Δελτίο Αντιπληροφόρησης (22-05-2012)

Download here! - Downloads: 197 - Plays: 76

εργατικά

 • Συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη διοργανώνουν ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, την Τρίτη, με κύριο αίτημα την ακύρωση των δύο Μνημονίων, της δανειακής σύμβασης καθώς και όλων των αντεργατικών νόμων. Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στι 6 το απόγευμα στα Προπύλαια και θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή.  Αντίστοιχα στην Θεσσαλονίκη το συλλαλητήριο θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα στο άγαλμα Βενιζέλου.
   

 • Σε 4ωρη Πανελλαδική στάση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στην carrefour-Μαρινόπουλος το Σάββατο 26 Μαίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου αποφάσισε ομόφωνα πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας και του πολιτικού της προσωπικού, για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και όλων των εργατικών δικαιωμάτων. Τα σωματεία θα προχωρήσουν σε απεργιακές συγκεντρώσεις έξω από μεγάλα καταστήματα.

 • Η Ομοσπονδία Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών και κάτω από την πίεση της 48ωρης απεργίας, υπέγραψε με τους εργοδότες του κλάδου νέα Συλλογική Σύμβαση, χωρίς καμιά μείωση μισθών και επιδομάτων για ένα χρόνο, ενώ με τη σύμβαση αυτή θα αμείβονται όλοι οι εργαζόμενοι, μαζί και οι νεοπροσλαμβανόμενοι, ανεξάρτητα από την ηλικία. να σημειωθεί πως η Ομοσπονδία για να πετύχει αυτήν τη σύμβαση, εδώ και ενάμιση χρόνο έχει προχωρήσει σε μια σειρά από μαζικές διαδικασίες, επιδιώκοντας να μπει το σύνολο του κλάδου στη μάχη της σύμβασης.

 • Απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας του Μάνεση που έβαλε σε πλήρη λειτουργία όλους τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς που έχει στα χέρια του, βρέθηκαν τη βδομάδα που πέρασε οι απεργοί χαλυβουργοί, τη στιγμή μάλιστα που συμπλήρωναν 200 ημέρες αγώνα. Η εργοδοσία φανερά πιεσμένη και στριμωγμένη από τον σκληρό αγώνα των χαλυβουργών δε δίστασε τις περασμένες ημέρες να χρησιμοποιήσει απεργοσπάστες, μεγαλοδιευθυντάδες, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα, αστυνομία και εισαγγελείς, ομολογώντας σε όλους τους τόνους ότι θα κάνει τα πάντα για να σπάσει τον απεργιακό τους αγώνα.
   

 • Σε 24ωρη παναττική απεργία το Σάββατο προχωράει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων.  Στόχος των σωματείων είναι η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, χωρίς καμία μείωση μισθών και δικαιωμάτων, πληρωμή όλων των δεδουλευμένων στους απλήρωτους εργαζόμενους του κλάδου, καμία απόλυση, καμία εκ περιτροπής εργασία και καμία ατομική σύμβαση. 
   

 • Οι εργατοτεχνίτες του ναυπηγείου Σπανόπουλου συμμετείχαν την προηγόυμενη Παρασκεύη στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, απαιτώντας την υπογραφή για την ανανέωση της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2012. Οι εργάτες απεργώντας μαζικά, απάντησαν στην καταδικαστική απόφαση που εκδόθηκε από το μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά. Η απόφαση χαρακτηρίζει την απεργία τους καταχρηστική, ύστερα από την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο επιχειρηματίας.
   

 • Την περασμενη Παρασκεύη οι εργαζόμενοι της αλυσίδας παιδικών παιχνιδιών «ΚΟΥ-ΚΟΥ» βρέθηκαν δύο φορές στα δικαστήρια, όπου η εργοδοσία σέρνει την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων για να σταματήσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, με αίτημα να καταβληθούν τα δεδουλευμένα 2 μηνών και να σταματήσει η εκ περιτροπής εργασία. Συγκεκριμένα είχε οριστει να συζητηθεί η νέα αγωγή που κατέθεσε η επιχείρηση την Πέμπτη, με την οποία ζητούσε να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργιακές κινητοποιήσεις και να επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε ημέρα απεργίας. Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων ζήτησε και πήρε αναβολή για τις 25 Μάη.
   

 • Σε 48ωρη απεργία για την καταβολή των δεδουλευμένων τους προχωρούν οι εργαζόμενοι στην εισπρακτική εταιρεία «PRS» τη Δευτέρα και την Τρίτη, με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης την οποία και προκήρυξαν το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό και το ΣΕΤΗΠ. Μαζί τους συνεχίζουν τη μάχη και οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Phone marketing», που συμπληρώνουν δύο μήνες απεργίας ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας να δουλεύουν με μηνιαία εισοδήματα από 120 έως 160 ευρώ το μήνα.
   

 • Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι νοσοκομειακοί γιατροί των Σερρών. Διεκδικούν την άμεση πληρωμή των εφημεριών, ενιαία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας.  Στο πλαίσιο του αγώνα τους, με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, προχώρησαν την προηγούμενη Δευτέρα και την Τετάρτη σε αποκλεισμό των ταμείων των εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου Σερρών και επέβαλαν τη δωρεάν εξέταση των ασθενών. 
   

 • Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας χρωστάει 250 εκατομμύρια ευρώ στους φαρμακοποιούς για φάρμακα που έχουν πάρει οι ασφαλισμένοι του. Επίσης, υπάρχει και ένα χρέος 290 εκατομμυρίων ευρώ των ασφαλιστικών ταμείων πριν ενταχθούν αυτά στον ΕΟΠΥΥ και το οποίο έχει αναλάβει να εξοφλήσει το υπουργείο Οικονομικών. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος , λόγω αυτού του χρέους, αποφάσισε 24ωρη απεργία την Τετάρτη και μέχρι τέλος του Μάη, να εκτελούν τις συνταγές μόνο αν οι ασφαλισμένοι πληρώνουν όλο το ποσό των φαρμάκων.

φυλακές – δικαστήρια

 • Η δίκη του αναρχικού Ράμι Συριανού πήρε αναβολή για την επόμενη Δευτέρα 28/5 στις 9 καθότι ο Ράμι βρισκόταν σε απεργία πείνας. Το αίτημά του να βγει από την απομόνωση έγινε δεκτό και θα εκτελεστεί η πειθαρχική μεταγωγή του από τις φυλακές Νιγρίτας Σερρών στη Λάρισα.
   

 • Τη Δευτέρα επρόκειτο να γίνει η δίκη δύο συντροφισσών στη Λάρισα που είχαν συλληφθεί σε μια αντιφασιστική συγκέντρωση το 2010. Ο φασίστας, που τους είχε κάνει μήνυση, αποφάσισε να την αποσύρει και να μην τρέξει άλλο το γεγονός, καθώς τελικά δεν αναγνώρισε καμία από τις κοπέλες. Οι μπάτσοι όμως και οι δικαστές είχαν άλλη άποψη και αποφάσισαν να τρέξουν την υπόθεση αυτεπάγγελτα. Η δίκη αναβλήθηκε για τις 17 Δεκεμβρίου.
   

 • Την Παρασκευή συνεχίστηκε η δίκη του Επαναστατικού Αγώνα. Μετά από πιέσεις των μελών του ΕΑ και των συνηγόρων, το δικαστήριο αποφάσισε τη βίαιη προσαγωγή του πρώην αναπληρωτή υπουργού σε θέματα Δημόσιας Τάξης, Χρήστου Μαρκογιαννάκη. Ο πρώην διοικητής της αντιτρομοκρατικής Χωριανόπουλος ισχυρίστηκε ψευδώς ότι όσο ήταν σε αυτή τη θέση δεν παρακολουθούνταν κανείς. Επίσης είπε ότι δεν υπήρχε κανένα στοιχείο για τους κατηγορούμενους. Οι υπόλοιποι πέντε μάρτυρες που κατέθεσαν δεν είχαν να εισφέρουν τίποτα. Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή, 1 Ιούνη αναμένοντας αν θα προσέλθει ο Μαρκογιαννάκης.

κοινωνικά

 • Την περασμένη Παρασκευή απελευθερώθηκε κτίριο στην πλατεία Αγίου Δημητρίου από την ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Μπραχαμίου. Πιο συγκεκριμένα, προχώρησαν σε καθαρισμό και διαμόρφωση του κτιρίου ώστε να γίνει βιώσιμο καθόλη τη διάρκεια του τριημέρου, και όπως χαρακτηριστικά προτάσσουν με πανό, "απελευθερώνουμε ένα κτίριο, καλύπτουμε συλλογικά τις καθημερινές μας ανάγκες".
   

 • Το ξημέρωμα του σαββάτου έγιναν μικροκαταστροφές στο πρώην παράρτημα του πανεπιστημίου πατρών, που λειτουργεί σαν κέντρο κοινωνικών αγώνων και αντιστάσεων. Μες τις επόμενες μέρες ακολουθεί ανακοίνωση της διαχειριστικής συνέλευσης της κατάληψης παραρτήματος.
   

 • Σε κατάληψη διαρκείας της πρυτανείας ΑΣΟΕΕ προχώρησε την Παρασκευή η πρωτοβουλία φοιτητών/φοιτητριών ΑΣΟΕΕ, λόγω των καθημερινών πογκρόμ σε μετανάστες και φοιτητές από μπάτσους και νεοναζί και αποκορύφωμα την εισβολή δυνάμεων καταστολής στους πανεπιστημιακούς χώρους την Τετάρτη 16 μάη.
   

 • Παρέμβαση με πανό και συνθήματα αντιφασιστικού και αντικαθεστωτικού χαρακτήρα πραγματοποιήθηκε στην κέρκυρα τη δευτέρα, μέρα τοπικής γιορτής για την ένωση των επτανήσων, κατά την κατάθεση στεφάνων, από άτομα αναρχικού και αριστερού χώρου.

διεθνή

 • Να απαγάγουν τον εργοδότη τους αποφάσισαν τρεις Σέρβοι υπάλληλοι μιας εταιρίας στην Αυστρία, προκειμένου να λάβουν τα δεδουλευμένα τους.Οι τρεις Σέρβοι απείλησαν ήδη στενούς συγγενείς του επιχειρηματία πως «αυτός θα χάσει τη ζωή του, εκτός αν τους καταβληθούν τα χρήματα που δικαιούνται».
   

 • Στην Φρανκφούρτη, 25.000 άτομα συμμετείχαν το Σάββατο 19 Μαΐου στην πορεία που σηματοδότησε το τέλος του τριημέρου Blockupy, ενάντια στην Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα. Η αστυνομία επιτέθηκε και διέλυσε την πορεία, η οποία διασπάστηκε σε μικρά κομάτια που συνέχισαν τις δράσεις στη συνοικία με τις τράπεζες ενώ πραγματοποιήθηκαν πάνω από εξακόσιες προσαγωγές. 
   

 • Χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν την Κυριακή 20 Μαΐου στις δράσεις ενάντια στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο. Καταστολή από την αστυνομία με 50 συλλήψεις και 7 μικροτραυματισμούς
   

 • Από τους συνολικά 48 συλληφθέντες, 9 άτομα καταδικάστηκαν στην Τουρκία για τη συμμετοχή στους στην πορεία της Πρωτομαγιάς στην Ιστανμπούλ.
   

 • 150 αντιεξουσιαστές πραγματοποίησαν επί 2 ώρες διαδήλωση στο κέντρο της Λισσαβόνας το Σάββατο 19 Μαΐου, ενώ η αστυνομία κατά τη λήξη της συνέλαβε απρόκλητα 5 άτομα.
   

 • Η αστυνομία του Κασμίρ συνέλαβε τη Δευτέρα 21 Μαΐου δεκάδες άτομα που συμμετείχαν σε πορεία για την αυτονομία του Κασμίρ από την Ινδία, που το έχει καταλάβει από το 1989.
   

 •  Δεκάδες πορείες queer, ομοφυλοφίλων και τρανς πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο τις προηγούμενες μέρες, στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας κατά της ομοφοβίας και τρανσφοβίας. Ακυρώθηκαν μετά από επιθέσεις ακροδεξιών ή και αστυνομίας οι πορείες ομοφυλόφιλων στην Αλβανία, την Ουκρανία και τις νήσους Φίτζι.το Μαλάουι θα είναι η πρώτη αφρικανική χώρα που άρει την απαγόρευση της ομοφυλοφιλίας από το 1994 και μετά, ενώ ακόμη, στις περισσότερες αφρικανικές χώρες οι ομοφυλόφιλοι ομοφυλόφιλες αντιμετωπίζουν αυστηρές ποινές, ακόμη και θάνατο.
   

 • Συνεχίζεται ο οδικός αποκλεισμός στα μεταλλεία των περιοχών Σαρισάλ Άλτο και Τινογκάστα στην Αργεντινή από κατοίκους που διαμαρτύρονται ενάντια στη λειτουργία τους, παρά την έντονη καταστολή.
   

 • Οι κρατούμενοι που είχαν καταλάβει κτίριο φυλακών στην Ονδούρα της Λατινικής Αμερικής παραδόθηκαν μετά από 5 μέρες, όταν η αστυνομία απείλησε να εισβάλει. Ένα άτομο σκοτώθηκε και 11 τραυματίστηκαν στην υπεράριθμη φυλακή, η οποία είχε θρηνύσει άλλους 13 νεκρούς το Μάρτιο.
   

 • Σε φυλακές της Αυστραλίας κρατούνται 22 ανήλικοι μετανάστες από την Ινδονησία σύμφωνα με εντολές της βρετανικής κοινοπολιτείας, κατά παράκαμψη της αυστραλιανής νομοθεσίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
   

 • Συνελήφθη για θαλάσσιο ατύχημα, αλλά τελικά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση τη Δευτέρα 21 Μαΐου ο Paul Watson, καπετάνιος του πλοίου Sea Shepherd, που για πάνω από 10 χρόνια πραγματοποιεί δράσεις και καμπάνιες ενάντια στην παράνομη και αλόγιστη αλιεία.
   

 • 100 Αιγύπτιοι που κρατούνται μετά από μαζικές συλλήψεις εδώ και δυο εβδομάδες, ξεκίνησαν απεργία πείνας την Κυριακή 20 Μαΐου, διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχιζόμενη κράτησή τους.

καλέσματα

 • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις επίθεσεις της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ την Τρίτη στις 12.00 στην ΑΣΟΕΕ από την Πρωτοβουλία Φοιτητών/Φοιτητριών ΑΣΟΕΕ.
   

 • Πορεία στη Βουλή την Τρίτη στις 18.00 στα Προπύλαια(Πανεπιστημίου 30-Μετρό Πανεπιστήμιο) από τον Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων.
   

 • Δίκη των συλληφθέντων March to Athens και της Αγοράς της Αθήνας την Τετάρτη στις 9.00 πμ στα Δικαστήρια Ευελπίδων.