Δελτίο αντιπληροφόρησης (12-01-2012)

Download here! - Downloads: 169 - Plays: 75

 

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

 
 • Την Πέμπτη 12/1 το συνδικάτο μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους απεργούς της Χαλυβουργίας Ασπρόπυργου κηρυξε απεργία στη Χαλυβουργία Βόλου και έτσι το πρωί εκατό χαλυβουργοί μαζί με αλληλέγγυους από το Βόλο και τις γύρω περιοχές απέκλεισαν την είσοδο του εργοστασίου. Τα μέλη του Συνδικάτου Μετάλλου "Μήτσος Παπαρήγας", για ακόμα μια φορά ξεκαθαρίζουν πως ο αγώνας τους δεν γυρίζει πίσω και πως μέχρι τελευταία στιγμή θα παλεύουν για τα δικαιώματα τόσο των ίδιων όσο κα των συναδέλφων τους ανά την Ελλάδα.Επίσης, εξέφρασαν για ακόμα μια φορά τη συμπαράσταση τους στους συναδέλφους τους στον Ασπρόπυργο, χάρη στους οποίους δεν έχουν υποστεί ακόμα μειώσεις ωραρίου οι εργαζόμενοι στη Χαλυβουργία βόλου.

   
 • Τα έσοδα που θα είχε… αν την πλήρωναν οι πελάτες της ανακοίνωσε ότι παραχωρεί στους απολυμένους εργαζόμενους της η διαφημιστική Ashley & Holmes η οποία υποφέρει οικονομικά λόγω έκθεσης στη γνωστή κατάσταση με τον Alter αλλά και λόγω των πολλών και μεγάλων δουλειών που είχε πραγματοποιήσει για το δημόσιο, οι οποίες, ως γνωστόν, καθυστερούν πολύ να εξοφληθούν.Τον τελευταίο μήνα και αφού άρχισαν να εμφανίζονται και οι πρώτες ακάλυπτες επιταγές της εταιρείας σε διάφορες τράπεζες, όταν οι εργαζόμενοι της Α&Η, απαίτησαν να ενημερωθούν για το τι μέλλει γενέσθαι έμαθαν ότι το σύνολο των εργαζομένων (περίπου 70 της Ashley και 20 της United Media) έχανε τη δουλειά του. Επιπλεον τους έγινε γνωστό ότι η εταιρεία δεν είναι σε θέση να τους καταβάλει τις αποζημιώσεις που προβλέπει ο νόμος. Και ενώ φήμες θέλουν την Ashley & Holmes να προσφεύγει για υπαγωγή της στο άρθρο 99 (γεγονός που θα αλλάξει τα δεδομένα για όσους έχουν απαιτήσεις από αυτήν), οι εργαζόμενοι βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο και αναγκάστηκαν το βράδυ της περασμένης Κυριακής να συγκαταθέσουν στην μη υποβολή αποζημιώσεων, αλλά στην αποδοχή αντί αυτών, τα χρωστούμενα των πελατών.
 • Την Πέμπτη 12/1 με προσυγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως, στις 12 το μεσημέρι, και στη συνέχεια πορεία στο υπουργείο Υγείας και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διεκδικήσαν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ την καταβολή των δεδουλευμένων για τις εκτός έδρας μετακινήσεις τους από το Μάρτη του 2010, και για την εργασία τους κατά τις νυχτερινές ώρες και αργίες από το Σεπτέμβρη του 2011. Ηδη, από τις 10/1 οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ κάνουν επίσχεση εργασίας για τα δεδουλευμένα που δεν πληρώθηκαν. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής έχουν υποστεί περικοπή των μισθών κατά 40%, ενώ λόγω της μη καταβολής των δεδουλευμένων υποχρεώνονται να χρηματοδοτούν τις διακομιδές των ασθενών από τα υπολειτουργούντα νοσοκομεία της επαρχίας προς το κέντρο. Επίσης, καταγγέλλουν ότι η δραματική μείωση των κονδυλίων για το ΕΚΑΒ θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων.
   
 • Στις 10 Ιανουαριου, η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, διά στόματος του προέδρου της και διευθύνοντος συμβούλου κ. Μπαράκου, ζήτησε συνάντηση με όλα τα σωματεία της επιχείρησης (Λάρυμνας, Εύβοιας, Βοιωτίας, Σερβίων Κοζάνης και κεντρικών γραφείων) προκειμένου να διαμηνύσει την απόφαση της κυβέρνησης για ξεκίνημα με μειώσεις μισθών κατά 25% – με αναδρομική ισχύ από το Νοέμβρη του 2011 – για το έτος 2012 και άλλο ένα 10% το 2013 Να σημειωθεί πως η απόφαση είχε ληφθεί από τις 16 Δεκέμβρη 2011 με Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου και φωτογραφική διάταξη με τη συναίνεση των τριών μετόχων – Ελληνικού Δημοσίου, ΔΕΗ, Εθνικής Τράπεζας.
   
 • Με επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις από την Παρασκευή στις 13/1 απαντούν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Αριάδνη ΑΕΒΕ» στο Ηράκλειο της Κρήτης, η οποία επιβάλλει μονομερώς εκ περιτροπής εργασία και στους 59 εργαζόμενους που απασχολεί. Πρώτη κορύφωση των κινητοποιήσεων θα γίνει την Τρίτη 17 Γενάρη στις 11 το πρωί, στην Επιθεώρηση Εργασίας, κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντησης.Η επιχείρηση ήδη έχει προχωρήσει σε πάνω από 12 απολύσεις εργαζομένων που δε δέχονταν άδειες άνευ αποδοχών, μεταξύ αυτών και μελών της Σωματειακής Επιτροπής της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Στην επιχείρηση εργάζονταν συνολικά 85 εργαζόμενοι έως το καλοκαίρι του 2011 εξυπηρετώντας ένα δίκτυο 150 μικρομεσαίων σούπερ μάρκετ σε ολόκληρη την Κρήτη.
   
 • Κινητοποίηση πραγματοποιησε την Πέμπτη 12/1 το Συντονιστικό Συνδικάτων στους δημόσιους φορείς που καταργούνται-συγχωνεύονται ενάντια στις απολύσεις-εφεδρεία και στο νέο μισθολόγιο. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης εγίνει συγκέντρωση έξω από τη Βουλή στη 1 μ.μ. Παράλληλα, το Συντονιστικό καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 17 Γενάρη. Ηδη 70 εργαζόμενοι από τους συγχωνευόμενους Οργανισμούς ΟΣΚ (οργανισμος σχολικων κτιριων)- ΘΕΜΙΣ κατασκευαστικη-ΔΕΠΑΝΟΜ (δημοσια επιχειρηση ανεγερσης νοσηλευτικων μοναδων) έχουν απολυθεί ενώ επίκεινται και άλλες απολύσεις σε άλλους φορείς, όπως στο ΙΓΜΕ (ιδρυμα γεωλογικων μεταλευτικων ερευνων) που οδηγούνται στην εφεδρεία και τελικά στην απόλυση 147 εργαζόμενοι.
   
 • Γενική συνέλευση πραγματοποίησαν την Τετάρτη 11/1 οι εργαζόμενοι της «3Ε ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗΣ», οι οποίοι συνεχίζουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τουλάχιστον έξι μηνών, καθώς και των δώρων Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας, από την εργοδοσία, η οποία εξακολουθεί να παραμένει άφαντη από τα μέσα Δεκέμβρη.

ΔΙΕΘΝΗ

 • Ένας 25χρονος πέθανε κατά την διάρκεια αστυνομικού ελέγχου την Τετάρτη 11 Γενάρη στο προάστιο του Παρισιού, Ωλνέ σου Μπουά. Πρόκειται για το δεύτερο θάνατο κατά τη διάρκεια Αστυνομικών Ελέγχων τις τελευταίες 10 ημέρες στη Γαλλία. Παρότι επισήμως οι θάνατοι αποδόθηκαν σε παθολογικά αίτια, ομάδες νέων που φαίνεται να μην πιστεύουν την επίσημη εκδοχή συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στο προάστειο, επιτέθηκαν με φωτοβολίδες εναντίον των αστυνομικών και έκαψαν κάδους σκουπιδιών.Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα.
   
 • Εκατονταδες διαδηλωτες ανακατέλαβαν το πάρκο Zuccotti, συμβολο αντιστασης του κινηματος  ̈"Occupy Wall Street" στην Νέα Υόρκη το απόγευμα της περασμενης Τρίτης, και απομάκρυναν τα μεταλικά οδοφραγματα που ειχε στησει εκει η αστυνομία. Η ανακατάληψη της πλατειας ειναι η δευτερη, μετά απο αυτη της νυχτας της πρωτοχρονιάς, η οποία και ειχε σημαδευτει απο βιαιη καταστολή, πολυωρες συγκρούσεις και πολλες συλληψεις. Παρότι κατά την προχθεσινή κατάληψη η αστυνομία προχώρησε σε τρεις συλληψεις για αντισταση κατα της αρχης και κατάληψη δημόσιου χώρου, 200 μέλη του κινήματος παρέμειναν στην πλατεία όλη την νυχτα γιορτάζοντας την απομάκρυνση των εμποδίων.
 • Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν την Τετάρτη στη Νιγηρία, καθώς επιμένουν οι διαμαρτυρίες για την αύξηση της τιμής των καυσίμων, ενώ συνεχίζονται και τα περιστατικά θρησκευτικής βίας. Τουλάχιστον ένας αστυνομικός σκοτώθηκε σε συγκρούσεις την Τετάρτη στην Μίνα, στα κεντρικά της χώρας. Διαδηλωτές πυρπόλησαν τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος ενώ αναφέρθηκαν και λεηλασίες. Η αύξηση των τιμών έπληξε ιδιαίτερα την πλειοψηφία των Νιγηριανών που ζουν με 1 έως 2 ευρώ την ημέρα. Οι εργάτες στην πετρελαϊκή βιομηχανία, τη βασικότερη πηγή εσόδων για τη χώρα, απειλούν επίσης να σταματήσουν την παραγωγή.
   
 • 300 εργάτες απείλησαν να αυτοκτονήσουν στην πόλη Γού Χαν στην Κεντρική Κίνα στις 2 Γενάρη, επειδή η εργοδότρια πολυεθνική εταιρία Φοξ-Κον δεν πλήρωσε τις αποζημιώσεις απόλυσης που τους είχε υποσχεθεί. Μετά από μία μέρα, με μεσολάβηση του δημάρχου της πόλης, οι εργάτες υποχώρησαν. Η εταιρία Φοξ-κον αποτελεί τη μεγαλύτερη κατασκευάστρια-προμηθεύτρια ηλεκτρονικών στον κόσμο και κύριο κατασκευαστή των iPhone και iPad της Apple.
   
 • Το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ επικύρωσε τις τελευταίες μέρες έναν αμφιλεγόμενο νόμο που απαγορεύει την είσοδο στη χώρα Παλαιστινίων συζύγων από την Γάζα και την Δυτική Όχθη για να ζουν μαζί με τους συντρόφους τους εάν έχουν ισραηλινή υπηκοότητα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.Σύμφωνα με τον νόμο, οι Παλαιστίνιοι από την Δυτική Όχθη και την Γάζα οι οποίοι είναι παντρεμένοι με Ισραηλινό υπήκοο δεν μπορούν να κάνουν αίτηση για υπηκοότητα ή για μόνιμη διαμονή στη χώρα. Ο νόμος υιοθετήθηκε αρχικά από το Ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο το 2002, στο αποκορύφωμα της δεύτερης Παλαιστινιακής Ιντιφάντα, όταν ένα κύμα βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας έπληττε Ισραηλινές πόλεις. Επικυρώθηκε από το Ισραηλινό κοινοβούλιο το 2003. Το κείμενο προέβλεπε πως το μέτρο θα εφαρμοζόταν για ένα χρόνο, όμως το κοινοβούλιο παρέτεινε ξανά και ξανά την ισχύ του. Μια τροποποίηση του νόμου το 2005 έδινε την δυνατότητα στους Παλαιστίνιους άνδρες άνω των 35 και στις γυναίκες άνω των 25 να λαμβάνουν άδειες εισόδου, με προϋπόθεση την ανανέωσή τους κάθε λίγους μήνες. Ωστόσο απαγόρευε την απασχόληση, αλλά και την ένταξη των παλαιστινίων στην ιατρική και κοινωνική ασφάλιση.

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ

 • Τη Δευτέρα 16 Γενάρη στις 09:00 στο Εφετείο στη Λουκάρεως πραγματοποιείται συγκέντρωση αλληλεγγύης στους αναρχικούς Παναγιώτη Μασούρα και Κωνσταντίνα Καρακατσάνη, ενόψη της αίτησης αναστολής της ποινής τους. Την ίδια ώρα στα δικαστήρια Χαλκίδας συνεχίζεται η δίκη των διωκόμενων για τα γεγονότα στις 8 του Μάρτη του 2007.