Δελτίο Αντιπληροφόρησης (06-03-2012)

Download here! - Downloads: 157 - Plays: 27

Eργατικά 

 • Όπως προβλέπει εγκύκλιος του υπουργειου οικονομικων, οι μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων στους οποίους δεν είχαν εφαρμοσθεί οι περικοπές του ενιαίου μισθολογίου θα αρχίσουν να ισχύουν από τον Απρίλιο. Οι περικοπές αυτές θα είναι αναδρομικές από τον προηγούμενο Νοέμβριο, οπότε και τέθηκε σε ισχύ το ενιαίο μισθολόγιο. Συγκεκριμένα, οι μειώσεις που προβλέπονται στο ενιαίο μισθολόγιο θα αφορούν στη μισθοδοσία τους από την 1η Νοεμβρίου του 2011 και θα παρακρατηθούν ισόποσα από τους μισθούς των επόμενων μηνών έως και τον Ιούνιο.
   
 • Επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες εξήγγειλε η  Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία από την επόμενη εβδομάδα.Η Π.Ν.Ο αντιδρά στην μη ανανέωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, στις περικοπές στις συντάξεις, στην ένταξη του Οίκου Ναύτου στον Εθνικο Οργανισμο Παροχης Υπηρεσιων Υγειας, την προώθηση της κατάργησης του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και την υπαγωγή του στον ΟΑΕΔ.

   
 • Τα σωματεία εργαζομένων COCA – COLA 3E Πατρών, COCA – COLA 3E Αιγίου και Ποτών Τροφίμων Νομού Αχαΐας πραγματοποιησαν την Τρίτη 6 Μάρτη, στις 7 το απόγευμα στην πλ. Γεωργίου στην Πάτρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο κλείσιμο των εργοστασίων σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη και την απόλυση δεκάδων εργαζομένων στις αντίστοιχες γραμμές παραγωγής.
   
 • Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται από Την Δευτερα 5/3 οι εργαζόμενοι στη Γενική Ανακύκλωση της ιδιωτικής εταιρείας «Spider» στα Γιάννενα διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων 3 μηνών. 
 • Την επαναπρόσληψη εργαζόμενου που απολύθηκε λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης και ιδιότητας, πέτυχαν χτες τα κλαδικά σωματεία Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και Πειραιά. Σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, τον ενημέρωσαν για την παράνομη απόλυση συνδικαλιστή, μέλους του ΔΣ του σωματείου από τον όμιλο «ΓΕΡΜΑΝΟΣ», σε κατάστημα MULTIRAMA του Ομίλου. Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των σωματείων ενημέρωσαν την Επιθεώρηση Εργασίας για το περιστατικό αυτό αλλά και για την απόλυση άλλου εργαζόμενου, λόγω συμμετοχής σε απεργίες και της συνδικαλιστικής του δράσης, από κατάστημα της αλυσίδας PUBLIC, επίσης του Ομίλου «ΓΕΡΜΑΝΟΣ». Κάτω από την πίεση που άσκησε η κινητοποίηση των σωματείων, η εργοδοσία ανακάλεσε άμεσα την απόλυση του εργαζόμενου στο MULTIRAMA.
   
 • Την κήρυξη 48ωρης απεργίας στις 8 και 9 Μάρτη προτείνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ως αντίδραση στην εφαρμογή του νέου εφαρμοστικού νόμου του υπουργείου Υγείας. Τις τελικές αποφάσεις θα πάρουν οι τοπικοί φαρμακευτικοί σύλλογοι.
   
 • Με απεργία στον Ιδιωτικό Τομέα Υγείας – Πρόνοιας και κλιμακούμενο αγώνα για να μην καταργηθεί η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν το σωματείο προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και συναφών χώρων. Τις επόμενες μέρες θα γίνουν εξορμήσεις στους εργασιακούς χώρους, προκειμένου να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και να οργανώσουν τον αγωνα τους.
   
 •  Μέσα στον κόλπο Ελευσίνας και σε απόσταση αναπνοής από το Λιμεναρχείο, ναυάγησε χτες το πρωί το 40χρονο γκαζάδικο «ΑΛΦΑ 1» της εταιρίας «VIAMAR», με τραγικό απολογισμό ένα νεκρό ναυτεργάτη. Το «ΑΛΦΑ 1» με έτος κατασκευής το 1972, ήταν ανεφοδιαστικό που έκανε «τοπικά» δρομολόγια, φορτώνοντας με πετρελαιοειδή από τα διυλιστήρια όπως αυτά στον Ασπρόπυργο, ή της ΠΕΤΡΟΛΑ κλπ., προκειμένου να ανεφοδιάσει με καύσιμα τα διερχόμενα πλοία από τη ράδα του Πειραιά. Οπως λένε μαρτυρίες ναυτεργατών, το συγκεκριμένο πλοίο ήταν σε αδιάκοπο «πήγαινε έλα», που σημαίνει ότι το πλήρωμα ήταν στο πόδι μέχρι εξάντλησης. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το «ιστορικό» των τελευταίων ημερών του πλοίου, που είναι καταγραμμένο στο δορυφορικό σύστημα.

Φυλακές

 • Την Τρίτη 06/03 η Β1 πτέρυγα στις φυλακές Γρεβενών ξεκίνησε απόχή συσσιτίου (παίρνουν μόνον ψωμί) ενώ αρνούνται να πάρουν και πρωινό. Αναμένεται η συμμετοχή και για τις υπόλοιπες πτέρυγες, παράλληλα με την κλιμάκωση του αγώνα τον φυλακισμένων πανελλαδικά. 
   
 • Την Πέμπτη 08/03 θα κατατεθεί η αίτηση αποφυλάκισης της Στέλλας Αντωνίου.

Διεθνή

 • Στην περιοχή Μπερασατέγκουι της Αργεντινής, την Παρασκευή 2 Μαρτίου, η αστυνομία επιτέθηκε βίαια στους κατοίκους που αντιστέκονται στην εγκατάσταση εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
   
 • Πορείες σε δεκάδες πόλεις των Ηνωμένων πολιτειών την Παρασκευή 2 Μαρτίου, μετά από κάλεσμα του κινήματος Occupy για τα εκπαιδευτικά. Η διοίκηση λυκείου στο Μέριλαντ χρησιμοποίησε την αστυνομία προκειμένου να αποτρέψει 300 μαθητές να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία
   
 • Κατειλημμένη έκταση 80 στρεμμάτων στο Μπέλο Οριζόντε της Βραζιλίας, οποία στεγάζει 100 οικογένειες και 3.000 κατοίκους, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της έξωσης. Ανακοίνωση των κατοίκων αναφέρει ότι αρχές Απριλίου ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με το κράτος
   
 • Απεργία 8 ημερών πραγματοποίησαν τα 200 άτομα του προσωπικού εδάφους του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης, ζητώντας αυξημένες αποδοχές. Απεργία συμπαράστασης των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας απετράπη τελευταία στιγμή με απόφαση δικαστηρίου, ωστόσο ακυρώθηκαν εκατοντάδες πτήσεις και οι ζημιές έφτασαν τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Μέλη της δεξιάς κυβέρνησης της Γερμανίας πρότειναν την απαγόρευση των απεργιών από μικρές ομάδες.
   
 • Η γερμανική αλυσίδα καλλυντικών Σλέκερ, ανακοίνωσε την Πέμπτη 1η Μάρτη ότι κλείνει 2.500 καταστήματα και απολύει 10.000 άτομα προκειμένου να γλυτώσει την χρεωκοπία 
   
 • Σε κατάληψη βρίσκεται από τη Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου κτίριο στην πανεπιστημιούπολη της Ουτρέχτης από δύο χιλιάδες καθαριστές και καθαρίστριες. Έχουν κατέβει σε απεργία από τις 2 Ιανουαρίου ζητώντας πληρωμή της αναρρωτικής άδειας, καλύτερη εκπαίδευση και ανθρώπινους ρυθμούς δουλειάς, που έχουν γίνει δυσβάσταχτοι λόγω των περικοπών 
   
 • Την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου οι φοιτητές σε όλη την Ισπανία διαδήλωσαν μαζικά ενάντια στις περικοπές στον προϋπολογισμό για την παιδεία, ενώ στη Βαρκελόνη σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία
   
 • Στη σύλληψη 25 ατόμων προχώρησαν οι διεθνείς αστυνομικές αρχές την Τετάρτη [29 Φεβρουαρίου], για συμμετοχή στο δίκτυο των anonymous, το οποίο στο παρελθόν έχει προβεί σε διαδικτυακές επιθέσεις με πολιτικούς στόχους. Οι συλλήψεις έγιναν από τις αρχές της Αργεντινής, της Χιλής της Κολομβίας και της Ισπανίας.
   
 • Χιλιάδες γερμανοί εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα σε τρία δυτικά κρατίδια πραγματοποιησαν την Δευτερα 5/3 απεργία αφού παρουσιάστηκε εμπλοκή την περασμένη εβδομάδα κατά τις συνομιλίες για τα αιτήματά τους για μισθολογικές αυξήσεις 6,5%. Λεωφορεία και τρένα έχουν ακινητοποιηθεί στη Φραγκφούρτη, στο κρατίδιο της Έσσης, προκαλώντας αναστάτωση τις μετακινήσεις στην οικονομική πρωτεύουσα της Γερμανίας.

Καλέσματα

 • Μικροφωνική έξω από τα γραφεία της Εκκλησιαστικής Υπηρεσίας Οικονομικών Θεσσαλονίκης, στην πλατεία συντριβανίου, εν όψει του δεύτερου δικαστηρίου ενάντια στους 4 συλληφθέντες του σχολείου, την Τετάρτη 07-03 στις 11 το πρωί. Η μικροφωνική διοργανώνεται από τον ελεύθερο κοινωνικό χώρο σχολείο για τη μάθηση της ελευθερίας.
   
 • Για τον ίδιο λόγο καλείται την ημέρα του δικαστηρίου, την Πέμπτη 8 μάρτη στις 10 το πρωί συγκέντρωση και περιφρούριση του χώρου του σχολείου.
   
 • Διαμαρτυρία κατά των χρυσωρυχείων την Τετάρτη στη μία το μεσημέρι στο δημαρχείο αλεξανδρούπολης από τη λαϊκή συνέλευση αγανακτισμένων πολιτών Αλεξανδρούπολης.
   
 • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον απεργό πείνες Αλί Καϊμπίς, ο οποίος πίνει μόνο νερό από τις 6 φλεβάρη, την Τετάρτη στις 4 το μεσημέρι στη διεύθυνση αλλοδαπών αθήνας, πέτρου ράλλη και Αγίας άννης. Η συγκέντρωση καλείται από την Κόντρα.
   
 • Μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της δωδεκάτης φλεβαρη, την τετάρτη στις 5 το απόγευμα στο μετρό ευαγγελισμού, από την ανοιχτή συνέλευση κατοίκων αγίας παρασκευής και τη συνέλευση άλσους Παγκρατίου.
   
 • Κινητοποιήσεις για ανάκληση απόλυσης καθηγητή στα φροντηστήρια Μπαχαράκη, μεγάλου αλεξάνδρου 66 στον εύοσμο, από το σωματείο μισθωτών εκπαιδευτικών θεσσαλονίκης την Τετάρτη και την Πέμπτη στις 7 και στις 6 το απόγευμα αντίστοιχα.
   
 •  Διαδήλωση με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, στο άγαλμα βενιζέλου την Πέμπτη 8 μάρτη στις 6 το απόγευμα, από την πρωτοβουλία ενάντια στο χρέος και στα μέτρα λιτότητας.
  Με ίδια αφορμή, συγκέντρωση ίδια ώρα και μέρα στην πλατεία αγοράς χανίων από Γυναίκες του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης από Μαρόκο, Ελλάδα, Τυνησία, Αλβανία και Βουλγαρία.
   
 • Τέλος, να τονίσουμε και να θυμίσουμε πως κάθε πρωί στις 7 πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις στο χώρο κατασκευής ΣΜΑ Ευκαρπίας με σκοπό το μπλοκάρισμα των εργασιών. Όπως είναι λογικό, χρειάζεται καθημερινά κόσμος να στηρίξει τη δράση αυτή. Ο χώρος είναι μετά το τέρμα του λεωφορείου 38, πίσω από τη βιομηχανία ΤΙΤΑΝ.