Δελτίο Αντιπληροφόρησης (11-05-2012)

Download here! - Downloads: 162 - Plays: 32

Εργατικά

 • Νέες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες το Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης απέναντι στην εργοδοσία των φροντιστηρίων Μπαχαράκη. Την επόμενη Τρίτη στις 7:00 το απόγευμα στην πλατεία Χαριλάου προχωρά σε συγκέντρωση και πορεία, ενώ την Πέμπτη στις 9:30 το πρωί στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στον δικαζόμενο  πρόεδρο του Σωματείου. Το σωματείο διεκδικεί την άμεση επαναπρόσληψη του καθηγητή Παπαγιάννη και την άμεση καταβολή των διαφορών στα δεδουλευμένα.
   
 • Συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στην ΦΑΓΕ, μετά απο τη μαζική γενική συνελευση που πραγματοποιήθηκε το πρωι της Τετάρτης. Οι εργαζόμενοι δήλωσαν με συντριπτική πλειοψηφία την απόφασή τους για νέα 48ωρη απεργία, αντιδρώντας στις τελευταίες 29 απολύσεις της εργοδοσίας, που ξεπέρασαν από το 2008 τις 200. Απαιτούν να μη γίνει καμιά νέα απόλυση, να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι, να μη γίνει καμιά μείωση μισθών και να υποραφεί διμερης σύμβαση που να μην καταργεί τα δικαιώματα των κλαδικών συμβάσεων.
   
 • Στον κλάδο Τύπου – Χάρτου πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση στην τυπογραφική εταιρεία ΒΛΑΧΟΣ, όπου αποφασίστηκε συμμετοχή στην κλαδική απεργία στις 15 Μάη. Ταυτόχρονα,οι εργαζόμενοι αποφάσισαν 4ωρες στάσεις εργασίας για την Παρασκευή στη λήξη κάθε βάρδιας και σταμάτημα των υπερωριών, απαιτώντας την επαναπρόσληψη συναδέλφου τους.
 • Αντίστοιχα, την περασμένη Δευτέρα έγινε γενική συνέλευση των εργαζομένων στην κυτιοποιία-χαρτοποιία ΦΗΜΗ ΠΑΚ, όπου εκτός από τη συμμετοχή στην απεργία, αποφάσισαν και κινητοποιήσεις για την καταβολή δεδουλευμένων τεσσάρων μηνών που τους οφείλει η εργοδοσία.
   
 • Τέλος, απόφαση για απεργία στις 15 Μάη πήραν οι Ομοσπονδίες Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) και το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Αθηναϊκής Χαρτοποιίας SOFTEX.
   
 • Απόφαση για 48ωρη απεργία στις 15 και 16 Μάη πήρε η Ομοσπονδία Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών.
   
 • Σε 48ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν Πέμπτη και Παρασκεύη οι εργαζόμενοι στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, με αιχμή διεκδίκησης την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους, χωρίς καμία μείωση των μισθών. Η απεργία προκηρύχθηκε στο φόντο των αντεργατικών επιδιώξεων από την εργοδοσία (ΠΑΣΕΓΕΣ) που μεθοδεύει την κατάργηση της κλαδικής σύμβασης και απαιτεί μειώσεις μισθών έως 50%.
   
 • Συνεχίζουν για 42η μέρα τον απεργιακό τους αγώνα οι 41 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου (ΒΙΠΕ), ενάντια στις απολσεις και τις μειώσεις μισθών κατά 22% που εφάρμοσε το τελευταίο 15ήμερο του Μάρτη η εργοδοσία της ΕΠΑΝΑ ΑΕ (συμφερόντων Μπόμπολα), στηριζόμενη στο νόμο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ.
   
 • Απορρίφθηκαν ,την Τεταρτη, από το δικαστήριο τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει η ομάδα των επίδοξων απεργοσπαστών ενάντια στο σωματείο των Χαλυβουργών, με τα οποία ζητούσαν προσωρινή διαταγή ώστε να τους επιτραπεί να εργαστούν. Οι απεργοί χαλυβουργοί συνεχίζουν τον αγώνα τους που διανύει ήδη τον 7ο μήνα.
   
 • Στο δρόμο βρέθηκαν οι 21 εναπομείναντες εργαζόμενοι στη Σωληνουργία «ΒΕΤ ΑΕ» (πρώην ΙΖΟΛΑ) στη Χαλκίδα, καθώς ο Ομιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ του Στασινόπουλου έβαλε λουκέτο στην επιχείρηση λίγες μέρες πριν από τις εκλογές. Η εργοδοσία είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβρη τις απολύσεις εργαζομένων που τότε ήταν 65 απαξιώνοντας την επιχείρηση, ενώ το σωματείο και οι εργαζόμενοι είχαν πραγματοποιήσει μια σειρά από απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις.

Φυλακές-Δικαστήρια-Καταστολή

 • Την Πέμπτη συνεχίστηκε το εφετείο του Πολύκαρπου Γεωργιάδη και του Βαγγέλη Χρυσοχοϊδη για συνέργεια στην απαγωγή του προέδρου του ΣΕΒ και μεγαλοβιομηχάνου Μυλωνά. Κατέθεσαν ο Μυλώνας, ο οδηγός του, η αδελφή του και 3 μπάτσοι. Η δίκη θα συνεχιστεί την επόμενη μέρα.
 •  
 • Την Τρίτη αυτοκτόνησε 30χρονος οροθετικός κρατούμενος στι φυλακές κορυδαλλού "Άγιος Παύλος".
   
 • Την Τρίτη ξεκίνησε αποχή συσσιτίου ο σύντροφος Ράμι Συριανός, διεκδικώντας, την έξοδο του από την απομόνωση των φυλακών Νιγρίτας Σερρών, όπου βρίσκεται εδώ και ενάμιση μήνα περίπου, περιμένοντας την εκτέλεση της πειθαρχικής μεταγωγής που του επιβλήθηκε,από τις 26 Μαρτίου.
   
 • Πριν λίγες μέρες μεταφέρθηκε με ειδική μεταγωγή από τις φυλακές Θήβας στις γυναικίες φυλακές Διαβατών η Όλγα Οικονομίδου – μέλος της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς. Η μεταφορά της έγινε στα πλαίσια πειθαρχικής μεταγωγής που της είχε επιβληθεί, εξ'αιτίας της στάσης και της αξιοπρέπειας της που δεν μπορούσε να γίνει ανεκτή από την υπηρεσία φυλακών Θήβας. Στις φυλακές Διαβατών που οδηγήθηκε, αρνήθηκε να υποταχθεί στην διαδικασία του εξευτελιστικού  σωματικού ελέγχου με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή να βρίσκεται μόνη της σε κελί νεοεισερχομένων. Η ίδια έχει αρνηθεί να μπει στην φυλακή Διαβατών ζητώντας την μεταγωγή της από εκεί, ενώ την ίδια στιγμή μέσα στο κελί της υπάρχει τοποθετημένη κάμερα η οποία έχει καλυφθεί ήδη δύο φορές από την Όλγα προκαλώντας την αντίδραση των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Εκπαίδευση

 • Κατάληψη στο χώρο του ηλεκτρονικού καταστήματος της εταιρίας αξιοποίησης και διαχείρισης της περιουσίας του ΑΠΘ, λογότυπο, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης από τη συνέλευση για τα βιβλία. Η κίνηση είχε σκοπό την εκτύπωση δωρεάν σημειώσεων και συγγραμάτων που μετά το νέο νόμο πλαίσιο παύουν να είναι δωρεάν προσφερόμενα από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και αναγκάζονται οι σπουδαστές να τα αγοράσουν. Η κατάληψη συνεχίστηκε όλη τη διάρκεια της ημέρας και ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση για το θέμα των συγγραμάτων και του κόστους φοίτησης στον ίδιο χώρο.

Μετανάστες/Αντίφα

 • Σε βίαιο πογκρόμ μεταναστών επιδόθηκαν από κοινού μπάτσοι και φασίστες μπροστά από την ΑΣΟΕ το μεσημέρι της τετάρτης. Ακολούθησαν μάχες σώμα με σώμα και πετροπόλεμος με φοιτητές και άλλους αντιρατσιστές/αντιφασίστες, καθώς και ρίψη ασφυξιγόνου στον προαύλιο χώρο της σχολής. Παράλληλα, έξω από τη σχολή, συνελήφθη ένας Ινδός καθηγητής, προσκεκλημένος της ασοεε, και αφού οδηγήθηκε με χειροπέδες στο τμήμα, με την παρέμβαση στελέχους του πανεπιστημίου αθηνών, αφέθηκε ελεύθερος.

 • Σε επίσημο αποκλεισμό από την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη των μεταναστών χωρίς χαρτιά προχώρησε το υπουργείο υγείας με εγκύκλιό του που εκδόθηκε λίγο πριν τις εκογές. Από την εγκύκλιο εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά που αφορούν καταστάσεις απειλητικές για τη ζωή και υπερεπείγουσες καταστάσεις.

Κοινωνικά

 • Συμβολική κατάληψη για 3 ώρες έγινε στα δύο εκλογικά κέντρα του χωριού Λιαπάδες στην Κέρκυρα από τη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του χωριού. Με αυτόν το τρόπο οι κάτοικοι αντέδρασαν στην απόφαση του υπουργείου παιδείας να κλείσει το γυμνάσιο της περιοχής

 
Διεθνή

 

 • Σε αντιπαράθεση με τις αρχές βρίσκονται οι διοργανωτές της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Δράσης 16 me 19 Μαΐου στην Φρανκφούρτη, η οποία σύμφωνα με το πρόγραμμα περιελάμβανε κατάληψη πλατειών, αποκλεισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και διαδήλωση ενάντια στης πολιτικές λιτότητας της Τρόικας. Οι αρχές απαγόρευσαν την πραγματοποίηση των δράσεων, ενώ επί του παρόντος οι διοργανωτές έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για την ακύρωση της απόφασης.
   
 • Η δίκη 6 αναρχικών, με συγκεντρωμένες κατηγορίες για δολιοφθορές, οι οποίες οδήγησαν στην εφαρμογή του τρομονόμου, ξεκινάει στις 14 Μαΐου στη Γαλλία.
   
 • Περίπου 400.000 δημόσιοι υπάλληλοι της Βρετανίας συμμετείχαν σε 24ωρη απεργία την Πέμπτη 10 Μαΐου, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές στις συντάξεις, με αύξηση του ορίου ηλικίας και περισσότερες περικοπές.
   
 • Την Τετάρτη 9 Μαΐου, η τριήμερη γενική απεργία στην Βολιβία, που διεκδικεί αυξήσεις στους μισθούς από την κυβέρνηση του Μοράλες, σημαδεύτηκε από βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και τους μπάτσους στην πλάτεία όπου βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο και το κοινοβούλιο.
   
 • Στη Βραζιλία, υπό τον κίνδυνο βίαιης εκκένωσης βρίσκεται η κατάληψης γης, που έχουν πραγματοποιήσει περίπου 400 άστεγες οικογένειες, ζητώντας την ένταξη τους στα προγράμματα στέγασης.
   
 • Το κοινοβούλιο της Χιλής ενέκρινε νομοθεσία, η οποία ορίζει ως έγκλημα την πραγματοποίηση διακρίσεων με βάση τη φυλή, την εθνικότητα, τη θρησκεία, το σεξουαλικό προσανατολισμό, το φύλο, την εμφάνιση ή την αναπηρία. Η απόφαση ήρθε μετά την θανατηφόρα κακοποίηση ενός 25χρονου ομοφυλόφιλου από φασίστες.
   
 • Η δίκη 5 υπόπτων για την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου ξεκίνησε στο Γκουαντανάμο στις 5 Μαΐου. Μετά από 9 χρόνια κράτησης, απομόνωσης και κακοποίησης, πολλοί από τους κατηγορούμενους βαρύνονται με ομολογίες που έχουν αντληθεί κατά τη διάρκεια βασανισμού τους.
   
 • Στην Καλιφόρνια, η κατάληψη της ομάδας Occupy the Farm σε πανεπιστημιακή αγροτική έκταση δέχεται πιέσεις από την αστυνομία, με εντολή του πανεπιστημίου που έκανε μήνυση σε 14 άτομα.
   
 • Με διαδήλωση διαμαρτυρήθηκαν στην Αυστραλία, δάσκαλοι και φοιτητές στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης, ενάντια στις περικοπές που προγραμματίζει η κυβέρνηση
   
 • Στην Αφρική, η αστυνομία της Γουϊνέας έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών που διαδήλωναν ενάντια στην καθυστέρηση της πραγματοποίησης εκλογών από την κυβέρνηση.
   
 • Λευκή απεργία, δηλώνοντας ασθένεια, πραγματοποιούν εκατοντάδες πιλότοι του εθνικού αερομεταφορέα της Ινδίας, μετά την απόλυση 45 συναδέλφων τους

 

 

Καλέσματα

 • Προσυγκέντρωση για φυλακές Διαβατών για Όλγα Οικονομίδου την Παρασκευή στις 15.00 στο Πολυτεχνείο ΑΠΘ από Συνέλευση από το συντονισμό δράσεων αλληλεγγύης.
   
 • Συγκέντρωση στα πλαίσια της διεθνής κινητοποίησης το Σάββατο στις 18.00 στην Πλατεία Συντάγματος.