Δελτίο αντιπληροφόρησης (16-02-2012)

Download here! - Downloads: 233 - Plays: 279

εργατικά

 • Συλλαλητήριο την Τεταρτη 15 φεβρουαριου στο υπουργείο Υγείας από τους  νοσοκομειακούς γιατρούς και την ΠΟΕ- ΟΤΑ,  στη μία το μεσημέρι , για την προάσπιση της Δημόσιας και δωρεάν Υγείας.
   
 • Παράλληλα, τετράωρη στάση εργασίας, από τις 12:00 το μεσημέρι της ιδιας μερας, από τους εργαζομένους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενω, στις 14 Φεβρουαρίου γινανε γενικές συνελεύσεις σε όλους τους συλλόγους ΟΤΑ, καθως το νέο μνημόνιο προβλέπει άμεση απόλυση 4.500 εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκχώρηση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτες, κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων, περιορισμό των προσλήψεων προσωπικού ορισμένου χρόνου και περικοπή 500 εκατ. ευρώ από τη χρηματοδότηση των ΟΤΑ.

   
 • Συνέχιση της αποχής έως τις 29 Φεβρουαρίου από τη Γενική Συνέλευση των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. 
   
 • Απεργιακες κινητοποιησεις την τεταρτη 15 φεβρουαριου από τους αρχαιολόγοι, με συγκέντρωση στις 12:00 στη Βουλή στην Αθήνα και στο Αρχαιολογικό Μουσείο στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το άρθρο 42 που προβλέπει οτι δεν θα μπορούν να εργαστούν ποτέ ξανά μετά την συμπλήρωση 5 ετών απασχόλησης.
   Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων αντιτάσσεται:
  – στο νέο 5ετή περιορισμό στην εργασία των αρχαιολόγων,
  – στην παραχώρηση του ελέγχου της πολιτισμικής κληρονομιάς στα συμφέροντα των κατασκευαστών,
  – στην ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων,
  – στην περικοπή σε μισθούς, συντάξεις, δώρα και
  – στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας
   
 • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από 150 περίπου εργαζόμενους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, έξω από το υπουργείο Εργασίας, οι οποίοι διαμαρτυρονται για το κλείσιμο της Εργατικής Εστίας.
   
 •  Απόλυση εργαζόμενης ,που στις 24 Φλεβάρη κλείνει ένα χρόνο εργασίας στην επιχείρηση, πραγματοποίησε η εργοδοσία των καταστημάτων αθλητικών ειδών «GOUGAR SPORT» στη Λάρισα, εκβιάζοντας την παράλληλαι επειδή αρνήθηκε να υπογράψει την απόλυσή της.

φυλακές – δικαστήρια – καταστολή

 • Αναβολή για τις 24 Απριλίου στο εφετείο της υπόθεσης Μυλωνά στη Θεσσαλονίκη, λόγω της αποχής των σωφρονιστικών .
   
 • Οι συλληφθέντες την Κυριακή 12-02, από την κατάληψη του  δημαρχείου Αθηνών,   πήραν αναβολή για 23/2 και αφέθηκαν ελεύθεροι. Εχουν την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης.
   
 • Έξι οι συλληφθέντες της πορείας την Κυριακής 12-02 στη Θεσσαλονίκη. Ο ένας ανήλικος αφέθηκε ελεύθερος, ένας κατηγορείται για τρία πλημμελήματα(διακεκριμένη διατάραξη κοινής ειρήνης, απόπειρα σωματικής βλάβης και σωματική βλάβη) ένας για δυο πλημμελήματα (διατάραξη κοινής ειρήνης, απόπειρα σωματικής βλάβης) και οι υπόλοιποι με ένα πλημμέλημα (διάταραξη κοινής ειρήνης). Η δίκη θα γίνει την Πέμπτη 16/2 στις 12.
   
 • Την Κυριακή 12/2 έγινε εξέγερση στις φυλακές ανηλίκων στο Βόλο. Επικρατησε ενταση με τους τροφιμους και σταλθηκε διμοιρια για την κατστολή τους. 
   
 • Την Παρασκευή 10/2 συνεχίστηκε η δίκη του Επαναστατικού Αγώνα. Τα μέλη του ΕΑ και οι συνήγοροί τους ζητούσαν να καταθέσουν 3 μάρτυρες για την υπόθεση Βουλγαράκη. Ο πρόεδρος αρνούνταν αλλα μετά από μεγάλη πίεση δέχτηκε να καλεστούν ως μάρτυρες. Στη συνέχεια, εξετάστηκαν τρεις μάρτυρες, πρώην αστυνομικοί και νυν συνταξιούχοι, για την υπόθεση του Αστυνομικού Τμήματος Νέας Ιωνίας. Αυτοί παρά τις προσπάθειες του προέδρου για το αντίθετο, ισχυρίστηκαν κατηγορηματικά οτι από την επίθεση δεν κινδύνεψαν. Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή 24/2 στις 9.

εκπαιδευτικά

 •   ματαιώθηκαν την Τριτη 14/02 οι εκλογές για την ανάδειξη των καθηγητών -Εσωτερικών μελών του Πρώτου Συμβουλίου και των εκλογών για την ανάδειξη των εκπροσώπων του Διοικητικού Προσωπικού στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Η αιτία της ματαίωσης σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής ήταν η παρουσία μεγάλου αριθμού φοιτητών στα γραφεία του Ιδρύματος στην Τρίπολη η οποία δεν επέτρεψε τη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής κατά την οποία θα ρυθμίζονταν οι τελευταίες τεχνικές- οργανωτικές- διαδικαστικές λεπτομέρειες για τη διενέργεια των εκλογών. 
   
 • Επιστολή στον πρύτανη του ΕΚΠΑ έστειλε η υπουργός Παιδείας , στην οποία ζητά την έγγραφη κατάθεση  πληροφοριών σχετικά με την κατάληψη του κτιρίου της Νομικής Αθήνας. Η υπουργός παιδείας ρωτά τον πρύτανη Θ. Πελεγρίνη "σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προέβη η πρυτανική αρχή στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και σε εφαρμογή του νόμου για τα ΑΕΙ, για την ασφάλεια ανθρώπων και εγκαταστάσεων στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με την αποτροπή της γενόμενης κατάληψης ή της εν συνέχεια άρσης αυτής." ζητά επίσης να της γνωστοποιηθεί έκθεση ειδικών ή εμπειρογνωμόνων για το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν και το κόστος αποκατάστασης τους, καθώς επίσης για τις δυσμενείς επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία της σχολής που επέρχονται ως συνέπεια της κατάληψης και των ζημιών. Κίνηση πρωτοφανής και πρώτη εφαρμογή του νέου νόμου.

λοιπά

 • Επιπλέον μειώσεις στις συντάξεις έως 20%, ακόμη και στις επικουρικές, αποφασίσθηκε από τη συνάντηση, στο υπουργείο Εργασίας, της Γενικής Γραμματέως Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνάς  με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας.

διεθνή

 • Δράσεις αλληλεγγύης καθώς και ανακοινώσεις συμπαράστασης στους αγώνες στην Ελλάδα έρχονται από ολόκληρο τον κόσμο. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Μαδρίτη, τη Λισαβόνα, την Βαρκελώνη, το Βερολίνο, το Εδιμβούργο και το Λονδίνο, ενώ κείμενα συμπαράστασης έρχονται από οργανώσεις και φορείς στη Γαλλία, την Αργεντινή, τη Βενεζουέλα. 
   
 • Διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης και του προέδρου της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα, σε πολλές ρουμανικές πόλεις
   
 • Τη Δευτέρα, σε αποτυχία οδηγήθηκε η ετήσια πορεία των νεοναζί στη Δρέσδη, μετά από μεγάλη κινητοποίηση αντιφασιστών από όλη τη Γερμανία. Με δεκάδες οδοφράγματα και μια ανθρώπινη αλυσίδα που σχημάτισαν 13.000 άτομα, οι ναζί αναγκάστηκαν να πορευτούν μόνο 3 οικοδομικά τετράγωνα και να αποχωρήσουν
   
 • Αντιδράσεις στο Πόρτο Ρίκο ενάντια στην κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, που θα επιφέρει μόλυνση και αναγκαστικές απαλωτριώσεις. Πανεθνική πορεία την ερχόμενη Κυριακή.
   
 • Στην Αργεντινή συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες εναντίον της λειτουργίας μεταλλείων στις επαρχία Καταμάρκα και Τουκουμάν, με τους διαδηλωτές να στήνουν μπλόκα και την αστυνομία να απαντά με βίαιη καταστολή και συλλήψεις 
   
 • 30 χρόνια μετά τον πόλεμο των Νήσων Φώκλαντ, και ενώ η Αργεντινή διαμαρτύρεται επισήμως για την στρατιωτικοποίηση των νήσων από τη Βρετανία, η ομοσπονδία των εργατών στις μεταφορές της Αργεντινής αποφάσισε να μποϋκοτάρει τα πλοία με βρετανική σημαία 
   
 • Στις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα παρέμβαση έξω από το κατάστημα της Apple με σύνθημα «κάθε iPhone έχει σημαδευτεί με αίμα εργατών». Οι συσκευές της Apple κατασκευάζονται σε εργοστάσια στην Κίνα όπου λαμβάνουν χώρα αυτοκτονίες εργατών, παιδική εργασία, πολύωρες βάρδιες και έκθεση των εργατών σε χημικές ουσίες
   
 • 28χρονος Ιρανός πρόσφυγας, που κρατείται εδώ και 11 μήνες σε κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αυστραλία, έραψε τα χείλη του το πρωί της Δευτέρας, εις ένδειξη απόγνωσης. Στο κέντρο κράτησης μεταναστών της Μελβούρνης κρατούνται 4.800 άτομα μεταξύ των οποία 500 παιδιά, ενώ πρόσφατα είχε πραγματοποιηθεί απεργία πείνας 6 κρατουμένων.
   
 • Απεργία πείνας εδώ και 60 μέρες διανύει ο κρατούμενος Ούγκο Πόρτμαν στην Ελβετία, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή εδώ και 27 χρόνια για ληστεία τράπεζας. Ζητάει την απελευθέρωσή του, όπως δικαιούται μετά την επανεξέτασή της υπόθεσής του.
   
 • Εκτός λειτουργίας το μοναδικό ηλεκτρικό εργοστάσιο της λωρίδας της Γάζας στην Παλαιστίνη λόγω έλλειψης καυσίμων, καθώς δεν επιτρέπεται η εισαγωγή πετρελαίου από το εξωτερικό
   
 • Δεν θα επικυρώσει το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας την συνθήκη ACTA κατά της πειρατείας στο διαδίκτυο παρά την υπογραφή της χώρας στις 26 Γενάρη μετά την πίεση των διαδηλώσεων. Η αλλαγή της στάσης της χώρας έγινε έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις σε 15 πόλεις το προηγούμενο Σάββατο.

καλέσματα

 • Την Τετάρτη 15 -02 στις 09.00 κάλεσμα συγκέντρωσης στη Νοπε για το μπλοκάρισμα των εκλογων του συμβουλίου διοίκησης του Α.Π.Θ.
   
 • Στην κατάληψη του νοσοκομείου Ρεθύμνου προχωρούν από την Τετάρτη 15 – 02 η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ρεθύμνου και ο Σύλλογος των εργαζομένων του αντιδρώντας στην υποβάθμιση που θα επιφέρει η συγχώνευσή του νοσοκομείου Ρεθύμνου με το νοσοκομείο Χανίων.
   
 • συγκέντρωση ενάντια στα νέα μέτρα από την πρωτοβουλια πρωτοβαθμιων σωματίων στη Θεσσαλονικη την τεταρτη 15-02 στις 18.00 στην πλατεια αριστοτελους.
   
 • την παρασκευη 17 -02 στις 09.00 συγκέντρωση αλληλεγγυης στα δικαστηρια θεσσαλονικης για τη δικη μποτζατζη – χαλαζα – νικολαου – συριανου.