό και συρμό του ΗΣΑΠ. Φυσικά, οι δράστες διέφυγαν ανενολητοι, παρά τις κάποιες αντιδράσεις πολιτών. Οι εργαζόμενοι του ηλεκτρικού καταδικάζουν, με ανακοίνωσή τους, τις ρατσιστικές αυτές ενέργειες.
   
 • Στο εδώλιο ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κοζάνης κάθησαν  29 κάτοικοι της τοπικής κοινότητας Ακρινής του Δήμου Κοζάνης με την κατηγορία της παρακώλυσης λειτουργίας κοινωφελούς εγκατάστασης, για τις καταλήψεις των ταινιοδρόμων της ΔΕΗ το καλοκαίρι του 2007. Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι είχαν σταματήσει την λειτουργία των ταινιοδρόμων στο ύψος της διασταύρωσης των οδών Κλείτου – Ακρινής που τροφοδοτούν με λιγνίτη τον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, διαμαρτυρόμενοι για την έντονη ρύπανση και την διεκδίκηση προσλήψεων.
διεθνή
 • Οργανώσεις της Κολομβίας καταγγέλλουν ότι πάνω από 120 γυναίκες έχουν δεχθεί επίθεση στο πρόσωπο με οξύ τα τελευταία 2μιση χρόνια, στα πλαίσια μισογύνικων επιθέσεων, που ο νόμος τιμωρεί το πολύ με 10 χρόνια φυλάκιση
   
 • Στην πρωτεύουσα της Βολιβίας Λα Πάζ συνελήφθησαν την περασμένη Τρίτη, δέκα Αναρχικοί και αναρχικές, με εντάλματα σύλληψης για τρομοκρατία. Οι συλληφθέντες και συλληφθείσες συμμετέχουν σε κίνημα υποστήριξης των δικαιωμάτων των ιθαγενών πληθυσμών.
   
 • Τέσσερις νέες συλλήψεις για τα επεισόδια της γενικής απεργίας της 29ης Μαρτίου σημειώθηκαν στη Βαρκελώνη, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ενώ ήδη πραγματοποιούνται δράσεις αλληλεγγύης.
   
 • Εμπρηστική επίθεση με μολότοφ στο πάρκινγκ της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας του Μπουένος Άυρες σημειώθηκε τη Δευτέρα 28 Μάη από την οργάνωση Πυρήνας της Οργής, ως ένδειξη αλληλεγγύης Δαμιανό Μπολάνο και στους φυλακισμένους των Πυρήνων της Φωτιάς
   
 • Οι τέσσερις φοιτητικές οργανώσεις του Κεμπέκ βρέθηκαν την Πέμπτη 31 Μαΐου στην τέταρτη μέρα των διαπραγματεύσεων με την Κυβέρνηση, μετά από πολύμηνες μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αύξηση των διδάκτρων.

   

 • Σε επαρχία της Νότιας Αφρικής, οι κάτοικοι έστησαν οδοφράγματα και κατέστρεψαν ένα αστυνομικό κι ένα δημοτικό όχημα, την Τετάρτη 30 Μαΐου, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας εναντίον του δημάρχου της περιοχής.
   
 • Στην Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών, η οικογένεια του 19χρονου Άριστον Γουέιτερς, διαμαρτύρεται για την άρνηση δικαστηρίου να παραπέμψει σε δίκη τον αστυνομικό, που πυροβόλησε θανάσιμα το γιο τους, στις 14 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για τον δεύτερο 19χρονο που πυροβολείται θανάσιμα από αστυνομικό μέσα σε τρεις μήνες.
   
 • Διαδηλώσεις και καταλήψεις σε 11 πόλεις στην Ινδία έχουν προαναγγελθεί μέσω διαδικτύου για τις 9 Ιούνη, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τη λογοκρισία και το μπλοκάρισμα ιστοσελίδων από την κυβέρνηση.
   
 • Μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της Ινδίας κατέβηκε στους δρόμους την Πέμπτη, παραλύοντας τις μεγαλουπόλεις, για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου.
   
 • Στην Αίγυπτο, το εκλογικό σώμα θα κληθεί στο δεύτερο γύρο των εκλογών να επιλέξει ανάμεσα σε δυο δεξιούς ηγέτες, που εκπροσωπούν το στρατό και την μουσουλμανική αδελφότητα, ενώ οι ελπίδες για ανάκτηση των πολιτικών ελευθεριών σβήνουν
   
 • Το 1ο Εφετείο των Ηνωμένων Πολιτειών έκρινε αντισυνταγματική νομοθεσία του 1996, που δεν αναγνωρίζει τους γάμους ομοφυλοφίλων, με αποτέλεσμα τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια να μην έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα ετεροφυλόφιλα.
   
 • Εκατοντάδες άτομα από θρησκευτική μειονότητα σε προάστειο του Λονδίνου, πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, διαμαρτυρόμενα για τη σεξουαλική παρενόχληση μιας γυναίκας από την κοινότητά τους.
καλέσματα
 • Πορεία Ενάντια στον εκφασισμό της κοινωνίας την Παρασκευή στις 18.00 με προσυγκεντρώση στην Πλατεία Γεωργάκη στην Κέρκυρα από αντιφασίστες/αντιφασίστριες.
   
 • Πορεία για τα γεγονότα στο Bασιλικό Eυβοίας την Παρασκευή  στις 18.00 στην Aβάντων πίσω από τον άγιο Nικόλαο στην Χαλκίδα από τον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο Ουλαλούμ.
   
 • Αντιφασιστική Πορεία την Παρασκευή στις 19.00 στην πλατεία Νίκης στο Κερατσίνι από Λαϊκή Συνέλευση Κερατσινίου.
   
 • Αντιεκλογική-αντιφασιστική μικροφωνική το Σάββατο στις 12.00 στον πεζόδρομο Καλαμαριάς (Μεταμορφώσεως & Χιλής).