1431ΑΜ Ελεύθερο Ραδιόφωνο (Φεβρουάριος 2007)

 
ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
Χαίρε παραπληροφορημένε ακροατή...

Ως θεατής και ως ακροατής δέχεσαι καθημερινά σωρεία ειδήσεων και πληροφοριών από τα θεσμικά Μ.Μ.Ε., τα οποία με τον τρόπο που διαπλέκονται με την εξουσία και τους εκφραστές της, γαλουχούν ένα μοντέλο πολίτη-ανθρώπου παθητικού, αδρανή και αγνώμονα ως συνέπεια του κονσερβοποιημένου ρεπορτάζ που κάνουν.
Χορηγοί αυτών των μέσων είναι εταιρείες του κέρδους και της αγοράς που με την διαφήμιση προβάλλουν ένα πλασματικό κόσμο αναγκών με βάση τα καταναλωτικά πρότυπα που οι ίδιοι διαμορφώνουν κατά το δοκούν.

Εσύ τι έχεις να πεις για όλα αυτά και κυρίως τι έχεις να ΑΚΟΥΣΕΙΣ?

Το 2001 μια ομάδα φοιτητών που αηδίασαν από την λασπολογία και τον κιτρινισμό που τα Μ.Μ.Ε. τότε πρόβαλλαν ενάντια στις φοιτητικές καταλήψεις και κινητοποιήσεις δημιούργησαν ένα ραδιοφωνικό σταθμό.
6 χρόνια τώρα ο 1431am ως κομμάτι της αντιπληροφόρησης, με αντι-ιεραρχική και αμεσοδημοκρατική οργάνωση λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας, ενημέρωσης και ανταλλαγής ιδεών και απόψεων, με άξονες την ελεύθερη έκφραση και δράση. Ξεκινώντας το εγχείρημα η κύρια ιδέα ήταν το άκουσμα της φωνής και των απόψεων μιας απεγκλωβισμένης από το διαστρεβλωτικό φίλτρο των θεσμικών Μ.Μ.Ε. ομάδας, που σε συνδυασμό με το προσωπικό μεράκι για το ίδιο το μέσο αποτέλεσε τη βάση για την συνέχεια μας. Ένα ιδανικό μοντέλο με το οποίο θα μπορούσε κανείς να πει ότι κάνει αντι-πληροφόρηση είναι να μεταδίδει πληροφορίες οι οποίες μεταδίδονται αποκλειστικά από μία πρωτογενή πηγή, από ανθρώπους δηλαδή που περιγράφουν τα γεγονότα(μια πορεία από έναν διαδηλωτή, μία απεργία από τον εργάτη-απεργό, τα προβλήματα μιας τοπικής κοινωνίας από τα μέλη της).
Η αντι-πληροφόρηση δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα, μία πολιτική πραγματικότητα στην πολιτική ζωή του παγκόσμιου χωριού. Ενημερώνει, δημιουργεί ερεθίσματα, προκαλεί ενδιαφέρον, μετατρέπει τον άνθρωπο σε πολίτη και συμμέτοχο στη διαμόρφωση πολιτικής πράξης και εξέλιξης, γιατί αφήνει περιθώρια κριτικής σκέψης, δεν προσφέρει κάτι κονσερβοποιημένο. Οι ενέργειες των μεγάλων και τρανών που κρατούν την τύχη του κόσμου στα χέρια τους αποδοκιμάζονται και κατακρίνονται χάρη σε αυτήν την μορφή πληροφόρησης, στο όνομα της αντιπληροφόρησης.

Αυτός ο σταθμός δεν γίνεται γρανάζι σε κανενός είδους δημοσιογραφικό βίτσιο και ρουσφέτι. Υπάρχει για να εκπέμπει την ελεύθερη έκφραση, την νεανική φαντασία κ χιούμορ. Αντίσταση στον κατεστημένο κόσμο των κατασκευασμένων “ειδήσεων”. Κόντρα στους ειδικούς και στους ειδήμονες. Κάθε ένας είναι ακροατής και παραγωγός ταυτόχρονα! Κάθε ένας είναι πομπός και δέκτης! Ενημερώσου και ενημέρωσε!
 
Φεβρουάριος 2007