Δελτίο Αντιπληροφόρησης (24-01-2012)

Download here! - Downloads: 140 - Plays: 33

εργατικά

 

 •  Πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες σε Πανελλαδική σύσκεψη της Παναγροτικη Αγωνιστικη Συσπειρωση στη Λάρισα.  Την Τετάρτη, 25 Γενάρη, αγρότες, εργαζόμενοι, έμποροι, σπουδαστές και φοιτητές πραγματοποιουν συγκεντρώσεις στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ για να διαδηλώσουν την λαϊκή άρνηση πληρωμής των χαρατσιών για τ' ακίνητα που επιβάλλονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ  και να καταγγείλουν τη νέα, μεγάλη αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος – οικιακού και αγροτικού –  που αποφάσισε η κυβέρνηση.Την Παρασκευή, 27 Γενάρη, θα γίνουν μαζικές κινητοποιήσεις στα γραφεία των Περιφερειών και στα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με διάφορες μορφές – μαζικές συγκεντρώσεις, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, σε πλατείες πόλεων, άνοιγμα διοδίων κι αποκλεισμοί εθνικών οδών κ.α. – ενώ αγωνιστικός σταθμός θα είναι το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την έκθεση «Αγρότικα».
   
 • Την αξιολόγηση όλων των δημοσίων υπαλλήλων μέσα από γραπτές εξετάσεις και συνέντευξη, προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ παράλληλα αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015. 
   
 •  Ασταμάτητα συνεχίζει να εκφράζεται η αλληλεγγύη στον αγώνα των απεργών χαλυβουργών από εργατικά συνδικάτα, φορείς και κόμματα από όλο τον κόσμο. Μάλιστα την Παρασκευή 27 Γενάρη διοργανώνεται στην Κύπρο μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης από τηνΠαγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία και τα Τουρκοκυπριακά Συνδικάτα .Ολοι οι συντελεστές, τραγουδιστές, μουσικοί, τεχνικοί θα συμμετέχουν αφιλοκερδώς. Επίσης, στην εκδήλωση θα διατίθενται κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης των απεργών. Κουπόνια ενίσχυσης θα κυκλοφορήσουν και σε τόπους δουλειάς της Κύπρου.

φυλακές- δικαστήρια

 • Για την Τετάρτη 1η Φλεβάρη διακόπηκε η δίκη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, προκειμένου οι νέοι διορισμένοι συνήγοροι του Δαμιανού Μπολάνο να μπορέσουν να μελετήσουν στοιχειωδώς τη δικογραφία και να επικοινωνήσουν με τον κατηγορούμενο. 

μεταναστευτικό

 • Ανακοίνωση για τον ένα χρόνο μετά την απεργία πείνας που είχε ξεκινήσει στις 25 Γενάρη 2011 εξέδωσε η Πρωτοβουλία μεταναστών εργατών πρώην απεργών πείνας και οργανώσεις αλληλεγγύης. Όπως αναφέρουν το ανανεώσιμο καθεστώς «ανοχής» και το δικαίωμα ταξιδιού στις χώρες καταγωγής έχουν υλοποιηθεί, με συνεχή όμως προβλήματα και συχνά ταλαιπωρία.. Ο απαιτούμενος χρόνος παραμονής για τη νομιμοποίηση χωρίς προϋποθέσεις μειώθηκε από 12ετία σε 10ετία, παρότι η συμφωνία με την κυβέρνηση αφορούσε 8ετία. Αποτέλεσμα του αγώνα ήταν επίσης η μείωση των απαιτούμενων ενσήμων από 100 σε 60 για την έκδοση βιβλιάριου ασθενείας για όλους τους εργαζόμενους και από 200 σε 120 για την ετήσια ανανέωση της άδειας παραμονής των μεταναστών. Ωστόσο, παρά την ρητή δέσμευση της κυβέρνησης στη συμφωνία του Μαρτίου, η χορήγηση Άδειας Εργασίας εξακολουθεί να εκκρεμεί για τους 300 πρώην απεργούς πείνας.Την ίδια στιγμή, η έκδοση νέων άδειών εργασίας έχει ουσιαστικά διακοπεί για όλους τους αιτούντες άσυλο, για χιλιάδες ανθρώπους που μαζί μετους 300 αποκλείονται από την κανονική εργασία με ασφάλιση. 

διεθνή

 • Η κρατική μυστική υπηρεσία της Γερμανίας είχε υπό παρακολούθηση 27 από τους 76 βουλευτές του αριστερού κόμματος από το 1995, σύμφωνα με αποκάλυψη η οποία έχει προκαλέσει σφοδρή κριτική. Την κίνηση υπερασπίστηκε ο Υπουργός Εσωτερικών της συντηρητικής κυβέρνησης, ο οποίος δήλωσε ότι η λεγόμενη «υπηρεσία συνταγματικής προστασίας της Γερμανίας» έχει βάσει νόμου το καθήκον να παρακολουθεί οργανώσεις οι οποίες έχουν στόχους εχθρικούς προς το σύνταγμα. Συνέχισε λέγοντας ότι «υπήρχαν βάσιμες ενδείξεις ότι το Αριστερό κόμμα έχει τάσεις εχθρικές προς το πολίτευμα» και γι' αυτό και παρακολουθούνταν. Ο ρόλος της μυστικής υπηρεσίας έχει αμφισβητηθεί τελευταία, μετά τις υποψίες ότι στελέχη της στήριζαν ένοπλη νεοναζιστική οργάνωση στη Θουριγγία.
   
 • Η αστυνομία του Βερολίνου ανακοίνωσε ότι προέβη σε συστηματική παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων από το 2008 μέχρι σήμερα, προσπαθώντας να ανακαλύψει ποιος ήταν υπεύθυνος για εμπρησμούς αυτοκινήτων, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Καταγράφηκαν 4,2 εκατομμύρια συνδέσεις κλήσεων και γραπτών μηνυμάτων σε 375 περιπτώσεις στις περιοχές γύρω από τις εμπρηστικές επιθέσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση το περιεχόμενο των συνδιαλέξεων και των μηνυμάτων δεν καταγράφηκε, παρά μόνο τα στοιχεία των 960 ιδιοκτητών τηλεφώνων, χωρίς οι ιδιοκτήτες τους να ενημερωθούν.
   
 • Στην Κολωνία, με έξωση κινδυνεύει το Αυτόνομο Κέντρο της πόλης, λόγω πώλησης του κτιρίου, ενώ πορεία προγραμματίζεται για το Σάββατο 28 Ιανουαρίου. Εμπρηστική επίθεση με βουτυρικό οξύ δέχτηκε το βράδυ της Δευτέρας πολιτικό στέκι Cafe Median στο Ρόστοκ της Γερμανίας, με τις υποψίες να στρέφονται στους ντόπιους νεοναζί. Για το Σάββατο έχει επίσης ανακοινωθεί πορεία νεοναζί στην επαρχιακή πόλη Άσερσ-λέμπεν στη γερμανική επαρχία της Σαξονίας. Πορεία νεοναζιστών πραγματοποιήθηκε επίσης το προηγούμενο Σάββατο. Οι ντόπιες αντιφαστιστικές οργανώσεις κάνουν καλέσματα προκειμένου να μπλοκαριστούν οι εθνικιστικές πορείες.
   
 • Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου η πολωνική κυβέρνηση θα υπογράψει το διεθνές σύμφωνο για την καταπολέμηση των παραβιάσεων των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των παραποιημένων προϊόντων. Το σύμφωνο έχει κατηγορηθεί ότι θα επιφέρει λογοκρισία του Διαδικτύου, περιορισμό του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή και της προστασίας προσωπικών δεδομένων, ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα και περιορισμότης πρόσβασης σε φάρμακα. Φορείς, εταιρίες, οργανισμοί και ιδιώτες διαμαρτύρονται για την κινηση, ενώ αυτή την εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί μαζικές διαδηλώσεις.
 • Στην απόλυση 350 εργαζομένων προχωρά η Toyota Motor, λόγω "χαμηλής παραγωγικότητας". Ο πρόεδρος της εταιρείας στην Αυστραλία, Max Yasuda, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι, μεταξύ άλλων, ρόλο έπαιξε και η εκτίναξη στα ύψη, της αξίας του αυστραλιανού δολαρίου έναντι του αμερικανικού.Στην Toyota Αυστραλίας εργάζονται 4.700 άτομα. Η εν γένει παραγωγή αυτοκινήτων στη χώρα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχει δει 36% πτώση παρόλες τις «ενέσεις» οικονομικής στήριξης από την κυβέρνηση, ανέφερε το Reuters.Οι δυσκολίες στην αυστραλιανή έδρα μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών έγιναν έντονα αισθητές το 2008, όταν η ιαπωνική Mitsubishi Motors Corporation έκλεισε τα εργοστάσιά που διατηρούσε επί αυστραλιανού εδάφους.
 • Αυτό το μήνα, ξεκινά η λειτουργία του Caricole, του νέου κλειστού κέντρου κράτησης του Steenokkerzeel του Βελγίου. Σκοπός της λειτουργίας του, ο εγκλεισμός των πιο απείθαρχων μεταναστών που το Κράτος θέλει να απελάσει. Θα χρησιμεύσει ως μέσο πίεσης για να αποτρέψει και να καταστείλει τις εξεγέρσεις μέσα στα κέντρα κράτησης. Πρέπει να σημειωθεί εξάλλου ότι η έναρξη λειτουργίας του καθυστέρησε για πάνω από ένα χρόνο, πιθανότατα χάρη στους αγώνες και στα σαμποτάζ που πραγματοποιήθηκαν όσο ήταν ακόμα εργοτάξιο. Στις αρχές του Γενάρη μια διαδήλωση πραγματοποιήθηκε χωρίς την άδεια των αρχών στους δρόμους του Molenbeek (Βρυξέλλες).  Την επομένη η αστυνομία πήρε δραστικά μέτρα για να εμποδίσει μια διαμαρτυρία μπροστά στο νέο κέντρο κράτησης, μάλιστα ο δήμαρχος του Steenokkerzeel έβγαλε απόφαση για απαγόρευση κάθε συγκέντρωσης. Λίγες ώρες αργότερα, στις Βρυξέλλες, δεκάδες άτομα με κουκούλες επιτέθηκαν στο Γραφείο Αλλοδαπών δηλώνοντας δυναμικά τη συμμετοχή του σε έναν Αγώνα για τίποτα λιγότερο από έναν κόσμο χωρίς σύνορα.

 

καλέσματα

 • Η ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Τούμπας διοργανώνει, την Πέμπτη στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Αγίου Θεράποντα, διαδήλωση γειτονιάς ενάνια στο χαράτσι και τα κοψίματα ηλεκτρικού ρεύματος.
   
 •  Την Παρασκευή 27 γενάρη στις 9 το πρωί, στα δικαστήρια Χαλκίδας, συνεχίζεται η δίκη των διωκώμενων για τα γεγονότα στις 8 Μάρτυ 2007.
   
 •  Ταυτόχρονα, την Παρασκευή στις 9, στη Θεσσαλονίκη, η επιτροπή αγώνα ανέργων θεσσαλονικης καλεί σε συγκέντρωση ενάντια στο χαράτσι, στη ΔΕΗ Αισωπού.
   
 • Τέλος, της Παρασκευή στις 12:00 στο Υπουργείο Εσωτερικών καλείται συγκέντρωση από την πρωτοβουλία μεταναστών εργατών πρώην απεργών και οργανώσεων αλληλεγγύης. Η διαμαρτυρία διεκδικεί άμεση χορήγηση Άδειας Εργασίας στους 300 πρώην απεργούς πείνας, πράγμα που είχε δεσμευτεί τότε η κυβέρνηση.