Δελτίο Αντιπληροφόρησης (13-03-2012)

Download here! - Downloads: 146 - Plays: 27

Eργατικά

 

 •  Σε τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν από Παρασκευή 16 Μάρτη μέχρι Κυριακή, οι εργαζόμενοι σε όλα τα εργοστάσια της «COCA COLA 3E», αντιδρώντας στην επιδίωξη της πολυεθνικής να κλείσει τα εργοστάσια σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα.
   
 • Οι ναυτεργάτες προετοιμάζουν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στο Μάρτη για να αντιμετωπίσουν την επίθεση που έχει εξαπολυθεί στα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα. 
   
 • Πανελλαδική απεργία στις 4 Απρίλη, αποφάσισε η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, για όλο τον κλάδο, απαιτώντας ικανοποιητικές συμβάσεις και βάζοντας ως αιχμή το ζήτημα της ανεργίας.

   
 •  Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Σωτηρία» πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας την Δευτέρα 12-03, την ώρα που η ηγεσία του είχε προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου για την εποχιακή γρίππη. Οι εργαζόμενοι που συναντηθηκαν με τον υπουργο υγειας Α.Λοβερδο ζήτησαν να μη γίνει η συγχώνευση. Ο υπουργός Υγείας τους απάντησε: «Είστε ένα πείραμα και θα δούμε τι θα γίνει». Στην ερώτηση αν θα γίνουν απολύσεις ο υπουργός απάντησε «Οχι». Οταν όμως οι εργαζόμενοι του αντέτειναν ότι ο αριθμός των εργαζομένων θα είναι συνάρτηση του αριθμού των κρεβατιών, ο υπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Τα κρεβάτια θα μειωθούν»
   
 •  Δημοσιεύτηκε την Δευτερα 12/3 από το υπ. Εργασίας η διευκρινιστική εγκύκλιος για το νέο καθεστώς στις εργασιακές σχέσεις. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα δουν μέχρι και το 40% του μισθού τους να περικόπτεται αν δεν υπογραφουν μεχρι τις 14 Μαη οι νεες κλαδικες συμβασεις, ενώ στην ίδια κατάσταση θα βρεθούν και οι νέοι εργαζόμενοι. Με την εγκύκλιο του υπ. Εργασίας μειώνονται οι κατώτεροι μισθοί και οι αμοιβές των νέων και βρίσκονται στον "αέρα" οι κλαδικές συμβάσεις. Σημαντικές είναι οι αλλαγές στα ζητήματα που αφορούν τη διαιτησία ενώ καταργείται και η μονιμότητα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
   
 • Σε κατάληψη του υπουργείου Ανάπτυξης προχωρήσαν την Τριτη 13/3 οι υπάλληλοι του Υπουργείου Ανάπτυξης αντιδρώντας στα σχέδια κατάργησης οργανισμών και φορέων του Δημοσίου, για τις περικοπές προσωπικού, αλλά και τις μετατάξεις.
   
 • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιησε στις 13-3 η Πανελληνια Ομοσπονδια Εργαζομενων-Οργανισων Τοπικης Αυτοδιοικησης έξω από το Υπουργείο Υποδομών όπου συνεδριάζε το διοικητικό συμβούλιο του Ενιαιου Διαβαθμικου Συνδεσμου Νομου Αττικης σχετικά με την εκχώρηση της διαχείρισης των απορριμάτων σε ιδιώτες.
 

φυλακές – δικαστήρια – καταστολή

 • Οι εφέτες Μπαλτάς  και Μόκκας ασκούν νέες διώξεις για παλιές ενέργειες της Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς σε όσους αγωνιστές συνελήφθησαν απο το Νοεμβρη του 2010 έως σήμερα ασχετως αν είναι μέλη της οργάνωσης ή αρνούνται τη συμμετοχή τους σε αυτή.

Την Δευτέρα 12/3 οι σύντροφοι Χατζημιχελάκης, Αργυρού, Γ.Τσάκαλος πήραν αναβολή ο Χατζημιχελάκης για Δευτέρα 26/3 και οι άλλοι δύο για Τρίτη 27/3. 

Την Τρίτη 13/3 περνούσαν οι Καρακατσάνη, Μασούρας και Σακκάς. Ο Μασούρα και ο Σακκάς πήραν αναβολή για 27/3. 
Τις υπόλοιπες μέρες περνάνε:
Τετάρτη 14/3: Αντωνίου
Πέμπτη 15/3: Γ.Νικολόπουλος, Μπολάνο, Καραγιαννίδης
Δευτέρα 19/3: Χ.Τσάκαλος, Μαυρόπουλος
Τρίτη 20/3: Μ.Νικολόπουλος, Μητρούσιας
Πέμπτη 22/3: Οικονομίδου, Πολύδωρας
 
 

εκπαίδευση

 • Προγραμματισμένες για την Τετάρτη 14|3 οι εκλογές για το Συμβούλιο Διοίκησης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μετά τη δεύτερη ακύρωσή τους στις 17 Φλεβάρη.  Στο μεταξύ 114 "ανώνυμοι" καθηγητές ζητούν από την Πρυτανεία του Ιδρύματος, με κοινοποιήση του αιτήματος τους στον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου και στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Θεσ/νίκης , την ομαλή διεξαγωγή των επαναληπτικών εκλογών στο ΑΠΘ και την παρέμβαση των αρμοδίων αρχών σε περίπτωση τέλεσης αξιόποινης πράξης.  Την ίδια στιγμή, σε σύσκεψη με την συμμετοχή της Πρυτανείας, των υποψηφίων και της Οργανωτικής Επιτροπής των εκλογών για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Παντείου που έγινε τη Δευτέρα 12|3 αποφασίστηκε η αναβολή των εκλογών λόγω "πληροφοριών από διάφορες πηγές για το ενδεχόμενο σοβαρών επεισοδίων, με σκοπό την παρεμπόδιση των εκλογών". Νέα ημερομηνία εκλογών ορίστηκε η Τετάρτη 21Μάρτη.
 

μετανάστες – δικαιώματα

 • Στέκι της χρυσής αυγής εγκαινιάστηκε την Δευτέρα 12 Μάρτη στην Πάτρα στην συμβολή των οδών Γούναρη & Αγ.Δημητρίου. Την ίδια ώρα 150 αντιφασιστες είχαν μαζευτει σε κοντινη καταληψη, ενώ τεράστια ήταν η κινητοποίηση από τους μπάτσους.  & μηχανές.
   
 • δεκάδες μετανάστες και έλληνες αλληλέγγυοι από το Ανοιχτό Μέτωπο για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων των 300 Απεργών Πείνας συγκεντρώθηκαν και πάλι έξω από το Αλλοδαπών το απόγευμα της Τρίτης 13 Μάρτη και διαδήλωσαν απαιτώντας να αφεθεί αμέσως ελεύθερος ο Μοχάμεντ-Αλι Καϊμπίς, ο οποίος βρίσκεται στην 36η ημέρα απεργίας πείνας και απειλείται άμεσα με απέλαση. Το ενδεχόμενο της επέλασης, πέρα από το ότι προσβάλλει κάθε έννοια ηθικής και ανθρωπισμού, δεν στέκει ούτε νομικά. Η Διεύθυνση Αλλοδαπών έχει προσπαθήσει μεχρι σήμερα τα μέγιστα ώστε να ταλαιπωρήσει όσο το δυνατόν το απεργό  πείνας μεταφέροντάς τον σε νοσοκομεία με χειροπέδες σε περιπολικό, πιέζοντας τον να φάει και απομονώνοντάς τον από αλληλέγγυους γιατρούς της επιλογής του.

διεθνή

 • Το βραδυ της Δευτέρας 12 Μαρτίου, τα μέλη του κινήματος Occupy της Ουάσινγκτον πραγματοποίησε πορεία στους δρόμους της πόλης μέχρι την περίφραξη του Λευκού Οίκου, διαμαρτυρόμενοι για τη νέα νομοθεσία απαγόρευσης εισόδου σε κυβερνητικά κτίρια και συναντήσεις.
   
 • Εκατοντάδες χιλιάδες έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις και τις συγκεντρώσεις σε 60 πόλεις της Ισπανίας την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, εναντίον της κυβερνητικής μεταρρύθμισης στις εργασιακές σχέσεις που ενισχύει τους εργοδότες, καθιστώντας φθηνότερες τις απολύσεις και ευκολότερο τον περιορισμό των αυξήσεων των μισθών.
   
 • Για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα, Έλληνες κάτοικοι του Λονδίνου μαζί με Βρετανούς και Ισπανούς ακτιβιστές ένωσαν την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου τις φωνές τους στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης στον Ελληνικό λαό, σε συγκέντρωση έξω από την ελληνική πρεσβεία.
   
 • Δράση μνήμης στο Λάμπρο Φούντα πραγματοποιήθηκε σε τράπεζα στην περιοχή του Σύδνεϋ της Αυστραλίας, με κόλλα στο ATM και σπρέι στη βιτρίνα του υποκαταστήματος.
   
 • Το συντονιστικό για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αργεντινή, ανακοίνωσε ότι η κρατούμενη Σάντρα Λοπέζ από την πόλη Κόρδοβα, πέθανε μετά από 10 μέρες, μέσα στα κρατητήρια. Είχε συλληφθεί με βίαιο και παράνομο τρόπο, και οι αρχές δεν έδωσαν σημασία στα προβλήματα της υγείας της Πορεία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Μαρτίου. 
   
 • Ένοπλοι στο Αφγανιστάν επιτέθηκαν σε ύψιστη κυβερνητική αντιπροσωπεία που επισκέπτονταν το σημείο της σφαγής όπου ένας Αμερικανός στρατιώτης σκότωσε 16 πολίτες.
   
 • Δυο Αμερικανοί στρατιώτες, μέλη των ειρηνευτικών δυνάμεων στην Αϊτή, καταδικάστηκαν σε διετή φυλάκιση και αποπομπή από το σώμα, για το βιασμό ενός 14χρονου αγοριού. 

καλέσματα

 • Συγκέντρωση αλληλεγγύης στη Στέλλα Αντωνίου που περνάει από ανακριτή για τη νέα δίωξη που αφορά 250 επιθέσεις της Συνωμοσίας Πυρήνων τις Φωτιάς, την Τετάρτη στις 9 το πρωί στο Εφετείο επί της λουκάρεως.
   
 • Συγκέντρωση ανέργων ενάντια στη μείωση του επιδόματος ανεργίας την Τετάρτη στις 10 το πρωί στον ΟΑΕΔ στη Δωδεκανήσου 10 από την επιτροπή αγώνα ανέργων θεσσαλονίκης.
   
 • Συγκέντρωση αλληλεγγύης τη δίκη του συντρόφου Σίμου Σεϊσίδη για την υπόθεση της αρπαγής οπλισμού από τον φρουρό του Κεδίκογλου, την Τετάρτη στις 11 στον πρώτο όροφο του Εφετείου στη λουκάρεως.
   
 • Πορεία για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους άνεργους την Τετάρτη στις 11 στην πλατεία ομονοίας από το Σωματείο βάσης ανέργων και επισφαλών εργαζομένων.
   
 • Παραστάσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην εργοδοσία των φροντηστιρίων Μπαχαράκη την Τετάρτη στις 7 και την Πέμπτη στις 5μιση το απόγευμα, στα φροντηστήρια Μπαχαραάκη στη Μεγάλου Αλεξάνδρου 66 στον Εύοσμο, από το σωματείο μισθωτών εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης.
   
 • Πορεία ενάντια στην ανεργία την Πέμπτη στις 11 στην πλατεία ομονοίας από τη λαϊκή συνέλευση γκύζη-πολυγώνου.
   
 • Πορεία για ένα χρόνο συριακής εξέγερσης την πέμπτη στης 3 και μισή το μεσημέρι στην πλατεία κλαυθμώνος από τον σύνδεσμο ελεύθερων σύριων ελλάδας.
   
 • Συγκέντρωση ενάντια στα χαράτσια και τους εκβιασμούς την Παρασκευή στις 10 το πρωί στη ΔΕΗ παγκρατίου από τη συνέλευση για δράσεις ενάντια στα χαράτσια, Βύρωνα-καισαριανής-παγκρατίου-ζωγράφου.