Δελτίο Αντιπληροφόρησης (16-05-2012)

Download here! - Downloads: 173 - Plays: 32

εργατικά

 • 48ωρη απεργία στις 15 και 16 Μάη αποφάσισε και η Ομοσπονδία Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, διεκδικώντας την υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συντονισμού όλων των εργαζομένων και των συνδικάτων του κλάδου
   
 • Μηνύσεις έχουν κατατεθεί στο σωματείο της Ελληνικής Χαλυβουργίας από Διευθυντικά Στελέχη της εργοδοσίας και ελάχιστους απεργοσπάστες και έχει ξεκινήσει διαδικασία αυτοφώρου. Υπενθυμίζεται πως οι απεργοί χαλυβουργοί βρίσκονται στην 198η μέρα απεργίας διεκδικώντας να γυρίσουν πίσω οι 119 απολυμένοι
   
 • Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον δικαζόμενο  πρόεδρο του Σωματείου και στον απολυμένο  θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 17 Μάη, στις 9:30 το πρωί στα δικαστήρια Θεσσαλονίκητο Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης απέναντι στην εργοδοσία των φροντιστηρίων Μπαχαράκης. 

   

  Το σωματείο διεκδικεί την άμεση επαναπρόσληψη του καθηγητή Παπαγιάννη και την άμεση καταβολή των διαφορών στα δεδουλευμένα.
 • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στη Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική μπροστά στα γραφεία της επιχειρήσης αντιδρώντας στις απολύσεις έξι δημοσιογράφων εκ των οποίων ο ένας είναι και εργασιακός εκπρόσωπος. 

   

  Σύμφωνα με  πληροφορίες οι απολυμένοι δεν είχαν υπογράψει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας. 
   

  Η ΕΣΗΕΜΘ ανακοίνωσε την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις εφημερίδες  Μακεδονία και Θεσσαλονίκηπου αρχίζει την Τετάρτη 16 Μαΐου στις 08.00 το πρωι και λήγει την Πέμπτη 17 Μαΐου στις 08.00 το πρωι.
   
 • Λήγει την Τρίτη η μετενέργεια περισσότερων από 80 σε σύνολο 220 κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε μεγάλους κλάδους.

   

  Με την λήξη της μετενέργειας χιλιάδες εργαζόμενοι θα μπουν σε νέο καθεστώς όπου θα κυριαρχήσουν οι ατομικές συμβάσεις εργασίας και άρα η ατομική διαπραγμάτευση εργαζόμενου- εργοδότη ή τα "εργοδοτικ ά" σωματεία που θα υπογράφουν επιχειρησιακές συμβάσεις με τα νέα όρια που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. 

   

  Χιλιάδες εργαζόμενοι αναμένεται να δουν μεγάλες μειώσεις από 15% έως 40% στις απολαβές τους αφού θα επανέλθουν στο βασικό μισθό ή στο βασικό ημερομίσθιο ενώ ταυτόχρονα καταργούνται και μια σειρά από επιδόματα. Συγκεκριμένα τα μόνο επιδόματα που παραμένουν είναι τα επιδόματα παιδιών, σπουδών, πολυετίας και επικινδυνότητας στις περιπτώσεις που αυτά προβλέπονταν.
   
 • Τη δευτέρα, οι βιομήχανοι του ΣΕΒ στον κλάδο των Ποτών (αναψυκτικά, ζυθοποιία, οινοποιία, νερό) υπέγραψαν κλαδική Σύμβαση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, η οποία προβλέπει την επέκταση της μέχρι τώρα Σύμβασης του κλάδου για έναν ακόμη χρόνο, χωρίς καμιά μείωση μισθών κι επιδομάτων, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι και οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα αμείβονται με αυτήν τη Σύμβαση ανεξάρτητα από ηλικία. 
   
 • Στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας προχώρησαν την περασμένη Παρασκευή οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών, μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχαν με τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι εδώ και τρία χρόνια δεν είχαν υπογράψει ΣΣΕ και τις τελευταίες δύο βδομάδες προχώρησαν στην κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΟΚΑΝΑ, όπου παρά τους εκβιασμούς και την προσπάθεια εκφοβισμού από τη Διοίκηση επέμειναν στον αγώνα τους.
   
 • Την εργατική τους αλληλεγγύη, στους απεργούς στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου (ΒΙΠΕ), εξέφρασαν το περασμένο Σάββατο, εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους δουλειάς, συμμετέχοντας μαζικά στο συλλαλητήριο. 

   

  Να αναφέρουμε ότι οι 41 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ανακύκλωσης εδώ και 45 μέρες συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις ενάντια στ ις μειώσεις μισθών κατά 22% που εφάρμοσε το τελευταίο 15ήμερο του Μάρτη η εργοδοσία της ΕΠΑΝΑ ΑΕ (συμφερόντων Μπόμπολα).
   
 •  Σε τρίωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας προχωρούν από σήμερα και μέχρι τις 17 του μήνα οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία ηλεκτρολογικού υλικού «ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ» (θυγατρική της «SIEMENS»), αντιδρώντας στις μειώσεις μισθών κατά 35%. 
   
 • Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους είναι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης παιδικών ειδών και παιχνιδιών «ΚΟΥ ΚΟΥ», που διεκδικούν τα δεδουλευμένα 2 μηνών, διασφάλιση των θέσεων εργασίας και να σταματήσει το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας που επέβαλε η εργοδοσία. Στο μεταξύ, αναβλήθηκε για τις 28 Μαΐου η προγραμματισμένη για την περασμενη Δευτέρα, συζήτηση της αγωγής, που κατέθεσε η επιχείρηση σε βάρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, προκειμένου να βγάλει παράνομες και να σταματήσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
   

λοιπά
 • Αντιφασιστική πορεία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Κομοτηνή, με σχετικά καλή συμμετοχή για την πόλη και με δυνατό παλμό. Κατά τη διάρκειά της γράφτηκαν συνθήματα στην ελληνική και τουρκική γλώσσα.
   
 • Ανάληψη ευθύνης για το προ ημερών κάψιμο της μοτοσυκλέτας της διαβόητης νεοναζί θέμιδος σκορδέλη βγήκε τη δευτέρα. Την ευθύνη αναλαμβάνει η μητροπολιτική αντιφασιστική περίπολος και στο κείμενό της αναφέρεται η φασιστική δράση της σκορδέλη στο κέντρο της αθήνας.
   
 • Την πρόθεσή τους να διακόψουν ελέγχους, σε περίπτωση που συνεχιστεί η δημοσιοποίηση των οροθετικών ιερόδουλων γνωστοποίησαν οι εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ.
   
 • Οι νοσοκομιακοί γιατροί αποφάσισαν να παραβέψουν την εγκύκλιο του υπουργείου υγείας για τη μη περίθαλψη μεταναστών χωρίς χαρτιά. Μετά από σχετική απόφαση του συνδικαλιστικού τους φορέα, της ΟΕΝΓΕ, θα συνεχίσουν να περιθάλπτουν κανονικά όλους τους ασθενείς ασχέτου χρώματος, φύλου, καταγωγής και νομιμοποιητικών εγγράφων.
διεθνή
 • Κλιμακώνονται οι εδώ και τρεις μήνες κινητοποιήσεις στον Καναδά, ενάντια στην αύξηση των διδάκτρων σε κολέγια και πανεπιστήμια. Την παραίτησή της κατέθεσε η Υπουργός Παιδείας του Κεμπέκ, ενώ την Τρίτη, η κατασταλτική αστυνομία απώθησε βίαια πλήθος διαδηλωτών κάνοντας χρήση χημικών, προκειμένου να κρατήσει ένα σχολείο ανοιχτό.
   
 • Η σύνοδοι του Τζι Οχτώ και του Νάτο, που λαμβάνουν χώρα Παρασκευή και Σάββατο, 18-19 Μαΐου στην περιοχή του Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών, πυροδοτούν μαζικές διαδηλώσεις. Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή νομοθεσία που επιτρέπει αυξημένη καταστολή με τη βοήθεια των Μυστικών Υπηρεσιών.
   
 • Θα πραγματοποιηθούν τελικά μέρος των διαδηλώσεων ενάντια στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τρόικα το τετραήμερο 16-19 Μαΐου στην Φρανκφούρτη, παρά την αρχική απαγόρευση που ακυρώθηκε μερικώς από δικαστήριο. Η συνεδρίαση των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα μεταφερθεί αναγκαστικά για λόγους ασφαλείας σε μυστικές τοποθεσίες εκτός πόλης.
   
 • Στο Μπακού, πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, η αστυνομία επιτέθηκε τη Δευτέρα σε παράνομη διαδήλωση ενάντια στο καθεστώς, με κεντρικό σύνθημα “Ελευθερία”. Πάνω από 10 άτομα συνελήφθησαν.
   
 • Στη Μόσχα, πάνω από 15.000 άτομα διαδήλωσαν την Κυριακή, δηλώνοντας την υποστήριξή τους στους διαδηλωτές που έχουν κατασκηνώσει εδώ και δυο εβδομάδες κατά μήκος κεντρικής λεωφόρου της Μόσχας, διαμαρτυρόμενοι για την κυβέρνηση Πούτιν. Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές αντιμετωπίζουν ήδη βαριές ποινές, ενώ ένας πολιτικός κρατούμενος πραγματοποιεί απεργία πείνας.
   
 • Συνεχίστηκαν και το περασμένο Σάββατο 12 Μαΐου οι διαδηλώσεις στην Ισπανία και την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς αρκετές χιλιάδες βγήκαν στις κεντρικές πλατείες των ισπανικών πόλεων για να διαδηλώσουν ενάντια στα μέτρα λιτότητας.
   
 • Εκατοντάδες νέοι συγκεντρώθηκαν το Σάββατο σε προάστεια της πρωτεύουσας του Μπαχρέιν, έστησαν οδοφράγματα και επιτέθηκαν με μολότωφ στα ΜΑΤ, απαιτώντας την απελευθέρωση αντικαθεστωτικών ακτιβιστών, ένας εκ των οποίων βρίσκεται σε απεργία εδώ και τρεις μήνες.
καλέσματα
 • Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους του Ble την Τετάρτη στις 9.00 πμ στην οδό Αισώπου 22 και στις  10.30 πμ στην ΕΔΟΘ(Προξένου Κορομηλά 51) από την Ανοιχτή Συνέλευση Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους απολυμένους του Blé.
   
 • Εκδήλωση για την αυτοοργάνωση μέσα στο χωρο του πανεπιστημίου την Τετάρτη στις 13.00 στο Φυσικό Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ηράκλειο.
   
 • Ενημέρωση συντρόφων από τη  Βέροια και συντονισμός δράσεων την Τετάρτη  στις 17.00 στο Πολυτεχνείο ΑΠΘ.
   
 • Αντιφασιστική πορεία την Τετάρτη  στις 19.30 στην Κεντρική Πλατεία Καρδίτσας.
   
 • Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον πρόεδρο του ΣΜΕΘ και συνάδελφο ενάντια στις ψευτομηνύσεις και τις διώξεις της εργοδοσίας του Μπαχαράκη την Πέμπτη στις 9.30 πμ στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης από Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης (ΣΜΕΘ).